Skocz do zawartości

AgroFoto.pl
Logo
Forum rolnicze
Zdjęcie

Wywar gorzelniany


  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
23 odpowiedzi na ten temat

#1 kamieniec

kamieniec

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 grudzień 2011 - 17:18

Ma morze ktoś styczność z wywarem gorzelniczym. Jeśli tak to ile dajecie litrów na jedną sztukę i ile płacicie za litr.
Proszę o pomoc. ;)
  • 0

Reklama

  • Reklama
  •  

#2 mikon71

mikon71

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 185 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świecie n/Wisłą

Napisany 10 grudzień 2011 - 18:04

1zł za 1tys L.
  • 0

#3 nowik92

nowik92

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • 5007727
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Żnina
  • Zainteresowania:Sport ale przede wszystkim rolnictwo :)

Napisany 10 grudzień 2011 - 19:40

U mnie jest 5 zł. za 1 tys litrów. Ale popyt na to i tak jest bardzo duży mimo iż jest on odwirowany i przypomina prawie wodę. Ja daje ok 20 litrów na dzień na 1 dużego byka, im młodszy tym mniej daje.Krowom daje trochę mniej ok. 15 litrów na dzień. Sam wywar byłby też lepszy gdyby pochodził z przerobu pszenżyta a nie tak jak u nas jest z kukurydzy bo akurat jej w tym roku bardzo dużo. W moich stronach są też tacy co kukurydze na ziarno sprzedali i wożą po kilkanaście kilometrów wywar. Ja osobiście nie zrezygnuje z dawania bykom wywaru bo mam dość blisko do gorzelni i w przeliczeniu i tak wychodzę na tym korzystnie.
  • 0

#4 kamieniec

kamieniec

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 grudzień 2011 - 19:58

Bo u mnie jest po 10zł za 1000 litrów.Ja daje 45 litrów na dzień na 1 sztukę (krowę) i nie wiem czy to nie za dużo? U nas jest z żyta albo z kukurydzy ale jest taki gęsty że nie chce wylecieć z beczki.
  • 0

#5 szczewko

szczewko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1573 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 grudzień 2011 - 21:56

U mnie jest za darmo.
  • 0

#6 Piterr

Piterr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 110 postów
  • 9581722
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska powiat Leszno

Napisany 11 grudzień 2011 - 09:39

Ja płacę 25zł za 1 tys z dowozem pod dom (auto z cysterną).I na dorosłą sztukę daję około 30-40 litrów na dzień.A biorę co drug dzień 2 tys. litrów i dobrze że mam pompę w beczce bo jest tak gęsty że na drugi dzień przez normalny zawór nie chce lecieć.U nas robią z zboża i kiedyś robili z kuku ale wówczas zapychało im cysternę podczas rozwózki aczkolwiek z prosa też próbowali.Ja osobiście polecam i nie potwierdzam opinii o braku cielności z powodu podawania wywaru.
  • 0

#7 PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • 3770806
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 13 grudzień 2011 - 20:40

W mojej miejscowości wywar robiony jest z żyta,pszenżyta i aktualnie z kuku wołają 8zł za 1000L.Kolejki są niemiłosierne praktycznie co dzień,być może dlatego że u mnie w rejonie głównie bydło każdy ma.Ja osobiście dawałem tylko opasom i na przyrosty nie moge narzekać.
  • 0
KUMURUN TEAM :)

#8 st220

st220

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • 5246749
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie

Napisany 13 grudzień 2011 - 23:25

U mnie jest za darmo, ale mają niebawem wstawić wirówki, to nie wiadomo co on będzie wart po odwirowaniu :blink: . Ja daję 40l na krowę, ale znam przypadki co i po 100l dają.
  • 0

#9 PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • 3770806
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 13 styczeń 2012 - 23:02

100l na krowę :blink: to one chyba za przeproszeniem ,,sr**ą dalej niż widzą,, :D
  • 0
KUMURUN TEAM :)

#10 szczewko

szczewko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1573 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 styczeń 2012 - 23:52

Moj ojciec wywar wozi dobre 10-12 lat i jak mowi bez wywaru nie ma mleka.Mleko jest ale na wywarze jest sporo wiecej. Opasy tez sie dobrze chowaja a i zima cieplego sie napija.Kiedys byly duze kolejki a teraz wlasciciel gorzelni musi sam na pole gdzies wozic bo mu w zbiorniku zalega wiec jest zadowolony jak ktos przyjedzie i zabierze pare tys. litrów.
  • 0

#11 PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • 3770806
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 14 styczeń 2012 - 15:02

Kiedyś byłem na spotkaniu odnośnie żywienia bydła,i gościu wypowiadał się na temat wywaru to mówi że krową w okresie zimowym jak najbardziej ale tylko w takich ilościach aby zastąpił im zimna wode,poprostu aby się napiły a nie opijały,a co do opasów to już jak kto uważa bo i tak i tak do 2 lat sie trzyma także kogo to interesuje że taki byk np. po 3 latach pojenia wywarem w dużych ilosciach wątroby praktycznie by nie miał.
  • 0
KUMURUN TEAM :)

#12 Krzynio257

Krzynio257

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:hodowla trzody chlewnej, hodowla bydła mlecznego, weterynaria

Napisany 14 styczeń 2012 - 22:37

mleko może i jest, ale wątroba w kanale leży. Ludzie czy wy się zastanawiacie?
  • 0

#13 PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • 3770806
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 15 styczeń 2012 - 12:24

Dokładnie tak jak mówisz Krzynio,daleko szukać nie musze,mój dalszy sąsiad też walik kuku ile wlazło i wywaru na to do oporu sie cieszył jak nigdy że krowy mlekiem walom ale do czasu aż coraz częściej zaczeły się padnięcia krów w taki oto sposób pozbył sie prawie półowy stada
  • 0
KUMURUN TEAM :)

#14 szczewko

szczewko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1573 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 styczeń 2012 - 12:34

Wywar gorzelniany ma okolo 0.2-0.5% alkoholu wiec o watrobe sie nie boje. Jesli gorzelnia robi spirytus z porosnietego ziarna o bardzo slabej jakosci to nie ma sie co dziwic ze krowy padaja. W naszym rejonie sami oddajemy zboze do gorzelni wiec wiemy dokladnie z jakiego ziarna jest robiony wywar.
  • 0

#15 bartusx5

bartusx5

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 95 postów
  • 21073571
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Westrza

Napisany 15 styczeń 2012 - 13:05

U nas kosztuje 7zł/1tyś l. Daję ok 20l na sztukę dzinnie;)pzdr
  • 0

#16 Krzynio257

Krzynio257

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:hodowla trzody chlewnej, hodowla bydła mlecznego, weterynaria

Napisany 15 styczeń 2012 - 13:23

kolego @szczewko nie chodzi tylko o alkohol, chodzi o białko i łatwo dostępny cuker. Wywar jest zarówno białkowy i energetyczny. A po za tym nie musi być z popsutego zboża, wystarczy że się za długo przetrzymuje i zaczyna się fermentacja, która psuje wywar, wchodzą bakterie tlenowe, które rozkładają białko i cukry. Te bakterie początkują procesy gnilne. Nigdy nie dawałem i nie będę dawał takiego czegoś moim krowom. Jeżeli chcę podciągnąć ilość mleka, to do paszy dodaję po prostu wysłodki buraczane, to jest dużo bezpieczniejsze. Cukier zawarty w wysłodkach jest łatwo dostępny dla bakterii mikroflory żwacza.
  • 0

#17 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 15 styczeń 2012 - 13:51

U mnie 1 tysiąc z kuku za 1 zł netto.Odbiór osobisty z gorzelni a opasy dostają 30-35 litrów(bywało i 40L) na dzień. Przez ostatnie 17 lat nie miałem problemów zdrowotnych u bydła, które mogły by mieć coś wspólnego z żywieniem wywarem a poję nim tylko w sezonie zimowym. Trzeba tylko uważać by nie był zbyt gorący. Prosto z produkcji ma gdzieś 50-85 stopni(zależy od dnia). Studzę do 35 lub mniej stopni i dopiero podaję.
Zwierzęta pojone wywarem częściej liżą sól i dbam by im jej nie brakowało oraz podaję większe ilości wapna w paszach.

Moja prośba: Jeśli ktoś z Was twierdzi że wywar szkodliwy jest to niech podaje wiarygodne przykłady i dowody oraz ilości podawane zwierzętom z podziałem na opasowe i mleczne o ile może to robić jakąś różnicę.
  • 0

#18 Krzynio257

Krzynio257

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:hodowla trzody chlewnej, hodowla bydła mlecznego, weterynaria

Napisany 15 styczeń 2012 - 19:59

kolego @KRISTOFORn pracowałem ponad 4lata temu na dużej fermie bydła ponad 700krów mlecznych, do TMR dodawano wywar jako uzupełnienie białka, dozowano do wozu paszowego około 5litrów na sztukę wywaru zagęszczanego. I krowy jeżeli chodzi o mleko, to niektóre dawały ponad 60litrów, kiedy dostawały młóto browarniane i wywar, ale nie widziałem tam krowy starszej niż 3laktacje, większość z nich padała z powodu przebiałkowiena, co powodowało niedoczynności wątroby i nerek. A poza tym jeżeli wywar postał parę dni to krowy dostawały biegunek. Co do opasów to nigdy tak na profesjonalną skalę się tym nie zajmowałem, więc nie wypowiem się na ten temat.
  • 0

#19 Profil usunięty

Profil usunięty
  • Guests

Napisany 15 styczeń 2012 - 23:08

Na początek pozwolę sobie zauważyć pewną sprzeczność w żywieniu które zaobserwowałeś na tej fermie otóz był podawany wywar jako uzupełnienie białka i jednosześnie większość z nich padała z powodu jego nadmiaru czyli przebiałkowana.
Czy to tylko z powodu wywaru?
Krowom mlecznym wywar mozna podawać ( http://www.google.co...axeM4UpWsMhGmKQ )z tym, że nie takie ilości jakie czytałem na niektórych postach wyżej.
Zgadza się co do szybkiego kwaszenia się szególnie jak są ciepłe dni. Z tego powodu zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja zaprzestaję go przywozić.
Rozmawiając z osobami prowadzącymi ubój zwierząt dowiedziałem się że te karmione przez dłuższy czas tym wywarem miały bardziej czerwone mięso a to odstrasza smakoszy.(tej informacji nie udało mi sie potwierdzić osobiście)
  • 0

Google

  • Reklama google
  •  

#20 PREZES91WLKP

PREZES91WLKP

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 postów
  • 3770806
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:<(pow.Pilski)>
  • Zainteresowania:Długo by opowiadać :)

Napisany 16 styczeń 2012 - 21:38

Ja też nie mówie że wywar jest zły tylko poprostu trzeba go stosować w umiarkowanych ilościach,a nie do przesady.Ja go osobiście podawałem tylko i wyłącznie opasom i na przyrosty nie narzekam,ojciec dawał krowom(jak jeszcze mieliśmy)i mówi że mlecznosć krów też na dość wysokim poziomie stała,ale zaobserwowałem w swojej wiosce(w której jest właśnie gorzelnia)że wywar owszem wożą ale sami mniejsi i średni gospodarze,a ci co mają conajmniej ok 80 krów i więcej zaprzestali stosowanie wywaru,ale trudno powiedziec dlaczego,być może doradcy żywieniowi im jakieś bajki nagadali.
  • 0
KUMURUN TEAM :)

Podobne tematy

Reklama