Skocz do zawartości

Zdjęcie

Produkcja jajek


94 odpowiedzi na ten temat

#21 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 13 grudzień 2011 - 13:24

Produkcja jajek Ile zimą musi być min. temperatura aby kury czuły sie dobrze i jajka znosiły dobrze? Wode i pasze cały czas mają. W niedziele miałem tylko 23 jaja( pierwszy raz się tak zdarzyło. wiesz dlaczego? a wczoraj miałem 28. A mogą być trociny? :rolleyes:

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja jajek Dzisiaj, 02:24
  •  

#22 Share rogas

rogas

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 221 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 14 grudzień 2011 - 11:08

Produkcja jajek najlepsza temeratura to zakres 15-20 stopni.
Pewne wahania nieśności mogą się zdarzać ale u ciebie 5 jaj to jest jakieś 17%. więc sporo.
Może z powodu chwilowego spadku właśnie temperatury lub może zabrakło wody? Jeżeli to był chwilowy spadek to nie ma się co rozdrabniać. Podejrzewam, że trzymasz te kurki bardziej hobbystycznie niż jako główne źródło dochodu więc nie ma się co spinać aż tak.Postaraj się zadbać o dobrą paszę.
A! Możesz też do paszy kupić Calstone (takie kamyczki) jeżeli kury nie wychodzą na zewnątrz i nie mają dostępu do piasku.
Co do trocin to nie wiem bo nie próbowałem. Możliwe że bardzo szybko stworzy się z nich twarda skorupa (odchody polepią trociny i powstanie coś na kształt płyty paździerzowej).
Wiury mam już przetestowane i sprawdzają się.
Pozdr.

#23 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 14 grudzień 2011 - 19:40

Produkcja jajek Ten spadek 5-ciu jaj to chyba tylko dwa razy sie zdarzyło.
I chyba woda wtedy się kończyła.
Tak hobbystycznie ale troche sprzedaje. A ty masz ferme czy tak samo jak ja?
Znaczy kury mają wybieg. A te kamyczki gdzie moge dostać? :rolleyes:

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Produkcja jajek Dzisiaj, 02:24
  •  

#24 Share rogas

rogas

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 221 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 grudzień 2011 - 09:03

Produkcja jajek ja mam 2x 350 (tzn rodzina ma) więc straty w przypadku wpadek są spore.
O kamyki to pytaj tam gdzie zaopatrujesz się w dodatki paszowe.
A! Możesz też dodać trochę kredy paszowej(jakieś 6%) - wzmocni skorupkę.
Po ile sprzedajesz jajka i o jakiej wadze?

#25 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 15 grudzień 2011 - 17:48

Produkcja jajek ty masz 2x350 kur czy jak? bo nie kumam.
Skorupka jest mocna więc narazie nie trzeba.
Gdy zaczynały się nieść to sprzedawałem po 40gr/szt bo małe były ale teraz są większe i sprzedaje po 50gr.
A jak u ciebie to wygląda?
Myslisz ze mały sklepik osiedlowy brał by odemnie jajka? Zebym mógł je temu gosciowi sprzedawać to trzeba miec papierek ze jajka były badane czy coś??
Wiesz coś na ten temat? :rolleyes:

#26 Share rogas

rogas

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 221 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 grudzień 2011 - 11:01

Produkcja jajek Sorki za opoznienie..
Tak mam 2x350 kur czyli 700 (kwestie prawne i wymagania dot. róznych pierdól).
Jeżeli nie wiesz czy sklep bedzie chciał kupowac od ciebie jaja to idz tam i zapytaj.
Co do badan to musisz sie spytac u twojego powiatowego lekarza wet. ale najlepiej bedzie zrobic badania i miec swiety spokoj.

#27 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 27 grudzień 2011 - 11:21

Produkcja jajek A gdzie sprzedajesz twoje jajca?
jakie kwestie prawne i wymagania?
Badania czyli mam mu zawieść jajko i on to zbada tak?
Jaki duży masz kurnik ile m2?
Na 200 kur ule musze mieć m2?

#28 Share rolnik998

rolnik998

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łańcut

Napisany 01 styczeń 2012 - 18:39

Produkcja jajek Witam. Proszę o pomoc ponieważ mi kurki słabo niosą jajka i chciałem się dowiedzieć co podawać żeby się produkcja się zwiększyła.Dodam że kury są wypuszczane codziennie na trawę oraz dostają świeżą wodę do picia. Jakie dodatki dodawać do jedzenia. Proszę o pomoc. Z góry dzięki

#29 Share Mati10

Mati10

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 styczeń 2012 - 00:40

Produkcja jajek rolnik 998 My dostaliśmy od lek. wet. taka małą buteleczkę (witaminy) i to się do wody dolewało, nazwy nie pamiętam, bodajże 1 zakrętka na 5 litrów wody. Trochę się rozniosły, ale zawsze kury w okresie jesienno-zimowym niosą mniej jajek.
Na wcześniejszej stronie rogas pisał jakie witaminy można dawać na poprawę niosności.

Co do brudnych jajek to miałem ten sam problem. Jak młode kokoszki zamiast siadać na grzędzie siadały na miejscach do niesienia i ,,załatwiały się,, w nie. Podejrzewam, że bały się starszych kur, ale mają teraz więcej nowych grzęd i jest już lepiej.
Optymalne warunki:
Obsada: Obsada niosek według norm (dla stada powyżej 350 kur) wynosi maksymalnie do 9 sztuk/ m2, jednak kury czują się lepiej, gdy na 1 m2 przebywa 4-5 sztuk.

Temperatura: powinna być utrzymana na poziomie od 13°C do 20°C. Kury najlepiej czują się w temp. 13-14°C, jednak w czasie mrozów i tę wielkość trudno utrzymać. Dlatego kurnik powinien być ocieplony, szczególnie dach, aby zapobiec wychładzaniu się zimą, a latem zbytniemu nagrzewaniu się budynku. Obniżenie temperatury do 4-5°C powoduje spadek nieśności o ok. 20%, a przy ujemnej temperaturze – kury przestają się nieść. Należy więc uszczelnić okna, ocieplić drzwi i dbać o to, aby nie było dużych wahań temperatury.

Edytowany przez Mati10, 02 styczeń 2012 - 00:59.


#30 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 02 styczeń 2012 - 20:35

Produkcja jajek rolnik998 a co swoim dajesz do jedzenia? ja daje pasze z nutreny parowane ziemniaki ze srutą i witaminami i jeszcze srutowaną pasze z takie zboża wieloskładnikowego tam jest wszystko qq gryka owiec przenzyto łubin gorczyca słonecznik dosłownie wszystko i mam 30 kur i dzisiaj miałem 29 ale jedno było rozduszone. :rolleyes:
Ja witaminy do paszy z ziemniakami daje dwa razy dziennie a do wody 2-3 razy do roku. :rolleyes:

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja jajek Dzisiaj, 02:24
  •  

#31 Share 1994szymon

1994szymon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WLKP.
  • Zainteresowania:to co każdego na AF: rolnictwo, motoryzacja i komp:)

Napisany 27 styczeń 2012 - 21:57

Produkcja jajek Mam pytanie: Mianowicie do paszy dodaje śrute sojową, a że mamy dość ziemi, ojciec myśli nad własną uprawą, tyle że łubinu. Ktoś tym pasie kurki? Jest jakaś różnica, w porównaniu do soji? Z góry dzięki za odpowiedź :D

#32 Share waldek6530

waldek6530

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 luty 2012 - 20:06

Produkcja jajek Witam - jestem nowy na tym Forum. Hoduje kurki nioski rasy "ROSA" mam ich 220 szt. Latem 2011 r. miałem 160 szt i niosły mi po 130 jajek dziennie, jesienią dokupiłem jeszcze 60 i niosły mi od 160 do 170 jaj. Uważałem, że jest to nie zły wynik. Ale rozczarowałem się od połowy listopada gdzie spadała nieśność i w grudniu osiągnęło moje stado ok. 85-90 szt. dziennie. Nie wiedziałem co jest ale znajomi podpowiedzieli mi, że stosuję nie najlepszą paszę. Zmieniłem im paszę ta pełnoporcjową i sytuacja zaczęła się naprawiać. Obecnie niosą mi po 130-140 dziennie. Nie jest to może najlepiej ale od kiedy zaczęły się mrozy nie są wypuszczane na powietrze, może tez i dlatego tak jest. W okresie letnim i jesienią do paszy pełnopporcjowej ja im dodawałem śrutę z kukurydzy, z pszenicy, owsa i ziarna pszenicy. Cały czas chodziły po działce 20 arów jadły trawę dodatkowo podawałem im pociętą koniczynę. Jakichś specjalnych medykamentów nie stosowałem poza "Polfamixem" do picia i kredą pastewna na skorupki (nie wiem czy ta kreda była konieczna jak chodzą po powietrzu i maja piasek itp.). Zamierzam jeszcze dokupić 160 i będą na tej samej działce. Pewnie będzie już tam pustynia ale zamierzam posiać lucerny i będę uzupełniał im w ten sposób zielonkę podając im pocięta.
Odnośnie sprzedaży jaj to do tej pory nie miałem z tym problemu. Nigdy nie sprzedałem jaj starszych jak 3 dniowych. Sprzedaje po 9 i 10 zł. za mendel-takie są u mnie ceny.
Na poprawę nieśności podobno bardzo dobry jest "PROMOTOR".
Nie wiem czy to prawidłowo ale moje najstarsze kury w lutym skończyły rok i tak ok. 25% pierzy się, nie jestem doświadczonym hodowcą bo zacząłem od kwietnia 2011. No i mam kilka kwoczących nie wiem jak im to wybić z głowy. Proszę o porady. Pozdrawiam.

#33 Share 1994szymon

1994szymon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WLKP.
  • Zainteresowania:to co każdego na AF: rolnictwo, motoryzacja i komp:)

Napisany 08 luty 2012 - 21:13

Produkcja jajek @waldek5630 Ja przerobiłem chlewnie na kurnik, tak że u mnie nie ma w ogóle różnicy w nieśniości. Chlewnia jest ogrzewana piecem centralnym i utrzymuje tam temp. 13-17 st. C. Jeżeli chodzi o krede to muszą dostawać cały rok, bo skorupki bedą kruche, a to nie jest jakiś ogromny wydatek. U nas pasza składa się głównie z qq i pszenżyta, ale też dodajemy troche jęczmienia (+kreda +śruta sojowa +koncentar). Pszenice dostają w ziarnach. My jeszcze parujemy co wieczór warzywa (ziemniaki, marchew, buraki, buraczki i dynia), tak że rano mieszamy z paszą i dostają ciepłe "żarcie" :D . Jak jest ciepło to mają dostęp do sadu i całego podwórka (ale w tym roku robimy nowy wybieg, płot już kupiliśmy, bo przez rok nieźle zrujnowały podwórek). Dostają też koniczyne i w zeszłym roku był rzepik (ale on nie wypalił - jak był młody to jeszcze jadły, ale starszy to zostawialy). Jeżeli chodzi o kwoki to mieliśmy z 4, a teraz została aby jedna (one chyba same przestaja :) ). Ja w tym roku chyba zastosuje łubin zamiast soji (zobaczymy czy wypali).

#34 Share waldek6530

waldek6530

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 luty 2012 - 21:20

Produkcja jajek 1994szymon nie wiem co to jest to qq. Ale dziękuje za informacje i czekam na inne cenne uwagi. Acha jeżeli chodzi o kwoczki to ja jesienią takie izolowałem na kilka dni i dostawały tylko wodę - ale nie wiem czy to jest właściwy sposób. Niech to forum ożyje. Ja jeszcze pisze na forach pszczelarskich bo też mam te stworzenia ale tam to użytkownicy czynni codziennie i zawsze jest po co wejść bo jest co czytać i pisać. Pozdrawiam.

#35 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 09 luty 2012 - 09:20

Produkcja jajek qq- kukurydza niektórzy jeszcze piszą QQ lub kuku. Gdzie sprzedajecie swoje jajka do wiekszych sklepów? ide dzisiaj sie spytać do osiedlowego sklepika czy chciałby jajka. po ile za sztuke sprzedajecie? u mnie 50-55gr/szt a ciocia chyba sprzedaje juz po 60gr/szt. Też mam troche mniejszą produkcje bo w mrozy siedziały w kurniku cały czas i zasuwa od wyjścia mi przymarzła i wybiegu nie moge otworzyć.

#36 Share 1994szymon

1994szymon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WLKP.
  • Zainteresowania:to co każdego na AF: rolnictwo, motoryzacja i komp:)

Napisany 09 luty 2012 - 17:42

Produkcja jajek @waldek6530 Sorry za ten "slogan" ^^
@dentka17 My mieszkamy przy drodze krajowej i jest tam ogromny ruch. Ojciec kupił na allegro dwa banery z napisem "świeże wiejskie jajka". Gdy wywiesiliśmy to klientów mamy w bród. Jajka odbierają od nas hurtowo dwa sklepy i jedna restauracja (po ok. 500-600 jaj tyg. każdy). Głównie właśnie prywatne osoby od nas biorą. Nawet taka ciekawostka: sąsiad ma córke która ma męża niemca i mieszkają pod Monachium. Tak co dwa miesiące jedzie tam sąsiad z żoną i biorą od nas ok. 300 jaj i wiozą do zięciowa, bo no je uwielbia :) . Twierdzi że jeszcze takich jaj nie jadł. Z racji tego, że mieszkamy przy głównej drodze mamy też stałego klienta z małopolskiego (a ja wlkp.), bo on tędy przynajmniej dwa razy w tygodniu przejeżdża. Poza tym pół wsi od nas bierze jajka. Osobiście nie moge nażekać na brak odbiorców B)

#37 Share waldek6530

waldek6530

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 luty 2012 - 18:35

Produkcja jajek 1994szymon to masz tych kur naprawdę sporo jeżeli tyle jaj tygodniowo odbierają od ciebie "firmy" a przecież jeszcze zaspokajasz innych indywidualnych klientów no i tego niemca. U mnie jest podobnie-mieszkam przy krajowce woj. mazowieckie tez wstępują przejezdni klienci chociaż tych przejezdnych nie mam aż tak dużo. Wstępują ci co mają działki rekreacyjne no i mieszkańcy wioski. Przed świętami Bożego Narodzenia to miałem jajka na zapisy. Czego nie sprzedam w domu to raz w tygodniu wyjeżdżam do miasta na rynek i tam mam swoich stałych już klientów. Jajka sprzedaję po 60 gr/sztuka. Jak przejdę na emeryturę w tym roku to zajmę się tym handlem i miodem bo mam pasiekę i sobie dorobię nie będzie chyba źle. Pozdrawiam.

#38 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 09 luty 2012 - 19:22

Produkcja jajek 1994szymon Hurtowo czyli jaka cena 35gr?
To ile masz kur 800?
Ja właśnie byłem u tego gośćia i nie chce odemnie jajek muwi ze gdybym miał po 37gr/sztuka to by wziął ale zyskałem nowe klienta. Ja też miałem dużo chetnych na jajka przed swiętami. Gdyby nie długa jesień i trawa to bym nie nazbierał tyle jajek na ile zamówienia były.
waldek6530- drogo jajka masz. Ja dzisiaj temu gościowi sprzedałem pierwszy raz muwie 30zł a on taniej nic nie da? a jak podniose to przestaną kupować a ja musze kupowac pasze które wytwórnia ceny podnosi.

#39 Share 1994szymon

1994szymon

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WLKP.
  • Zainteresowania:to co każdego na AF: rolnictwo, motoryzacja i komp:)

Napisany 09 luty 2012 - 20:20

Produkcja jajek @dentka17 Jajka normalnie sprzedajemy: duże 60gr, średnie 50gr, małe 45gr. Sklepy skupują duże po 50gr, a restauracja średnie po 40gr. Na swięta jest najgorzej: na swięta nie idzie nazbierać (choć ostatnio kurki się przed świętami rozniołsy tak że starczyło na styk). A po świętach przez tydzień prawie żadnego klienta. Wtedy to jajka wbijamy do świnek jak jest duży zapas. My jajka składujemy w chłodnym i wilgnym miejscu tak, że jak jajko ma 10-14 dni to już nie sprzedajemy.

A była taka śmieszna sytuacja u nas ostatnio. Był klient i się spytał o cene. Matka powiedziała za 30szt to: 13,50; 15 albo 18zł zależy od wielkości. On zrobił takie oczy :blink: i powiedział: "Co pani, w supermarkecie widziałem po 10zł", a matka: "To niech pan idzie do supermarketu, skoro dla pana liczy się cena". Już wiecej go nie było widać :D

My nie Caritas :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja jajek Dzisiaj, 02:24
  •  

#40 Share dentka17

dentka17

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 818 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Środkowe pomorze
  • Zainteresowania:Rolnictwo
    Weterynaria

Napisany 09 luty 2012 - 21:59

Produkcja jajek To troche macie zabawy z tym wybieraniem i wycenianiem jajek. Ja ogółnie po 50gr i nie różnią się abrdzo wielkością klienci nic nie mówią więc nic. Mi tez na święta ledwie udało się zebrać, gdyby nie trawa to bym nie nazbierał. Też tak miałem że po świętach pusto nikt nie bierze nic. Troche szkoda dawać świnią jajka chociaż wypchnać je jak leci po 35-40gr A czemu po takim czasie już nie sprzedajecie. Mi jajka schodzą prawie z pod kury. Dokładnie to gdzie te jajka składujesz? ja w lodówce cały czas trzymam.




to jak ten koleś widział że tak tanio w supermarkecie to mógł brać odrazu takie tanie. Dzisiaj mi koleś pokazywał żółtka z jajka fermowego. Japierdziele jakie to czerwone było. Mówił że jak sie smaży na patelni to sie wtedy białe robi.

A ty ile masz kur?

Jak masz dużo to masz jakieś kontrole, musisz stemplować jajka czy badać cy coś? restauracje coś wymagają?
Opowiedz wszystko co i jak

Ale sie rozpisałem :P :P

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Czy ceny będą szły w górę? zobacz »