Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ursus C-330 problem z ładowaniem


135 odpowiedzi na ten temat

#101 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 04 październik 2010 - 19:39

Ursus C-330 problem z ładowaniem Regulator nie pobiera prądu rzędu kilkuset mA. Są to prądy o wartości kilkunastu uA (przy zatkanym tranzystorze).

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 17:58
  •  

#102 Share V12

V12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 227 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:east wlkp
  • Zainteresowania:motocykle motoryzacja sprzęt audio

Napisany 10 październik 2010 - 19:44

Ursus C-330 problem z ładowaniem Pomijająć moje wczesniejesze posty
Czy spotkaliscie sie elekronicznym regulatorem pradnicy P20c plus na masie bo mam taki regulator niestety sama płytke i dolna obudowe ale tam nie pisze oznaczeń
Uszkodzone sa 3 tranzystory juz zamówiłem i pewnie zamiast jednego rezystora wlutuje rezystor zmienny alby móc dokładnie ustwic prąc ładowanie tak jak to mam w zetorze ze moge sobie zmieniać ale przydał by sie schemat
pozdr
Motocykliści to jedna rodzina :)
Honda CBR 900RR

#103 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 05 listopad 2010 - 18:18

Ursus C-330 problem z ładowaniem Witam ponownie!
Znowu mam problem z tym alternatorem. przywiozłem go od elektryka ponieważ zmieniał diodę od wzbudzenia,i po zamontowaniu okazało się, że zarży się kontrolka ładowania. Alternator wzbudza się przy ok800obr/min i kontrolka nie gaśnie, tylko zaczyna świecić słabiej. Gaśnie ona natomiast po zejściu poniżej 600obr/min czyli w tym samym zakresie w którym kiedyś się zapalała. Co może być tego przyczyną?
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#104 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 05 listopad 2010 - 19:33

Ursus C-330 problem z ładowaniem Coś źle złożył lub zmienił nie tą diodę co trzeba (sam tak miałem :unsure: )podeślij mi ten alternator to za koszty przesyłki ci go zrobię jak bóg przykazał

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#105 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 06 kwiecień 2011 - 20:47

Ursus C-330 problem z ładowaniem Ja mam taki problem: w ciapku mam od dłuższego czasu alternator. Od paru miesięcy jest problem z ładowaniem, tzn, ładuje ale słabo dokładnie nie pamiętam jakie jest napięcie jutro sprawdzę. Jak jest ciepły to pali lekko a na drugi dzień jest problem muszę używać odprężnika i ledwo zapali. Jak jest zimny to kontrolka gaśnie dopiero po kilku sekundach mimo trzymania na wysokich obrotach. Później jak gaśnie to dopiero przy ok. 1200 obr, i jak zejdzie poniżej 800 to znowu świeci. Alternator był w tamtym roku u elektryka - skasował 100zł ale w sumie nic się nie zmieniło. Zastanawiam się czy nie kupić nowego alternatora bo jak mam znowu wywalić kase w błoto...

#106 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 06 kwiecień 2011 - 21:11

Ursus C-330 problem z ładowaniem Oczywiście co do nowego alternatora wybór należy do ciebie.

Jaki to alternator, typ, model. Jeżeli możesz to dokonaj pomiarów.

Mi tu "śmierdzi" ślizgającym się paskiem. Czy sprawdzałeś ten motyw?

Pomiarów dokonaj na wyjściu alternatora: śruba-obudowa.

Oraz na słupkach akumulatora.



#107 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 06 kwiecień 2011 - 21:16

Ursus C-330 problem z ładowaniem Alternator Elmot nie wiem jaki model jutro sprawdzę i dokonam pomiarów. Pasek raczej się nie ślizga ale sprawdzę to. Jeszcze jedno: mam dziwne wrażenie, że gdzieś pobierany jest prąd podczas postoju przez noc. Ostatnie dni dużo pracował więc akumulatory były w miarę naładowane a na drugi dzień rano ledwo kręcił... Czy coś może pobierać prąd?

#108 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 06 kwiecień 2011 - 21:27

Ursus C-330 problem z ładowaniem Albo sprawdź amperomierzem jaki prąd jest pobierany, albo po zgaszeniu na noc odłącz klemę minusową na noc.

Rano po podłączeniu klemy jak zapali dobrze to będzie znaczyć, że prąd gdzieś ucieka- gdzie niestety trzeba szukać. Masz dołożone może jakieś dodatkowe odbiorniki typu radio, jakaś sprytna elektronika? Coś co jest włączane automatycznie- nie wiem jakaś lampka.

Sprawdzałeś, czyściłeś ostatnio połączenia elektryczne w układzie ładowania? Może warto sprawdzić?

Jeżeli i po odłączeniu na noc akumulatora też będzie słabo kręcił- obawiałbym się o stan akumulatora.

Najpierw sprawdź jakie i czy w ogóle napięcie generuje alternator.

Dobrze by było przed porannym odpaleniem sprawdzić napięcie akumulatora po nocy. 12,5V było by dobre.

Sprawdź ten pasek i zrób pomiary. Jak to będziesz miał to coś się znajdzie.






#109 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 06 kwiecień 2011 - 21:33

Ursus C-330 problem z ładowaniem Nic z dodatkowych odbiorników nie mam. Jutro to wszystko zrobie i napiszę. Połączenia czyszczę dość często więc raczej powinno być ok. Akumulatory niby nie są stare bo mają ok. 5lat ale w dzisiejszych czasach wszystko możliwe ;[

#110 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 07 kwiecień 2011 - 10:41

Ursus C-330 problem z ładowaniem Dokonałem pomiarów i wygląda na to, że ładowanie jest ok. Na zimnym rano miał 12,50 na akumulatorach, ładowanie 14,50 -14,75, nie za duże?? Po dwóch godzinach pracy na akumulatorach było 13,50. Problem jest tylko z tą kontrolką która mnie denerwuje bo jak zmniejsze obroty na 800 to mruga a jak mniej to świeci.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 17:58
  •  

#111 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 07 kwiecień 2011 - 10:51

Ursus C-330 problem z ładowaniem 13,5 V jest nieprawidłowe. Dziwnie to wygląda.

Jak ta kontrolka się zachowuje dokładnie? Czy nie ma tak, że zaczyna migać jak już akumulator nie przyjmuje prądu? Czy jak zaczyna migać a włączysz np światła to to coś zmienia?

Ja myślę, że to będzie jednak problem z akumulatorem. Jakieś zwarcie na celi czy coś w tym stylu.

Elektrolit jest ok, ma odpowiedni poziom

?






#112 Share seweryn20

seweryn20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7606 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:B-B

Napisany 07 kwiecień 2011 - 10:51

Ursus C-330 problem z ładowaniem Sprawdz jeszcze rozrusznik. Tak mi się robiło w 4011 i okazało się że komutator rozrusznika jest oblepiony jakimś syfem. Jak silnik był ciepły to rozrusznik kręcił dobrze, maz na komutatorze zmiękła i jakoś szczotki łapały styk, jak był zimny to koniec. Zrobił błe i tyle.Pomogło wyczyszczenie rozrusznika.
KPK Kumurun Team

#113 Share rami

rami

    rami

  • Members
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kisielice
  • Zainteresowania:muzyka, taniec,majsterkowanie,spcery,ksiązka

Napisany 07 kwiecień 2011 - 16:44

Ursus C-330 problem z ładowaniem wiesz to moze być regulator napiecia bo jak ma sie przepalic to tak robi masz zwykly czy elektroniczny bo w zwyklym można sprawdzić odkreć pokrywkie i zobacz czy styki sie zwieraja i czy nie sa nadpalone albo akumulator

#114 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 07 kwiecień 2011 - 17:55

Ursus C-330 problem z ładowaniem No więc tak sprawa częściowo się rozwiązała, mianowicie dłubiąc koło ciągnika dotknąłem przewodu łączącego akumulatory i prawie parzył. Wymieniłem ten kabel na nowy i masowy i teraz pali od dotyku. Rozebrałem rozrusznik, wyczyściłem go i wymieniłem bendiks. Wszystko ok tylko ta kontrolka mi się nie podoba. Regulator wymieniałem jakiś czas temu na Elmot. Czemu 13,50 to za dużo a ile powinno byc? Chyba, że tak dużo było przez te kable bo na nowych nie mierzyłem.

#115 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 07 kwiecień 2011 - 18:49

Ursus C-330 problem z ładowaniem Optymalnie jest 14.4V, gdy nie łączyło ci na akumulatorze to ładownie mogło szaleć a tym bardziej uszkodzić regulator napięcia

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#116 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 07 kwiecień 2011 - 18:59

Ursus C-330 problem z ładowaniem Sprawdź napięcie ładowania teraz, gdy masz sprawną instalację elektryczną, powinno zawierać się w przedziale 13.9-14.4V. A czy kontrolka dalej zachowuje się tak dziwnie?
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#117 Share pasiu66

pasiu66

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Świętokrzyskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo, Komputery, Internet

Napisany 07 kwiecień 2011 - 20:23

Ursus C-330 problem z ładowaniem Może i ten regulator jest do niczego...? Kontrolka świeci się jak dam poniżej 800 obr. Wkurza mnie to bo w drugim ciągniku nie ma czegoś takiego, tam jak odpale i dam na ok. 900 obr to gaśnie i nawet jak zmniejsze obroty to nie świeci ani nie miga.

#118 Share bevery9

bevery9

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 styczeń 2012 - 19:23

Ursus C-330 problem z ładowaniem

Dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli to regulator, to wezmę jeszcze elektryka żeby mi to sprawdził dla pewności!
A tak swoją drogą regulator był jakieś pół roku temu wymieniony na nowy, jeśli to jego wina to widać jakie buble robią w tym kraju :)

Kolego nie w tym kraju nie obrażaj naszego kraju to made in Chiny tak zw ChRL


Kolego, nie dość, że odkopujesz temat, to jeszcze Twój post nic nie wnosi do tematu. Daję przysługujące 10%.

Edytowany przez Elektrotechnik, 20 styczeń 2012 - 11:53.


#119 Share tomek83

tomek83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:CTU

Napisany 17 kwiecień 2012 - 20:36

Ursus C-330 problem z ładowaniem Witam.
Chyba też będę musiał zainwestować w alternator do c-330, bo dziwne rzeczy się dzieją.
Aktualnie mam prądnicę od c-360.
Wymieniłem szczotki i koło pasowe i od tego czasu kontrolka ładowania w ogóle nie gaśnie a napięcie na prądnicy jest 2,4V a na regulatorze 9,8V bez względu na obroty silnika.
Czytałem opis podłączenia na 1stronie i u mnie jest trochę inaczej (mam '' - '' na masie)

prądnica regulator
10 masa 19 do rozrusznika
18 wzbudzenie 18 wzbudzenie
16 prądowy 16 kontrolka ładowania i prądowy

Po podłączeniu tak jak Wy podajecie powinno być dobre ładowanie, czy już szlag trafił prądnicę i regulator?
W sumie to połączenie jest tak samo bo z rorusznika idzie do stacyjki.

Edytowany przez tomek83, 17 kwiecień 2012 - 21:10.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 17:58
  •  

#120 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 kwiecień 2012 - 21:51

Ursus C-330 problem z ładowaniem Masz prądnice i regulator od c-360 to i minus na masie, jeśli masz podpięte jak opisałeś to powinno działać.
Jeśli nie to zajrzyj do szczotek w prądnicy może nie dolega któraś, albo zwiera, rozbierałeś to teraz tam szukaj przyczyny.
Jeśli miałbyś choć 10 zł dołożyć do naprawy tego układu ładowania to powiem ci że wyrzucisz je w błoto.
Tak jak już pisałeś zainwestuj w alternator, akumulatory są dziś za drogie i za delikatne żeby je byle jak ładować.

Podobne tematy