Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie działają wskażniki w 82SA


15 odpowiedzi na ten temat

#1 Share foka71

foka71

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów

Napisany 20 marzec 2011 - 10:09

Nie działają wskażniki w 82SA Witam.Mam problem z moim Pronarem.Otóż pogasły mi wszystkie wskażniki i niektóre kontrolki na desce rozdzielczej,np. od ładowania.Bezpieczniki sprawdzałem,są o.k.Alternator niedawno mi wymieniał jeden mechanior,więc jakieś ładowanie jest,bo światła górne działają,tylko czasem jakoś przygasają.Czy to może być wina złego podłączenia alternatora,czy coś innego za to odpowiada?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działają wskażniki w 82SA Dzisiaj, 21:34
  •  

#2 Share yahooo777

yahooo777

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 857 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kompleksowe usługi dekarskie- wykonawstwo konstrukcji i pokryć dachowych, podbitki, mycie dachów, renowacje, przebudowy, odbudowy-potrzebujesz porady bądź wykonawcy?Zapraszam;)

Napisany 20 marzec 2011 - 10:52

Nie działają wskażniki w 82SA Jakiś szczur np kable mógł Ci zjeść xP jakiś przekaźnik sie stopił, coś może nie łączyć, musisz po kolei badać instalacje w nim
KPK Kumurun Team. Jeżeli podoba Ci się mój post, był w czymś pomocny-możesz to nagrodzić punktem reputacji, nie obrażę się xP

#3 Share foka71

foka71

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów

Napisany 20 marzec 2011 - 11:47

Nie działają wskażniki w 82SA No w tym,to ja zielony jestem,ale spróbuje.Nie wiem tylko,czy ten "mechanik" jak mi zakładał nowy alternator,to czegoś nie pop...,bo coś tam przerabiał,ale to było w lecie,a wskażniki zgasły niedawno.

#4 Share yahooo777

yahooo777

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 857 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Kompleksowe usługi dekarskie- wykonawstwo konstrukcji i pokryć dachowych, podbitki, mycie dachów, renowacje, przebudowy, odbudowy-potrzebujesz porady bądź wykonawcy?Zapraszam;)

Napisany 20 marzec 2011 - 11:50

Nie działają wskażniki w 82SA Alternator nie ma nic do rzeczy wg mnie, chyba że kable Ci gdzieś potopiło, ale ja obstawiam raczej na uszkodzenie mechaniczne instalacji
KPK Kumurun Team. Jeżeli podoba Ci się mój post, był w czymś pomocny-możesz to nagrodzić punktem reputacji, nie obrażę się xP

#5 Share foka71

foka71

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów

Napisany 20 marzec 2011 - 11:56

Nie działają wskażniki w 82SA To byłoby nawet lepiej,bo może bym to sam naprawił;)Wielkie dzięki za podpowiedż.

#6 Share zorzyk2

zorzyk2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3403 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:nima

Napisany 20 marzec 2011 - 17:10

Nie działają wskażniki w 82SA Sprawdź masę deski rozdzielczej.

#7 Share Uziu92

Uziu92

    Uziu92

  • Members
  • PipPipPip
  • 1302 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siedlce
  • Zainteresowania:Żona, rolnictwo, motoryzacja - piękne, szybkie auta i te wolniejsze też :) , mechanikowanie i loty w kosmos :D

Napisany 20 marzec 2011 - 17:19

Nie działają wskażniki w 82SA sprawdz te przekazniki ktore sa przy bezpiecznikach te czarne i jeszcze mase i przewody odkrec zegary mozesz tez kostke potraktowac WD 40 napewno nie zaszkodzi ale ja stawiam na przekazniki tam sa chyba 2 albo 3 kup nowe to majatek nie kosztuje( ok 15zl ) i powinno byc dobrze a co do alternatora mogl byc skok napiecia i spalilo przekaznik
musisz poszukac pogrzebac a i co do gryzoni tez sprawdz kable czy nie pogryzione

Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96


#8 Share foka71

foka71

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów

Napisany 20 marzec 2011 - 19:34

Nie działają wskażniki w 82SA Dzięki Panowie,zapomniałem jeszcze dodać,że przed tą awarią,to wskazówka obrotomierza głupiała,tzn.ciągnik pracował na równych obrotach,a wskazówka skakała raz w górę,raz w dół.Czy to było powiązane z tym,co się stało?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działają wskażniki w 82SA Dzisiaj, 21:34
  •  

#9 Share zorzyk2

zorzyk2

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3403 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:nima

Napisany 20 marzec 2011 - 21:06

Nie działają wskażniki w 82SA Mogło.

#10 Share Uziu92

Uziu92

    Uziu92

  • Members
  • PipPipPip
  • 1302 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siedlce
  • Zainteresowania:Żona, rolnictwo, motoryzacja - piękne, szybkie auta i te wolniejsze też :) , mechanikowanie i loty w kosmos :D

Napisany 20 marzec 2011 - 21:56

Nie działają wskażniki w 82SA teraz jednak mysle ze to wina alternatora obrotomierz pobiera dane o obrotach z silnika z alternatora i to skakanie obrotow moglo wystapic z przyczyny ow alternatora poszlo jakies przepiecie albo skok napiecia i o ile sie nie myle to regulator jets w alternatorze i popalilo przekazniki od zegarow
jjesli sie myle to koledzy mnie poprawia
Pozdrawiam :)

Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96


#11 Share dzigit

dzigit

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie-Klementowice

Napisany 02 kwiecień 2011 - 06:34

Nie działają wskażniki w 82SA Ja mam ten sam problem
Ten problem już mi kiedyś występował ale jakoś zanikł
Teraz za dniach znów obrotomierz zaczął wariować. I to tak że raz jest 0 a raz poza skalą aż do mth dochodzi.
Druga sprawa to to że światła przygasają i to jest bardzo zauważalne. Ładowanie akumulatora gaśnie dopiero przy ponad 1000obr
więc coś się musiało popieprzyć.
Słyszałem że te problemy są spowodowane tym żę te wszystkie kostki i ten układ scalony pod deską strasznie się grzeje przez to że światła są poprowadzone przez ten układ, a on tego nie wytrzymuje i wszystko zaczyna wariować.
I podobno wystarczy światła poprowadzić oddzielnie bezpośrednio bez tej kostki.
U mnie pasek dobrze napięty a alternator 1000w
POWER IS BACK
POWER IS MTZ

#12 Share Uziu92

Uziu92

    Uziu92

  • Members
  • PipPipPip
  • 1302 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siedlce
  • Zainteresowania:Żona, rolnictwo, motoryzacja - piękne, szybkie auta i te wolniejsze też :) , mechanikowanie i loty w kosmos :D

Napisany 02 kwiecień 2011 - 19:57

Nie działają wskażniki w 82SA moze niech wypowie sie na ten temat ktos kto zna sie na elektryce i na tym ciagniku dokladnie ale ja mysle ze jak ladowanie gasnie dopiero przy 1000 rpm to raczej ci znow alternator zaczyna siadac

Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96


#13 Share waldi32

waldi32

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 26 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 kwiecień 2011 - 19:53

Nie działają wskażniki w 82SA mam pytanko od którego roku są produkowane pronary

#14 Share Uziu92

Uziu92

    Uziu92

  • Members
  • PipPipPip
  • 1302 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Siedlce
  • Zainteresowania:Żona, rolnictwo, motoryzacja - piękne, szybkie auta i te wolniejsze też :) , mechanikowanie i loty w kosmos :D

Napisany 11 kwiecień 2011 - 20:13

Nie działają wskażniki w 82SA wydaje mi sie ze od 2001 roku w 2000 roku jeszcze czerwone mtz skladali

Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96


#15 Share Alio

Alio

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 823 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:LOP
  • Zainteresowania:Automatyka, rolnictwo, inne

Napisany 22 grudzień 2011 - 22:08

Nie działają wskażniki w 82SA Temat stary ale podepnę się. Moze to komuś pomoże.
Problem z niedziałającymi kontrolkami miałem i ja. Ciągnik MTZ 82TSA 2001 rok. Zgasł cały licznik i obrotomierz chyba poza kontrolką ciśnienia oleju albo ładowania (już nie pamiętam) Jako, że cokolwiek znam się na elektronice przejrzałem instalację i nie znalazwszy tam niczego nadzwyczajnego rozebrałem tablicę wskażników (za nową 1200 netto mi wtedy powiedzieli!!)Przyczyną braku kontrolek i obrotomierza był uszkodzony układ stabilizacyjny 7815. Pracuje tam chyba jako zabezpieczenie przed przepięciem. To niewiekla czarna kostka pod aluminiową blaszką (radiator) z 3 nóżkami widoczna z tyłu obudowy wskaźników. Mała lutownica, nowy układzik (kilka zł w sklepie z elektroniką) i 10 minut roboty.Każdy elektronik sobie z tym poradzi:) Licznik śmiga do dziś.
Pomogłem choć trochę? Wciśnij zieloną strzałkę. To nic nie kosztuje....
Wieśniactwo to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania....

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Nie działają wskażniki w 82SA Dzisiaj, 21:34
  •  

#16 Share Masseyy

Masseyy

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 grudzień 2011 - 19:40

Nie działają wskażniki w 82SA U mnie w Pronarze kiedyś mysz sobie gniazdo zrobiła i nie działał włącznik WOM-u i blokada mechanizmu różnicowego. xD
MF 5470, Pronar 82SA, Ursus 3512, Weidemann 3006 i Bizonek Z056 xD Macie pytania w sprawie trzody?? Pisać!! Pomogę.


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy