Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak przedniego napędu... :(


19 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:36

Brak przedniego napędu... :( Panowie wczoraj prasowałem sianokiszonkę na podmokłej łące i zajechałem i wszystko było ok i zjechałem na taki dołek i gdy dojechałem do końca chciałem wycofać i zaczęły się ślizgać koła więc właczyłem napęd i żadnej reakcji tak jakby nie był włączony. Niestety musiałem przyjechać drugim ciągnikiem i go wyciągnąć i dzisiaj mając chwilkę czasu zrobiłem taki mały tescik. Na nie włączonym napędzie i zgaszonym silniku obróciłem wałem i w tym momencie powinien się ciągnik od razu ruszyć a tak się nie stało. wał się obraca a koła ani drgną. :( i odkręciłem wał od strony mostu i zacząłem ruszać tą główka przy moście i w prawym kole tak jakby coś zazębiało takie dziwne chrupanie. i Mam pytanie co mogło się stać z tym moim ruskiem. Proszę o szybką odpowiedź bo przedni napęd na moich terenach jest bardzo potrzebny.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak przedniego napędu... :( Dzisiaj, 07:51
  •  

#2 Share piotrb14

piotrb14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2176 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:50

Brak przedniego napędu... :( jeśli masz most stożkowy to mógł się właśnie stożek rozlecieć, albo kwestia tkwi w ztarciu się kół zębatych w przekładni

>> Zapraszam na fanpage<<
https://www.facebook.com/psrka710


#3 Share UrsusCzesio

UrsusCzesio

    KPK Kumurun Team

  • Members
  • PipPipPip
  • 2733 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lutówko gm Sępólno powiat sępoleński

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:52

Brak przedniego napędu... :( rozbieraj most i będziesz widział. Zapewne koła żębate zmieliło :(
Mój Wladimirec podbija świat

#4 Share wojtas972

wojtas972

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 726 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielgolas / Mińsk Maz.

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:55

Brak przedniego napędu... :( w rusku po wyjscia walu ze skrzyni masz taka posrednia skrzynke (nie wiem jak to sie wachowo nazywa) to jest tak ze po wyjsciu ze skrzyni masz krotki wal potem jest ten wlasnie mechanizm i wal idzie dalej do mostu no i problem prawdopodobnie jest w tym ustrojstwie jezeli nie bardzo znasz sie na mechanice to lepiej ooddaj to do sprawdzenia jakiemus mechanikowi bo trudno jest to zlozyc pozniej troche
jest jescze mozliwosc ze ukrecily ci sie tryby na tych walkach co sa na czopach w przednioch kolach chodzi o to http://www.agrofoto....2-most-przedni/

#5 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 10 czerwiec 2011 - 22:30

Brak przedniego napędu... :( Pośrednia podpora odpada bo jest nowa więc to jest coś w moście. Nie daje mi to spokoju i jutro od razu idzie na stół :) Więc jak rozbiorę to dam znać ;)

#6 Share Eryko

Eryko

    Rolnik

  • Members
  • PipPipPip
  • 899 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wlkp

Napisany 11 czerwiec 2011 - 12:24

Brak przedniego napędu... :( Odkręć skrzynkę która jest zamontowana przy skrzyni i zobaczysz co sie stało.

#7 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 11 czerwiec 2011 - 12:50

Brak przedniego napędu... :( Coś ci się posypało w moście. Podnieś do góry i kręć kołami. Rozbierz tą stronę która będzie dawała jakieś niepokojące objawy, styki, szarpanie, zbyt lekko lub zbyt ciężko się kręci. Myślę że ukręciła się któraś ośka pionowa albo pozioma lub poszła zębatka.
KPK Kumurun Team

#8 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:41

Brak przedniego napędu... :( Seweryn miałeś rację ;) na lewym kole poszły zęby na obu wałkach;/ mechanizm puszczał napęd tam gdzie lżej czyli na zdarte zębatki. Całkowicie były zjedzone. Okazało się że uszczelniacz poszedł i nie było oleju i szlak je trafił ;/ cały most teraz poszedł w rozsypkę i wszystkie uszczelniacze będą wymieniane ;) A mam takie jeszcze pytanie bo będe odrazu zakładał orbitrol i mam taki problem wiercić dziury czy spawać podporę do mostu?? bol w tej chwili mam most na stole i mogę robić co tylko chce i niewiem właśnie. i jak go oglądałem to tam jest takie jakby mioejsce na śruby i tam jest takie wzmocnienie. I to raczej tam będzie ta podpora. Tylko na jaką głębokość i jakie śruby tam mają być?? i czy na wylot??

Edytowany przez Mucha, 13 czerwiec 2011 - 19:44.


#9 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 14 czerwiec 2011 - 04:44

Brak przedniego napędu... :( Osobiście wolał bym śruby. Nawet jak wywiercisz na wylot to tragedii nie będzie bo zamiast śrub wkręcasz szpilki na kleju a przystawkę dokręcasz nakrętkami. Będę miał chwilę to sprawdzę jak głębokie są otwory u mnie. Cieszę się że mogłem pomóc :)

Cztery otwory o głębokości 38 mm. Trzy śruby M16 x 40mm, jedna M16 x 60mm a na środku kołki ustalające o średnicy jak w przystawce dwie sztuki i długości takiej by ustaliły położenie wspornika.


Edytowany przez seweryn20, 14 czerwiec 2011 - 06:49.

KPK Kumurun Team

#10 Share piotr119

piotr119

    Użytkownik

  • V.I.P.
  • rank
  • 84 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:GKA

Napisany 14 czerwiec 2011 - 11:11

Brak przedniego napędu... :( tyle że jak będziesz wkręcał śruby do tej podpory to nie czasami 5.8 bo ci się urwą :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak przedniego napędu... :( Dzisiaj, 07:51
  •  

#11 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 14 czerwiec 2011 - 11:27

Brak przedniego napędu... :( No fakt lepiej mocniejsze 12.9 na jebusa. Uszczelniacze zimera kup porządne a nie ten śmieszny komplet naprawczy ruskiego pochodzenia. Jakość jego wykonania daje wiele do życzenia.
KPK Kumurun Team

#12 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 14 czerwiec 2011 - 14:59

Brak przedniego napędu... :( a czy mógł byś wrzucić jakąś fotkę jak mniej więcej jest to przymocowane tzn zdjęcia na otwory i na tą podporę ;p Wtedy to już był by luksus :)

#13 Share piotr119

piotr119

    Użytkownik

  • V.I.P.
  • rank
  • 84 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:GKA

Napisany 14 czerwiec 2011 - 16:36

Brak przedniego napędu... :( oryginalnie były 8.8 ja raz wkręciłem 5.8 bo mi się nie chciało szukać o się po nie całym tygodniu urwały

#14 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 15 czerwiec 2011 - 05:31

Brak przedniego napędu... :( Proszę cała seria żeby nie było że się nie staram :)

http://zapodaj.net/f...51ccb6.jpg.html

http://zapodaj.net/4...9b04c8.jpg.html

http://zapodaj.net/1...e1a14f.jpg.html

http://zapodaj.net/a...e7095b.jpg.html

http://zapodaj.net/4...1acfc7.jpg.html

http://zapodaj.net/2...8ebd19.jpg.html


KPK Kumurun Team

#15 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 15 czerwiec 2011 - 18:45

Brak przedniego napędu... :( O to mi chodziło!!:) Skrzynka browarków do Ciebie leci!!;) ale trochę teraz mam problem bo u mnie niema takiej kostki tylko jest na moście taka jakby tylko przypominająca prostokąt płaszczyzna ;/ jak dorwę się do aparatu to zaraz wrzucę fotkę. i nie wiem czy wgl da to u mnie radę to wiercenie czy czasem nie będe musiał przyspawać tej podpory do mostu ;/

#16 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 15 czerwiec 2011 - 21:53

Brak przedniego napędu... :( Będziesz widział. Dobrze by było gdyby ktoś podesłał jeszcze jakąś fotke. Wszystko zależy ile tam jest mięsa, czy starczy na solidny gwint.
KPK Kumurun Team

#17 Share mani51

mani51

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:TJE
  • Zainteresowania:motocykle, alkohole domowe :) majsterkowanie, muzyka, film

Napisany 16 czerwiec 2011 - 04:56

Brak przedniego napędu... :( jak już gdzieś pisałem znajpmy mechanik mówił że on kilka razy orbirol zakładał do mtz'ta i ta podporę zawsze spawał. Póki co nikt z reklamacją nie przyjechał
Tylko nie pytałem jakimi elektrodami :unsure:

#18 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 8553 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 16 czerwiec 2011 - 06:10

Brak przedniego napędu... :( Na pewno się da bo też o tym czytałem. Tyle że ja uważam że lepiej było by przyspawać kostkę z nagwintowanymi otworami a wspornik przykręcić.
KPK Kumurun Team

#19 Share piotr119

piotr119

    Użytkownik

  • V.I.P.
  • rank
  • 84 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:GKA

Napisany 16 czerwiec 2011 - 15:21

Brak przedniego napędu... :( kup elektrody ''ESAB'' najlepsze są według mnie jeśli pójdziesz do żelaznego to wątpię że takie tam będą tam są tylko takie którymi można furtkę przyspawać ;] zależy jeszcze od grubości materiału

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Brak przedniego napędu... :( Dzisiaj, 07:51
  •  

#20 Share Mucha

Mucha

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koniecpol

Napisany 21 czerwiec 2011 - 22:36

Brak przedniego napędu... :( tak u mnie wygląda most przedni w MTZ-cie

zdjęcie 1
zdjecie 2
zdjęcie 3


Według mnie to w tym miejscu co ma być ta podpora jest za mało mięsa żeby wiercić otwory. ;/ Bo to jednak jest obciążenie i wgl i chyba będę musiał zrobić w taki sposób jak mówił Seweryn czyli zrobić z grubej blachy podstawkę podpory i dopiero to na jarzmo przyłapać do mostu na śruby i jeszcze dla pewności siebie spawem do okoła sypnąć i wtedy będzie lux. :) Może i to pięknie nie będzie wyglądało ale role będzie spełniać w 100% :)


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy



Jeśli masz konto na Facebooku możesz zalogować się klikając w przycisk