Skocz do zawartości

Zdjęcie

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon


9 odpowiedzi na ten temat

#1 Share marcinmf255

marcinmf255

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 sierpień 2011 - 19:56

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Cześć mam zamiar w tym roku zasiać rzepak na poplon i tu pojawia sie problem bo nie mam pojęcia jak ustawić siewnik:
-jakie rolki założyć
-co który lejek siać
-jakie ustwienia siewnika


Posiadam taki siewnik

Załączone miniaturki

  • 1739873702_1.jpg

Edytowany przez marcinmf255, 08 sierpień 2011 - 19:57.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Dzisiaj, 12:28
  •  

#2 Share jarekzxc

jarekzxc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 100 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:CNC, internet, motoryzacja

Napisany 09 sierpień 2011 - 09:40

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon siejesz co 2 leja, ustawiasz na 6kg i wybijasz takie kołeczki z rolek które zepra się na takiej blaszce i spowoduja że tylko część rolki którą sieje się rzepak będzie sie obracać. a i otwory wylotowe z siewnika ustawiasz na drugi ząbek

#3 Share rafalkom555

rafalkom555

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1483 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie Godziszów
  • Zainteresowania:Rolnictwo, motoryzacja itp.

Napisany 09 sierpień 2011 - 11:09

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Gdy u mnie siało się poplony to siane były zwykłym rozsiewaczem do nawozu B)

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Dzisiaj, 12:28
  •  

#4 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 09 sierpień 2011 - 23:01

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon I tak jest najszybciej, chyba ze ktoś chce mieć idealną precyzje :D
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#5 Share piotrb14

piotrb14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2160 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 10 sierpień 2011 - 20:02

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon no tylko 1 talerzowym na 1 stronę zawsze więcej wysiewa :D jeśli już mówimy o rozsiewaczach, a co do precyzji to w poplonie jest nie ważna o ile ma się materiał siewny...

>> Zapraszam na fanpage<<
https://www.facebook.com/psrka710


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Dzisiaj, 12:28
  •  

#6 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 10 sierpień 2011 - 21:59

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Pewnie masz na myśli zwykłego leja. Chyba nawet kos równomierniej wysiewa, tylko mało się w niego mieści.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#7 Share piotrb14

piotrb14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2160 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 10 sierpień 2011 - 22:18

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon mój znajomy ma lepszego pomysła :D kładzie worki na kultywator i robi w nich dziury, i on jedzie a przez dziury sypie się ziarno.... trochę głupie i kosztowne o ziarno ale zawsze coś :)

>> Zapraszam na fanpage<<
https://www.facebook.com/psrka710


#8 Share limusine

limusine

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 690 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:sieradz

Napisany 10 sierpień 2011 - 22:21

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon No mowicie że rozsiewaczem do nawozów ale jak ustawić np leja zeby wysiał 6 czy 8 kg rzepaku na ha?? Ja mieszam np ostatnio facelię pomieszałem ze saletrą ale i tak wyszloby dużo wiecej niż 10kg na ha a worek saletry to 50 zl czyli spore koszty.. ?

#9 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 10 sierpień 2011 - 22:43

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Jak się postarasz to się da, mały otwór i duża szybkość robocza i mało wysieje. A wiesz do poplonu lepiej dać jakiś nawóz azotowy. Zawsze da więcej biomasy a pobrany N wróci do gleby. Możesz posiać jakaś roślinę motylkową, ale tu cena wysoka.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon Dzisiaj, 12:28
  •  

#10 Share marcinmf255

marcinmf255

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 sierpień 2011 - 11:59

ustawienie siewnika poznaniak do wysiewu rzepaku na poplon a jak bym chciał sieć lejkiem to jak go ustawić


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Zasiewy: czy warto wykonać próbę kręconą? zobacz »