Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080


12 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Marcian1234

Marcian1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze

Napisany 10 luty 2012 - 16:40

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Witam.


Od penego czasu nie gasnie kontrolka ładowania.Sprawdziłem wszytkie kable koło alternatora.CO MOŻE BYĆ TEGO PRZYCZYNĄ ???



Po raz kolejny zakłądam uszczelkę pod klawiaturą i nadal leje w tym samym miejscu a mienowicie po prawej stronie z przodu tam jest taka osłonka i leje śrubą co jest ona przykrencona.Co można zrobić ???

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Dzisiaj, 03:27
  •  

#2 Share micro16

micro16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 292 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 luty 2012 - 16:47

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Byc moze alternator Ci sie juz zuzyl, Nie masz gdzies kogos zeby CI to sprawdzil?? a pokrywa CI ladnie po calosci ta uszczelke dociska? nie jest przypadkiem gdzie deczko pogieta albo troszke zbita ?? jak nie to moze sprobuj silikonem jeszcze i zobacz czy wtedy bedzie sie lalo

#3 Share Marcian1234

Marcian1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze

Napisany 10 luty 2012 - 16:55

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 A silikonu podłożyć w tym miejscu co leje czy na całości

Edytowany przez nasil90, 13 luty 2012 - 12:16.
Cytowanie posta


#4 Share micro16

micro16

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 292 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 luty 2012 - 16:58

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 jak wszedzie jest dobrze to najwyzej w tym miejscu co leje i troche obok niego, mozesz i na calosci tez sie nic nie stanie tylko pamietaj ladnie oczyscic i odtluscic przed silikonem:)

#5 Share michasko

michasko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 195 postów

Napisany 10 luty 2012 - 18:17

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 U mnie nie ładował bo wytarł się już komutator. Musisz wyciągnąć szczotki i regulator to wtedy zobaczysz czy faktycznie są rowki wytarte... jeśli tak to wystarczy rozebrać cały artelnator i dać gdzieś za piwo do przetoczenia...

#6 Share ZETOREK135

ZETOREK135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze:)
  • Zainteresowania:Straż Pożarna;Rolnictwo

Napisany 10 luty 2012 - 18:37

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 ja słyszałem że nie powinno dawać się silikonu pod uszczelką.A z tym ładowanie to trzeba sprawdzić miernikiem czy jest ok 14

#7 Share Marcian1234

Marcian1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze

Napisany 10 luty 2012 - 21:09

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Może miał ktoś taki problem
????

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Dzisiaj, 03:27
  •  

#8 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 luty 2012 - 21:25

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Kontrolka zasygnalizowała problem w układzie ładowania, ale dopiero pomiar napięcia ładowania powie więcej co się w alternatorze popsuło.
Kup przynajmniej tani multimetr za 15 zł i będzie ci pomocny przy naprawie jak i kontroli ładowania we wszystkich sprzętach, naprawdę potrafi się zwrócić gdy sam odnajdziesz usterkę za czas.
Czyli tak jak kolega już wspomniał 14V.
Uszkodzona może być dioda wzbudzenia, bądź sam regulator napięcia.
Gdyby były uszkodzone pierścienie ślizgowe bądź skończyły by się szczotki kontrolka by się nie świecił w ogóle.

#9 Share bobekmariusz

bobekmariusz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 246 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mońki

Napisany 11 luty 2012 - 18:42

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 tak jak koledzy wczesneij pisali kup sobie podstawowy multimetr za dlugo nie posluzy ale musisz zmierzyc prad ladowania na zapalonym silniku musi wtedy miec 14,2v(-+ 0,3) bez wzgledu na obroty i ilosc wlaczonych odbiornikow pradu. ale jezeli pali sie kontrolka to od ladowania i naciaganie paska nic nie daje oraz mocniejsze przy gazowanie to najpierw zacznij od regulatora napiecia jezeli nie pomoze to raczej juz problem tkwi raczej w diodach wzbudzeniowych ale to juz z tym do fachowca bo ciezko wytlumaczyc na odleglosc sprawdzenei tego elementu.

#10 Share Marcian1234

Marcian1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze

Napisany 16 luty 2012 - 18:16

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 zakładamłem znowu dzisiaj uszczelke i znowu leje !!!! co robić ??

#11 Share ppiotr

ppiotr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 555 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska Kalisz

Napisany 16 luty 2012 - 18:42

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Ale dokładnie w którym miejscu leje czy na pewno z pod uszczelki??? założyłeś nową uszczelkę? smarowałeś silikonem z dwóch stron?

#12 Share Marcian1234

Marcian1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Roztocze

Napisany 17 luty 2012 - 18:29

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 nie nie smarowałem silikonem

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Dzisiaj, 03:27
  •  

#13 Share ppiotr

ppiotr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 555 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska Kalisz

Napisany 17 luty 2012 - 19:07

Nie ma ładowania i problem z uszczelką w MF 3080 Cienko posmaruj silikonem z obu stron

Podobne tematy