Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z napędem pomóżcie w mtz


19 odpowiedzi na ten temat

#1 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2010 - 08:59

problem z napędem pomóżcie w mtz Witam Niedawno Kupiłem MTZ 82 z 1990r i mam problem z przednim napędem mianowicie kiedy włanczam napęd do przodu ciągnie elegancko a gdy się zakopie i chce wyjechać z dołka to nie mogę ponieważ napęd nie ciągnie do tyłu co może być przyczyną
Mam jeszcze jeden problem gdy podczepię pług podnośnik unosi bez żadnych problemów ale problem tkwi w tym że jak już czepne pług to mnie moge dojechać do pola bo już się opuści

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z napędem pomóżcie w mtz Dzisiaj, 21:34
  •  

#2 Share krzysiek55555666

krzysiek55555666

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pomorskie
  • Zainteresowania:Maszyny hodowla nowości

Napisany 03 grudzień 2010 - 10:11

problem z napędem pomóżcie w mtz Bo Mtz-tach masz dwie możliwości włączania napędu na pierwszy ząbek masz poślizgowy a na drugi masz stały do przodu i do tyłu

#3 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2010 - 10:24

problem z napędem pomóżcie w mtz

Bo Mtz-tach masz  dwie możliwości włączania napędu na pierwszy ząbek masz poślizgowy a na drugi masz stały do przodu i do tyłu

ale mi na drygi ząbek ciągnie tylko do przodu a do tyłu nie chce

#4 Share Tomalok

Tomalok

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie powiat sławieński

Napisany 03 grudzień 2010 - 10:30

problem z napędem pomóżcie w mtz Moim zdaniem problem tkwi w przystawce przedniego napędu, tzw podporze pośredniej. Są tam blaszki i śruba która je dociska, Napęd przepuszcza jeśli tarczki są już wytarte lub należałoby odrobinę dokręcić śrubę. Natomiast odnośnie podnośnika musisz wyciągnąć siłownik i wymienić w nim cały zestaw uszczelniaczy. Pozdrawiam

#5 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 03 grudzień 2010 - 10:38

problem z napędem pomóżcie w mtz Jeśli chodzi o napęd to masz w połowie traktora taką gruszkę od napędu i tam musisz dokręcić śrubkę żeby ciągło jak dostanie oporu bo w miare eksploatacji płytki się wycierają i trzeba raz na jakiś czas dociągnąć to żeby napę chodził prawidłowo...
KPK Kumurun Team...

#6 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2010 - 10:47

problem z napędem pomóżcie w mtz

Moim zdaniem problem tkwi w przystawce przedniego napędu, tzw podporze pośredniej. Są tam blaszki i śruba która je dociska, Napęd przepuszcza jeśli tarczki są już wytarte lub należałoby odrobinę dokręcić śrubę. Natomiast odnośnie podnośnika musisz wyciągnąć siłownik i wymienić w nim cały zestaw uszczelniaczy. Pozdrawiam


ale nie dawnowno  wymieniłem cały zestaw uszczielniaczy i nie pomogło tylko że teraz nie opuszcza się na pusto. Co proponujesz wymienić pompe czy rozdzielacz czy cały siłownik. 

#7 Share Tomalok

Tomalok

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie powiat sławieński

Napisany 03 grudzień 2010 - 11:28

problem z napędem pomóżcie w mtz Jeżeli nie opuszcza na dół na pusto tak jak piszesz, to sądzę że może to być złe działanie rozdzielacza. Pompa pracuje skoro podnosi, siłownik też więc prawdopodobnie rozdzielacz nie działa prawidłowo. Ale to może też zależec od innych czynników np. coś nieprawidłowo złożyłeś w siłowniku, jakość oleju itd.

#8 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2010 - 11:35

problem z napędem pomóżcie w mtz

Jeżeli nie opuszcza na dół na pusto tak jak piszesz, to sądzę że może to być złe działanie rozdzielacza. Pompa pracuje skoro podnosi, siłownik też więc prawdopodobnie rozdzielacz nie działa prawidłowo. Ale to może też zależec od innych czynników np. coś nieprawidłowo złożyłeś w siłowniku, jakość oleju itd.

wielkie dzięki za porady a ty gdzie podnosisz podnośnik z prawej strony obok wom czy tą trzecią wajchą obok kierownicy
a tobie ile pali w orce

wielkie dzięki za porady a ty gdzie podnosisz podnośnik z prawej strony obok wom czy tą trzecią wajchą obok kierownicy
a tobie ile pali w orce a o które śrubki chodzi ci w przystawce



#9 Share Tomalok

Tomalok

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 36 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie powiat sławieński

Napisany 03 grudzień 2010 - 11:46

problem z napędem pomóżcie w mtz Ja mam mtz z 96r dźwignie do podnoszenia mam z prawj strony obo siedzenia razem z WOM. W orce pali około 20l ha ale ja mam bardzo ciężkie ziemi , orze pługem 3 skibowym i na 3 max 4 biegu.

#10 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 03 grudzień 2010 - 11:46

problem z napędem pomóżcie w mtz u starego podnosze trzecią od kierownicy wajhą...
KPK Kumurun Team...

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z napędem pomóżcie w mtz Dzisiaj, 21:34
  •  

#11 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 grudzień 2010 - 11:59

problem z napędem pomóżcie w mtz

Jeśli chodzi o napęd to masz w połowie traktora taką gruszkę od napędu i tam musisz dokręcić śrubkę żeby ciągło jak dostanie oporu bo w miare eksploatacji płytki się wycierają i trzeba raz na jakiś czas dociągnąć to żeby napę chodził prawidłowo...


ale żeby to zrobić trzeba rozkręcać gruszke

#12 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 03 grudzień 2010 - 12:52

problem z napędem pomóżcie w mtz znajduje się w przedniej części sprzęgła pod wałkiem...
KPK Kumurun Team...

#13 Share Maniek

Maniek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 163 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Ciechocinka
  • Zainteresowania:AGROBIZNES

Napisany 03 grudzień 2010 - 13:02

problem z napędem pomóżcie w mtz @perfect Ja Ci proponuje nie rozkręcać tej przystawki, na razie tylko dźwignię od włączania przedniego napędu chwyć i przestaw do góry i ją trzymaj dość mocno i wtedy sprawdź czy do tyłu działa jak nadal nic to podkręć trochę te sprzęgło. Bo może być tak że w przystawce przy skrzyni coś się zje..ło tak jak mi i żeby działał napęd do tyłu to muszę trzymać ;)
Wszystko co da się powiedzieć, da się powiedzieć prosto, a czego nie da się powiedzieć o tym trzeba milczeć...

#14 Share Stachux

Stachux

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska( Pyrlandia)
  • Zainteresowania:Produkcja roślinna i zwierzęca nowinki techniczne i praca w gospodarstwie...

Napisany 03 grudzień 2010 - 13:13

problem z napędem pomóżcie w mtz te śrube dokręć z przodu pod wałkiem dokrecaj stopniowo i patrz co się dzieje jeśli nie da to efektu trzeba rozebrać i albo wymienić tarczke jeśli jest zjechana a jeśli jeszcze jest dobra to wystarczy podłożyć metalowe blaszki i powinno być git... ja tak zrobiłem bo mechanik tak mi polecił z tymi blaszkami i działa...
KPK Kumurun Team...

#15 Share darus74

darus74

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 41 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WIELKOPOLSKA

Napisany 07 grudzień 2010 - 16:13

problem z napędem pomóżcie w mtz Jeśli wo gule nie ciągnie do tyłu to nie włączyłeś napędu na ostatnie położenie trzecie (bo tylko na tym położeniu ciągnie do tyłu bo jest tam wolne koło) zrób jak pisze maniek ewentualnie doreguluj cięgło.

#16 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 grudzień 2010 - 09:23

problem z napędem pomóżcie w mtz chyba pisałem już ze włączam na trzeci ząbek i nie ciągnie do tylu 

Edytowany przez andrzej2110, 12 grudzień 2010 - 23:00.
Cytowanie poprzedniego posta


#17 Share darus74

darus74

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 41 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WIELKOPOLSKA

Napisany 11 grudzień 2010 - 18:47

problem z napędem pomóżcie w mtz Tylko trzeci ząbek na dźwigni nie oznacza że włączyłeś go na ostatnie położenie (np.gdy masz źle wyregulowane cięgno lub zdarte sprzęgło kłowe)

#18 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 grudzień 2010 - 14:49

problem z napędem pomóżcie w mtz to jak wymienić te sprzęgło i gdzie one się znajduje?

Pozdrawiam !!

Edytowany przez andrzej2110, 12 grudzień 2010 - 23:02.
Cytowanie poprzedniego posta


#19 Share MarcinO10

MarcinO10

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie, sokólski

Napisany 12 grudzień 2010 - 22:51

problem z napędem pomóżcie w mtz Skróć cięgno, albo tak jak piszą poprzednicy, w czasie gdy chcesz aby działało do tyłu, naciągnij dźwignię maksymalnie do góry (po za ząbki). Jeśli w ten sposób zadziała, to ewidentnie musisz skrócić cięgno.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
problem z napędem pomóżcie w mtz Dzisiaj, 21:34
  •  

#20 Share perfect

perfect

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 30 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 grudzień 2010 - 07:07

problem z napędem pomóżcie w mtz wczoraj wymienilem siłownik i wyregulowałem ciegno i wszystko dział jak należy


Dodaj odpowiedź



  

Podobne tematy