Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu.


12 odpowiedzi na ten temat

#1 Share hoodoowca

hoodoowca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 postów

Napisany 11 wrzesień 2011 - 12:55

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Czy mogę skarmiać kukurydzę dwa dni po zakopcowaniu Chodzi o opasy.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Dzisiaj, 12:14
  •  

#2 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:14

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. nie
po pierwsze to coś mi się tu %% widzą, bo jest tyle tematów o qq i kiszonkach
po drugie po zakopcowaniu następuje jeszcze więdniecie po którym dopiero fermentacja która zakisza qq
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#3 Share yahooo777

yahooo777

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 857 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kompleksowe usługi dekarskie- wykonawstwo konstrukcji i pokryć dachowych, podbitki, mycie dachów, renowacje, przebudowy, odbudowy-potrzebujesz porady bądź wykonawcy?Zapraszam;)

Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:39

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Miesiąc na minimum, my po dwóch otwieramy dopiero pryzmę więc albo sobie z użytkowników jaja robisz albo ktoś Ci głupot naopowiadał
KPK Kumurun Team. Jeżeli podoba Ci się mój post, był w czymś pomocny-możesz to nagrodzić punktem reputacji, nie obrażę się xP

#4 Share szatek

szatek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:45

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. rok temu tak karmiłem. Kukurydzy nie było, więc nie było sensu czekać. Krowy przeżyły, nawet mleko dawały :) Nie zaobserwowałem jakiś negatywnych skutków.

#5 Share szatek

szatek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 144 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:45

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Nie potrafię usunąć drugiego posta więc edytuje!

Edytowany przez szatek, 11 wrzesień 2011 - 13:49.


#6 Share gadek5228

gadek5228

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 325 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok.Przasnysza
  • Zainteresowania:Ogólnie rolnictwo :D Nagrywanie i montaż filmów na YT. Rolnictwo jest moją pasją,którą chcę ciągle rozwijać ;) Strona Agrofoto.pl pozwala mi na to. Dziękuję:)

Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:55

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. my zawsze dajemy opasom kiszonkę od Idnia od skoszenia i niezauważyłem żadnych negatywnych skutków :)

#7 Share yahooo777

yahooo777

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 857 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kompleksowe usługi dekarskie- wykonawstwo konstrukcji i pokryć dachowych, podbitki, mycie dachów, renowacje, przebudowy, odbudowy-potrzebujesz porady bądź wykonawcy?Zapraszam;)

Napisany 11 wrzesień 2011 - 14:05

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Negatywnych skutków nie ma ale kiszonka nie ma wtedy większych wartości mineralnych które podczas kiszenia wydzielają się
KPK Kumurun Team. Jeżeli podoba Ci się mój post, był w czymś pomocny-możesz to nagrodzić punktem reputacji, nie obrażę się xP

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Dzisiaj, 12:14
  •  

#8 Share karolu

karolu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 581 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 wrzesień 2011 - 15:58

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. A jakie to "wartości mineralne"?

#9 Share agrocomplex

agrocomplex

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 wrzesień 2011 - 16:07

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Witam wszystkich bardzo serdecznie
troszkę z literatury bo nie mam dzisiaj weny to pisania
Zmiany zachodzące podczas procesu kiszenia.

Kiszenie jest jedną z metod konserwowania pasz objętościowych soczystych zwłaszcza zielonek. Podczas procesu zakiszania roślin pod wpływem wielu mikroorganizmów przebiegają procesy fermentacyjne, w wyniku, których powstają kwasy(głównie mlekowy) decydujące o trwałości i wartości kiszonki.
Zalecam gorąco przeczytać cały poniższy, przydługawy wstęp, aby poznać i przyswoić sobie pojęcia, które pozwolą łatwiej zrozumieć dalsze już konkretne rozważania.

Kwas mlekowy tworzy się z węglowodanów pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, które znajdują się na roślinach:

C6H12O6 ---> 2CH3CH/OH/COOH + energia
glukoza ---> kwas mlekowy

Rodzaje mikroorganizmów oraz ich wpływ na proces zakiszania:
Bakterie kwasu mlekowego są beztlenowcami, ale mogą się też rozwijać w warunkach tlenowych. Aby jednak zahamować rozwój bakterii gnilnych, pleśni itp., które są tlenowcami, powinno się stworzyć zakiszanej paszy środowisko beztlenowe. Bakterie kwasu mlekowego rozwijają się również w środowisku kwaśnym (przy pH 3,5), niekorzystnym już dla innych bakterii. Energię na rozwój biorą z rozkładu cukrów do kwasu mlekowego. Do rozwoju potrzebują jeszcze niewielkie ilości azotu, związków mineralnych i niektórych witamin.
Bakterie kwasu octowego są tlenowcami i najsilniej rozwijają się w początkowej fazie zakiszania. W dobrej kiszonce powinny się znajdować pewne ilości kwasu octowego, najlepiej jest jak na 3 części kwasu mlekowego przypada 1 część kwasu octowego. Większa ilość kwasu octowego w kiszonce pogarsza wyraźnie jej smak.
Bakterie kwasu masłowego sprawiają rozkład cukrów i kwasu mlekowego do kwasu masłowego, powoduje to nadanie kiszonce gorzkiego smaku i nieprzyjemnego zapachu. Przy większym rozwoju tych bakterii następuje gnilny rozkład białka a w konsekwencji psucie się paszy i jej nieprzydatność dla zwierząt. Bakteria ta ginie, jeżeli pH zakiszanej paszy obniży się do poziomu 4,7.
Pałeczki okrężnicy to bakterie, które rozwijają się w paszach zanieczyszczonych - szczególnie kalem. Są odpowiedzialne za rozkład węglowodanów oraz gnilny rozkład białka, wynikiem czego jest powstanie amoniaku. Amoniak podwyższa poziom pH stwarzając rozwój dla bakterii gnilnych.
Bakterie gnilne odpowiedzialne są za gnilny rozpad białka i psucie się paszy. Są wrażliwe na kwaśny odczyn.
Drożdże rozwijające się w kiszonkach wywołują fermentację alkoholową. Działają nawet przy pH 2,5. Ich słaby rozwój jest wskazany, ponieważ małe ilości alkoholu poprawiają smak paszy. Ich nadmiar prowadzi do strat składników pokarmowych.
Pleśnie rozwijają się w środowisku silnie kwaśnym. Nie są pożądane w kiszące. Giną w warunkach beztlenowych, ponieważ są tlenowcami.

Zakiszanie paszy składa się z kilku etapów:
W pierwszej fazie kiszenia zakiszane rośliny jeszcze oddychają i zużywają resztę powietrza pozostającego w zakiszanej masie. Po jego zużyciu powstają warunki beztlenowe i w zakiszanej masie giną wszystkie tlenowe formy mikroorganizmów.
W drugiej fazie obniża się pH i powstają warunki dogodne do rozwoju pożądanych bakterii kwasu mlekowego, które zakwaszają kiszoną masę.
W trzeciej ostatniej fazie jest już takie stężenie wszystkich kwasów, że ustaje działalność wszystkich bakterii i kiszonka dojrzewa.

Jakość kiszonki a tym samym jej przydatność w żywieniu zwierząt zależy od następujących czynników:
zdatności pasz do zakiszania (mam tutaj na myśli: zawartość wody, zawartość cukrów, właściwości fizyczne i buforowe)
techniki zakiszania.

Aby uzyskać dobrą kiszonkę należy doprowadzić jej pH do poziomu 4,0-4,2. W tym celu potrzebna jest odpowiednia ilość kwasu mlekowego, którego źródłem jest cukier znajdujący się w zakiszanych roślinach. Białka i związki mineralne należą zaś do substancji buforowych to znaczy hamujących proces zakiszania. Dlatego rośliny bogate w białko takie jak: lucerna, kończyna i inne różne chwasty, sprawiają trudność przy zakiszaniu. Problem ten jednak można łatwo rozwiązać mieszając je z paszami łatwo kiszącym się. Należą do nich między innymi: kukurydza, słonecznik, liście buraczane wysłodki buraczane, parowane lub gotowane ziemniaki.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest odpowiednia wilgotność zakiszanych pasz. Najodpowiedniejsza jest zawartość wody w roślinach na poziomie 65-75 %. Większa wilgotność roślin powoduje wytwarzanie się nadmiaru kwasu masłowego i octowego, które obniżają wartość kiszonki. Powstaje również duża ilość soku kiszonkowego, który może powodować wypłukiwanie z górnych warstw kiszonki cukrów, czyli pożywki dla bakterii kwasu mlekowego. Dodatkowo w soku kiszonkowym rozpuszczają się związki mineralne, bezazotowe wyciągowe i części związków azotowych, powodując straty wielu wartościowych składników. Poziom soku w kiszonce można zmniejszyć przez podsuszanie roślin przed zakiszenie do uzyskania 25-35 % suchej masy. Podczas dobrej pogody na takie podsuszanie wystarczy przeznaczyć kilka godzin. Jednak zbyt mocno podsuszone rośliny kiszą się źle i pleśnieją.
Pozdrawiam
Agrocomplex

#10 Share hoodoowca

hoodoowca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 postów

Napisany 11 wrzesień 2011 - 16:41

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. No tak kolego wiele wyjaśniłeś tym postem ,więc w chwili kryzysu można skarmiać czy nie?
Znajomy robi zawsze małą pryzmę i soli twierdzi że to przyspiesza zakiszanie?

#11 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 11 wrzesień 2011 - 17:07

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. z tego co napisano powyżej, to pasza będzie słabej jakości, ale próbować możesz
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#12 Share hoodoowca

hoodoowca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 postów

Napisany 11 wrzesień 2011 - 18:24

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Trochę boję się żeby się kopiec później nie psuł się,z drugiej strony sama sianokiszonka to szybko będzie ubywać.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. Dzisiaj, 12:14
  •  

#13 Share szymonp24

szymonp24

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 46 postów

Napisany 07 październik 2011 - 20:28

Skarmianie kukurydzy bezpośrednio po zakiszeniu. 2 tygodnie poczekaj i możesz na pewno dawać

Podobne tematy