Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przedni napęd i wom w ferdku 698


32 odpowiedzi na ten temat

#1 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 15 styczeń 2011 - 13:06

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Witam mam pytanie odnośnie przedniego napędu i womu w mf 698. Czy pompa jest odpowiedzialna za załączanie czy rozłączanie napędu??? Co może być przyczyną ,że wom mimowolnie się kreci a jak ma duży opór to stoi w miejscu, sklejone tarczki???? Dodam, że rozdzielacze działają, więc to chyba nie pompa????

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przedni napęd i wom w ferdku 698 Dzisiaj, 03:56
  •  

#2 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 15 styczeń 2011 - 22:28

Przedni napęd i wom w ferdku 698 cze jankes84 mam ten sam problem właśnie rozkręcam traktor MF 699 i mam zamiar zregenerować pompę zębatą i tłoczkową. Bo na zębatej jest słabe ciśnienie ok 1,2 mpa a powinno być ponad 1,8 mpa. a na pompie tłoczkowej dochodzi do 3,0mpa ale skazówka bardzo szybko skaka do 1,6 mpa, jeszcze nie wiem w jakiej firmie.
Pompa tłoczkowa odpowiada za podnośnik.
Pompa zębata odpowiada za rozdzielacze zewnętrzne (np.na przyczepę) i obieg drugi idzie z tej pompy na przekaźnik gdzie znajduje się zawór otwierający, i trzeci obieg idzie na chłodnicę oleju z przodu z chłodnicy z powrotem i rozdziela się i wchodzi do skrzyni w miejscu wałka sprzęgłowego na, którym znajduje się zaworek (chyba przelewowy, przeciążeniowy czy coś takiego); a druga nitka idzie do elektrozaworu otwierającego, który załącza przedni napęd.

pompa jest odpowiedzialna za załączanie napędu gdy olej zaczyna płynąć
wom nie jestem pewien bo tak samo mam i zauważyłem że jak zgasisz ciągnik to okręcisz wałkiem

ps kiedy czyściłeś lub wymieniałeś filter oleju
i sprawdź ciśnienie na wyjściu

#3 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 16 styczeń 2011 - 19:46

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Filtr wymieniłem na nowy, pasuje od ursusa 4512, jest identyczny koszt to 1 stewka. Nie wiem co jest nie halo ale na tym forum zamiast czegoś "dochodzić" to mam jeszcze większy mętlik, jeden pisze ,ze pompa zębata jest od załączania przodu, drugi ,że do rozłączania:( Ale spokojnie mam głowę na karku to dojdę. U mnie tłoczkowa jest ok, natomiast zębata no nie wiem, wyjścia hydrauliczne ok, ale ten przedni napęd nie załącza no i wom, kręci się mimowolnie, a jak zgaszę ciągnik to nie idzie nim pokręcić tak jakby hamulec trzymał.

#4 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 17 styczeń 2011 - 22:01

Przedni napęd i wom w ferdku 698 przedni napęd u mnie jest załączana gdy płynie olej łatwo sprawdzić wystarczy odkręcić wąż i włączyć przedni

tak samo jest w wom gdy włączamy to olej płynie i sprzęgło się kręci a gdy wyłączamy to przełącza na hamulec sprzęgła i zatrzymuje je.

w nowszych może być odwrotnie kumpel w renówce.

Ja też mam ten problemy z hydraulikom u mnie jest wyjechana pompa i nie wiem co teraz nowa ok 2,5 - 3tyś zł czy dać do regeneracji
a musiałbym obydwie zregenerować

nie znacie dobrej firmy w Wielkopolsce

Wstawię kilka zdjęć ze skrzyni i sprzęgła wom to sobie obejrzysz jankes84
http://rolnych.cba.p...leria/index.php

Dowiedziałem się jeszcze że pomiędzy wyjściami olejowymi na 'przyczepę' jest pośrodku taka mała rureczka, która słurzy do badania ciśnienia na sprzęgle wom i powinno ono wynosić 20 bar (0,2hPa)


ale do mnie to zapóźno bo już ciągnik rozebrany.

Edytowany przez nasil90, 18 styczeń 2011 - 20:59.
Post pod postem


#5 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 18 styczeń 2011 - 19:30

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Ja wiem na 100% że to pompa zębata, zauważyłem że do rozdzielaczy dochodzą dwa zasilania z pompy tłoczkowej i zębatej. Wykręciłem cały tylni dekiel, bez żadnych zegarów poluzowałem przewody od zębatej i nic z nich nie leciało, nie wiem czy przypadkiem nie zjechało frezu napędu pompy, bo jakby była uszkodzona to dawałaby ciśnienie ale bardzo małe, a tu nic!!! Ale jutro rozpoławiam więc się dowiem:D A ten mały przewód od Wom to nie jest jakiś odpowietrznik czy coś w tym rodzaju????

#6 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 19 styczeń 2011 - 22:47

Przedni napęd i wom w ferdku 698 napędzana jest z pompy zębatej pomiędzy trybami pompy jednej i drugiej jest mały trybik pośredni u mnie była panewka i ośka na tym trybiku była mocno wyjechana jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna

rozpoławia się bardzo łatwo wystarczy odkręcić śruby i rozjechać niema żadnych segerów w środku

na mojej stronce masz widok z pomp
http://rolnych.cba.p...p?album=3&pos=5

pompa zębata 1650 zł


A nie zapomni przy skręcaniu skrzyni i jakichkolwiek śrub użyć 'kleju do zabezpieczeń śrub'

ferguson łatwo się sam rozkręca bez tego kleju

#7 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 20 styczeń 2011 - 19:13

Przedni napęd i wom w ferdku 698 U mnie pompa jest szrot, jej nawet nie da się regenerować. Zęby maja luz,że złotówkę wsadzisz, zjechany aluminiowy korpus od trybów poza tym frezy na dwóch wałkach w pompie są zjechane do zera. Juto zamawiam nowa pompę i zabieram się do scalania. Darko możesz powiedzieć czy coś jeszcze trzeba będzie robić bo jak rozkręcałem to wom kręcił mi się cały czas, a teraz jak jest rozpołowiony ciągnik to może coś jeszcze podłubać???

#8 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 20 styczeń 2011 - 22:44

Przedni napęd i wom w ferdku 698 rozbierz sprzęgł wom masz do niego teraz bardzo dobre dojście tylko nie pomyl tam czego
tarcze powinny mieć okładziny mosiężne z rowkami to są dobre ale kumpel w same miał gołe już blach

na końcu tarczy jest docisk sprawdź czy uszczelka nie jest stara lub uszkodzona koszt ok 50 zł

zdejmij z bębna zawór i wymień pierścienie ok 15 zł tylko uważaj bo u mnie pierścienie się zapiekły i nie wiem teraz jak mocno młotem walić
bo zawór ok 600 zł a bęben 300 zł a pompę już zamówiłem 1600 zł druga do regeneracji ok 800 zł i się zbierają koszta.

A jeszcze bym chciał sobie kupić jakieś używki na przód 420/70 R28 bo na tyle już mam 520/70 R38 klebera

z sprzęgłem napędu przedniego możesz sobie podarować zawsze je można wymontować od dołu.

jak rozbierzesz wom to teraz będziesz mógł pisać na forum czy sprzęgło się kręci jak olej idzie czy stoi

#9 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 21 styczeń 2011 - 20:14

Przedni napęd i wom w ferdku 698 W poniedziałek będę miał pompę ale na razie do wom nie zaglądam bo jutro muszę LKT naprawić i przejrzec także nie mam czasu. To lepiej jest zajrzeć do womu????Trzeba tłoczkową wyciągać ,żeby wymontować sprzęgło wom????

#10 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 21 styczeń 2011 - 22:37

Przedni napęd i wom w ferdku 698 wystarczy dwa bolce odkręcić z boków skrzyni i cała pompa wychodzi

ja nie mogę zdjąć zawór z bębna wom i chyba sobie podaruję bo szkoda mi pieniędzy jak coś pęknie mam cichą nadzieję że mimo to będzie działać bo jak nie to czeka mnie kolejne rozpołowienia

co to jest LKT?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przedni napęd i wom w ferdku 698 Dzisiaj, 03:56
  •  

#11 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 21 styczeń 2011 - 23:16

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Lkt to czeski skider tzn. taki ciągnik typowo leśny z dwiema wciągarkami(akurat ja takiego mam) do zrywki drewna dłużycowego:D ferdek też będzie pracował w lesie ale z przyczepą samozaładowczą:D

#12 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 23 styczeń 2011 - 11:03

Przedni napęd i wom w ferdku 698 przeglądałem na internecie co to za ciągnik a jakiego ty masz?

czyli jak będę mieć pytania związane z lasem to mogę się zwrócić do ciebie

bo ja tylko w lesie to byłem po gałęziówkę którą musiałem sam wyrobić ręcznie chociaż dwa razy miałem dojście i sobie załadowałem turę na przyczepę od razu szybciej i lżej z tymi kawałkami lepszymi bo i takie się znalazło

Dawno masz MF

#13 Share jankes84

jankes84

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisany 23 styczeń 2011 - 11:59

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Mam lkt 81 standard, stary ale jary. A fergusona kupiłem też do lasu ale go przerabiam tzn. zbiorniki won, zrobię sobie jeden mniejszy z tyłu za kabiną, orurowanie, obicie płytami spodu, szperacze i takie tam. Ferdek będzie pracował z wciągarką i z przyczepą samozaładowczą z hds-em. Kupiłem go okazjonalnie ale robię go pod siebie, tzn. wszystkie filtry, oleje, remont silnika, pompa nowa, elektryka no i nowe kapcie z przodu i z tyłu.Mam go dopiero 10 dni ale już kończą się prace, jeszcze tylko założę pompę, skręcę go i kosmetyka.

#14 Share darko

darko

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koźmin Wielkopolski

Napisany 23 styczeń 2011 - 20:38

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Chciałbym zobaczyć zdjęcia po przeróbkach jak skończysz MF-a no i parę lkt

daj znać

a co do zbiornika za tylną szybom dolną są oryginalne w niektórych MF-ach

#15 Share kundys

kundys

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 styczeń 2016 - 09:11

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Witam, mysle o zakupie masseya 698 4x4, mam jednego na oku ale sprzedający mówi ze 698 maja to do siebie ze jak jest bardzo nachylony ciągnik to napęd przedni przestaje działać bo olej się przechyla... Oraz ze problem jest z uszczelnieniem przedniego mostu i sączy z niego bo są jakies nietypowe uszczelniacze i trudno je dostać, bardzo bym prosił o jakieś informacje

#16 Share ela3225

ela3225

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 61 postów

Napisany 06 styczeń 2016 - 09:47

Przedni napęd i wom w ferdku 698

miałem 690 i to nie prawda jak jest wszystko ok



#17 Share emilchaja

emilchaja

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 343 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świętokrzyskie ok. jedrzejowa

Napisany 06 styczeń 2016 - 11:08

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Uszczelniałem nie dawno przedni most w swoim mf698, wszystkie uszczelniacze kupiłem w agromie bez większych problemów. Co do nachylenia i wyłanczającego się napędu pierwsze słyszę, chyba że jest mało oleju w skrzyni.

#18 Share kundys

kundys

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 styczeń 2016 - 17:22

Przedni napęd i wom w ferdku 698 Też uważam ze mało oleju ma bo on wykładnię mówił ze olej się przelewa, a ile tam ma wejść oleju? Gdzie się mierzy stan?

#19 Share marian7k

marian7k

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 462 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 styczeń 2016 - 22:32

Przedni napęd i wom w ferdku 698

Witam, mysle o zakupie masseya 698 4x4, mam jednego na oku ale sprzedający mówi ze 698 maja to do siebie ze jak jest bardzo nachylony ciągnik to napęd przedni przestaje działać bo olej się przechyla... Oraz ze problem jest z uszczelnieniem przedniego mostu i sączy z niego bo są jakies nietypowe uszczelniacze i trudno je dostać, bardzo bym prosił o jakieś informacje

 

Jak jest stan oleju w skrzyni to nic nie przelewa się po nachyleniu , stan sprawdza się po prawej stronie skrzyni jest bagnet.Co do nietypowych uszczelniaczy to trochę prawda zależy gdzie produkowany jak UK to mogą być calowe a jak germany to metryczne i nie powinno być problemu.
 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Przedni napęd i wom w ferdku 698 Dzisiaj, 03:56
  •  

#20 Share WojciechKraniewski

WojciechKraniewski

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 20 postów

Napisany 20 luty 2016 - 21:06

Przedni napęd i wom w ferdku 698

mam problem w mf698 napend zalacza się po dluszej chwili a gdy ciognik się rozgrzeje wylacza sie



Podobne tematy