Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysłodki


241 odpowiedzi na ten temat

#121 Share pawel85

pawel85

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 marzec 2013 - 00:55

Wysłodki Jeszcze jedno pytanko ile można tego dawać , dla cielaków stanie się coś jeśli będą miały cały czas w korytach wysłodki namoczone ??
zaczęłem dawać młodym wrzuciłem dziś pierwszy raz po 2 garście , to nie zdąyłem nawet śrutu przynieśc i miały zjedzone wszystko ,,,
dawkuje się jakoś to czy mogę podawać to jak treściwą do woli ??
cielaki w wieku ok 3 miesiące ,

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wysłodki Dzisiaj, 17:23
  •  

#122 Share maniek199165

maniek199165

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 listopad 2013 - 17:46

Wysłodki cena wysłodków

#123 Share czadowywicek

czadowywicek

    Zaawansowany

  • Validating
  • PipPipPip
  • 235 postów

Napisany 15 listopad 2013 - 17:52

Wysłodki 70zł/t

#124 Share dromik

dromik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 195 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Radom
  • Zainteresowania:zootechnika i wszystko co związane z rolnictwem

Napisany 15 listopad 2013 - 19:49

Wysłodki 1725 zł za patelnie 23 tony

#125 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 15 listopad 2013 - 20:26

Wysłodki dużo.

#126 Share sacrable

sacrable

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 346 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 listopad 2013 - 21:38

Wysłodki Ma ktoś informację po ile w łódzkiem?

#127 Share koma666

koma666

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 902 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 listopad 2013 - 21:56

Wysłodki a co lepsze jest wysłodki czy kiszonka z kukurydzy ? co daje wiecej energii ? i jest jakies białko w wysłodkach, jak tak to ile % ?

#128 Share reebok

reebok

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pom. powiat nakielski
  • Zainteresowania:żywienie bydła, trzody

Napisany 16 listopad 2013 - 14:18

Wysłodki Kiszonka z kukurydzy daje więcej energii, zaraz za nią są wysłodki. Nie ma białka.

#129 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 17 listopad 2013 - 00:02

Wysłodki ^^ oj oj
wysłodki prasowane mają 9-10% białka ogólnego i są nieco bardziej energetyczne od tradycyjnej kiszonki z kuku, ale za to z kukurydzą koszoną wysoko nie mają szans.

#130 Share maniek199165

maniek199165

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 listopad 2013 - 09:32

Wysłodki jakieś namiary kto wozi na woj świętokrzyskie

co jest lepsze młóto browarniane czy wysłodki buraczane miałem młóto i efekt był wzrost mleka i %białka wieksz

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wysłodki Dzisiaj, 17:23
  •  

#131 Share koma666

koma666

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 902 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 listopad 2013 - 09:49

Wysłodki

^^ oj oj
wysłodki prasowane mają 9-10% białka ogólnego i są nieco bardziej energetyczne od tradycyjnej kiszonki z kuku, ale za to z kukurydzą koszoną wysoko nie mają szans.



z tym białkiem to przesadzasz, napewno tyle nie maja, no chyba ze 9-10% białka w suchej masie, to kolosalna róznica bo suchej masy jest 20%, jezeli tak jest to wypadałoby napisac ze w suchej masie, bo ktos to przeczyta i pomysli ze tyle procent jest w całosci, gdyby tak było ze wysłodki maja 9-10% białka w całej masie to po co dawac srute zbozowa która tez ma ok 10-12% białka :rolleyes:
nie lepiej byłoby kupic wysłodki po 70zł za tone ? niz dawac np. pszenzyto które kosztuje 700zł za tone ? :lol:

z tego co sie dowiedziałem w wysłodkach jest ok 2-3 % białka w całosci masy w przypadku wysłodków prasowanych i ok 1-1,5% białka w wysłodkach mokrych, w kiszonce z kukurydzy o zawartosci suchej masy 30% wychodzi 2-3% białka w całosci

zwykłego rolnika interesuje, mnie tez, ile jest białka ogólnego np. w kilogramie danej paszy
1 wysłodki prasowane ok 20-30 g
2 wysłodki mokre ok 10-15 g
3 kiszonka z qq 20-30 g
4 sruta pszenzytnia ok 100-120 g

Edytowany przez koma666, 17 listopad 2013 - 10:32.


#132 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 18 listopad 2013 - 00:47

Wysłodki barometr chyba koledze skoczył, co? hehehhehehe
pewnie że w suchej masie, a czego się spodziewałeś ? :D W suchych melasowanych jest 10% białka w kg zwykłej paszy, a w prasowanych kiszonych jest oczywiście że mniej hehehhehe
no cóż, pasze porównywać sie powinno zawsze w suchej masie, bo to ona jest odgórnym wskaźnikiem ile danej paszy pobierze krowa i jaka jest koncentracja skł. w paszy.
Na końcu swojego postu napisałeś koncentrację białka w g w wysłodkach prasowanych i mokrych. Zobacz jaka jest różnica po odsączeniu wody. 1kg mokrych zawiera 10-15g, a prasowane 20-30g, Natomiast w 1kg suchej masy czy to z mokrych czy prasowanych, bo jest to obojętne, to zawart. białka będzie zawsze taka sama 90-100g. Różnia się tylko udziałem wody.
Jeżeli jesteś zwykłym rolnikiem to super, bo wiesz, ja też nim jestem, i inni na AF pewnie też. Ja patrzę na na to samo co ty, tyle że z innego punktu bo zazwyczaj jak przeliczam dawkę dla krów o różnych wydajnościach to robię to właśnie w kg s.m. a nie zwykłej paszy.

Porównanie śruty zbożowej do wysłodków wydaje mi się nieco mijające z celem bo treściwej nie dajesz tyle co objętościowej, choć i w tym przypadku (70zł/t wysłodków) wychodzi napewno taniej niz tresciwa. 5kg wysłodków pr. daje tyle co nieco ponad 1kg pszenżyta, ale przecież nie dasz tyle samo jednego i drugiego, więc tu nie bardzo rozumiem zamiaru

Jaka jest różnica w cenie wysłodków prasowanych a mokrych? Mam w nast. tygodniu dostawę ok. 16zł/t ale facet nie umiał mi wyjaśnić czy to mokre czy prasowane. Wg niego były po prostu "sypkie".

#133 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1768 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 18 listopad 2013 - 01:09

Wysłodki Panowie trochę wyjaśnienia , tak jak jest u nas czyli cukrownia Chełmża to wysłodki tzw, mokre mają 10% s.m. jest to wzorzec do przeliczania ilości wysłodków należnych za buraki (50%), w takiej postaci nie dostępne, prasowane mają u nas ok 25% s.m. cena to 18 zł "mokre" x 2,5 = tona prasowanych. W sprawie skarmiania to wg, naszych żywieniowców bardzo dobrze się bilansują z kiszonką z qq bo qq ma dużo energi a mało włókna strawnego a wysłodki odwrotnie i białka podobno też mają więcej, koniec końców z praktyki wiem że warto stosować razem.

#134 Share koma666

koma666

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 902 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 listopad 2013 - 09:11

Wysłodki firefox
barometr nie skoczył nic z tych rzeczy ....
poprostu nie kazdy rolnik, mało tego pewnie wiekszosc, nie rozumie co to znaczy iles tam % białka w s.m. (suchej masie)
dlatego moim zdaniem poruszyłem wazna kwestie dla polskiego chłopa :)

#135 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 18 listopad 2013 - 16:39

Wysłodki koma666 wiem o co chodzi, heheh jak mówisz "polskiego chłopa" to kojarzy mi się to tak jakbym cofnęła się z 20 lat wstecz na polskich wsiach gdzie jeszcze furmankami zwozili stogi z łąk. Myślę że dzisiejsze rolnictwo już nie ma nic wspólnego z "tamtym chłopem". Dzisiejszy rolnik to człowiek obyty, który musi mieć dużą wiedzę nie tylko po to aby podnosić poziom produkcji i odnosić efekty w pracy hodowlanej ale też po to aby utrzymać sie na rynku i mieć z tego co robi zysk. Myslę że dobry rolnik, który wie jak żywic swoje hf-y wie co to jest sucha masa i co ona oznacza w paszy ;)

Dziś się juz dowiedziałam dokładnie, że wysłodki zamówione zapłacę po 18zł/t. Jeszcze nie wiem czy 23 czy 33t w transporcie bo zależy jakiego tira załadują. Jeśli skład 33t to cena z dowozem 1044 zł.
Nadal nie wiem czy to te prasowane, bo niby przepuszczane przez jakąś "wyciskarkę"- nie moge się dogadać z tym facetem <_< ale skoro "wyciskane", nie lejące, to pewnie prasowane.
Facet też powiedział to samo co kol. ptaszyna że nie ma takich wodnistych, są tylko sypkie.
Moze dlatego że w transporcie dużo ubywa wody, a i policja może się czepić jak mocno cieknie z naczepy.

choć te naczepy co wożą są skorupowe, tylko tylną klapą by ciekło, ale niewiem. Nie bedę się w to zagłębiać bo nie siedzę w tym. Ważne żeby dojechały bo za szybko mi pryzma z kuku idzie i w tym tempie nie wystarczy do nastepnych żniw qqrydzianych.

#136 Share jajonasz

jajonasz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelszczyzna

Napisany 18 listopad 2013 - 17:05

Wysłodki 18zł ale pewnie za wagę netto 2. Przy 24t będzie do zapłaty za około 50t. Jeśli to prasowane z s.m. koło 20%.

Edytowany przez jajonasz, 18 listopad 2013 - 17:06.

Otrzymane zadanie jest świętym, wykonujesz je do końca za wszelką cenę


#137 Share kris82

kris82

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 344 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:CTR

Napisany 18 listopad 2013 - 17:47

Wysłodki najpewniej to 18+vat to za tonę przeliczeniową tak ok 55 za fizyczną brutto i do tego transport

#138 Share ptaszyna

ptaszyna

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1768 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat toruński

Napisany 18 listopad 2013 - 21:13

Wysłodki

koma666 wiem o co chodzi, heheh jak mówisz "polskiego chłopa" to kojarzy mi się to tak jakbym cofnęła się z 20 lat wstecz na polskich wsiach gdzie jeszcze furmankami zwozili stogi z łąk. Myślę że dzisiejsze rolnictwo już nie ma nic wspólnego z "tamtym chłopem". Dzisiejszy rolnik to człowiek obyty, który musi mieć dużą wiedzę nie tylko po to aby podnosić poziom produkcji i odnosić efekty w pracy hodowlanej ale też po to aby utrzymać sie na rynku i mieć z tego co robi zysk. Myslę że dobry rolnik, który wie jak żywic swoje hf-y wie co to jest sucha masa i co ona oznacza w paszy ;)

Dziś się juz dowiedziałam dokładnie, że wysłodki zamówione zapłacę po 18zł/t. Jeszcze nie wiem czy 23 czy 33t w transporcie bo zależy jakiego tira załadują. Jeśli skład 33t to cena z dowozem 1044 zł.
Nadal nie wiem czy to te prasowane, bo niby przepuszczane przez jakąś "wyciskarkę"- nie moge się dogadać z tym facetem <_< ale skoro "wyciskane", nie lejące, to pewnie prasowane.
Facet też powiedział to samo co kol. ptaszyna że nie ma takich wodnistych, są tylko sypkie.
Moze dlatego że w transporcie dużo ubywa wody, a i policja może się czepić jak mocno cieknie z naczepy.

choć te naczepy co wożą są skorupowe, tylko tylną klapą by ciekło, ale niewiem. Nie bedę się w to zagłębiać bo nie siedzę w tym. Ważne żeby dojechały bo za szybko mi pryzma z kuku idzie i w tym tempie nie wystarczy do nastepnych żniw qqrydzianych.


Prasowanie "wyciskanie" wysłodków ma aspekt ekonomiczny bo po podniesieniu s.m. z 10 do 25% mamy do przewiezienia 1 tone zamiast 2.5 tony, po drugie sporo wody zostaje odzyskane i zostaje na cukrowni a cukrownia w dużej mierze pracuje w obiegu zamkniętym, Chełmża wytwarza 2,5 tyś ton wysłodków na dobe i jak z każdej tony odzyska 150 litrów wody to robi się niezłe bagienko. Policja nie ma tu znaczenia.
W naszym terenie coraz bardziej popularne robi się balotowanie wysłodków ( tak samo jak sianokiszonka) jakość takich wysłodków jest zachwycająca ale cena tej usługi zaczyna robić się kosmiczna; 70 zł za balot w tym sezonie.

#139 Share 7891Firefox

7891Firefox

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Hodowla bydła i koni, weterynaria, rolnictwo.

Napisany 19 listopad 2013 - 22:00

Wysłodki ptaszyna dzięki za info

jak przyjadą wysłodki to dam znać jaka cena dokładnie. Póki co nic nie będę gadać na zaś.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Wysłodki Dzisiaj, 17:23
  •  

#140 Share pawelmf

pawelmf

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 219 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisany 25 listopad 2013 - 23:20

Wysłodki Witam
Panowie po zakupieniu wysłodek zostały one ubite i przykryte folią i obsypane ziemią, zastanawia mnie teraz po jakim czasie mozna otworzyć pryzme aby wysłodki były dobrze zakiszone .

Podobne tematy



Jeśli masz konto na Facebooku możesz zalogować się klikając w przycisk