Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bydło mięsne


84 odpowiedzi na ten temat

#41 Share massey5425

massey5425

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 32 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 luty 2013 - 10:01

Bydło mięsne

jak to możliwe? mam simentale pomieszane troche z hf i mają bardzo, ale to bardzo lekkie porody, u żadnej innej krowy nie zuważyłem żeby był tak łatwy poród, więc nie wiem co Ty masz za simentale.....

ty masz pomieszane a ja mam sety i kryje też simem i jak ciele rodzi się około 50 kg to sama na pewno nie urodzi i jest jeszcze co ciągnąć mam nawet taką wyciągarkę którą wyciągam cielaki , znajomy przywoził do byka krowy hf to mówił ze same się cieliły. U mnie rzadko się zdarza żeby sama urodziła , chociaż jak krowa sm została pokryta bykiem limuse to sama się wycieliła.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 03:35
  •  

#42 Share maciek9225

maciek9225

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 186 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 luty 2013 - 13:57

Bydło mięsne no ok, ale miałem kryte czystym simentalem i rodziły się simentale czerwone same, także ciężko jest mi w to uwierzyć, że masz ciężkie porody

#43 Share razor275

razor275

    CBŚ

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 2171 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Tarnów
  • Zainteresowania:Rolnictwo , myślistwo , motoryzacja

Napisany 17 luty 2013 - 14:28

Bydło mięsne U mnie dziś jałówka się bezproblemowo sama ocieliła, piękny byczek, rzadko się zdarzy że trzeba pomagać przy wycieleniach, i żeby nie było simy mam 100% :)

Bakteria to jedyna forma kultury u niektórych ludzi


Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Bydło mięsne Dzisiaj, 03:35
  •  

#44 Share linusek11

linusek11

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 marzec 2013 - 20:37

Bydło mięsne Witam mam 50h ziemi i planuje zakub byczkow miesnych jakie rasy polecacie i ile moge ich wychowac mam 20h qq reszta grunty orne nie mam pastwisk moge zrobic tez siano kiszonke ile bym z tego wychowal byków

#45 Share adrian

adrian

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 190 postów

Napisany 24 marzec 2013 - 20:56

Bydło mięsne

Wie ktoś może ile bym potrzebował siana i sianokiszonki dla 10 mamek?


Z tego co wiem to zakłada sie jedna bele siana na ok 15 sztuk dorosłego bydła na dzień

#46 Share nikolas29

nikolas29

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1059 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie pow.EBE
  • Zainteresowania:gra na instrumentach muzycznych///rolnictwo

Napisany 25 marzec 2013 - 15:26

Bydło mięsne rasy to najlepiej mieszance jakies tylko drogie teraz a byki nie wiadomo czy chorob nie na niesa za 1,5 jak ci one urosna

#47 Share sirKonrado

sirKonrado

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Cze-wy --> Kraków

Napisany 25 marzec 2013 - 16:17

Bydło mięsne

Witam mam 50h ziemi i planuje zakub byczkow miesnych jakie rasy polecacie i ile moge ich wychowac mam 20h qq reszta grunty orne nie mam pastwisk moge zrobic tez siano kiszonke ile bym z tego wychowal byków


Jaką masz klase ziemi? Chcesz całe 50 ha przeznaczyć dla bydła?

#48 Share barrybond

barrybond

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 sierpień 2013 - 13:51

Bydło mięsne Witam, nie wiem czy w dobrym dziale pisze, ale chciałbym sie zorientować czy według was dobrym pomysłem jest kupno kilku jałówek hf x LM i trzymania ich na mamki czy lepiej troche mniej sztuk ale czysto rasowych LM. Na przełomie tego roku chce kupic 2-3 jałówki najlepiej cielne albo 4-6 mniejsze i je podchowac. Bede chciał miec do nich pastwisko około 0,5 ha ktore w tej chwili chce obsiac trawa plus lucerna. Dodatkowo chciałbym przeznaczy na nie 1ha łaki na siano plus niecałe 2ha mieszanki dla nich. Czy taka mini hodowla ma sens, czy bedzie z tym za duzo kłopotu. Na te chwile wypobrazam sobie to tak tak ze, wyjadaja wszystko z pastwiska, ewentualnie zima czy w momentach gdy bedzie mało zielonego, to dokulne im balot siana lub słomy. Z góry zakładam ze ma byc to hodowla ktora bedzie mało pracochłonna, ze wzgledu na brak czasu. Zysk miałby byc z cielakow odsatków, plus dodatkowa dopłata do trwałych uzytkow zielonych(mam do dopłat w tej chwili około 6ha łak), plus ewentualnie mam nadzieje jakas płatnosc zwierzeca, o ile trafie w nowy rok referencyjny. Kokosów z tego nie bedzie ale moze uda sie wyciagnac jakies dodatkowe kilka set zł co miesiac.

#49 Share edi25

edi25

    Zaawansowany

  • Validating
  • PipPipPip
  • 224 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lomza

Napisany 06 październik 2013 - 14:19

Bydło mięsne mam kilka krów mamek mieszańców miesnyh wszystkie cielaki zostawiam dla siebie i chowam na duże. Zastanawiam sie czy kryc krowy zawsze ta sama rasa np.LM zeby dojsc do czystosci czy robic tak jak do tej pory czyli krowy kryje roznymi bykami miesnymi i mam kolorowe stadko.Dodam ze moje krowki odpajaja po 2 cielaki, a przy czystym LM to sie nie uda. Czy bedzie to jakos bardziej oplacalne ze dojde do czystosci rasy?

#50 Share martin0000

martin0000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 325 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:NMR
  • Zainteresowania:Rolnictwo, Sport

Napisany 06 październik 2013 - 14:33

Bydło mięsne a jam mam takie pytanie,jeżeli mam krowe HF i zacielam ją bykiem 100% LM to jak długo trwa wypieranie aby uzyskać cielaka 100% LM,po ilu wycielaniach?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 03:35
  •  

#51 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 06 październik 2013 - 14:45

Bydło mięsne rób tak jak do tej pory cielaki mieszańcowe lepiej rosną i krowy mają więcej mleka. Znajomy ma czyste lm, ch i różne mieszańce. Krowy czystorasowe tracą mleko po 2-3 miesiącach a ich cielaki piją od tych mieszańców. Efekt jest taki że trzyma na pastwisku 20 mamek z cielakami które piją od kilku krów a kilka jest zasuszonych ponad pół roku.

#52 Share koma666

koma666

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 902 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 październik 2013 - 14:59

Bydło mięsne mieszancowe lepiej rosna niz czyste lm czy ch ?
dziwne to co piszesz, no chyba ze chodzi ci o to ze sa wyzsze na nogach (jezeli sa pomieszane z hf) ale miesa to napewno wiecej nie maja poubojowo

#53 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 06 październik 2013 - 21:12

Bydło mięsne może i czysty lm lepiej się wybije od krzyżówki sm/bbb sm/ch sm/lm lm/ch lm/bbb albo ch/bbb ale mieszaniec będzie 200kg cięższy w tym samym czasie.

#54 Share koma666

koma666

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 902 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 październik 2013 - 21:27

Bydło mięsne ty tutaj mówisz o mieszancach miesnych (obustronnie miesne mieszanki), w polsce bardzo ciezko kupic cos takiego, a ja mówie o mieszancach bydła mlecznego z miesnymi, bo takich jest najwiecej w polsce do kupienia

#55 Share SGRagrofarm

SGRagrofarm

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 grudzień 2013 - 22:04

Bydło mięsne panowie chciałbym kupić około lipca około 15 sztuk jałówek rasy simental lub limousine z przeznaczeniem na mamki i nie bardzo znam się na hodowli mamek bardziej na opasie bydła, powiecie mi czy jak wpuszczę je w lipcu na pastwisko zasiane wczesną wiosną to z pastwiska nie zrobi sie błoto, czy takie mamki które się ocielą wiosną to trzeba je doić czy ciele które urodzi jest w stanie ją doić aż do nastepnego zacielenia i przez ile miesięcy ona daje mleko i kiedy zacielać

Edytowany przez KRISTOFORn, 09 grudzień 2013 - 22:44.
Błędy


#56 Share rafalsport

rafalsport

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów

Napisany 11 styczeń 2014 - 21:12

Bydło mięsne siemanko mam pytanie chciałbym się zadobyć bydła mięsnego rasa hereford lub limousine na 100% czysta rasa mogą być małe cięlęta lub jałówki bym kupił najlepiej województwo mazowieckie proszę o pomoc

#57 Share nikolas29

nikolas29

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1059 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie pow.EBE
  • Zainteresowania:gra na instrumentach muzycznych///rolnictwo

Napisany 18 styczeń 2014 - 11:14

Bydło mięsne ciekawe czemu nie ma u nas w polsce takich stad jak black angus salers tylko te limonusne przewaznie

#58 Share PatrykBiznes

PatrykBiznes

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 93 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 styczeń 2014 - 22:46

Bydło mięsne bo stacje gdzie sprzedają nasienie dostały dobre łapówki od francuzów aby promować LIMOUSINE wcale to bydło nie jest takie rewelacyjne ;) jest kilka ras lepszych a wiele na równym poziomie osobiście polecam blondy ;)

#59 Share Boniek

Boniek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Północne mazowieckie

Napisany 19 styczeń 2014 - 05:23

Bydło mięsne

rób tak jak do tej pory cielaki mieszańcowe lepiej rosną i krowy mają więcej mleka. Znajomy ma czyste lm, ch i różne mieszańce. Krowy czystorasowe tracą mleko po 2-3 miesiącach a ich cielaki piją od tych mieszańców. Efekt jest taki że trzyma na pastwisku 20 mamek z cielakami które piją od kilku krów a kilka jest zasuszonych ponad pół roku.

Coś nie ten tego te czystorasowe krowy. U mnie 100% krowa charolaise woła do ssania nawet 7 miesięcznego cielaka, a po odsadzeniu też widać, ze napuszcza w wymię mleko. Czasami nawet muszę dosadzać jeszcze takiego odsadka żeby zapalenia nie dostała.
Forza JUVE!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Bydło mięsne Dzisiaj, 03:35
  •  

#60 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 19 styczeń 2014 - 06:06

Bydło mięsne może lepiej żywisz albo lepszą linie masz.

Podobne tematy rasa mamki mięsne

Tylko na agroFakt.pl: Ocena pokroju i kondycji bydła mięsnego: jak ją przeprowadzić? zobacz »