Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pronar TSA- problemy z wom


21 odpowiedzi na ten temat

#1 Share jarx08

jarx08

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 48 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 kwiecień 2011 - 21:16

Pronar TSA- problemy z wom witam mam problem z wom , pod obciazeniem ciezko go ruszyc i wkrecic na obroty, tasmy wygladaja na ok chociaz niewiem ile powinny miec grubosci??? robilem regulacje dziwigni właczania, oraz naciagi tasm, i nadal mam problem , moze cos nie tak robilem... proszę o pomoc

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar TSA- problemy z wom Dzisiaj, 20:47
  •  

#2 Share piotrb14

piotrb14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2160 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 11 kwiecień 2011 - 21:27

Pronar TSA- problemy z wom witam. kolego mam belarusa 1025 także podobne ciągniki :) opisz dokładnie problem, z czym używasz womu, ile mtg ma ciagnik i od kąd tak jest

>> Zapraszam na fanpage<<
https://www.facebook.com/psrka710


#3 Share kris19911

kris19911

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 417 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Kazimierzy Wielkiej
  • Zainteresowania:Motoryzacja, komputery
    KPK kumurun team

Napisany 12 kwiecień 2011 - 20:53

Pronar TSA- problemy z wom Ja w swoim TSA przerobiłem WOM na tzw szeroką taśmę. i jak wpuszczę redliniarkę w ziemię to nie ma mowy o ruszeniu, bo wom ślizga... U mnie jest takie rozwiazanie że jak podniosę lekko i już ruszy to jeszcze nie miałem przypadku żeby się ślizgnął, tylko silnik udusi, ale to akurat mój przypadek, a nie zawsze jest taka możliwość....

#4 Share jarx08

jarx08

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 48 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 kwiecień 2011 - 09:47

Pronar TSA- problemy z wom cignik ma 1700 mth a dzieje sie tak odpoczatku bo mam go 3 miesiace chodzil ostatnio z rozrzutnikiem, no i nigdy nie bylo tak zeby odrazu właczyl walek niby drzy jakby chcial juz sie krecic a nie moze, albo jak juz zaczyna sie krecic to nie chce wejsc na obroty dopiero po kilku probach, czasami nawet w czasie jazdy sie wyłącza albo zwalnia... robilem rozne regulacje tasm ale nic mi to nie dalo

#5 Share piotrb14

piotrb14

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2160 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 17 kwiecień 2011 - 13:07

Pronar TSA- problemy z wom miałem tak samo przez przypadek opuściłem bronę wirnikową w ziemię i włączyłem wom na 540 i taśmy się ślizgały ale już jak potem przełączyłem na 1000 to już nie ślizgał się ale i tak narpierw włączam wom a potem opuszczam

>> Zapraszam na fanpage<<
https://www.facebook.com/psrka710


#6 Share kris19911

kris19911

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 417 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Kazimierzy Wielkiej
  • Zainteresowania:Motoryzacja, komputery
    KPK kumurun team

Napisany 17 kwiecień 2011 - 15:45

Pronar TSA- problemy z wom Obroty nie mają nic do tego, poprostu taśmy się ślizgaja, jeśli da się podregulować to trzeba spróbować, a jak to nic nie da to niestety wymiana...

#7 Share MlodyMechanizator

MlodyMechanizator

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 sierpień 2011 - 16:48

Pronar TSA- problemy z wom dołączam się do temtu
mam białorusa 920 i mój problem wygląda podobnie tzn. regulowałem, dociągałem i mimo to nadal wałek lubi się zatrzymać pod obciązniem.
wprawdzie nie używam go zbyt często bo rusek przeważnie pogania z turem ale w żniwa ciąga zwijarkę new holland br6090 i muszę przyznać że od początku nie robiłem bel na większy zgniot niż 50% bo wałek się zatrzymywał ale teraz ta tolerancja spadła do 20% i już przestaje mnie to bawić.
więc jak pisałem taśmy już regulowałem ale nie przyniosło to jakiegoś zadowalającego rezultatu. ale myślę że od dłuższego czasu taśma mogła się ślizgać i teraz mogła się poprostu zapierniczyć spalonym materiałem. dodam jeszcze że taśmę mam szeroką 56mm mówię oczwiście o napędowej.
jak zdemontuję, wymienię i wyreguluję to dam znać czy coś się zmieniło
pozdr

#8 Share kris19911

kris19911

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 417 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Kazimierzy Wielkiej
  • Zainteresowania:Motoryzacja, komputery
    KPK kumurun team

Napisany 12 sierpień 2011 - 20:41

Pronar TSA- problemy z wom No to kolego trochę dziwi mnie twój problem, o ile taśmy są dobrze wyregulowane to jak już wałek jest właczony tj pracuje, to powinno udusić silnik... przynajmniej ja gdy opuszczę redliniarkę i chcę właczyć to słyszę charakterystyczny dźwięk jak taśmy przepuszczają, ale jak włacze ją w powietrzu i puszczę w ziemię to przy max obciazeniu silnik gaśnie, a wom nie ślizga się. a i jeszcze pracujesz na 540 czy na 1000 bo ja na 1000

#9 Share dzigit

dzigit

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie-Klementowice

Napisany 12 sierpień 2011 - 21:45

Pronar TSA- problemy z wom A jak dokonać regulacji tych taśm
Ja w SA mam włączane elektro hydraulicznie i myślałem żeby przestawić tutaj przy siłowniczku od włączania.
Mój to 2004r 690mth, na wom to praktycznie nic nie robił (2 razy przy cyklopie i 1 raz glebogryzarka) to chyba się taśmy nie zużyły więc jak je naregulować.
POWER IS BACK
POWER IS MTZ

#10 Share GoodFarmer

GoodFarmer

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie
  • Zainteresowania:Nowoczesne rolnictwo, technika rolnicza.

Napisany 18 sierpień 2011 - 20:34

Pronar TSA- problemy z wom Ja mam to samo w moim 920. Jak pochodził trochę z prasą to zaczął wom się ślizgać. Również ciągam br6090 i przy sianokiszonce na 80% nic się nie działo słomę prasowałem na 60% czasami 70. Zaczął w pewnym momencie się ślizgać i za bardzo nie szło prasować o włączeniu wałka jak już trochę w prasie było można zapomnieć. Tłok miał wychylenie pow 90mm więc podregulowałem mniej więcej jak w instrukcji było to opisane i sprasowałem ze 300 bel i znów padł. Regulacji już nie było na osi mimośrodu więc trzeba było podciągnąć od góry te taśmy. Ciśnienie oleju okazało się zbyt niskie winą był zaworek przy podnośniku (podnośnik nowego typu) problem w tym że nie można go nigdzie kupić tylko w Narwi i czekam na niego może jutro dopiero przyjdzie. Mam ponad 1000h ale z womem dopiero w tym sezonie pracuje na poważnie. Martwi mnie fakt że ta wada się powtarza w tych ciągnikach i niestety wielkiego pożytku nie będę miał z tego ciągnika jak przybędą do niego kolejne maszyny napędzane od wom.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar TSA- problemy z wom Dzisiaj, 20:47
  •  

#11 Share janek82

janek82

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:slaskie
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team ponad wszystko oraz rolnictwo

Napisany 20 sierpień 2011 - 19:15

Pronar TSA- problemy z wom witam mam tez problem z wom w mtz 82 z prasa staje walek ciagnik jest po remoncie docisku sprzegla bo rozpadlo sie wszystko gdy prasa stanela w czym szukac przyczyny prosze o pomoc pilne?

#12 Share Polmot8014h

Polmot8014h

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 82 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 grudzień 2012 - 21:11

Pronar TSA- problemy z wom Ponieważ nadeszła pora na pierwsze podciąganie taśm wom w moim pronarku, w tym celu przeczytałem chyba wszystko na ten temat ale jest jeden szczegół którego nie znalazłem a chodzi o to czy tej regulacji należy dokonać na włączonym wom-ie czy wyłączonym bo tak sobie myślę że ma to znaczenie. Proszę jakiegoś znawcę jeśli przeczyta mojego posta o odpowiedź w tym temacie bo zakładanie kolejnego nowego na ten sam temat to było by chyba nadużycie :-D

#13 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 18 grudzień 2012 - 22:12

Pronar TSA- problemy z wom Generalnie nie ma to znaczenia, jeżeli masz do perfekcji opanowaną zasadę działania układu załączania WOM i jego regulacji. Jeżeli jednak robisz to pierwszy czy drugi raz to musisz ustawić dźwignię włączającą dokładnie po środku między pozycją włączenia i wyłączenia. Naciągasz taśmy momentem bodajże 15-20 Nm i później odkręcasz o 1,5 obrotu. Zresztą masz to opisane w instrukcji.

Martwi mnie fakt że ta wada się powtarza w tych ciągnikach i niestety wielkiego pożytku nie będę miał z tego ciągnika jak przybędą do niego kolejne maszyny napędzane od WOM.

Wada nie tkwi w ciągniku tylko w taśmach. Pozostaje tylko ciągle wymieniać je na nowe jak zaczynają się ślizgać. Lub można dokonać drobnej modyfikacji i problem ustąpi aż do całkowitego zużycia taśm.

#14 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7580 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 18 grudzień 2012 - 22:25

Pronar TSA- problemy z wom W instrukcji jest opisany sposób regulacji, jak, czym i w którym miejscu zablokować dźwignię.
http://www.pronar.pl...SA_1025A_PL.pdf
Strona 100
KPK Kumurun Team

#15 Share sacrable

sacrable

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 grudzień 2012 - 23:52

Pronar TSA- problemy z wom

Wada nie tkwi w ciągniku tylko w taśmach. Pozostaje tylko ciągle wymieniać je na nowe jak zaczynają się ślizgać. Lub można dokonać drobnej modyfikacji i problem ustąpi aż do całkowitego zużycia taśm.


Zdradź to wreszcie, po to jest to forum, żeby się dzielić wiedzą. Czy chodzi o zawór zwrotny do WOM?

#16 Share Polmot8014h

Polmot8014h

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 82 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 grudzień 2012 - 13:44

Pronar TSA- problemy z wom No to się udało wyregulować już nawet test wykonałem przy agregacie prądotwórczym bo poprzednio właśnie podczas uruchamiania go wałek nie chciał się rozpędzać teraz bez problemu startuje. Mam nadzieję że kolejne pięć lat będzie działać :-D

Edytowany przez Polmot8014h, 19 grudzień 2012 - 13:46.


#17 Share Ziel

Ziel

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 994 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 grudzień 2012 - 17:04

Pronar TSA- problemy z wom Też miałem problem z WOM przy 1025. Wolno się kręcił rozłączał itp. Wystarczyło dokręcić taki tłoczek z prawej strony ciągnika z tyłu. Tłoczek jest połączony z dźwignią od włączania WOM'u. W moim przypadku to pomogło po prostu dźwignia była na włączonym wałku a wałek się ledwo kręcił bądź ślizgał po dokręceniu dźwignia trochę ciężej chodziła ale wałek się włączał.

#18 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 20 grudzień 2012 - 18:13

Pronar TSA- problemy z wom Dociągnąłeś tylko sprężynę zaciskającą taśmy. Na krótki okres czasu trochę to pomoże.

#19 Share GoodFarmer

GoodFarmer

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie
  • Zainteresowania:Nowoczesne rolnictwo, technika rolnicza.

Napisany 02 styczeń 2013 - 13:49

Pronar TSA- problemy z wom Grunt to dobre ciśnienie oleju na siłowniczku od wom. Po wymianie zepsutego zaworka i założeniu nowej taśmy wom działa bez zarzutu.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Pronar TSA- problemy z wom Dzisiaj, 20:47
  •  

#20 Share MlodyMechanizator

MlodyMechanizator

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 sierpień 2013 - 13:16

Pronar TSA- problemy z wom Witam ponownie po dwóch latach od ostatniego mojego posta :)
Piszę ponieważ definitywnie rozwiązałem problem ślizgającej się taśmy Wom-u.
Po wielokrotnych regulacjach, kombinacjach i przemyśleniach niespodziewanie pękł mi korpus głównej pompy hydrauliki która była wymieniana na nową podczas gwarancji przez serwis dealera. Jak się okazało mechaniorom nie chciało się zdrapać starej uszczelki i założyć nowego o-ringa tylko elegancko zakleili wszystko sylikonem a od strony dopływu na starą uszczelkę założyli nową! i tak to skręcili. Więc nie jestem zaskoczony że pękło. Ale wracając do tematu to po wymianie na nową pompę która daje mi teraz ciśnienie 25 MPa wszystkie problemy z womem jak ręką odjął. Wprawdzie podczas wymiany pompy zabrałem się też za cały rozdzielacz elektrohydrauliczny który rozebrałem wyczyściłem i poskładałem na nowych o-ringach. Trzeba zauważyć że do tłoczyska womu nie trafia ciśnienie z układu ale zredukowane w rozdzielaczu elektrohydraulicznym tylko że nie wiem na ile bo nie miałem możliwości tego zmierzyć. Tak czy inaczej wszystko działa a ja jestem w stanie zadusić silnik prasą co wolę zdecydowanie bardziej od wiecznie ślizgającej się taśmy womu i nerwicy że za chwilę znów coś strzeli. To tyle :)


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy