Skocz do zawartości

Zdjęcie

Minimalne warunki utrzymywania bydła


  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
Brak odpowiedzi na ten temat

#1 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 styczeń 2011 - 17:43

Minimalne warunki utrzymywania bydła Minimalne warunki utrzymywania bydła

I
1. Bydło w pomieszczeniu inwentarskim utrzymuje się:
. . 1) na uwięzi;
. . 2) bez uwięzi w kojcu:
. . . a) z wydzielonymi legowiskami, z wyjątkiem bydła opasowego i buhajów,
. . . B) bez wydzielonych legowisk na ściółce,
. . . c) bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży.
2. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wymiary stanowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
. . 1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:
. . . a) długość - co najmniej 1,6 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1,1 m;
. . 2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:
. . . a) długość - co najmniej 1,65 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1,15 m;
. . 3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:
. . . a) długość - co najmniej 1,5 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1 m;
. . 4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:
. . . a) długość - co najmniej 1,4 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 0,9 m;
. . 5) buhajów:
. . . a) długość - co najmniej 2,4 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1,4 m;
. . 6) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg:
. . . a) długość - co najmniej 1,3 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 0,8 m;
. . 7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg:
. . . a) długość - co najmniej 1,45 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 0,95 m;
. . 8) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg:
. . . a) długość - co najmniej 1,5 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1 m.
3. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, wymiary wydzielonego legowiska powinny wynosić w przypadku utrzymywania:
. . 1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg:
. . . a) długość - co najmniej 2,1 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1,1 m;
. . 2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg:
. . . a) długość - co najmniej 2,2 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1,15 m;
. . 3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży:
. . . a) długość - co najmniej 2 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 1 m;
. . 4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia:
. . . a) długość - co najmniej 1,9 m,
. . . B) szerokość - co najmniej 0,85 m.
4. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b, powierzchnia kojca powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:
. . 1) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała do 500 kg - co najmniej 4,5 m2;
. . 2) krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży i o masie ciała powyżej 500 kg - co najmniej 5 m2;
. . 3) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży - co najmniej 2,5 m2;
. . 4) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia - co najmniej 2 m2;
. . 5) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,6 m2;
. . 6) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg - co najmniej 2 m2;
. . 7) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg - co najmniej 2,5 m2;
. . 8) buhajów - co najmniej 9 m2.
5. W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c, powierzchnia kojca powinna, w przeliczeniu na jedną sztukę, wynosić w przypadku utrzymywania:
. . 1) jałówek powyżej 19. miesiąca życia do 7. miesiąca ciąży - co najmniej 2 m2;
. . 2) jałówek powyżej 6. do 19. miesiąca życia - co najmniej 1,6 m2;
. . 3) bydła opasowego o masie ciała do 300 kg - co najmniej 1,3 m2;
. . 4) bydła opasowego o masie ciała powyżej 300 do 450 kg - co najmniej 1,6 m2;
. . 5) bydła opasowego o masie ciała powyżej 450 kg - co najmniej 2 m2.

II
W systemie utrzymywania bydła, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 2, powierzchnia, na której jest utrzymywane bydło, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
. . 1) jałówek - co najmniej 10 m2;
. . 2) krów - co najmniej 15 m2;
. . 3) buhajów - co najmniej 20 m2.

III
1. Cielęta utrzymuje się w:
. . 1) pomieszczeniach inwentarskich;
. . 2) w systemie utrzymywania, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 2.
2. W przypadku utrzymywania cieląt grupowo powierzchnia kojca, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić dla cieląt:
. . 1) o masie ciała do 150 kg - co najmniej 1,5 m2;
. . 2) o masie ciała powyżej 150 do 220 kg - co najmniej 1,7 m2;
. . 3) o masie ciała powyżej 220 kg - co najmniej 1,8 m2.
3. W przypadku utrzymywania cieląt pojedynczo w kojcu:
. . 1) jego wymiary powinny wynosić:
. . . a) szerokość - co najmniej wysokość cielęcia w kłębie,
. . . B) długość - co najmniej 1,1 długości ciała cielęcia mierzonej od czubka nosa do ogonowej krawędzi guza kulszowego;
. . 2) ściany kojca, z wyjątkiem kojca, w którym utrzymywane są chore cielęta, powinny być wykonane w sposób umożliwiający cielętom kontakt wzrokowy i fizyczny.
4. Przepisów ust. 2 i 3 nie stosuje się do:
. . 1) gospodarstw utrzymujących mniej niż 6 sztuk cieląt;
. . 2) utrzymywania cieląt z matkami.
5. W systemie utrzymywania, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 2, powierzchnia, na której są utrzymywane cielęta, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić co najmniej 5 m2.
6. Cielęta, z wyjątkiem cieląt utrzymywanych w systemie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 2, dogląda się co najmniej dwa razy dziennie.
7. W przypadku utrzymywania cieląt w pomieszczeniu inwentarskim cielęta do ukończenia 2. tygodnia życia utrzymuje się na ściółce.
8. Powierzchnia legowiska powinna być wygodna, czysta i odwodniona.

IV
Każde cielę powinno otrzymać pokarm matki niezwłocznie po urodzeniu, nie później jednak niż przed upływem 6 godzin od urodzenia.

V
Niedopuszczalne jest zakładanie cielętom kagańców.

VI
W pomieszczeniach inwentarskich dla bydła:
. . 1) stężenie:
. . . a) dwutlenku węgla (CO2) nie powinno przekraczać 3.000 ppm,
. . . B) siarkowodoru (H2S) nie powinno przekraczać 5 ppm;
. . 2) koncentracja amoniaku (NH3) nie powinna przekraczać 20 ppm;
. . 3) minimalna temperatura jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia.


http://www.abc.com.p...u/2003/1629.htm

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Minimalne warunki utrzymywania bydła Dzisiaj, 02:36
  •  

Podobne tematy