Skocz do zawartości

Zdjęcie

Poplony


1011 odpowiedzi na ten temat

#501 Share kamalo25

kamalo25

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Domaszewnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, dziewczyny

Napisany 02 styczeń 2014 - 20:28

Poplony kupilismy pole na ktorym bylo zyto i bylo slabo nawozone i teraz rosnie tam pszenzyto po tym pszenzycie chcialbym posiac jakis poplon zeby to pole dobrze doprawic i na to gnoj a na wiosne 2015 pewnie owies posieje. wlasnie skonczylem czytac ten temat i mysle zeby wycofac pszenzyto owies i jeczmien a reszte wmiare mozliwosci bym posial. chodzi mi tu o dobre doprawienie tego pola poprzez poplon i gnoj. za bardzo nie mam doswiadczenia co do poplonow bo nigdy nie sialismy. gryke mam z tego roku, łubin, QQ i rzepak bym sb zalatwil a slonecznik i gorczyce bym kupil

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Poplony Dzisiaj, 06:01
  •  

#502 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 02 styczeń 2014 - 20:42

Poplony A jaka to klasa?

Wysiej gorczyce z facelią. Daj też trochę azotu. Lepiej nie dopuścić do zakwitnięcia, zlikwidować przed. Więc siew lekko opóźnić, by od razu zaorać na zimę, lub przed kwitnięciem przejechać talerzówką i dopiero w odpowiednim czasie orać.

#503 Share MichalUrbaniak

MichalUrbaniak

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 385 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dziećmierowo (okolice Poznania)

Napisany 02 styczeń 2014 - 21:06

Poplony ja w tym roku będe wchodził na poplony ze słonecznikiem. Gorczyca u mnie już niestety odpada ze względu na kapustne

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Poplony Dzisiaj, 06:01
Tylko na agroFakt.pl:

100 sekund: 22 lipca 2016 zobacz »

  •  

#504 Share DamianO1996

DamianO1996

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Biłgorajski

Napisany 02 styczeń 2014 - 21:09

Poplony Tak, gorczyca i facelia będą dobrym rozwiązaniem i dodatkowo one odkażają glebę pod zboże. Mógłbyś na poplon wysiać też łubin lub peluszkę,gdyż te wzbogacają glebę w azot i zostawiają konkretną ilość biomasy. Natomiast kukurydza na poplon według mnie nie jest dobrą rośliną. Rzepak ozimy może by się nadał tylko trzeba by go na wiosnę przyorać, co nie jest najlepszym rozwiązaniem.

#505 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 02 styczeń 2014 - 23:57

Poplony @MichalUrbaniak

Jak siejesz rzepak, czy inne kapustne to polecam grykę na poplon.

@DamianO1996

Łubin, czy peluszka też dobre, tylko znowu koszt nasion bardzo wysoki.

Także jak kolega nie sieje rzepaku, to ta gorczyca+facelia najtaniej wyjdzie...

#506 Share kamalo25

kamalo25

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Domaszewnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, dziewczyny

Napisany 04 styczeń 2014 - 22:23

Poplony @MarcinPykuS

jest to klasa III-IV
wysiał bym gorczycę i facelię no i gryki trochę bo mam i niebędę miał co z tym zrobić tylko w jakiej ilości wysiać, po ile kg każdej rośliny ?


#507 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 05 styczeń 2014 - 13:10

Poplony Tak jak pisaliśmy wcześniej-jak nie siejesz rzepaku, czy innych kapustnych to wysiej gorczyce z facelią (15kg/ha gorczycy, 8-10kg/ha faceli).

Grykę wysiej raczej samą w dawce 70kg/ha.

I powiem Ci tak-same poplony nie załatwią sprawy-pomyśl nad płodozmianem.

Edytowany przez MarcinPykuS, 05 styczeń 2014 - 13:11.


#508 Share tomi1349

tomi1349

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 291 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Rolnictwo, mechanizacja rolnictwa , wystawy rolnicze itp.

Napisany 05 styczeń 2014 - 17:57

Poplony Mam taki mały problem. Co można poradzić.??
http://www.agrofoto....comment_1376539

#509 Share kamalo25

kamalo25

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Domaszewnica
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, dziewczyny

Napisany 05 styczeń 2014 - 18:29

Poplony no ok dzięki wielkie za pomoc;)
w chwili obecnej jest tam pszenżyto ale później bedzie owies i po pszenżycie chce ten poplon zasiać a nastepnie wywieźć tam obornik, tak z 10rozrzutników 4t żeby to pole odżyło troche bo wcześniej to dziadek to pole miał i ono nawozów sztucznych i naturalnych nie widziało X lat no i troche badyla na nim było

#510 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 05 styczeń 2014 - 18:50

Poplony Ja bym wprowadził na Twoim miejscu rzepak, i/lub kukurydzę, albo nawet jakieś strączkowe w głównym plonie. Same zboża siać cały czas nie bardzo.

@tomi1349

Jakim agregatem to chcesz przejechać?

Według mnie bez problemu, malutka jest ;) .




Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Poplony Dzisiaj, 06:01
  •  

#511 Share Arek

Arek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3534 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ziemia Łowicka

Napisany 05 styczeń 2014 - 21:38

Poplony

Tak jak pisaliśmy wcześniej-jak nie siejesz rzepaku, czy innych kapustnych to wysiej gorczyce z facelią (15kg/ha gorczycy, 8-10kg/ha faceli).

Grykę wysiej raczej samą w dawce 70kg/ha.

I powiem Ci tak-same poplony nie załatwią sprawy-pomyśl nad płodozmianem.


A jeśli jest rzepak w płodozmianie co powiedzmy 6 lat to są jakieś przeciwwskazania do facelii?

#512 Share DamianO1996

DamianO1996

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Biłgorajski

Napisany 05 styczeń 2014 - 23:08

Poplony Nie ma, w uprawie rzepaku nie wolno tylko siać na poplon gorczycy, gdyż ona tak jak rzepak należy do kapustowatych, zaś facelia należy do ogórecznikowatych i możesz spokojnie ją wysiać.

#513 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 06 styczeń 2014 - 01:10

Poplony

Ja bym wprowadził na Twoim miejscu rzepak, i/lub kukurydzę, albo nawet jakieś strączkowe w głównym plonie. Same zboża siać cały czas nie bardzo.

Raczej bym się skłaniał w kierunku strączkowych. To one zazwyczaj posiadają korzeń palowy mogący pobierać składniki ze znacznych głębokości. Rzepak potrzebuje pól dobrze nawożonych, w złych warunkach ten rzepak będzie fatalny i nic go nie uratuje.

A jeśli jest rzepak w płodozmianie co powiedzmy 6 lat to są jakieś przeciwwskazania do facelii?

Żadnych. Facelia jest wręcz idealnym poplonem dla rzepaku.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#514 Share MarcinPykuS

MarcinPykuS

    VIP, były Moderator Forum

  • V.I.P.
  • rank
  • 2961 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Województwo Śląskie

Napisany 06 styczeń 2014 - 01:50

Poplony @Arek troszkę źle to napisałem, ale @milanreal1 i DamianO1996 już to wyjaśnił :) .

@milanreal1 kolega napisał, że ma ziemie 3 i 4 klasa. Ja głównie 4 i 5, a rzepak w 2012 3,8t/ha 2013 3,5t/ha. Tyle, że opady są (południe kraju). A i tak muszę dokładnie uregulować Ph, zrobić badania gleby itd.

Strączkowych chyba też za często nie wolno siać, dlatego u siebie chce wprowadzić tak:

rzepak-pszenica (poplon np. gryki)-bobik-pszenica-rzepak itd. Taki płodozmian wydaje mi się bardzo dobry. Obornika niestety nie mam (chyba, że uda się gdzieś dostać), ale słoma będzie zostawać.


#515 Share gwozd

gwozd

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1786 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat lubelski
  • Zainteresowania:kynologia, botanika itp

Napisany 06 styczeń 2014 - 13:08

Poplony To bardzo dobry plodozmian. Piszesz ze masz glownie IV_V klase to niwiem jak wyjdzie ci bobik, to roslina straczkowa na najlepsze gleby. Ale skoro wychodzi rzepak to pewnie i bobik
Po pszenicy mozesz spokojnie zasiac jeszcze jakis inny gatunek zboza, zyto, owies, jak ph dobre to jeczmien. A poplony przed kazdym jarym

#516 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 06 styczeń 2014 - 21:31

Poplony

@Arek troszkę źle to napisałem, ale @milanreal1 i DamianO1996 już to wyjaśnił :) .

@milanreal1 kolega napisał, że ma ziemie 3 i 4 klasa. Ja głównie 4 i 5, a rzepak w 2012 3,8t/ha 2013 3,5t/ha. Tyle, że opady są (południe kraju). A i tak muszę dokładnie uregulować Ph, zrobić badania gleby itd.

Strączkowych chyba też za często nie wolno siać, dlatego u siebie chce wprowadzić tak:

rzepak-pszenica (poplon np. gryki)-bobik-pszenica-rzepak itd. Taki płodozmian wydaje mi się bardzo dobry. Obornika niestety nie mam (chyba, że uda się gdzieś dostać), ale słoma będzie zostawać.

Wg mnie jednak rzepak jest bardzo ryzykowny. To roślina która wymaga gleb dobrze nawożonych, i finezji w uprawie. Coś zrobisz źle a plon dramatycznie leci w dół.
Twój płodozmian jest bardzo dobry. ewentualnie bobik zastąp inną motylkowatą. On ma jeszcze większe wymagania względem gleby niż rzepak.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#517 Share Peteer18

Peteer18

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 44 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 styczeń 2014 - 11:08

Poplony Witam panów mam takie pytanie jaką roślinkę można wsiać w pszenicę jarą aby po wymłóceniu kombajnem pszenicy wsiewka rosła na masę zieloną do przyorania w tym roku tak muszę zrobić gdyż po pszenicy jarej pójdzie pszenica zimowa. Czy ktoś już tak praktykował co i w jakiej ilości wsiać w tą pszenicę. Czekam na wskazówki i podpowiedzi.


Halo czy ktoś wogóle tutaj zagląda???????

Edytowany przez Peteer18, 15 styczeń 2014 - 20:08.


#518 Share DamianO1996

DamianO1996

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Biłgorajski

Napisany 15 styczeń 2014 - 21:04

Poplony Możesz spróbować przed zbiorem wsiać koniczynę białą, ale z niej zbyt dużo masy nie będzie, ogólnie to poplony wysiewa się po zbiorze plonu głównego.

#519 Share Peteer18

Peteer18

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 44 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 styczeń 2014 - 00:03

Poplony No tak ale jak skończę zbiór zboża z tego pola to między zbiorem a zasiewem około 15 września pszenicę zimową to przez ten okres nic tam nie będzie tylko rżysko a jak by coś rosło na zielono to zawsze już coś jest.
Więc czekam kto ma jakie pomysły co z tym problemem zrobić.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Poplony Dzisiaj, 06:01
  •  

#520 Share Jurek321

Jurek321

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 45 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 styczeń 2014 - 19:43

Poplony W latach 70-80 moi rodzice wsewali w żyto, w maju,czerwcu seradelę.

Podobne tematy lubin poplon

Tylko na agroFakt.pl: Ile winogron na wino? Deklaracje do końca miesiąca! zobacz »