Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ursus C-330 problem z ładowaniem


135 odpowiedzi na ten temat

#1 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 20 lipiec 2010 - 13:23

Ursus C-330 problem z ładowaniem Witam!
Mam problem z moim C-330. Zaczął coraz słabiej odpalać, wiec sprawdziłem napięcie jakim ładuje prądnica i tu zaskoczenie: im większe obroty, tym mniejsze napięcie wytwarzane przez prądnice! Co może być tego przyczyną?
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 05:30
  •  

#2 Share pooch

pooch

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 722 postów

Napisany 20 lipiec 2010 - 13:37

Ursus C-330 problem z ładowaniem wg mnie regulator napięcia do wymiany
W rolnictwie siła!!! :)

#3 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 20 lipiec 2010 - 13:51

Ursus C-330 problem z ładowaniem Na początek sprawdź czy wirnik w prądnicy nie przygrzany bo remont prądnicy może przekroczyć zakup alternatora po remoncie

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#4 Share pawel14011

pawel14011

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 77 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 20 lipiec 2010 - 21:26

Ursus C-330 problem z ładowaniem Sprawdź czy komutator nie ma bicia, i czy szczotki i sprężynki swobodnie się przesuwają w szczotkotrzymaczach. Przy wolnych obrotach szczotki będą dolegały na całym obwodzie komutatora. Przy wyższych obrotach szczotka może nie przylegać dobrze do komutatora.

#5 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 21 lipiec 2010 - 06:25

Ursus C-330 problem z ładowaniem USZKODZONY REGULATOR -do wymiany

#6 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 21 lipiec 2010 - 09:24

Ursus C-330 problem z ładowaniem Dziękuję za odpowiedzi!
Jeśli to regulator, to wezmę jeszcze elektryka żeby mi to sprawdził dla pewności!
A tak swoją drogą regulator był jakieś pół roku temu wymieniony na nowy, jeśli to jego wina to widać jakie buble robią w tym kraju :)
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#7 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 22 lipiec 2010 - 17:10

Ursus C-330 problem z ładowaniem Sprawdź wirnik jak pisałem bo jeżeli jest przegrzany to i nowy reg napięcia uszkodzi

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#8 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 22 lipiec 2010 - 19:05

Ursus C-330 problem z ładowaniem

Sprawdź wirnik jak pisałem bo jeżeli jest przegrzany to i nowy reg napięcia uszkodzi


Wirnik, jak i całą prądnice sprawdzałem właśnie wtedy gdy wymieniałem regulator, czyli jakieś pół roku temu. Sprawdziłem, czy nie ma przebicia za pomocą żarówki 5w12V, oraz 60W12V, sprawdziłem także łożyska i szczotki. Może trzeba sprawdzić jeszcze coś, lub może sprawdzałem źle, czy nie ma przebicia?
Bardzo proszę o odpowiedzi!
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#9 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 24 lipiec 2010 - 13:03

Ursus C-330 problem z ładowaniem Witam!
Sprawa ma się tak: był dzisiaj elektryki, i stwierdził że jest pobierany prąd na postoju i stwierdził tez że winą jest złe podłączenie regulatora, i jego środkowy zacisk podłączył pod zacisk nr 15 w stacyjce, a dotychczas był podłączony pod zacisk 30. Sprawdziłem w schemacie i tam pisało, że ma być podłączone pod zacisk nr 30, tak więc sam juz nie wiem, jak ktoś może to niech napisze, pod który zacisk ma to być podłączone poprawnie.
Bardzo prosze o odpowiedź!
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#10 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 24 lipiec 2010 - 14:39

Ursus C-330 problem z ładowaniem Tego elektryka od razu zwolnij i nigdy więcej nie wzywaj do awarii ciągnika. Zacisk 19 regulatora ma być podłączony do zacisku 30 w stacyjce. Do zacisku 15 stacyjki ma być podłączona tylko i wyłącznie kontrolka ładowania (której drugi zacisk ma być podłączony do wyjścia 16 regulatora razem z przewodem łączącym zacisk 16 prądnicy z regulatorem). Powiedz jeszcze jak ten "elektryk" stwierdził, że jest pobierany prąd z akumulatorów?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 05:30
  •  

#11 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 24 lipiec 2010 - 15:10

Ursus C-330 problem z ładowaniem Prąd pobierany przez akumulatory mierzył miernikiem cęgowym, i pokazało 0,3A i powiedział że to pobiera regulator, bo jest źle podłączony i zmienił jego podłączenie. A może ktoś napisać jakie powinno być napięcie na poszczególnych stykach w prądnicy i regulatorze?
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#12 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 24 lipiec 2010 - 17:08

Ursus C-330 problem z ładowaniem Skoro reg pobiera prąd to do wymiany a nie stosować kombinacje z jego odłączeniem, jak napięcie skoczy ponad 15V to co elektryk zrobi, zamontuje przełącznik żeby prądnicę odcinać :)
Zamiast dłubać z prądnicą załóż alternator i będziesz miał spokój na kilka lat

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#13 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 24 lipiec 2010 - 17:35

Ursus C-330 problem z ładowaniem No mi się też tak wydaje że do wymiany, ale on widać uznał, że pobieranie prądu prze regulator to normalne zjawisko. A co z tym napięciem? Pytam ponieważ na zacisku nr.18(chyba prądowym) napięcie na wysokich obrotach spada do 5V, a na niskich wynosi około 13V. Czy to normalne zjawisko?
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#14 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 24 lipiec 2010 - 18:35

Ursus C-330 problem z ładowaniem Jak regulator głupieje to takie mogą być objawy co do napięć, nowy polski regulator to koszt ok 70zł a to prawie alternator :)

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#15 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 24 lipiec 2010 - 20:24

Ursus C-330 problem z ładowaniem Czyli to napięcie jest nieprawidłowe (mierzyłem na stykach nr.18, czyli na tym pierwszym od dołu na regulatorze, i tym dalej od silnika, na korpusie prądnicy) Proszę o konkretną odpowiedź. A regulator, mam jeszcze ten który był poprzednio założony i na nim miał trochę za małe napięcie, to go podłącze i wtedy zobaczę co się dzieje.
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#16 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 24 lipiec 2010 - 21:09

Ursus C-330 problem z ładowaniem Wyjście 18 regulatora jest wyjściem prądu wzbudzania. Analogicznie zacisk 18 prądnicy jest wejściem wzbudzania. Napięcia, które zmierzyłeś na tym zacisku są prawidłowe. Prądnica na niskich obrotach potrzebuje dużego prądu wzbudzania, dlatego napięcie na wejściu 18 jest wysokie. Natomiast w miarę wzrostu obrotów wydajność prądnicy wzrasta i aby utrzymać nominalne napięcie regulator zmniejsza napięcie wzbudzania na wyjściu 18. Podejrzewam, że w Twoim przypadku wystarczy tylko wyregulować szczeliny powietrzne oraz naciąg sprężyn w regulatorze napięcia, i będzie dobrze. Jednak sam sobie z tym nie poradzisz, a tym bardziej "fachowiec", którego miałeś. Więc nie pozostaje Ci nic innego jak montaż alternatora. @vcc na pewno ma jakieś po regeneracji na stanie.

#17 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 24 lipiec 2010 - 21:27

Ursus C-330 problem z ładowaniem A możesz mi kolego elektrotechnik opisać które styki do czego służą w regulatorze i prądnicy a w szczególności, którym płynie prąd wytwarzany prze prądnice. Bardzo proszę!
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#18 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4477 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 25 lipiec 2010 - 17:05

Ursus C-330 problem z ładowaniem Prądnica:

10 - masa,
16 - wyjście "prądowe"
18 - wejście wzbudzania

Regulator:

16 - wejście "prądowe" z prądnicy i jednocześnie wyjście na kontrolkę
18 - wyjście wzbudzania
19 - wyjście "prądowe" do stacyjki

#19 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 26 lipiec 2010 - 08:59

Ursus C-330 problem z ładowaniem

Prądnica:

10 - masa,
16 - wyjście "prądowe"
18 - wejście wzbudzania

Regulator:

16 - wejście "prądowe" z prądnicy i jednocześnie wyjście na kontrolkę
18 - wyjście wzbudzania
19 - wyjście "prądowe" do stacyjki


Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jednak się myliłem co do napięcia ładowania, ponieważ mierzyłem je na stryku nr.18 bo myślałem że wzbudzenie to styk nr.16. Ale sprawdzałem napięcie na pozostałych, to też nigdzie nie miało nawet 13,9V, czyli minimum. Jeszcze posprawdzam jak będę miał czas te napięcie dokładnie, oraz pobór prądu i napiszę co zaobserwowałem.
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj, 05:30
  •  

#20 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 26 lipiec 2010 - 21:45

Ursus C-330 problem z ładowaniem Dzisiaj miałem trochę czasu i wykonałem pomiary, i napięcie ładowania to ok.13V ale może to wina pustych akumulatorów. Jutro podładuje je prostownikiem, i wtedy sprawdzę ładowanie. Sprawdziłem także pobór prądu, i stwierdziłem, że regulator przy zgaszonym silniku nie pobiera prądu wogóle. Kolejna dziwna sprawa to to, że ciągnik chodziła rano kilka godzinek w turze i po kilku odpaleniach skończył się prąd i już nie odpalił, jakby wogóle nie ładował. A wieczorem odpaliłem go na zaciąg, pochodził może z 10min i odpalił potem bez problemu. Więc nie wiem o co chodzi. Zauważyłem także, że na dużych obrotach (ok2200obr/min) zaczyna żarzyć się kontrolka, ale tylko prze chwilę. Przypominało mi się dzisiaj o tym, że już prędzej kilka raz, oraz właśnie dzisiaj po zgaszeniu ciągnika prądnica zaczęła pracować.
Wydaje mi się że chyba już wszystkie objawy wypisałem, więcej grzechów nie pamiętam :)
Czekam teraz na odpowiedzi i porady, a mam nadzieję że w końcu rozwiąże problemy z ładowaniem i odpalaniem.
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

Podobne tematy