Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy talerzówką da się zastapic orkę?


1990 odpowiedzi na ten temat

#1461 Share Mateusz1q

Mateusz1q

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisany 04 kwiecień 2015 - 22:12

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

John deere 6170r, talerzowka 610 mm i siewnik talerzowy. Nie wiem ile spali, ale pewnie z 30l jak nie wiecej. wyjdzie penie podobnie jak orka+siew, albo mniej, a czasu zaoszczedzone 2x



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Czy talerzówką da się zastapic orkę? Dzisiaj, 08:51
  •  

#1462 Share malkolm

malkolm

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1681 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 kwiecień 2015 - 22:17

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

malkolm tolmet produkuje talerzówki z takim wałem, lecz też bez regulacji https://www.youtube....h?v=ZHYWiJoNjCc

 

Opisz pokrótce ten wał, ciekawi mnie jego efekt pracy  :rolleyes:

w pottingerze nazywa się to rotopack. 

efekt bardzo podobny jak po packerze tyle że część resztek wywala na wierzch, no i się nie okleja tak strasznie 

choć ten egzemplarz co mam jest już mocno wyeksploatowany i zęby już się starły , nie dostają już  do następnego wału tak jak powinny. 

nie nadaje się na kamienie, jak wpadnie to pokrzywi wał 



#1463 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 04 kwiecień 2015 - 22:33

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Mateusz1q Żeby talerzować na taka głębokość to trzeba mieć chyba same piachy...  moja kompaktowa talerzówka potrafi mieć problemy z zagłębieniem, pług miejscami redli dłutami -_-  



#1464 Share Mateusz1q

Mateusz1q

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisany 04 kwiecień 2015 - 22:52

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Przepraszam, przesadziłem z tymi 28 cm, ale praca odbywa sie na co najmniej 20 cm. Unia Mars waży 3 tony więc problemu z zaglebianiem nawet po kukurydzy nie ma. To nie jest kompaktowa brona talerzowa, tylko ciągniona talerzówka na wóżku ze sprzegiem do siewnika, mala roznica.



#1465 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 04 kwiecień 2015 - 22:59

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Jakby miał talerze 710 mm to może może ... ale opór będzie wielki  ^^



#1466 Share Tomek90

Tomek90

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3212 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 04 kwiecień 2015 - 23:08

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Ale te może szerokie i głebokie. Talerzówka jedynie wierzchnią warstwę miesza, głebiej to już grubery/spulchniacze i głebosze. 

Talerzówka na lekkich glebach (piachy) ok.



#1467 Share damianzbr

damianzbr

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2848 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 04 kwiecień 2015 - 23:33

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

U mnie gościu 2 lata jedzie talerzowka na 25-28 cm i w to sieje, co trzeci rok orze przed rzepakiem i nie zauwaza spadkow plonu, a oszczednosci paliwa i czasu kolosalne

Ta a piasty robią za włókę. Chyba że ma talerze o średnicy 80 cm.

 

Nie mieszać gleby tak jak robi to pług, więc jak np. regulować pH? post 1504 : http://www.agrofoto....76#entry1556684



#1468 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 05:46

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Niesamowite, o czym tu się pisze widzicie na przykładzie agregatu TOLMET, że talerzówka jak głębokość jej pracy przekroczy ¼ talerza, (czyli jak macie talerze 510:4=12.75 cm maxymalnie żeby robić na głębokość 20cm to są potrzebne talerze 80cm: 4=20cm, więc nie przesadzajcie z tą głębokością talerzowania) to zaczyna się problem z obracaniem talerzy podobnie jak z wałami małej średnicy też zaczynają sunąć ziemię a co dopiero jak tu niektórzy piszą o głębokości talerzowania na 20-28cm gdyby talerze miały pracować na połowę ich wielkości to wcale by się nie kręciły (dużo też zależy od wilgotności zwięzłości ziemi i masy resztek pożniwnych) to wszystko ma wpływ na pracę talerzy

1/3 wysokości- głębokości talerzy będzie sprawiać już trudności w obracaniu się talerzy

Może się wam wydawać, że talerzówka głęboko robi szczególnie jak patrzycie na drugą tylni rząd talerzy ziemia z pierwszych talerzy leci pod tylne i wygląda jak by te pracowały dużo głębiej, ale to tylko złudzenie talerze najczęściej są pod lekkim skosem, co też powoduje, że wydaje się, że głęboko pracują

No i pytanie, po co tak głęboko lepiej zostańcie przy pługu, jeśli macie zamiar tak głęboko talerzować ( to zaoszczędzicie na wydawaniu pieniędzy na talerzówkę czy gruber) możliwe, że zaoszczędzicie na czasie, ale to wszystko, co uzyskacie po przejściu z orki na talerzówkę czy gruber jak będziecie tak głęboko spulchniać to niema możliwości, aby spełnić zasady uprawy konserwującej (widzę, że wielu niema zielonego pojęcia, o co chodzi)

Trzymajcie się zasady, że czym głębiej mieszacie glebę tym gorzej dal jej struktury i życia biologicznego gleby inaczej sianie poplonów czy zostawianie resztek pożniwnych, stosowanie obornika nie będzie tak efektywne jak przy uprawianiu roli bez ruszania gleby, czyli płytko a nie głęboko jak macie zamiar głęboko to tylko głęboszem i takim, który najmniej ingeruje w strukturą i życie biologiczne gleby wtedy to ma sens

Co do wapnowania to też trendy się zmieniają teraz zaleca się wapnować, co roku szczególnie w uprawach bez orki jest to ważne niestety niema idealnego rozwiązania, jeśli dasz 4t wapna to musisz wymieszać głęboko a wiec wbrew zasadzie uprawy konserwującej, choć raz na 4lata głębokie mieszanie niema takiego znaczenia jak robić tak, co roku, więc raz na 4lata można sobie te wapno wymieszać byle by głęboko nie mieszać gleby, co roku to już byłby jakiś postęp

 

Jeśli mącie zamiar sami coś konstruować to w tym filmiku dobry przykład, w jakim kierunku powinno się iść w uprawie pasowej to jest dobry przykład a nie talerzowanie na 20-28cm

 

https://www.youtube....h?v=e9zUT9vEP5g

 

Poniżej to samo tylko w oryginalnym sprzęcie

 

https://www.youtube....h?v=q_P0WZmPt0M

 

https://www.youtube....h?v=SWABCBT4DVc

 

https://www.youtube....h?v=F4ykYa5eOGU


Edytowany przez pstaszek, 05 kwiecień 2015 - 08:26.


#1469 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 09:04

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

pstaszek

wyżej napisałem Ci, że za bardzo zakochałeś się w tej uprawie konserwującej, wrzuć na luz,  nie każdy chce osiągnąć taki efekt ...

 

Kiedyś czytałem, że rozrzucanie wapna na ściernisko daje lepszy efekt niż azot - szybciej rozkładają się resztki pożniwne...  Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?



#1470 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:07

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Xyloniros

Zaczynasz się powtarzać z tym luzem nic innego nie masz do powiedzenia?

Dobra praktyka rolnicza mówi ci to coś od 2015 obowiązuje nasz wszystkich, czyli Rolników

Ty raczej jeszcze nim nie jesteś, dlatego masz takie a nie inne myślenie

Na temat wapnowania zamiast azotu wstawiałem artykuł, ale nie w tym temacie, ale gogle nie gryzie, więc trochę chęci i już masz



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Czy talerzówką da się zastapic orkę? Dzisiaj, 08:51
  •  

#1471 Share malkolm

malkolm

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1681 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:09

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

nie tyle szybciej się rozkłada co nie powstają toksyczne związki 

ja azot w roku ubiegłym stosowałem po raz pierwszy, a wapno często mi się zdarzało, 

moim zdaniem z azotem o wiele szybciej idzie 



#1472 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:22

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Dla leniwych cały artykuł może po przeczytaniu tego artykułu, co niektórzy zrozumieją, dlaczego płytko a nie głęboko i nie będą pisać bzdur typu „A MOŻE TAK KTOŚ CHCE”

 

Wapno zamiast azotu

 

prof.

Stanisław J. Pietr

Uniwersytet Przyrodniczy

we Wrocławiu

 

Gospodarka polegająca na przedkładaniu chwilowych korzyści uzyskiwanych ze sprzedaży słomy prowadzi nieuchronnie do degradacji gleb wyniku zaniedbania odtwarzania próchnicy.

Biomasę pozostałą po zbiorach moż­na wywieźć z pola dość łatwo . Nato­miast ponowne odbudowanie mate­rii organicznej w glebie jest procesem złożonym i długotrwałym. Dla rolnika oznacza to w dłuższej perspektywie pozbawianie się wydajnego warsztatu pracy.



Sporo wraca do gleby

W przypadku przyorania samych resztek pożniwnych (ściernisko i ko­rzenie), tzw. współczynnik reprodukcji materii organicznej jest ujemny. Dopie­ro w wyniku regularnego przyorywania słomy współczynnik ten staje się do­datni, co oznacza poprawę stanu gle­by. Racjonalne zagospodarowanie sło­my bezpośrednio po żniwach zapewnić może w zależności od gatunku roślin dostarczenie nawet do 70% substancji organicznej zawartej w pełnej dawce dojrzałego obornika (40 t).

Właściwie prowadzona technologia przyorywania i dodatkowego nawoże­nia mineralnego zapewnia odbudowę i ustabilizowanie próchnicy. Ponadto przyorana słoma oznacza powrót do gleby szeregu mineralnych składników pokarmowych roślin. Jeżeli słoma zo­stanie wywieziona z pola, to w zależno­ści od jej ilości i pochodzenia traci się bezpowrotnie znaczne ilości składników pokarmowychktóre trzeba zastąpić dodatkowym nawożeniem mi­neralnym w kolejnych latach. Szczegól­nie dużo wynosi się z pola w przypadku zbierania słomy kukurydzy oraz uprawy kukurydzy na kiszonkę.



Jak przebiegają procesy

Słoma kukurydzy, zbóż i rzepaku za­wiera znaczne ilości złożonych związ­ków organicznych niezawierających azotu. Związki w resztkach pożniwnych rozkładane są w glebach praktycznie jedynie przez mikroorga­nizmy (bakterie i grzyby). Istotną rolę w procesach rozkładu resztek pożniw­nych odgrywają również pozostałe or­ganizmy glebowe (mikro- i mezofau­na). Zwierzęta glebowe, m.in. dżdżow­nice, roztocza i nicienie w głównej mie­rze zapewniają rozdrobnienie resztek. Jednocześnie dzięki symbiotycznym mikroorganizmom zasiedlającym ich przewody pokarmowe przyczyniają się do tworzenia próchnicy glebowej.

 

Głównymi składnikami resztek ro­ślinnych, które ulegają mikrobiologicz­nej transformacji w glebowe związki próchniczne, są celulozy i hemicelulozy oraz ligniny. Procesy humifikacji zacho­ dzące w glebie zależne są od odczynu gleb, uwilgotnienia i dostępności azo­tu. Zastosowanie nawożenia azotem na słomę przyspiesza procesy jej mine­ ralizacji - biologiczne spalanie - lecz nie likwiduje problemu negatywnego wpływu produktów tych przemian na rośliny, szczególnie w warunkach bez­ tlenowych w okresach nadmiernych opadów.

Przy niedoborze azotu drobnoustro­je glebowe intensywniej przekształcają resztki roślinne w substancje humuso­we, równocześnie bakterie „zmuszone" są do wiązania azotu atmosferycznego . Wolno żyjące bakterie glebowe wiążą­ce wolny azot atmosferyczny, tzw. dia­zotrofy, licznie występują w glebach. Znańych jest ich kilkaset gatunków, które w przypadku niedoboru azotu samodzielnie zdolne są do asymila­cji azotu atmosferycznego. Nasze ba­dania wykazały, że nawet w wielolet­niej monokulturze ziemniaka bakterie potencjalnie zdolne do wiązania wolne­go azotu były równie liczne, jak na po­letkach w płodozmianie.






Kwaśny odczyn przeszkadza

Głównym czynnikiem ograniczają­cym aktywność diazotrofów jest za­kwaszenie gleby, brak wapnia i magne­zu oraz stosowanie nawożenia azotem. Bakterie diazotroficzne są „wygodne". Nie będą wiązać wolnego azotu,co wymaga znacznego nakładu energetycznego, jeżeli im się dostarczy ten składnik w postaci nawozu . Badania wykazują, że w efekcie przyorania sło­my z jednoczesnym wapnowaniem,najlepiej wapnem magnezowym, moż­na oczekiwać wiązania wolnego azotu przez diazotrofy glebowe w ilości 15-25 kg N/ha. Porównując bilans azotu na polach z przyorywaną słomą i wapnowanych do pól, gdzie słomę nawozi się azotem, można stwierdzić, że w kieszeni rolnika pozostanie przynajmniej kilkadziesiąt zł/ha, a w glebie wzrośnie zawartość próchnicy.Słoma charakteryzuje się szerokim stosunkiem węgla do azotu (C:N),który w skrajnych przypadkach osiąga wartość nawet 100:1. Dla porównania stosunek C:N w dojrzałym oborniku wynosi 15-20:1. Dlatego panuje powszechne przekonanie, że obserwowane po wschodach żółknięcie roślin,szczególnie ozimin i ich słabe przezimowanie, wynika z ograniczenia dostępności azotu, który konkurencyjnie zużywają drobnoustroje glebowe. Stąd wywodzi się rozpowszechniane zalecenie,że słomę przed wprowadzeniem do gleby należy nawieźć azotem. Badania naukowe prowadzone plogów tego nie potwierdzają.

Przyorywanie słomy może mieć ne­gatywny wpływ na glebę. Ujawnia się to szczególnie w mokrych latach, kiedy produkty hydrolizy - celulozy (gluko­ za) i hemicelulozy (ksyloza, arabinoza) ulegają procesom fermentacji w wa­runkach niedoboru tlenu. Produkty fer­mentacji cukrów - alifatyczne kwasy organiczne (octowy, propionowy, mle­kowy, masłowy) oraz produkty hydroli­zy lignin - organiczne kwasy fenolowe (m.in. benzoesowy, salicylowy, syryn­gowy) wykazują silne właściwości fito­ toksyczne dla roślin. Objawia się to ich brązowieniem, ograniczeniem pobie­ rania składników mineralnych i więk­szą podatnością na infekcje. Bieżący rok z intensywnymi opadami w maju i czerwcu był tego dobitnym dowodem. Na polach podmokłych i na dodatek zakwaszonych obserwowano wolniej­szy wzrost i wypadanie roślin.



Najtańsze „lekarstwo"

Toksycznemu oddziaływaniu kwasów organicznych można zapobiegać przez wapnowanie pola przed przyoraniem słomy. Zalecana jest forma węglano­wa (najlepiej wapno magnezowo-wap­niowe). Dobre efekty daje też stosowa­nie wapna defekacyjnego (z cukrow­ni) i kredy jeziornej. W naszych wa­ runkach klimatycznych wystarczająca jest dawka równoważna 500- 1500 kg CaO/ha w zależności od rodzaju (reaktywności) zastosowanego nawozu i masy przyorywanej słomy. Powstałe sole wapniowe kwasów organicznych oraz produktów hydrolizy lignin są nie­ rozpuszczalne i przestają negatywnie wpływać na rośliny.

Oczywiście wapno również odkwasza glebę, co przyspiesza procesy przemia­ny słomy w związki próchniczne. Po­nadto w znacznym stopniu zapobiega dalszemu utlenianiu kwasów w warun­ kach beztlenowych przez drobnoustro­je produkujące siarkowodór i metan oraz redukujące azotany do azotu czą­steczkowego (denitryfikacyjne). Wap­nowanie słomy zwiększa ilość produ­ kowanych związków humusowych. Za­pewnia też lepsze warunki powietrzno­ wodne w glebie, m.in. poprzez zwięk­szenie ilości związków próchnicznych, które w formie kompleksów wapniowych zwiększają wodoodporność agre­gatów glebowych.

Wzrost zawartości próchnicy w glebie 1%zwiększa 30%retencję wodną gleb

W roku stosowania wapnowania gleb wapnem węglanowym w celu uregulo­wania odczynu dodatkowe wapnowa­nie słomy można uznać za zbędne. Natomiast później regularne stosowa­nie wapna na słomę zamiast nawoże­nia azotem pozwala na utrzymywanie odczynu gleb na pożądanym poziomie i eliminuje ich zakwaszanie wskutek procesów nitryfikacji.

Płytko wymieszać

 

Wapnowanie na słomę najlepiej prze­prowadzić bezpośrednio po zbiorze. Następnie zalecane jest dwukrotne wy­mieszanie słomy i wapna z wierzchnią warstwą gleby na głębokość 8-12 cm przy pomocy agregatu posiadającego sekcje zębów kultywatorowych i bro­ny talerzowej. Uprawę mechaniczną korzystnie jest przeprowadzić pod ką­tem ok. 45° do byłego kierunku siewu i przejazdu kombajnu, co ogranicza po­ wstawanie mat ze słomy na podeszwie płużonej w trakcie orki.

Przy braku możliwości bezpośrednie­go wapnowania po zbiorze zbóż i rze­paku należy pamiętać o natychmiasto­wym zerwaniu ścierniska, np. płytkim kultywatorowaniem. Nie należy wyko­nywać podorywki. Stosując gnojowicę, należy ją rozlać dopiero po wapnowa­niu. Jeśli dane stanowisko jest przezna­czone pod roślinę ozimą, to nawożenie startowe potasem i fosforem jest zale­cane po wymieszaniu słomy .z wierzch­nią warstwą gleby, najlepiej przed orką siewną lub bezpośrednio przed upraw­kami przedsiewnymi. 


Edytowany przez pstaszek, 05 kwiecień 2015 - 10:25.


#1473 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:25

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

pstaszek zapisz się lepiej do specjalisty, on tobie na pewno pomoże 

 

Cały czas wygłaszasz swoje racje, nie masz bladego pojęcia o sytuacji jaka panuje na polu, wmawiasz komuś , że lepiej zrobić to a nie tamto .... naprawdę polecam się udać do specjalisty 



#1474 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:27

Czy talerzówką da się zastapic orkę? Xyloniros

Tak jak mówiłem nie masz nic do powiedzenia 



#1475 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:30

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

pstaszek tak tak wmawiaj sobie to

 



#1476 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:34

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Dziękuje 



#1477 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:36

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

pstaszek to typowy egoista 



#1478 Share pstaszek

pstaszek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1196 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Śląsk

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:40

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt



#1479 Share Xyloniros

Xyloniros

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 10:43

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

również pozdrawiam i życzę bogatego gwiazdora  B)



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Czy talerzówką da się zastapic orkę? Dzisiaj, 08:51
  •  

#1480 Share andrzej3560

andrzej3560

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 postów

Napisany 05 kwiecień 2015 - 11:36

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Koledzy przecież są Święta. Myślę że uprawa bez pługa ma swoje tajemnice. Kilka lat temu byłem na szkoleniu o EM w Licheniu i z tego co mówili poznaliśmy dopiero około 2% zachowania tych mikroorganizmów, z doświadczenia wiem, że po analizie gleby i nie stosowaniu żadnego nawożenia wyniki niektórych składników np.fosforu wapnia w następnym roku były nieco wyższe, sam nie wiem skąd.  Powyższe badania profesora Pietra dotyczyły raczej uprawy płużnej, a uprawy bezorkowe rządzą się swoimi prawami, zbadanymi myślę że w 15%. Mówi to wam dziadek Andrzej, a jak myślicie za 50 - 100 lat, jak będzie istniał  ten świat to do waszych doświadczeń w dzisiejszych czasach i wyników, oraz publikacji nikt nie będzie miał zastrzeżeń? To znaczy po nas już nikt nic mądrzejszego nie wymyśli? Moją wiedzę oceniam na 15%.

PS. Co możemy wiedziec jak zbadane są i znane tylko 2% zachowań mikroorganizmów glebowych.

Z tych 15% wiem że należy ziemię spulchiniac a nie obracac, muszą by korzystne warunki powietrzne, dlatego po zajechaniu gleby np. kombajnami buraczanymi należy ją wzruszyc, aby nie czekac 2 - 3 lata aż powróci do normy. Nas już nie będzie a naukowcy i praktycy nadal będą temat drążyc.

  


Edytowany przez andrzej3560, 05 kwiecień 2015 - 11:45.


Podobne tematy