Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gorczyca


56 odpowiedzi na ten temat

#41 Share jendrek

jendrek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 351 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Olesno,Opolskie

Napisany 14 czerwiec 2010 - 18:36

Gorczyca Ja też zawsze siałem lejkiem ale w tym roku już mam lepszy sprzęt :) Siewnik poplonów Made in stodoła :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Gorczyca Dzisiaj, 06:47
  •  

#42 Share lambogrand

lambogrand

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Slaskie

Napisany 18 lipiec 2010 - 16:46

Gorczyca Witam mam pytanie po pszenicy chce rozsiac gorczyce na zaoranie pod buraki mam talerzowke unia 3 metrowa i sie zastanawiam czy rozsiac lejkiem przed talerzowaniem, czy po i zabronowac, a moze talerzowka brona rozsiac brona??? To bedzie na 13 ha chcialbym miec idealne wschody

#43 Share miecho123

miecho123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Biała Podlaska

Napisany 18 sierpień 2010 - 15:47

Gorczyca Cza miało by sens przed posianiem gorczycy potalerzować pole, posiać gorczycę lejkiem a następnie ponownie potalerzować.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Gorczyca Dzisiaj, 06:47
  •  

#44 Share Cihu

Cihu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Iława

Napisany 18 sierpień 2010 - 17:29

Gorczyca ja posiałem w tym roku po gruberze i tylko powałowalem. wschody są spoko. ciagle pada ładnie to wyglada. Jak posiejesz przed to bedzie za głęboko

#45 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9235 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 18 sierpień 2010 - 21:13

Gorczyca Dokładnie gorczyca to na 2-4cm nie głębiej. Jak gorczyca to talerzuj przed siewem.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#46 Share miecho123

miecho123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Biała Podlaska

Napisany 19 sierpień 2010 - 16:25

Gorczyca Po talerzówce raczej jest ciężko bronować, mam sporo resztek tnę słomę. A jeżeli posieje i nie przykryje ziarna to powschodzi.

Edytowany przez miecho123, 30 czerwiec 2011 - 17:13.


#47 Share center

center

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 681 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Łęcznej :-D
  • Zainteresowania:hmmm jest tego dość dużo:D

Napisany 19 sierpień 2010 - 20:18

Gorczyca ja mam rozsiewacz Kverneland rotaflow i powiem wam że siałem tym 17kg/h samej czystej gorczycy na 15m i idzie lux 10km/h naginałem:D MF :) a co do bronowania po talerzówce to nic sienie martw opuszczaj brony i jak się zapchają to ognia dalej same się wyczyszczą:) a jak masz wał to po wałuj pozdro;)

#48 Share andzin

andzin

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 424 postów

Napisany 02 październik 2010 - 19:02

Gorczyca Zrobiłem na próbę potalerzowałem posiałem gorczycę i zabronowałem. Poschodziło dobrze tylko brony muszą być dobre bo moje to już nie bardzo.

#49 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9235 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 02 październik 2010 - 21:22

Gorczyca Ja posiałem 15kg/ha ale słabo wymieszałem w lejku gorczyce z mocznikiem i miejscami gęsta strasznie a gdzie indziej za rzadka. I ogólnie to za specjalna nie urosła. Na polu mokro, i jest po kolana i zaczęła kwitnąć. Ale ogólnie jestem zadowolony :)
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Gorczyca Dzisiaj, 06:47
  •  

#50 Share ZETOREK93

ZETOREK93

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 42 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie
  • Zainteresowania:Rolnictwo

Napisany 23 grudzień 2010 - 16:32

Gorczyca Ja sieje gorczyce po talerzówce rozsiewaczem a później bronuje i ładnie równo schodzi

#51 Share check

check

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 41 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 sierpień 2011 - 18:21

Gorczyca Czy będzie dobrze jak po orce pługiem z zapiętą broną z boku posieje gorczyce wymieszaną z mocznikiem
w stosunku 20kg gorczycy i 25kg mocznika/ha ?
Oczywiście po siewie brona.

#52 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 9235 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 21 sierpień 2011 - 21:33

Gorczyca Będzie ok, brona najlepiej lekka gorczycy nie można za głęboko przykryć.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#53 Share felek81

felek81

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 grudzień 2011 - 23:30

Gorczyca Ja sieję rozsiewaczem sulky dpx 1204 po agregacie ścierniskowym a później bronuję. Wyposażyłem mój rozsiewacz w specjalne blaszki redukcyjne od korbanka koszt ok. 50zł teraz mogę ustawić od 3kg gorczycy na hektar.Jak zamawiałem te redukcje to mówili, że nikt o to nie pyta i nie mają w Polsce więc musieli specjalnie dla mnie z Francji sprowadzić.

#54 Share Roki212

Roki212

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2284 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BHA
  • Zainteresowania:coś tam się znajdzie...

    GG-3578015

Napisany 08 sierpień 2012 - 05:49

Gorczyca Odnowię temat:)
Może głupie pytanie, ale zapytam tych którzy sieją gorczycę lejkiem (załóżmy C-330 na 5 biegu) to jak duży otwór ustawiacie dla wysiewu 20kg/ha

#55 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 850 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 09 sierpień 2012 - 16:23

Gorczyca odpowiedź trochę okalająca temat-siałem mocznik 30 kg/ha na czwartym biegu to robiłem taki otwór ok 1,5cm kwadratowego.
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

#56 Share krzeniek

krzeniek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 204 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 24 sierpień 2014 - 20:22

Gorczyca Ja sieje po gruberze amazone za-x perfect na 14 metrów a póżniej bronowanie i powschodziła równiutko 20kg/h

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Gorczyca Dzisiaj, 06:47
  •  

#57 Share mario17_1989

mario17_1989

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 16 postów

Napisany 08 lipiec 2017 - 20:49

Gorczyca

 Odgrzewam. 

Witam! Chce posiac gorczyce jako poplon po zniwach okolo 2ha  na  polu pozostaje sloma ktora rozdrobnie  mulczerem  a pozniej co dalej?  

 glebogryzarka orka i zasiac czy jak jest u was? 




Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Unia Group zaprezentowała najnowsze modele maszyn! zobacz »