Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przyczyny spadku żyznosci gleby


102 odpowiedzi na ten temat

#21 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 28 luty 2011 - 15:06

Przyczyny spadku żyznosci gleby Jak ktoś już wcześniej powiedział podstawa to uregulować pH. Dodany obrazek Bez tego nie ma co sypać nie zliczonych ilości nawozu, bo w środowisku kwaśnym przyswajalne formy składników stają się nie pobieralne dla roślin. Dodany obrazek EM nie zastąpią nawożenia PK, oczywiście jeżeli wcześniej ktoś obficie nawoził potasem i fosforem, to przez kilka lat może nie zauważać spadku. Dodany obrazek Wystarczy posiać rośliny, którym wysokie nawożenie PK sprzyja, to o niskiej zasobności przekona się bardzo szybko. Dodany obrazek Przykładowo żyto potrafi nawet 20 lat znosić nie nawożenie PK, bez widocznych efektów, o ile wcześniej ktoś obficie sypał nawozy. Dodany obrazek Jak już wcześniej padło drobnoustrojom glebowy bardziej odpowiada pH słabo kwaśne lub obojętne. Także taniej wyjdzie uregulować pH niż lać nie wiadomo ile EM. Dodany obrazek

Moja opinia jest taka, EM nie zastąpią nawożenia, dobrego zmianowania itp. Są uzupełnieniem podanych aspektów, realnie widać ich działanie. Gleba to twór żywy i pewne rzeczy wychodzą po kilku latach, także nie zawsze to co jest opłacalne w danym roku, będzie rzeczywiście korzystne w wymiarze długo terminowym. Obecnie rolnictwo skupią się na jak największym dochodzie z jednostki powierzchni w kontekście plonu, natomiast nie skupia się na tym, jakie ma to oddziaływanie na miejsce produkcji na przestrzeni lat. Na szczęście coraz więcej mówi się o rolnictwie zrównoważonym.

Podpisuje się pod @mineral1. Nikt nie każe sypać ogromnych dawek. Chodzi o zrównoważone użycie nawozów.

Prowadzono badania odnośnie występowania Azotobactera i z badań wynikało, że jedynie w 50% polskich gleb dało się go oznaczyć, bo reszta była za kwaśna i w nich nie występował. Dodany obrazek Co więcej, bakterie symbiotyczne Rhizobium nie będą dostarczać azotu, jeżeli pH będzie nieuregulowane, zresztą spróbuj posiać roślinę motylkową na kwaśnym polu. Dodany obrazek Dżdżownice także, muszą mieć odpowiednie pH, aby dobrze funkcjonować i namnażać się. Dodany obrazek

Nie chce mi się dalej pisać, ale generalnie, aby drobnoustroje glebowe dobrze się rozwijały, trzeba im zapewnić dobre warunki życiowe.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przyczyny spadku żyznosci gleby Dzisiaj, 11:59
  •  

#22 Share Lukaszjarm

Lukaszjarm

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1438 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 luty 2011 - 18:22

Przyczyny spadku żyznosci gleby zgadzam sie z bobek_farmer .
jesli sie zadba o dobre pH gleby i bedzie sie utrzymywalo je na poziomie optymalnym to bakterie sie beda rozwijaly same i plony beda na wysokim poziomie ale naworzenia NPK nie da sie zastapic bakteriami napewno .
i nadal nie uslyszalem odpowiedzi na moje pytanie jak uprawiac rzepak i jeczmien na ziemi o pH 4,0 i bez naworzenia NPK jakie beda plony a co za tym idzie jaki bedzie zysk z ha

#23 Share wiesio

wiesio

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 194 postów

Napisany 28 luty 2011 - 21:05

Przyczyny spadku żyznosci gleby Tylko jak w miarę szybko zwiększyć poziom próchnicy? Ostatnio byłem na pewnym szkoleniu. No i pewien rolnik który prowadzi swoje gospodarstwo metodami ekologicznymi, stwierdził że gdy zaczynał w ten sposób gospodarować, poziom próchnicy wynosił około 1,5%, a teraz po 15 lat ma średnio 1,8%. Dodam że stosuje płodozmian o którym wielu z nas może tylko pomarzyć.

#24 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 28 luty 2011 - 23:36

Przyczyny spadku żyznosci gleby to zaprzestaj stosowania nawozów poza N i napisz co ci wyszło po kilku latach Dodany obrazek EM wspomoże ale nie zastąpi składników mineralnych, 6 lat bezorkowej stosowania poplonów EM, płodozmian że żadna roślinie nie powtarza się częściej jak co 4 lata rośliny nie należą do tych samych rodzin i co samo nie rośnie Dodany obrazek widać to po próbkach gleby które idą do analizy.

#25 Share jacus

jacus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1451 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok.krakowa

Napisany 02 marzec 2011 - 12:04

Przyczyny spadku żyznosci gleby masz racje w 1 kg dobrze przefermentowego obornika jest wiecj bakterii niz w litrze dowolnego preparatu.
pare faktow z literatury fachowej-w dobie internetu pewnie nie kazdy wie ze cos takiego jest,
w ciagu ostatnich 50 lat srednia ilosc prochnicy w glebie w polsce zmniejszyla sie o 40%.
przyczyny;
zmiany klimatu-cykliczne susze, drastyczne obnizenie poziomu wod gruntowych, bezmyslna melioracja,
specjalizacja gospodarst-coraz wieksze rozlogi jednej uprawy,brak miedz,zagajnikow itp,brak plodozmianu lub bardzo uproszczony, wyeliminowanie wielu gatunkow roslin-motylkowe,okopowe,trawy na gruntach ornych
brak nawozenia organicznego,
mechanizacja-coraz ciezszy sprzet-podeszwa plozna, u nas na bardzo ciezkich glebach to widac szczegolnie,
chemizacja-niewlasciwe stosowanie nawozow i opryskow,gdyby stosowac same nawozy azotowe to po 20 latach juz nic nie urosnie-zakwaszenie gleby bedzie tak duze, wieksze plony uzyskuje sie gdy nie uzywa zadnych nawozow niz sam azot.
wpyw roznych czynnikow na plony:
pogoda ok. 50%[opady,temperatura,naslonecznienie]
nawozy,opryski-25%
gleba,uprawa-15%
jakosc ziarna-10%

buk, humor ,seks ,rokendrol.


#26 Share marekpieg1234

marekpieg1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 marzec 2011 - 12:12

Przyczyny spadku żyznosci gleby Ja daję obornik, gnojowicę z naturalnych, to jest sprawdzone i skuteczne. Są jednak i tacy co takich nawozów po prostu nie mają, muszą zatem inaczej pozyskiwać materię organiczną(poplony, resztki roślinne, takie jak słoma, liście buraczane, itp.

#27 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 02 marzec 2011 - 19:38

Przyczyny spadku żyznosci gleby

tylko zostaje jedna, ale za to za***iscie wazna kwestia. co jak ktos nie ma obornika???????

chyba, po to zostaly te produkty stworzone, wiec po co w ogole do dyskusji wlaczac nawozy naturalne?



Ano po to żeby uświadomić uzytkowników że Emy nie są aż tak zajebiaszcze. Mało kto wie, że obornik czy gnojowica ma znacznie wiecej bakterii niż Emy, a producenci zachwalając swoje produkty nie wspominają o tej drobnostce, przez co rolnik który posiada własne ,,gówno'' nabiera się na propagandę sprzedawców i wydaje pieniądze w błoto.

#28 Share wiesio

wiesio

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 194 postów

Napisany 02 marzec 2011 - 20:14

Przyczyny spadku żyznosci gleby HubertOjdana, moim zdaniem nie masz racji. Mam taką zaobserwowaną rzecz. Ja zastosowałem obornik, spryskałem EM-mi (obornik był już nimi zaszczepiony bo pryskam często nimi oborę), następnie orka i siew poplonu czyli gorczyca ( w tym roku mają być na tym polu ziemniaki). Sąsiad wylał gnojowicę (bez szczepienia i pryskania EM-mi) i też posiał gorczycę. Jeśli chodzi o ph gleby to moja jest zakwaszona u sąsiada nie wiem. Efekt: moja gorczyca 2 razy ładniejsza niż sąsiada. A więc gdzie te mikroorganizmy z gnojowicy? Przecież ich jest tam o wiele więcej?

Masz rację, może główną rolę odegrały inne czynniki o których nie wiem. Wiem tyle że ja obornik spryskałem wieczorem, a następnego dnia był zaorany. Faktycznie, nie pamiętam kiedy dokładnie sąsiad wylał gnojowicę, a kiedy ją wymieszał z glebą. Chyba to zrobił parę dni pózniej. Jednakże sąsiad ma jej dużo i leje często i gęsto.

#29 Share zmija2a

zmija2a

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poland

Napisany 02 marzec 2011 - 20:55

Przyczyny spadku żyznosci gleby No z tą gorczycą to fakt. W 08.2010 udała mi się tylko na zaoranym lub obornik/zaorany (innych nawozów mineralnych i in., nie stosował) i przy tej uprawce, chyba wcześniej wysiewałem, ale palca nie dam sobie uciąć. Tam gdzie było total uproszczenie, nie wyrosła. Ale siałem po 20.08.2010 i chyba było już za zimno. A w zasadzie nie, bo na jednym kawałku (tam gdzie był obornik, jak go wywoziłem to było zimno i padało) i gorczusia jak ta lala. Nie preferuje orania, bo tak mozna bylo wywnioskowac. Poprostu nie mialem jeszcze pewnych maszynek, co by mi pomogly to zrobic bez orania. Hmm, to moje wnioski. A i dodam jeszcze, ze z ta gorczyca u mnie w rejonie to malo komu sie udala. No chyba ze dobrze nawiozl.

#30 Share marekpieg1234

marekpieg1234

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 02 marzec 2011 - 21:19

Przyczyny spadku żyznosci gleby Ja siałem gorczycę 1 września 2010 r, myślałem, że z niej nic nie będzie. Dałem TYLKO obornik. Do listopada wyrosła piękna

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przyczyny spadku żyznosci gleby Dzisiaj, 11:59
  •  

#31 Share tomekjas

tomekjas

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 37 postów
  • Lokalizacja:powiat Siedlce

Napisany 03 marzec 2011 - 09:03

Przyczyny spadku żyznosci gleby

Piszesz trochę tak jak zapewne mówił ten prof. żeby zachęcić do kupowania jego produktu :D Ludzie stosują ja od wielu lat, gdyby była taka szkodliwa to by jej nie lali.

Trzy lata temu również nie wierzyłem ale zacząłem próbować i czytać na ten temat.Na początek w oborze pryskałem legowiska i kanał gnojowy. Okazało się że obornik przekompostował się wciągu trzech miesięcy nie śmierdzi przy wywożeniu, a najważniejsze koszt preparatu zwrócił się gdyż nie potrzeba używać dużej siły przy załadunku (wcześniej ładowacz nie radził sobie ze zbitą masą).
Gnojowica z EM nie śmierdzi.Jeżeli coś się psuje to znaczy że działają tam mikroorganizmy gnilne- chorobotwórcze i wtedy cuchnie. EM może to odwrócić.

#32 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 04 marzec 2011 - 02:23

Przyczyny spadku żyznosci gleby Pragnę wskazać, że EM to głównie bakterie beztlenowe. Nie wiem czy każdy wie, ale beztlenowce w procesie życiowym produkują CO2. Ogólnie stężenie CO2 w glebie jest 10 razy większe, niż w powietrzu. Także dla równowagi potrzebne są bakterie tlenowe, aby przeciw działać szkodom beztlenowców.

Pomiędzy tlenem, a dwutlenkiem węgla powinna być równowaga. Dodany obrazek Jak będzie bardzo dużo dwutlenku węgla to się gleba będzie zakwaszać, pomimo iż kwas węglowy jest mało trwały.

Jak mamy pisać o żyzności to chyba wypada wyjść od tego co się na nią składa. Dodany obrazek

Generalnie mamy podział na czynniki:

morfologiczne
-poziom zróżnicowania profilu
-miąższość gleby
-skład mechaniczny
-struktura
-porowatość

fizyczne
-rozkład porów w glebie i podglebiu
-właściwości wodne, pF
-gospodarka wodna gleby i podglebia
-właściwości powietrzne
właściwości termiczne
-podatność na erozje

fizykochemiczne i chemiczne
-zasobność mikro- i makroskładników
-substancje mineralne toksyczne
-pH i zawartość CaCO3
-właściwości sorpcyjne
-buforowość gleby
-odporność na degradację

biochemiczne i biologiczne
-substancja organiczna
-skład wszystkich organizmów żywych, żyjących w przypowierzchniowej części gleby
-aktywność biologiczna
-produkcja CO2
-kultura gleby


Prowadzone są próby od kilkunastu, jak nie od kilkudziesięciu lat mające na celu zwiększenie zawartości próchnicy gleby. Doświadczenia i badania prowadzone są na ziemiach lekkich i średnich. Mimo co rocznych dawek obornika, rzędu 30 ton na hektar, wyższa zawartość próchnicy się nie utrzymuje się. Jeżeli nie daje się obornika, to zawartość próchnicy spada, wynika to z intensywnego trybu przemian zachodzących w glebie. Udaje się utrzymać próchnicę za poziomie 3-4%, jednak dorównać wartościom zachodniej Europy jest ciężko. Tam osiąga się wyniki rzędu 5-7% bez corocznego dawania obornika.

Edytowany przez milanreal1, 08 marzec 2012 - 23:50.


#33 Share RSM32

RSM32

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Suchodół pow.Płock

Napisany 04 marzec 2011 - 23:26

Przyczyny spadku żyznosci gleby Jeżeli chcecie to popatrzcie na zestaw do aplikacji płynów /nie koniecznie EM-ów/,grubrowania i siania poplonów.
Cel: poprawa struktury gleby. Zamieściłem go w galeri agrofoto 29 grudnia 2007 roku. Wyniki są. Trzy w jednym czyli z przodu azot lub EM-y w środku uprawa z tyłu poplon.

Edytowany przez RSM32, 04 marzec 2011 - 23:30.


#34 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 09 marzec 2011 - 09:56

Przyczyny spadku żyznosci gleby Lepiej zapobiegać niż leczyć ;)
Ogólnie EM traktują jako szybki sposób na rozkład resztek pożniwnych i poplonów, co należy zauważyć przyczynia się on do poprawy absorpcji przez rośliny większej ilości składników odżywczych co skutkuje wyższym plonem jednak ma to swoją druga stronę, ziemia jest bardziej wyjałowiona, więc jak dla Mnie stwierdzenie że dzięki EM i pochodnym można zmniejszyć ilość nawozów mineralnych jest paranoją bo tylko glebę szybciej wykończymy. Utrzymanie należytego ph, odpowiednie dobranie płodozmianu oraz technologii uprawy do gleb na jakich się gospodarzy to połowa sukcesu pozostała część to umiejętne wykorzystanie potencjału gospodarki wodnej naszej gleby bo choćbyś nie wiadomo ile sypał to bez wody nie urośnie. Biorąc pod uwagę na jakich glebach gospodarzę stwierdzam, że umiejętne nawożenie PK oraz mikro i makro składnikami a także utrzymanie odpowiedniego ph przyczynia się do wysokich plonów przy ograniczonych kosztach, dlaczego? Wg Mnie taniej jest utrzymywać należytą ilość PK i mikto/makro w glebie i uzupełniać je co roku niż wyjałowić glebę oszczędzając lat 5-6 myśląc że same bakterie coś pomogą, później powrót do pierwotnej kultury gleby jest bardzo długotrwałe oraz kosztowne. Poplon resztki pożniwne i EM z pochodnymi przy należytym sztucznym nawożeniu sprzyjają zwiększeniu się zawartości próchnicy w glebie, nie bez znaczenia jest fakt, że od 6 lat stosuję na całym areale uprawę bezorkową co dodatkowo sprzyja powstawaniu próchnicy. Jako członek grupy producenckiej mam możliwość porównania :jakości" gleb w grupie przy odbieraniu analiz glebowych i co można zauważyć że pomimo tej samej technologii uprawy oraz nawożeniu względem analiz glebowych różnica pomiędzy glebą o zawartości próchnicy 1,5-1,7% a glebą o zawartości próchnicy 3-3,2% jest ogromna ponad 10% w niektórych przypadkach nawet więcej.
Dlatego uważam że jedynie połączenie stosowania nawożenia sztucznego, siania poplonów oraz stosowania bakterii może przynieść wymierne skutki w innym wypadku to jedynie oszukiwanie siebie, że coś jest dobre. Z samymi bakteriami jest jak z tofu niby jesteś najedzony ale jak widzisz kawał mięcha to odrazu się na niego rzucasz :D ;)

#35 Share marcinkopec

marcinkopec

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Parlin

Napisany 09 marzec 2011 - 22:17

Przyczyny spadku żyznosci gleby Witam,
Aktualnie w tym temacie mamy kilka osób, które usilnie namawiają do stosowania np: EM. Proszę, więc przedstawcie mi, jeśli możecie roczny koszt stosowania tego preparatu lub też całej technologii (zaprawianie nasion do siewu oraz ilość i koszt oprysków gleby i roślin) dla gleby o klasie bonitacyjnej IVa o zawartości próchnicy glebowej 1,3 %, fosfor zawartość średnia, potas zawartość niska, azot niska, uprawiana roślina pszenżyto ozime, a spodziewany plon ma być większy niż 5 ton z ha w gospodarstwie 30 ha, które nie ma specjalnych agregatowanych narzędzi do jednoczesnej uprawy i oprysków oraz nie prowadzi chowu zwierząt (brak obornika), dajmy na to zbóż ogółem jest 75%, rzepaku 25%, poplony też 25%, cała słoma wraca do gleby, a rolnik jest dwuzawodwcem i pracuje w dni wolne od pracy oraz popołudniami.
Pozdrawiam

#36 Share iron

iron

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1397 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kłodzko

Napisany 10 marzec 2011 - 22:14

Przyczyny spadku żyznosci gleby tylko nie można zapomnieć że stosując wapno tlenkowe zabijemy sobie te wszystkie pożyteczne bakterie które kupiliśmy za 650 zł na ha.także po pierwsze nie szkodzić

#37 Share marcinkopec

marcinkopec

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 12 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Parlin

Napisany 11 marzec 2011 - 21:31

Przyczyny spadku żyznosci gleby Witam,
Może się mylę, ale według mnie spadek żyzności gleb, jaki wszyscy obserwujemy powstaje wskutek oszczędności czasu i pieniędzy. Najpierw rolnik przestaje wapnować, stosować nawozy naturalne, potem przychodzi kolej na nawozy fosforowo potasowe, środki ochrony roślin i na końcu nawozy azotowe. Więc jeśli zaniedbujecie ziemię od kilkunastu lat chociażby poprzez zaprzestanie wapnowania to nie wciskajcie mi kitu, że nie chce wam rodzić na polu, bo ziemia jest "chora" czy też zatruta chemizacją.
Wydaje mi się więc, że większość problemów z ziemią mają ci, którzy o nią nie dbają, a nie ci którzy ją przenawozili, bo jak sami zauważyliście w tym temacie na forum rolnicy piszą o problemach związanych z niską zawartości próchnicy czy też spadkiem pH, a nie że mają problem bo pod mikroskopem nie zauważyli bakterii.
Morał jest taki, jeśli stosujesz wszystko tak jak piszą w książkach z technikum rolniczego to nie potrzebujesz bawić się w bakterie, a jeśli wyjałowiłeś glebę to teraz CIERP i nie licz, że bakterię przywrócą ci jej żyzność w 3 lata.
Pozdrawiam

#38 Share kapi123

kapi123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 253 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team

Napisany 02 czerwiec 2011 - 16:20

Przyczyny spadku żyznosci gleby Jak ekologom tak cudownie działają te EM-y to dlaczego mają takie wysokie dotacje.A znacie jakieś możliwości na poprawienie żyzności gleby klasy VI-V. Pozdrawiam

#39 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 02 czerwiec 2011 - 21:13

Przyczyny spadku żyznosci gleby kapi proponowałbym zwiększenie masy organicznej w glebie poprzez nawozy naturalne, komposty i poplony, do tego przydało by się posiać jakąś strączkową to spowodowałoby zwiększenie przyswajalnego azotu w glebie. Jeśli chodzi o słomę to albo dokładnie rozdrobnić i rozrzucić (ale to musi być już dobry kombajn) albo zebrać jeśli jest potrzebna. Na słomę trochę N aby szybciej nastąpił rozkład, zamiast pługa dać talerzówkę czy gruber na podorywkę, gdyż tak napowietrzysz glebę i przyśpieszysz rozkład masy organicznej co spowoduje wzrost próchnicy
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przyczyny spadku żyznosci gleby Dzisiaj, 11:59
  •  

#40 Share kapi123

kapi123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 253 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team

Napisany 02 czerwiec 2011 - 22:03

Przyczyny spadku żyznosci gleby A orkę zimową zastosować a cobyś sądził abym posiać po talerzówce posiać jakiś poplon

Podobne tematy