Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)


15 odpowiedzi na ten temat

#1 Share mariuszsad

mariuszsad

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 styczeń 2011 - 17:38

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Witam.

Mam problem z odpalaniem tego ciągnika.
Mianowicie jest to loteria...
Cały czas pali na "na dotyk" ale kilka razy zdarzyło mi się, że rozrusznik kręcił (z normalną prędkością) a silnik nie odpalał. Próbowałem wiele razy i nic (jakby nie dostawał paliwa). Podłączyłem akumulator do ładowania i po kilku godzinach przekręciłem kluczyk i od razu zapalił (więc na pewno nie był zapowietrzony).

Wydawałoby się, że to wina akumulatora (ale naprawdę szybko i długo kręci) z resztą nawet ładowanie czasem nie pomaga.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.
Może jakiś elektrozawór na pompie nie otwiera dopływu paliwa...?
Nie wiem nawet jak to działa (pompa sterowana elektronicznie).
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Dzisiaj, 04:43
  •  

#2 Share opelastra

opelastra

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 16 styczeń 2011 - 18:45

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) może pompa nawaliła u mnie w zetorze było ździobło trawy

#3 Share mariuszsad

mariuszsad

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 styczeń 2011 - 19:23

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Tylko czemu w takim razie czasami odpala, a czasami nie...?

A gdyby to była wina jakiegoś paprocha w pompie to równie dobrze mógłby zgasnąć podczas pracy, a nigdy się nie zdarzyło, żeby zgasł jak już zapali...

#4 Share PanJoker

PanJoker

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 366 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 17 styczeń 2011 - 15:49

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) A może pompka paliwa nawaliła? Na pewno to nie jest wina akumulatora... Ja bym szukał winy w układzie paliwowym.

#5 Share mariuszsad

mariuszsad

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 styczeń 2011 - 17:41

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Gdyby to była pompka to ciągnik zapalałby po długim "kręceniu"... A tu jest tak, że jak od razu nie załapie to można i pół godziny kręcić i nic (nawet nic ma żadnego dymku)...
Mi się raczej wydaje, że to kwestia elektroniki... Bo on po prostu albo zapala, albo nie... Nie ma takiego problemu, że musiałby długo kręcić, żeby zapalić...

#6 Share PanJoker

PanJoker

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 366 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie

Napisany 17 styczeń 2011 - 20:36

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) No ale to sam widzisz skoro nie masz żadnego dymku to nie dochodzi paliwo na wtryski. Ja tak miałem w kombajnie kiedyś. Kręcić kręcił ale nie palił i dymu nie pokazywał. To mu założyłem na przewodzie zaworek żeby paliwo nie spadało spowrotem do zbiornika i problem znikł :)

#7 Share mariuszsad

mariuszsad

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 styczeń 2011 - 07:19

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Sprawdzałem to... I na pompie wtryskowej paliwo cały czas jest (nie cofa się do zbiornika) czyli zaworek na filterku dobrze działa...
I dlaczego na rozruchu od razu odpala? Jak podłączę rozruch to tak samo szybko kręci i od razu zapala...
Może żeby ruszyć tą elektronikę potrzebny jest większy prąd z akumulatora... Może tam jest jakiś zaworek na pompie, który się nie otwiera...?
Zna się ktoś na tym?

#8 Share KonradP88

KonradP88

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 kwiecień 2015 - 09:44

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Witam mam taki sam problem w celtisie może udało się komuś go rozwiązać?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Dzisiaj, 04:43
  •  

#9 Share tompil

tompil

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 960 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze

Napisany 10 sierpień 2016 - 20:57

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Mam ten sam problem jak opisano wyżej w Celtisie 426.

Normalnie pali od strzału, a co jakiś czas nie chce zapalić. Kręci jak szalony i w ogóle nie łapie. Postoi chwilę i zapali od strzału. Wygląda to tak jakby odpalać starego perkinsa bez wciśnięcia ssania. Na pewno nie jest to wina cofającego się paliwa albo zapowietrzania. Macie pomysł o co mu chodzi.

Poza tym co jakiś czas włącza mi się ta czerwona kontrolka od temperatury pomimo że pokazuje temperaturę w przedziale niebieskim i przechodzi wtedy w jakiś tryb awaryjny bo nie ma mocy. Wyłączam wtedy silnik i po włączeniu znowu jest ok.

 

Ma ktoś jakiś pomysł co sprawdzić?


Edytowany przez tompil, 10 sierpień 2016 - 20:58.


#10 Share witejus

witejus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 sierpień 2016 - 18:11

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

może pompa nawaliła u mnie w zetorze było ździobło trawy

 

pasł się na łące? :rolleyes:


ale tak na poważnie  jeżeli silnik jest gaszony kluczykiem to prawdopodobnie jest przerwa w obwodzie elektrozaworu na pompie wtryskowej



#11 Share karolas123

karolas123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zambrów

Napisany 11 sierpień 2016 - 19:35

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Przeszukać instalacje elektryczną a dokładnie wiązke sterownika silnika. Wiekszość problemów rodzi sie na wtyczce sterownika. Jeśli nie to najlepiej podłożyć sterownik od innego celtisa bo dość czesto zdarzało sie, ze padają te moduły. Inna sprawa, ze przydałoby sie podłączyć metadiagiem i sprawdzić odczyty z czujnika temperatury a rownież położenia wału korbowego.



#12 Share tompil

tompil

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 960 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze

Napisany 13 sierpień 2016 - 14:11

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Odpalany z kluczyka. Dzięki za informacje. Przejrzę wiązki i oczyszczę piny może pomoże.

Karolas posiadasz ten omputer diagnostyczny do Celtisa?



#13 Share TeodorMazur

TeodorMazur

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 13 sierpień 2016 - 18:40

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Witam panów mam podobny problem tylko posiadam ERGOSA 90 z mechaniczną pompom wtryskową mój zachowuje się tak  pali na dotyk nawet jak stoi nie odpalany dwa tygodnie odpalił bez problemu a pojechałem w pole i dwa razy gasiłem i zapalałem bez problemu a następnym razem kręci ale silnik nie odpala mimo kilku prób odpalenia a po około pół godziny odpalił bez problemu (na pewno nie był zapowietrzony bo odpalił z obrotu i sprawdzałem czy jest prąd na gaszaku prąd jest ) opisuje ostatni przypadek ,nawet była wyciągana pompa wtryskowa i sprawdzana jest okej . 



#14 Share karolas123

karolas123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zambrów

Napisany 13 sierpień 2016 - 20:27

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Tak posiadam.

Odpalany z kluczyka. Dzięki za informacje. Przejrzę wiązki i oczyszczę piny może pomoże.

Karolas posiadasz ten omputer diagnostyczny do Celtisa?

 



#15 Share tompil

tompil

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 960 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowsze

Napisany 14 sierpień 2016 - 20:34

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Tak samo jak u mnie, tylko nie wiem czy mam mechanicznie sterowaną pompę czy elektronicznie, muszę się przyjrzeć.

Trochę mam daleko do Ciebie karolas bo bym Ci wstawił Celtisa do sprawdzenia.

Będę miał chwile to poprzeglądam wiązki. Główny sterownik to jest ten pod błotnikiem czy pod zegarami jeszcze coś jest?



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX) Dzisiaj, 04:43
  •  

#16 Share karolas123

karolas123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 498 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zambrów

Napisany 15 sierpień 2016 - 09:46

Problem z odpalaniem (Celtis 446 RX)

Sterownik silnika jest na silniku.



Podobne tematy