Skocz do zawartości




Reklama



Problem z podnośnikiem w ursusie c-385

niekce podnosic podnosnika wolnych obrotach ursus

  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie
156 odpowiedzi na ten temat

#21 zolo2

zolo2

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów

Napisany 22 luty 2010 - 20:38

Witam.Ja miałem taki sam przypadek w moim ursusie 1014.Pojechałem orać i po pięciu przejazdach chciałem dźwignąć pług,a tu zero reakcji.Okazało się że zawór w rozdzielaczu który jest pod pokrywą podnośnika się zaciął.W takim wypadku musiałem zdjąć pokrywę podnośnika i wykręcić cały rozdzielacz.Wziąłem go na warsztat,rozebrałem te zawory,takie krążki ze sprężyną i okazało się że opiłek metalu podszedł pod jeden zawór i po prostu się nie zamykał i całe ciśnienie z pompy szło na przelew.Po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy;)Później rozbierałem drugi raz bo dałem za grube o ringi i się zacinał;P

#22 bertold13

bertold13

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 76 postów
  • 37065117
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wieś :)
  • Zainteresowania:Maszyny PRL-u pracujace kiedys w pgr-ach i nie tylko:)

Napisany 22 luty 2010 - 21:05

dzieki kolego. a duzo wogule roboty i rozbierania by bylo przy tym?
:)

#23 rafal13113

rafal13113

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • 390560
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:wszystko co piękne

Napisany 22 luty 2010 - 21:09

kolego tak jak ktoś prędzej napisał pewnie zaciął się zawór z tyłu po prawej stronie pokrywy podnośnika masz śrubę jak masz dodatkowy siłownik wspomagający to pewnie masz tam podłączony wężyk bezpieczeństwa od siłownika odkręć ten korek klucz jak pamietam 24 i włuż tam pręt/ śrubokręt i stuknij młotkiem i powinno działać jak należy
sprzedam całe dwa kompletne koła z nowymi oponami 18,4/ 38 rozstaw dziur ursus zetor landini case

#24 bertold13

bertold13

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 76 postów
  • 37065117
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wieś :)
  • Zainteresowania:Maszyny PRL-u pracujace kiedys w pgr-ach i nie tylko:)

Napisany 22 luty 2010 - 21:13

no sprobuje moze cos ruszy. tak wiec dzieki koledzy za pomoc:)
:)

#25 Mateusz2

Mateusz2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 postów
  • 11318308
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kwidzyn - Pomorskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo,maszyny rolnicze,...

Napisany 26 kwiecień 2010 - 18:57

Witam. Mam mały/duzy problem z moją słynną c-385, ostatnio śmigała z talerzówką i wszystko normalnie działało aż do momentu gdy zjeżdzał z pola - podnośnik padł dzisiaj zdjęliśmy plecak bo myśleliśmy że coś się wyczepiło i dla tego nie podnosi, złożyliśmy zrobiłem próbę bez założonych ramion i podniósł ale już nie opuścił założyłem ramiona to opuścił ale znów już nie podniósł, pompa ciśnienie daje (ojciec  nie mógł wcisnąć tej kulki jak trzymałem wajchę od kiprowania) i wywaliło mi olej spod podkładki od przewodu zasilania, no ale przyczepy już nie wykiprował , wina  pompy ? a może rozdzielacza? proszę o pomoc bo już nas szlak jasny trafia.

#26 akaku

akaku

    MłodyRolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • 13174163
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kujawsko Pomorskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja

Napisany 26 kwiecień 2010 - 19:17

Kurde te 80 coś nie tak maja z tym podnosnikiem. Najprawdopodobniej ten zawór co jest w kabinie on sie samoczynie zakręca ( nie wiem jak ) i wtedy nie przepływa olej i pod ciśnieniem wywala uszczelkę tą z tyłu od pokrywy pod podłogą. Tak samo u mnie było jak gruberowałem albo uniusł i nie chciał opuscić albo opuścił i nie uniusł i sie zacinał ten zawór. Nam mechanik to przerobił jakoś i narazie jest ok. Albo spróbuj odkręcić taka sróbe z tyłu z lewej strony i tam jest taka dżwigienka i weż pręta i młotka i puknij tam i powina sie ta dżwigienka ruszyć i powino też byc ok.
Case <3

#27 Mateusz2

Mateusz2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 postów
  • 11318308
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kwidzyn - Pomorskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo,maszyny rolnicze,...

Napisany 26 kwiecień 2010 - 19:57

My tym ruszaliśmy  i niby ok ale nie działa wygląda to tak jak by pompa była za słaba

#28 Mateusz22

Mateusz22

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 26 kwiecień 2010 - 20:22

U mnie w 8045 też raz tak było że podniósł , a nie chciał opuścić i odwrotnie , a w końcu doszliśmy że opiłek znalazł się w rozdzielaczu. Wyczyściliśmy i było ok. Masz cylinder pomocniczy?

#29 paatrykk

paatrykk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 140 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 kwiecień 2010 - 20:41

to chyba wina pompy bo przy rozdzielaczu zazwyczaj pada jedna czynność np. wywrot ale zdarzają się różne przypadki i mam jedną radę jak dawno pompy nie wymieniałeś to gdy ją wyjmiesz to (dokładnie nie wiem bo ja taką sztuczkę stosowałem w c-360)w pompie powinny takie podajże 3 dziurki które upuszczają nadmiar oleju i zaspawaj 2 albo wiecej w zależności ile ich tam jest i zostaw tylko jedną żeby pompy nie rozerwało powinno na jakiś czas pomóc nie jest to ideał ale zawsze coś :D

#30 sleny

sleny

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 postów

Napisany 26 kwiecień 2010 - 20:51

A może masz ośki wyrobione na pompie?

#31 Mateusz2

Mateusz2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 postów
  • 11318308
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kwidzyn - Pomorskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo,maszyny rolnicze,...

Napisany 27 kwiecień 2010 - 08:19

Pompe zmieniałem 3 lata temu

#32 Gorzupiak

Gorzupiak

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 495 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 27 kwiecień 2010 - 10:22

Filtra nie masz czasem zaje**** bo my mieliśmy tak "brudny" że albo nie podnośił albo nie opuszczał, że Karcherem myliśmy i później chodził jak nowy. Niestety i tak później wymieniliśmy cały podnośnik bo stary po 20 latach już się wysłużył.
"Myślę, że w dzisiejszych czasach to społeczeństwo wywiera na tobie pewną presję, jak powinieneś się zachowywać."

#33 wojteczek11

wojteczek11

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 postów
  • 6473822
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Damice k.krakowa

Napisany 27 kwiecień 2010 - 18:44

to ja sie tak wtrace troszku w temat bo ja mam inny problem mianowicie ursus c385 normalnie wszystko łdnie podnosi , podnisnik trzyma tylko jak postoi np z 2 dni to po odpaleniu podnoscnik juz nie podnosi , poprostu sie zapowietrza, czym moze to byc zpowodowane??

#34 mmm27

mmm27

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 28 kwiecień 2010 - 08:34

WITAM                                                                                                                       Mam problem z podnośnikiem w ursusie 1222 czasami podnosił ale teraz przestał podnosić nawet na wywrotkę nie idzie olej podejrzewam że to pompa ale nie jestem pewien nawet odkręciłem przewód od oleju żeby sprawdzić czy pompa pompuje olej ale czasem  sama załapie na chwilę i przestaje i strzela powietrzem proszę o pomoc jeżeli to pompa to czy ona jest tam przymocowana na dwie śruby  z góry dziękuje

#35 Yoda

Yoda

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 225 postów

Napisany 28 kwiecień 2010 - 09:22

Zobacz postwojteczek11, o 27 kwiecień 2010 - 18:44, powiedział:

to ja sie tak wtrace troszku w temat bo ja mam inny problem mianowicie ursus c385 normalnie wszystko łdnie podnosi , podnisnik trzyma tylko jak postoi np z 2 dni to po odpaleniu podnoscnik juz nie podnosi , poprostu sie zapowietrza, czym moze to byc zpowodowane??
też mi tak robi - pompa się kończy tam są takie oringii w pompie i jak się wyrobią to pompa łapie powietrze i nie działa, wymiania oringów nie jest trudna ale to nie jest rozwiązanie na dłużej

#36 mmm27

mmm27

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów

Napisany 28 kwiecień 2010 - 16:49

czyli wymiana pompy powinna pomóc

#37 pawlus224

pawlus224

    Rolnik z zamiłowania :)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1796 postów
  • 15681422
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie - LLE
  • Zainteresowania:Ciągniki i maszyny rolnicze czasów PRL-u:)

Napisany 03 maj 2010 - 10:34

Tez miałem ostatnio problem z podnosnikiem :) podniósł i opasc nie chciał ale to była wina tego zaworu w kabinie - pukałem w niego i nie pomagało az wziąłem srubokret i wypstryknąłem ten taki hm... cos jak smarowniczka która wystaje z zaworu i działa :)

ZAKUPIĘ KOSIARKĘ ROTACYJNĄ FAMAROL 1,65M

WYŁĄCZNIE WOJĘWÓDZTWO LUBELSKIE .


#38 stalpin8145

stalpin8145

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 191 postów
  • 1595798
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowsze>Sochaczew>Nowe Mostki

Napisany 16 wrzesień 2010 - 18:33

Mam taki problem podczepiam talerzówkę dosyć ciężka i ją podnoszę, jak ustawie dźwignie od podnoszenia na połowę żeby była lekko w powietrzu i zostawię na chwile na wolnych obrotach a ona sama idzie do góry a ja później dźwignie do dołu a ona nie opada jag by było cały czas na podnoszeniu dasz gazu to idzie do góry, nawet jak da się od razu gazu i przejedzie sie kawałek to też nie chce opaść. Dopiero jak cofnę nią na taką górę piachu to dopiero opada.A pług podnosi i opuszcza bez zarzutów. Pomóżcie :P

#39 rafalm1978

rafalm1978

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 90 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika,Rolnictwo

Napisany 24 październik 2011 - 20:07

Witam
Mam problem z podnośnikiem , działa bardzo powoli ,szarpie, olej się pieni   .W miarę jak się nagrzewa olej jest trochę lepiej.
Wymieniłem pompę ,ale jest jeszcze gorzej ,ponieważ  w ogóle na niej nie działa.
Filtry  mam nowe .Zdemontowałem dzisiaj całą obudowę filtra ssawnego i zaobserwowałem , że podczas pracy silnika z kanału ssawnego pompy ( pompa została zdemontowana ) wydobywa się spieniony olej taki jaki mam podczas pracy.
Powiedźcie mi co może być przyczyną takiego zachowania i jak to naprawić?
http://www.fotosik.p...41e32412b2.html
Pozdrawiam

Edytowany przez rafalm1978, 24 październik 2011 - 20:19.


AgroFoto

  • Reklama AgroFoto
  •  

#40 Gieru

Gieru

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 73 postów
  • 2163379
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 24 październik 2011 - 20:38

Jaki to olej? Jednolity czy może mieszany? Ile jego jest?

Edytowany przez Gieru, 24 październik 2011 - 20:38.






Zobacz także