Skocz do zawartości

Zdjęcie

Claas Tucano


494 odpowiedzi na ten temat

#201 Share chillout89

chillout89

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów

Napisany 17 wrzesień 2008 - 13:50

Claas Tucano Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem, że inna skrzynia jest w Tucano seria 300 a innna w 400. Więc może w 400 jest to jakoś lepiej rozwiązane.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Tucano Dzisiaj, 18:16
  •  

#202 Share jacekbee

jacekbee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 199 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Byczyna Opolskie
  • Zainteresowania:agronomia

Napisany 17 wrzesień 2008 - 18:33

Claas Tucano nie chcę się kłócić ale zdaje mi że jest ta sama... może ktoś to sprawdzić?? a może ktoś kto ma 300 napisze o swojej skrzyni?

#203 Share darolee

darolee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 725 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 wrzesień 2008 - 19:44

Claas Tucano No słyszałem już o tym jakiś czas temu, a i niedawno jak Andrzej z serwisu pasłęckiego był u mnie to mówił, że ktoś wajchę od biegów urwał. Ja mam 320 i na dzień dobry podczas próby w rzepaku jeszcze u sąsiada zablokowałem go na jedynce. Nie zatrzymałem porządnie kombajnu, wrzuciłem luz, a wodzik został w 1 biegu. Na szczęście samo odblokowanie zajmuje 10 sek. No a Jędrzej z serwisu mówił, że ten feler ma tylko 1 , prawdopodobnie do czasu wyrobienia się - u mnie i domniemam u reszty użytkowników raczej się nie wyrobi, zresztą nie wiem po co ta jedynka jest hehe :lol: No a z tym wyłamaniem czegokolwiek to się dziwie, chyba oburącz szarpali. Ja identycznie jak jacekbee, zmieniając bieg nie wkładam w to nie wiadomo jakiej siły. Jak nie wchodzi wrzucam poprzedni, który używałem, bo ten wchodzi bez problemu, ruszam milimetry i próbuję ponownie. Nie przypominam sobie, żeby po niewielkim ruszeniu nie wszedł mi żądany bieg.

A co do skrzyni, na 90% jest ta sama. Facet na szkoleniu chyba coś o tym wspominał, ale tylko coś mi tam świta i do końca też nie jestem pewien.

jasne brzozak 12 t/ha no i widać kto tu reali nie zna, z taka nowiną to do przedszkola dzieci mozesz iść uczyć.


Taaa jak byś Grzegorz pokornie spytał gdzie, to byś dowiedział się, że przy sprzyjającej aurze na Żuławach to nie pierwszyzna. Możesz mi nie wierzyć, w cale mi na tym nie zależy - w moim, a w zasadzie jeszcze w tedy w ojca gospodarstwie rekord to 14 t/ha pszenicy Pegasus.
Mam nadzieję, że będziesz konsekwentny i już nie będziesz nic pisał, bo z każdym zdaniem z tych wszystkich "śmiesznych ludzi" zdecydowanie przodujesz .... obyś samotnie nie wpadł na metę!

#204 Share brzozak2

brzozak2

    AF upada!!!!

  • V.I.P.
  • rank
  • 6036 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 wrzesień 2008 - 20:37

Claas Tucano darek wystraczy hamulec wcisnac zanim wylaczysz bieg i nie trzeba podjezdzac do przodu :lol:
z urwana wajcha tez sie da zmieniac biegi nie wychodzac z kabiny :) co prawda u siebie nigdy nic nie urwalem, ale zmienialem w medionie co mial urwana :)
jedynki uzywam gdy sa takie warunki, ze mlocarnie zamula (jak woda przelewa sie przez kola, a zboze urosnie wyborne), jak jest slabe zboze to mozna sie bawic na 2 :) . od razu dopowiem, ze wjezdzam w mokre dlatego, ze sa kawalki na ktorych musialoby przez nastepny tydzien swiecic slonce, zeby bylo w miare twardo oddalone 10 km od domu i to poletka po 1-1,5 ha wiec zawsze w sezonie mam pare hardcorowych hekatrow
Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

#205 Share darolee

darolee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 725 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 wrzesień 2008 - 12:47

Claas Tucano

darek wystraczy hamulec wcisnac zanim wylaczysz bieg i nie trzeba podjezdzac do przodu :lol:


Po pierwszym zablokowaniu zawsze używam hamulca lecz nie zawsze chce wskoczyć inny bieg!

wjezdzam w mokre dlatego, ze sa kawalki na ktorych musialoby przez nastepny tydzien swiecic slonce, zeby bylo w miare twardo oddalone 10 km od domu i to poletka po 1-1,5 ha wiec zawsze w sezonie mam pare hardcorowych hekatrow


No tak koło Wisły to wody nie brakuje, ale i u mnie nie mało :) Mam takie śmieszne kawałki, że woda w zaniżeniu 20-30 cm, a z pługiem jadę jakby jej nie było, gorzej z dalsza uprawą:)

#206 Share adamg

adamg

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisany 01 październik 2008 - 10:23

Claas Tucano tez juz mam tucano 320 dostalem go pod koniec zniw gorczyce nim kosilem szlo za***iscie dobrze a grzesiek nie wypisuj takich glupot nie jechales nim to nie wiesz jak ci sie nudzi to idz zamiataj pustynie

#207 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 listopad 2008 - 11:38

Claas Tucano Witam wszystkich , kombajn na 250 hektarów TUCANO 440. Proszę o wypowiedzi na temat tej maszyny wady, zalety. Jakie wyposażenie warto kopić ?
Proszę o wypowiedzi właścicieli. Przeniesione na prośbę szanownego moderatora od siedmiu boleści bo lubi zapychać tematy:)
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

#208 Share brzozak2

brzozak2

    AF upada!!!!

  • V.I.P.
  • rank
  • 6036 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 listopad 2008 - 12:58

Claas Tucano

Przeniesione na prośbę szanownego moderatora od siedmiu boleści

to sie nazywa paradoks, napisz sam wiecej szczegol, skad ktos mamy wiedziec czy potrzebne ci szersze ogumienie, itp.
tak to jest ze podasz 1 informacje i zadowolony, a pozniej trzeba sie dopytywac przez 10 postow o co w ogole ci chodzi
w tym temacie masz juz sporo info o tukanie (ciekawe czy w ogóle go przeczytales), wiec co my mamy dodac??
Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

#209 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 listopad 2008 - 15:55

Claas Tucano Człowieku jak byś był profesjonalista to nie pytasz sie przez 10 postów tylko wykładasz kawę na lawę i mówisz przykładowo : "mam ten kombajn, mam takie wyposażenie , to jest złe to jest dobre tego nie polecam to warto kopić". A jak ty bijesz piane typu widziałem na allegro, albo na stronie producenta to takie informacje sa nikomu nie potrzebne bo jeżeli drążysz temat to większość tych miejsc już odwiedziłeś. To jest forum i oczekuje sie tu raczej wypowiedzi użytkowników a nie laików co widzieli kombajn przez szybę jak jechali w samochodzie... Panowie nie uprawiajmy partyzantki typu jak to mówi moderator: "pociągnij temat" tylko w życiu liczą sie konkrety. Pozdrawiam wszystkich użytkowników kombajnów Claas.
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

#210 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 13 listopad 2008 - 18:37

Claas Tucano

Przeniesione na prośbę szanownego moderatora od siedmiu boleści

Człowieku jak byś był profesjonalista.....

A ty byś mógł się zachować jak dorosły człowiek a nie jak dziecko któremu zabrano zabawkę (zamknięty temat). Dałem ci linka do prawie identycznego tematu który został zamknięty już dawno a ty się upierasz żeby twój temat był osobno (jakiś wyjątek specjalnie dla ciebie???) bo w obecnym nie podobają ci się posty...


PS masz chociaż 15 lat??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Tucano Dzisiaj, 18:16
  •  

#211 Share brzozak2

brzozak2

    AF upada!!!!

  • V.I.P.
  • rank
  • 6036 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 listopad 2008 - 19:09

Claas Tucano jesli wciaz sie upierasz ze to my mamy ci powiedziec wszystko na temamt tego kombajnu, to ci powiem:
kup sobie, na 250 ha wystarczy i prawdopodobnie bedziesz szczesliwym uzytkownikiem.
uznaj to forum za nieprofesjonalne i odejdz sam ;)
Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

#212 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 listopad 2008 - 19:24

Claas Tucano Proszę bardzo: "jeden za drugim stoi nikt sie nie boi" zmowa moderatorów ;) jak z Panem andrzejem2110 rozmawiałem to mu troszkę argumentów brakowało w wypowiedziach, ale jak chce sie wykazać to niech sobie pisze farmazony. Jak by był bystry to by zauważył ze sa tematy do konkretnego modelu a jemu raczej pasuje żeby tematy nabijały strony bez przynoszenia konkretnych wiadomości dla użytkowników. Gratuluje władzy :D oby była we właściwych rekach...
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

#213 Share brzozak2

brzozak2

    AF upada!!!!

  • V.I.P.
  • rank
  • 6036 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 listopad 2008 - 19:51

Claas Tucano robisz OT, wiec jesli nie tego nie skonczysz to wiadomo...
jestesmy tu po to by sie wykazac ;) , bo spadne ze stolka, nie masz pojecia ile codziennie postow poprawiamy i nikt o tym nie wie, zamykamy tematy, uaktualniamy opisy, bo zalezy nam ze to forum sie prezentowalo, by mozna bylo logicznie cos znalezc, ale dla ciebie oczywiscie najwygodniej jest napisac cos, otworzyc nowy temat i niech inni sie martwia, zapytam po raz kolejny przeczytales ten temat, co jeszcze mozemy dodac czego tu nie znalazles?? umiesz czytac ze zrozumieniem, zdalwales juz jakies testy, mature itp.??

Człowieku jak byś był profesjonalista to nie pytasz sie przez 10 postów tylko wykładasz kawę na lawę i mówisz przykładowo : "mam ten kombajn, mam takie wyposażenie , to jest złe to jest dobre tego nie polecam to warto kopić". A jak ty bijesz piane typu widziałem na allegro, albo na stronie producenta to takie informacje sa nikomu nie potrzebne bo jeżeli drążysz temat to większość tych miejsc już odwiedziłeś. To jest forum i oczekuje sie tu raczej wypowiedzi użytkowników a nie laików co widzieli kombajn przez szybę jak jechali w samochodzie...

dlaczego mnie oceniasz, skoro nic o mnie nie wiesz??

Jak by był bystry to by zauważył ze sa tematy do konkretnego modelu

zyjesz w jakiejs innej czasoprzestrzeni przeciez to jest wlasnie temat o modelu tucano :D do ktorego andrzej cie skierowal, a o ktory ty wczesniej pytales
Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

#214 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 listopad 2008 - 20:48

Claas Tucano Tak Panie brzozak2 znielub mnie jeszcze bardziej. Jestem moderatorem i jestem najmądrzejszy w okolicy ;) wypowiadam sie na wszystkie tematy bo znam sie na wszystkim. Zapamiętaj sobie kolego jak w reklamie: " jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego", wypowiadam sie na temat Ciebie bo czytałem wszystkie twoje posty i po nich stwierdzam ze naprawdę jesteś dobry w te klocki:) ale takie co sie w piaskownicy wywracają a nie na prawdziwym areale:) ... testy i maturę które mi zarzucasz sam powinieneś sprawdzić bo może amnestia pana G cie objęła i jesteś tu z przypadku. A propos tych postów co je czytałem to mnie nie interesuje ze ktoś wyrwał dźwignię biegów (bo to jakiś opętany człowiek) mnie interesują tylko konkrety......
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

#215 Share jacekbee

jacekbee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 199 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Byczyna Opolskie
  • Zainteresowania:agronomia

Napisany 13 listopad 2008 - 21:07

Claas Tucano to pytaj - odpowiem dla świętego spokoju. ale jak chcesz konkretne odpowiedzi to zadaj konkretne pytania

#216 Share brzozak2

brzozak2

    AF upada!!!!

  • V.I.P.
  • rank
  • 6036 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 listopad 2008 - 21:34

Claas Tucano dobra ja sie poddaje, pyskowka do niczego nie dojdziemy, ciesze sie ze miales mila lekture 1900 postow ;)
jacekbee odpowiedz tylko wlasnie o to chodzi na co?
podaj konkrety, tylko jakie?
od poczatku o to walcze, ale nawet nie ma na co odpowiadac
Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

#217 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 13 listopad 2008 - 22:21

Claas Tucano hmmmm Jacubee jeżeli masz takowy kombajn to proszę o jego ocenę z Twojego punktu widzenia Twoje za i przeciw... Nic pyzatym. To dla ludzi co nie potrafią czytać :D Jak to Pan moderator mówi ze zrozumieniem proszę;)
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

#218 Share TumeK

TumeK

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 743 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polandia
  • Zainteresowania:To co widać:]

Napisany 27 listopad 2008 - 08:27

Claas Tucano mam 2 znajomych którzy są "szczęsliwymi" posiaaczami Tucano 340 z tego jeden mniej wadliwy drugi bardzej lecz obydwa maja wady...
Przykład 1 :
-padł komputer pokładowy <po 30 mth> został naprawione
- padł drugi raz <po 40 mth>
-z niewiadomych przyczyn zblokowalo koła leczkomputer nc nie wyswietlił no i tarcze chamulcowe do wymiany
-kombajn z hederem do zboza przechodzi takie drgania ze mógł by robic jako ubijaczka do ziemi..
-i wiele wiele innych drobnych awari typu mały wyciek problem z odpaleniem...

Przykład drugi mniej wadliwy:
-kombajn trzęsie sie jak wibrator...
-koła były nie dokręcone... ani jedno...<to akurat wada serwisu>
-no i rolnik kupujący go po otrzymaniu kombajnu doswiadczyl Braku wielu częsci kombajnu (bolcy, zawleczek itp)....

jak dla mnie kombajn Drogi i mało wydajny...
Pseudo rolnik...http://img60.imageshack.us/my.php?image=puchar056zu3.jpg 64 miliony zeta

#219 Share jacekbee

jacekbee

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 199 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Byczyna Opolskie
  • Zainteresowania:agronomia

Napisany 27 listopad 2008 - 18:02

Claas Tucano wydajność- rzecz względna, jak masz 1000ha to się zgodzę, bez wątpienia

co do ceny jak kupywałem swojego to pomiędzy Tucano 320 a NH5080 było 12000 PLN róznicy...

jeżeli czegoś brakuje przy odbiorze to się faktury nie podpisuje...
jeżeli chodzi o koła- niestety, w książce pisze że należy samemu dokręcić po określonym przebiegu,
jeżeli chodzi o inne awarie- to tylko maszyna i możliwe że w niektórych egzemplarzach moze coś się zepsuć- jak w każdej innej i w takiej sytuacji najważniejszy jest serwis

co do pana cirusa- mam 430 i mogę powiedzieć że to kombajn godny polecenia, po 300ha bezawaryjny, bez szaleństw średnia wydajności to ok 14 ton/h prosty w obsłudze, ergonomiczny, komfortowy, zapas mocy (nie przekorczyłem 84% poboru),
jedną wadę jaką posiadałem to były błędnie podłączone (zamienione) węże hydrauliczne do zasilania hederu. usunięto na drugi dzień kombajnowania
drugą wadą jaką wykryłem (ale to tylko moje spostzerzenie) to uważam że oprócz amortyzatorów hedera hydraulicznych powinny być tak jak w Medze rozwiązania mechaniczne - spreżyny

Edytowany przez Matey, 27 listopad 2008 - 22:11.
orty


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Claas Tucano Dzisiaj, 18:16
  •  

#220 Share cirus

cirus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 28 listopad 2008 - 20:48

Claas Tucano O to mi się podoba konkretnie i na temat, bardzo dziękuje za wypowiedz tego się spodziewałem po tym forum ze siedzą ludzie, czytają wiedza i piszą na temat.
uważajcie żeby wam koło nie odpadło

Podobne tematy claas tucano