Skocz do zawartości

Zdjęcie

Agregat prądotwórczy.


62 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:19

Agregat prądotwórczy. W mojej okolicy w mijającym roku i latach poprzednich z powodu wichur wiele razy brakowało prądu. Ostatnio wczoraj. O ile krowy da sie wydoić z użyciem beczkowozu, to nie mam jak schłodzić mleka. Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić agregat prądotwórczy. Musiałby zasilać 1 fazowy zbiornik na mleko,  3 fazowy silnik dojarki, chyba 0,3kW i  silnik hydroforu 1,1 kW, oczywiście niejednocześnie. Sugerując się danymi technicznymi powinien wystarczyć. Czy takie agregaty jak w linkach poniżej w cenie do 1000zł będą wystarczające. Jak jest z ich jakością? Użytkuje ktoś podobne?

Agregat 1

Agregat 2

Agregat 3

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Agregat prądotwórczy. Dzisiaj, 05:54
  •  

#2 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:26

Agregat prądotwórczy. A zastanawiałeś nad agregatem podłączanym do ciągnika na wałek WOM.
Takie agregaty maja swoje plusy ale zależy co kto lubi

#3 Share marzencia

marzencia

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 301 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:30

Agregat prądotwórczy. my już ponad 3 lata mamy schwarzbach werkzeuge, podejżewam, że to coś w podobie tych co pokazałeś. ma on 7kw jedno gniazdko na siłę i 3 na 220. niestety nie ma on stabilizatora i przy chłodni idzie tylko mieszadło, gdyż ma czujnik spadku nap., to samo jest z termą, dojarka idzie bez problemu, no i cała instalacja w oborze. dorabialiśmy dodatkowy przełącznik z osobnym zerem żeby czasem się nie nałożył generator z prądem z sieci.

kupiony był w praktikerze za 3tys, wtedy był to jedyny w marketach w krk. :o

#4 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:36

Agregat prądotwórczy. ja w tamtym roku kupiłem po tej letniej wichurze ale na WOM i spisuje się super... Moc to 18kW i spokojnie pociągnoł mi dojarkę przewodową na elektronicznej pulsacji + chłodnia i cała instalacja w oborze, stodołę i dom tylko że to był wydatek przeszło 6tyś. czy jakoś tak...
KPK Kumurun Team...

#5 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:37

Agregat prądotwórczy. Za 1tys. nie kupisz na WOM. Ja mam taki podobny jak na 1 linku tylko że większy i innej firmy. Mój ma 5,5kW i w dodatku DIESEL i śmiało mogę oświetlić oborę, wypychać obornik i chłodnię na mleko włączyć. Jedyna wada to że brakuje mu z 0,5kW żeby przewodówkę ruszyć. Konwiową to bez problemu ciąga a jak się podłączy przewodówkę to po sekundzie rozłącza
@marzencia twój dałby radę ruszyć przewodówkę? Mam okazję zamienić na większy właśnie 7kW tylko że benzyna :o

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


#6 Share marzencia

marzencia

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 301 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 21 grudzień 2010 - 22:49

Agregat prądotwórczy. hmm powiem Ci tak, dowiedz się czy dojarka nie ma czujnika spadku napięcia, bo jak ma to musisz dokupić regulator do agregatu, inaczej nie pomoże ani 10kw. u mnie jest bańkowa, śmiga jak cza ;) nasz jest w benzynie, a w trakcie pracu oświtlona jest obora, szopa, chodzi dojarka, w chłodni mieszadło i nawet nieraz się przedłużkę do domu zadaje jak jest potrzeba;)

#7 Share SZYMANOX

SZYMANOX

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 675 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska
  • Zainteresowania:Mechanizacja rolnictwa i Agrofoto.

Napisany 21 grudzień 2010 - 23:06

Agregat prądotwórczy. Ja mam agrovat-a 20coś kw na wom , oświetla całe gospodarstwo i dom -super sprawa B) najlepszy jest ten 1 agregat ,ale kup coś z zapasem mocy bo zawsze się może przydać ;) a co do czujnika spadku nap. to jak masz ustawione dobre napięcie na agregacie ,to możesz połączyć te kable omijając ten czujnik i nic się nie powinno stać ,ja tak robie i nic się nie dzieje :)
Powered by BELARUS 952///FIAT 880 DT /// ZETOR 7211/// URSUC C-330/// WŁADYMIREC T-25///
Wiceprezes KPK Kumurun Team

Księga życzeń i zażaleń na PW/GG.

#8 Share BUSTED

BUSTED

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 406 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie
  • Zainteresowania:Rolnictwo maszyny

Napisany 21 grudzień 2010 - 23:06

Agregat prądotwórczy. ja w tamtym roku kupiłem po tej letniej wichurze ale na WOM i spisuje się super... Moc to 18kW i spokojnie pociągnoł mi dojarkę przewodową na elektronicznej pulsacji + chłodnia i cała instalacja w oborze, stodołę i dom tylko że to był wydatek przeszło 6tyś. czy jakoś tak...



tak tylko gorzej jak przyjdą mrozy wyłączą światło a tu ciągnika nie można zapalić i wtedy problem

#9 Share SZYMANOX

SZYMANOX

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 675 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska
  • Zainteresowania:Mechanizacja rolnictwa i Agrofoto.

Napisany 21 grudzień 2010 - 23:07

Agregat prądotwórczy. @BUSTED@-że traktor może nie zapalić to chyba jedyna wada agregatu na wom ;)
Powered by BELARUS 952///FIAT 880 DT /// ZETOR 7211/// URSUC C-330/// WŁADYMIREC T-25///
Wiceprezes KPK Kumurun Team

Księga życzeń i zażaleń na PW/GG.

#10 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 21 grudzień 2010 - 23:18

Agregat prądotwórczy. No właśnie to jest wadą tych agregatów na WOM. Ja gdy światło gaśnie to nie muszę chodzić po ciągnik tylko odpalam z akumulatora i chodzi. Sąsiad ma na WOM i jak gaśnie światło to musi specjalnie wycinak odczepiać.
A co do pomysłu z tym ominięciem to właśnie się nad tym zastanawialiśmy czy by tak nie spróbować.

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Agregat prądotwórczy. Dzisiaj, 05:54
  •  

#11 Share drax

drax

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 71 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Aleksandria, k. cz-wy

Napisany 22 grudzień 2010 - 08:49

Agregat prądotwórczy. Nie wiem jaką moc potrzebujesz, ale jak były te oblodzenia w zeszłym roku( ze Śląskiego jestem) to będąc akurat w markecie oglądałem agregaty, bo prądu nie było przez tydzień, akurat zebrała się grupka ludzi wtedy wokół agregatów i strasznie psioczyli na te chińskie co niby są po 4-5 kw trójfazowe itd agregaty, paru twierdziło, że taki agregat może chodzić max po 2-3 godziny i trzeba wyłączać, jeden nawet 2 czy 3 sztuki kupił bo wcześniejsze padały.
Nie zastanawiałeś się nad kupnem agregatu z wojska ? np. PAB-4 lub PAB-8 ( PAB-4 nie wiem czy jest trójfazowy), za rozsądne pieniądze masz porządny agregat, przebieg często bywa po 30-40 mth, a nie wiem czy one nie mają regulatorów napięcia od razu. Tu przykład masz ( chyba mogę).

PAB-8

http://www.amw.com.p...products_id=128
http://allegro.pl/wo...1378039211.html

PAB-4

http://allegro.pl/ag...1360910761.html
http://allegro.pl/ag...1371861655.html

Ewentualnie są jeszcze mocniejsze wersje jak np PAD-16(zazwyczaj na podwoziu jednoosiowym)

http://www.mzmiuw.kr.../164-pad16-3400
http://allegro.pl/ag...1364595210.html

Edit: Dodatkowa zapomniałem napisać, spróbuj przeciążyć te agregaty PAB/PAD a te chińskie, zobaczysz jakie przeciążenia (te wojskowe) są one w stanie wytrzymać ;)

http://allegro.pl/ag...1348768545.html

Tu masz faktycznie jak producent podaje, godzinę może być przeciążony do 20 kW

#12 Share marzencia

marzencia

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 301 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 22 grudzień 2010 - 10:38

Agregat prądotwórczy. no ale czy w gosp są potrzebne takie sprzęty?

#13 Share SZYMANOX

SZYMANOX

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 675 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska
  • Zainteresowania:Mechanizacja rolnictwa i Agrofoto.

Napisany 22 grudzień 2010 - 13:23

Agregat prądotwórczy. @drax@-nowe to nowe ,a do tego z wojska to strach się dotknąć {cały z metalu} a poza tym na nowy masz gwarancje .... :) a jak ci się ten z wojska popsuje to gdzie znajdziesz takiego wojskowego ''znachora '' ;)
Powered by BELARUS 952///FIAT 880 DT /// ZETOR 7211/// URSUC C-330/// WŁADYMIREC T-25///
Wiceprezes KPK Kumurun Team

Księga życzeń i zażaleń na PW/GG.

#14 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3179 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 22 grudzień 2010 - 13:45

Agregat prądotwórczy. Chciałbym kupić agregat napędzany z WOM, ale niestety teraz to dla mnie zbyt duży wydatek. Może kiedyś. Nie muszę zasilać całego gospodarstwa, tylko jak pisałem dojarkę i zbiornik. Tylko do tego jest mi potrzebny.

O co chodzi z tym stabilizatorem, bo nie jestem zbyt obeznany w tego typu elektryce? W instrukcji jest napisane, że agregat chłodniczy ma moc 0,75KM co daje ok 0,55 kW a minimalne napięcia zasilania to 198V. Więc jak, takie agregaty z linku nie zasilą zbiornika?

#15 Share jaro

jaro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 5087 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 grudzień 2010 - 13:48

Agregat prądotwórczy. Gwarancja trwa rok ,góra dwa a potem ?-do Chin po części ?-mam taki agregat z wojska już 7 bodajże lat (PAD-20) nigdy mnie nie zawiódł-konstrukcja prostsza od cepa.

#16 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 22 grudzień 2010 - 14:42

Agregat prądotwórczy. te urządzenia są potrzebne w gospodarstwie że tak wyrażę się "od święta" ale gdy trafi się taka sytuacja to lepiej mieć... Taka inwestycja szybko się nie zwróci no ale. Osobiście uważam że lepiej że to stoi i jak będzie potzrebne to podjeżdżam traktorem i prąd jest. Jak narazie to ten agregat u mnie przepracował tydzień i przeszło rok stoi nie używany...
KPK Kumurun Team...

#17 Share jaro

jaro

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 5087 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 grudzień 2010 - 14:46

Agregat prądotwórczy. O właśnie-podjeżdżasz ciągnikiem,trzeba ten ciągnik odpalić,podjechać ,podczepić (jak prądu nie ma to i pogoda pewnie pod psem ) a ja po prostu podchodzę,włączam i po krzyku.

#18 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 22 grudzień 2010 - 14:48

Agregat prądotwórczy.

Gwarancja trwa rok ,góra dwa a potem ?-do Chin po części ?-mam taki agregat z wojska już 7 bodajże lat (PAD-20) nigdy mnie nie zawiódł-konstrukcja prostsza od cepa.

Ja kpiłem nawet bez gwarancji prosto wujek z Włoch przywiózł 5,5kW DIESEL z el. rozrusznikiem za 400-500€ i jak na razie działa.

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


#19 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 22 grudzień 2010 - 14:52

Agregat prądotwórczy. ja mam wszystko w szopie więc to jest kwestia odpalenia i podjechania a niekiedy wystarczy trochę przesunąć i już prąd idzie bez jakiegoś latania...
KPK Kumurun Team...

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Agregat prądotwórczy. Dzisiaj, 05:54
  •  

#20 Share SZYMANOX

SZYMANOX

    Zaawansowany

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 675 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska
  • Zainteresowania:Mechanizacja rolnictwa i Agrofoto.

Napisany 22 grudzień 2010 - 20:01

Agregat prądotwórczy. u mnie są 4 traktory a więc zawsze się do agregatu wolny znajdzie :lol: u nas przez 3 lata zrobił ze 70 godzin ,a wracając do tematu-agregat jest potrzebny raz....na jakiś czas ,a więc nie widzę sensu kupowania wojskowego szrotu :D


'' O właśnie-podjeżdżasz ciągnikiem,trzeba ten ciągnik odpalić,podjechać ,podczepić (jak prądu nie ma to i pogoda pewnie pod psem ) a ja po prostu podchodzę,włączam i po krzyku. ''-wiesz wszystko zależy od ciebie ja podczepiam agregat w 4 minuty,a co do odpalania traktora ,to co to za filozofia ?.u ciebie to takie łatwe bo ci potrzeba np.5 kw taki agregat jest tańszy od takiego do ciągnika,ale popatrz sobie na ceny takich od 10kw w góre z silnikiem ,i na takie na wom....jak się przyjrzysz to będziesz wolał odpalić i podjechać traktorem niż płacić drugie tyle B)
Powered by BELARUS 952///FIAT 880 DT /// ZETOR 7211/// URSUC C-330/// WŁADYMIREC T-25///
Wiceprezes KPK Kumurun Team

Księga życzeń i zażaleń na PW/GG.

Podobne tematy