Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kury


155 odpowiedzi na ten temat

#121 Share poprostumateo

poprostumateo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 02 styczeń 2015 - 09:35

Kury

Nigdy się nie wgłębiałem w przepisy prawne odnośnie hodowli kur niosek, ale moich 200 sztuk nie zamierzam nigdzie rejestrować. W każdym bądź razie jeżeli chcesz sprzedawać jajka do sklepików to będą na pewno wymagane badania weterynaryjne. Tak jak napisał saszeta. Stemplowanie i te sprawy. 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kury Dzisiaj, 04:19
  •  

#122 Share Seba8080

Seba8080

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pomorskie

Napisany 03 styczeń 2015 - 16:52

Kury

A ile można mieć kur na m2 kurnika i ile 1 kura powinna miec m2 wybiegu? Chodzi mi o wymogi ''unijne'' w chowie ekologicznym tzw. jajek klasy 0.

Mogę im wtedy dawać swoją paszę na zbożach? Ile mogę mieć kur bez rejestracji i żadnych ''formalności''?

 

witam do 9 sztuk na m2  a jak maja wybieg to 12szt  wybieg to 4m2 na 1szt bez rejestracji w weterynaria możesz sprzedawać do 350 szt tygodniowo ale nie wiem czy tez do sklepów  od 350 do 2450szt powinno być zgłoszone



#123 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 03 styczeń 2015 - 18:00

Kury Czyli do 50 kur bez niczego?
Od 50 do 350 szt tylko (?) weterynarz?
A powyżej 350 co trzeba mieć?
Ps. Cały czas piszemy o chowie eko wolnowybiegowym.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Kury Dzisiaj, 04:19
  •  

#124 Share Seba8080

Seba8080

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pomorskie

Napisany 03 styczeń 2015 - 19:12

Kury

to nie zależny od ilości kur tylko ile jajek sprzedajesz w ciągu tygodnia

do 350szt jajek na tydzień nie potrzeba tego głosić do weterynari

tu jest troszkę o tym napisane

http://www.oodr.pl/p...ZEJ-SZPULAK.pdf



#125 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 03 styczeń 2015 - 19:25

Kury A jak z kontrolami ilości kur? Są częste?

#126 Share saszeta

saszeta

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2591 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. lubuskie kożuchów
  • Zainteresowania:robota,robota,robota. Od świtu do zmierzchu

Napisany 04 styczeń 2015 - 05:48

Kury

dopuki możecie to nawet dużej fermy nie zgłaszajcie :D . Samo zgłoszenie stada kur nic nie daje. Jedynie ewentualne problemy później. Dochodzi mieszalnia pasz, sanepid i jeszcze kupę spraw po drodze.



#127 Share poprostumateo

poprostumateo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 04 styczeń 2015 - 09:36

Kury

A kto przyjdzie i będzie liczyć te kury ?  :lol: 
Do 350 jajek tygodniowo ? Czyli mając 1000 kur można też zakładać, że zniosą 350 jajek tygodniowo ?
Polskie przepisy w każdej dziedzinie są pokręcone i nie jasne, wprowadzają w błąd. Jedyne co mogą napisać na ten temat to przyznać rację saszecie, że zgłaszanie stada spowoduje jedynie problemy  B)



#128 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 06 styczeń 2015 - 20:57

Kury

Czyli stada nie zgłaszać. U nas to rolnictwa już praktycznie nie ma. A o jakiś kontrolach nikt nie słyszał. Więc nie wiem czy ktoś to w ogóle kontroluje tą liczebność?

Pasza dla niosek [wiem że to temat o kurach ale to samo pytanie też mam o króliki] lepsza z gniotownika czy śrutownika bijakowego/kamiennego? 



#129 Share poprostumateo

poprostumateo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 06 styczeń 2015 - 21:25

Kury

Tutaj niestety Ci nie pomogę bo u mnie jest tylko śrutownik bijakowy więc nie mam porównania, ale jakoś zwierzęta nie narzekają na śrut :D



#130 Share saszeta

saszeta

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2591 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. lubuskie kożuchów
  • Zainteresowania:robota,robota,robota. Od świtu do zmierzchu

Napisany 07 styczeń 2015 - 07:06

Kury

z gniotownika. Albo z grubych sit śrutownika.

Króliki to nie wiem



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kury Dzisiaj, 04:19
  •  

#131 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 07 styczeń 2015 - 07:18

Kury

Z gniotownika? Ok. A chodzi ci o śrutownik bijakowy czy taki na kamienie. Saszeta- mam zdj mojej śruty w galerii to zobacz czy nie za gruba nie za drobna.

Czyli gniotownik:

bydło

drób

Śrutownik:

trzoda 

Na razie mam bijakowy ale kiedyś może sobie kupie gniotownik walcowy  :D

A z gniotownika to się lepiej przyswaja? Jak to z tym białkiem? Na walcowym się grzeje bardziej niż na bijakowym?


Edytowany przez dawidursus323, 07 styczeń 2015 - 07:43.


#132 Share saszeta

saszeta

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2591 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. lubuskie kożuchów
  • Zainteresowania:robota,robota,robota. Od świtu do zmierzchu

Napisany 08 styczeń 2015 - 06:56

Kury

gniotownik nie robi mąki. Bijakowy na grubym sicie też nie za dużo. Pasza ze zdjęcia jest dobra. Pod spodem tego grubego jest pewnie drobniejsza.

Ja co tydzień mieszam od 50 do 100 ton paszy dla kury :D



#133 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 08 styczeń 2015 - 07:03

Kury

To ile masz drobiu [niosek, broilerów] że ci tygodniowo mieszasz 50ton?  :o

Ile Ci dziennie 1 nioska [jak masz] zje paszy?


Edytowany przez dawidursus323, 08 styczeń 2015 - 07:10.


#134 Share poprostumateo

poprostumateo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1113 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 08 styczeń 2015 - 11:00

Kury 100 ton tygodniowo? 100 tys sztuk masz?

#135 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 08 styczeń 2015 - 12:00

Kury Może 100kg tygodniowo? To około 150szt by musiał mieć.
Ps.Ile waży taki worek 50kilowy wypełniony śrutą? Bo chyba śrut lżejszy od zboża?

#136 Share Seba8080

Seba8080

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pomorskie

Napisany 08 styczeń 2015 - 12:56

Kury

witam na jakiej wysokości uniesienie karmik do kur zęby z niego nie wysypywały

 



#137 Share saszeta

saszeta

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2591 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. lubuskie kożuchów
  • Zainteresowania:robota,robota,robota. Od świtu do zmierzchu

Napisany 09 styczeń 2015 - 16:47

Kury

To ile masz drobiu [niosek, broilerów] że ci tygodniowo mieszasz 50ton?  :o

Ile Ci dziennie 1 nioska [jak masz] zje paszy?

 

nioska zjada ok 170 gram na dobę

mam brojlery

100 ton tygodniowo? 100 tys sztuk masz?

 

100 tyś nie. Najczęściej ponad 160 tyś :lol:

Myślę że w tym roku ruszy budowa czterech dużych na 170- 180 tyś :)


Może 100kg tygodniowo? To około 150szt by musiał mieć.
Ps.Ile waży taki worek 50kilowy wypełniony śrutą? Bo chyba śrut lżejszy od zboża?

 

ok 38-40 kg waży worek śruty


Edytowany przez saszeta, 09 styczeń 2015 - 16:48.


#138 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 09 styczeń 2015 - 17:15

Kury

A to brolier ile zjada, pewno pod 300gram na dobe?



#139 Share rolstudent

rolstudent

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2149 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazury
  • Zainteresowania:Hodowla bydła mlecznego :)
    Nowoczesne techniki uprawy

Napisany 09 styczeń 2015 - 19:58

Kury

Z gniotownika? Ok. A chodzi ci o śrutownik bijakowy czy taki na kamienie. Saszeta- mam zdj mojej śruty w galerii to zobacz czy nie za gruba nie za drobna.
Czyli gniotownik:
bydło
drób
Śrutownik:
trzoda
Na razie mam bijakowy ale kiedyś może sobie kupie gniotownik walcowy :D
A z gniotownika to się lepiej przyswaja? Jak to z tym białkiem? Na walcowym się grzeje bardziej niż na bijakowym?



mam gniotownik na sprzedanie 7 kw trzy walce. nienadaje sie on do tmru. do żywienia z ręki jak najbardziej.

ma może ktoś sprawdzona recepture dla kor niosek? moze byc na pw

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kury Dzisiaj, 04:19
  •  

#140 Share dawidursus323

dawidursus323

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Ursus i technika rolnicza.

Napisany 09 styczeń 2015 - 20:17

Kury

Co masz na mysli przez pojęcie tmru i żywienie z ręki?

 

 



Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Ceny drobiu, jaj i zbóż zobacz »