karuś

Tucz kontraktowy [połączone]

Polecane posty

karuś    5

Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pavel    12

dlaczego z tym co piszesz kojarzy mi sie słowo "nakładczy"? dobrze mi sie wydaje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Wszędzie są nakłady. Nie wiem czy Ci się dobrze kojarzy, bo dla mnie to są normalne sumy jak na dużą hodowlę. Inni kontraktujący widzą w tym same minusy np. drogi warchlak porównując z takim "targowym" (za jedną sztukę parka), drogie leki (bo stosują je kiedy wpadnie choroba, a wiadomo lepiej zapobiegać jak leczyć), droga pasza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pavel    12

hehe w sumie to chodziło mi tylko o nazywanie tego systemu "tuczem nakładczym" :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinC360    32

Dołącze się do dyskusji.Gadałem z facetem,który zakontraktował świnie u DUDY (ich pasza,ich prosięta) i powiedział,żę za 100szt. po odliczeniu wszystkich kosztów (prosiętam,pasza) wyszło mu na czysto rzeekomo 7500zł.Zapomniałem się zapytać ile je trzymał i do jakiej wagi.Może wiecie coś więcej o kontraktacji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Tak się składa, że mam też od Dudy. Warchlaki są ich, a pasza nie. Możesz sobie poszukać dostawcy, albo robić samemu. MarcinC360 kiedy to było, że zarobił 75 zł/szt? Co więcej byś chciał wiedzieć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinC360    32

Ta rozmowa była jakiś rok temu,ale bardzo dziwne mi się to wydało,że tylko tyle zarobił.A h** z nim,pewnie kanciarz zawodowy :) Jeżeli można wiedzieć to jak Ty karuś na tym wychodzisz?Jeżeli bym się decydował na zakontraktowanie z Dudą to brałbym tylko od niego warchlaki.Paszę miałbym swoją.Jaka jest cena jego warchlaków?Co najważniejsze ile płaci za kg żywca,słyszałem,że ważą dopiero po uboju i płacą od 4zł/kg??Proszę uprzejmie o odpowiedz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Już nic nie zakontraktujesz - limit się wyczerpał. Na tym interesie wychodzę różnie. W zeszłym roku sierpień to było coś. Nigdy nie było zero, a jak nie dokładasz to jest dobrze. Teraz cena rośnie z dnia na dzień (dzisiaj 4.6). Teraz się warunki trochę pozmieniały (cena warchlaka jest liczona w dniu odstawy). Za warchlaka ok 25 kg trzeba dać ok 200 zł. Wszystkie tuczniki idą na WBC co przekłada się o ok 40 zł więcej niż na żywą. Paszę w 70% kupuję gotową, bo mam za mało ha lub za dużo świń :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukas120    4

w majowym TOP AGRAR była wypowiedz dwóch rolników jeden odstawiał do Rolimpexsu (chyba) a drugi do Dudy (a propo słyszałem że dziś ich blokowali) łączyło tych rolników jedno na ostatnich rzutach wyszli na minus no i ja sam sobie innego salda niewyobrażam też odstawiam do Dudy ale nawet bez umowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Bez obrazy lukas120 ale chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jeden ma umowę z Salusem, a drugi z Animexem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukas120    4

poprostu nie pamiętałem nazw firm ale zapamiętałem ze Animex w ciężkich czasach rekompensuje częćciowo kosztu chyba do zeżyca paszy 2,8kg/kg jak teraz się pomyliłem to tego artykulu muszę poszukać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinC360    32
Już nic nie zakontraktujesz - limit się wyczerpał. Na tym interesie wychodzę różnie. W zeszłym roku sierpień to było coś. Nigdy nie było zero, a jak nie dokładasz to jest dobrze. Teraz cena rośnie z dnia na dzień (dzisiaj 4.6). Teraz się warunki trochę pozmieniały (cena warchlaka jest liczona w dniu odstawy). Za warchlaka ok 25 kg trzeba dać ok 200 zł. Wszystkie tuczniki idą na WBC co przekłada się o ok 40 zł więcej niż na żywą. Paszę w 70% kupuję gotową, bo mam za mało ha lub za dużo świń :D

 

A jak jest z tym limitem,czy jest on na dany rok?Czyli,że np. w przyszłym roku będę mógł zakontraktować?Możesz mi jeszcze napisać,jaki zarobek masz np. na 100szt po odliczeniu kosztów (pasza,prosięta) i do jakiej wagi je trzymasz i przez jaki okres czasu?Zastanawiam się,może kupić 100szt od zufanego hodowcy (ma 30 macior) i oddawać normalnie,do ubojni,bez kontraktacji. Ostatnio kupilem 10szt po 75zł szt.-prosięta już same jadły i były bardzo ładne,szczepione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Nowych producentów już nie szukają. Mają już ich wystarczająco. Na 100 szt. to jest różnie raz więcej, raz mniej. Średnio będzie tak 5 - 6 tys. Trzymam je do wagi min 115 kg (nawet zdarzą się takie co mają ok 150 kg). Świnie rosną bardzo szybko. Od 25 kg do 115 - 120 kg ok. 100 dni (pierwsza partia tj ok. 30%, a reszta jedzie po 2 tyg). Mniejszych jak 110 kg nie opłaca się odstawiać, bo nie pokryje wszystkich kosztów (pasza, warchlak, profilaktyka).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukas120    4

a jakie masz wybicie tych dużych sztuk 120-150kg bo jak ja obserwuję liste sztuk po wubiciu to kak sie trafi sztuka po wybiciu pow100kg to spada do U a częściej R a jak jakaś wyjdzie w O to taki Salus cene o 1zł obniża i jaką masz rase świń?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Wybojowość 80%. Jak przychodzi wydruk szczegółowy to wszystko widać, jaka sztuka i jak mięsność. Z klasą R to różnie bywa. Nie raz będzie w niej taki 80 kg WBC, a taki 115 kg WBC w E. Rasa świń to Naima.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukas120    4

a jak jest z użyciem paszy przez te świnie bo ja mam krzyżówk PBZxFH16 te świnie mało jedzą i (są krótkie i mają krótki przewód pokermowy) i na początku byłem mile zaskoczony ich przyrostm ale na grower to 17%soi a finiszer 11% bo inaczej to stoją w miejscu i takiej paszy potrzebuja 2,8-3,0kg/kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

To dosyć dużo jak na 1 kg przyrostu. Pierwsze sztuki zamkną się w 2.3 kg, a te ostatnie to w ok 2.7 kg. Średnio to te 2.5 kg. Te świnie na byle czym nie urosną. Pasza musi mieć bardzo dobre parametry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

Paszy dla tych świń nie zrobisz samemu, chyba, że chcesz mieć ponad 3 kg / 1 kg przyrostu i trzymać je przez 4 miesiące do 100 kg. Ok 200 t paszy kupuję, a swoje zboże skarmiam (jak starczy) od wagi 90 kg do 120 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adasiorek    5

widze ze nikt z was nie kontraktuje z sokolowem

ja sie teraz zastanawiam z rozpoczeciem produkcji

ale narazie tylko tucz

troche sie boje bo musze sporo kasy wladowac by postawic budynek

ze zbytem bym sie nie martwił tylko czy wyjde na swoim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5
nie wiecie czy zakłady mięsne w Łukowie prowadzą tucz kontraktowy??

 

W tygodniku rolniczym jest ogłoszenie, więc pewnie szukają producentów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poznaniak    6

Karuś z tego co sie orientuje to u dudy płacisz za prosiaka przed dostawa.

Jak to wyglada? Dzwonisz zamwiasz a oni przysyłaja Ci podpisana umowe która i Ty masz podpisac i przelewasz pieniazki nastepnie czekasz za prosiakiem? Czy tak to wyglada?

Jaki jest ten czas oczekiwania? Czy tranzakcja jest odpowiednio zabezpieczona aby nie było sytuacji ze pieniazki przelejesz a prosiaka nie ujrzysz? Czy jak zamawiasz 30 kilogramowego warchlaka to takiego dostajesz czy tez przywoza to co jest na fermie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karuś    5

To słabo się orientujesz. Zasady są takie jakie były na początku czyli np kupujesz dzisiaj warchlaka, a płatność za niego następuje w dniu odstawy tuczników jedna nie dłużej jak 120 dni. W ten sposób nie musisz wykładać funduszy na zakup.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poznaniak    6

Chodzi mi o sytuacje ze biorę od dudy warchlaka ale tucznika sprzedaje do innego zakładu.

Rozmawiałem z ich przedstawicielem i mówił że właśnie można podobnie jak Ty wziąć prosiaka i rozliczyć sie za niego gdy zdamy im tucznika lub wziąć prosiaka za gotówkę i wtedy nie musimy im oddać tucznika.

Ale przy tej drugiej opcji trzeba zrobić przedpłatę i chce wiedzieć jak to wygląda czy to jest odpowiednio zabezpieczone i pewne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez nightmare
      W jakich ilościach podajecie pasze treściwe swoim jalowkom powyżej 3 miesiąca zycia?
    • Przez Kapi21
      Witam koledzy. Mam kilka pytań dotyczących budek igloo. Do jakiego wieku trzymacie sztuki w grupowym igloo? Ile kosztuje taki luksus. Chciałbym odchowywać cielaki do roku w nim, ponieważ produkuję wolowinkę , a po roku sztuki poszłyby na uwięź ponieważ lepiej mi przyrastaja. Planuję wylanie płyty betonowej ustawienie tam igloo, nad nimi dodatkowy dach, ewentualnie siatki przeciw wiatrowe. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za info. Pzdr.
    • Przez Dawid906
      Witam wszystkich.
        Tak, jak w temacie... Planuję zacząć hodowlę świń w cyklu zamkniętym. Posiadam już (jak myślę) wystarczającą wiedzę na temat hodowli tych zwierzą ponieważ pracowałem w gospodarstwie ( a w zasadzie to teraz już tylko dopomagam w niektórych rzeczach) znajomego. który takową się zajmuje i nauczyłem się bardzo dużo przez ten czas. Osobiście hoduję po kilka sztuk tuczników rocznie ( rekreacyjnie ). W marcu/kwietniu otrzymam od ww znajomego 30-to paro kg prosiaczka, którego zostawię na loszkę (Z tego co mówił, jest to świetny materiał na maciorę). Wiem, w jaki sposób ją odchować, a nasienie, jakim zostanie zainseminowana jest najwyższej jakości (wszystkie swoje maciory tym zapładnia, a tuczniki z tych zapłodnień mają tendencję do wydajności rzeźnej przekraczającej 60 %). Oczywiście posiadam odpowiednio przystosowany obiekt (stara stajnia- odnowiona, przebudowana już na chlewnię, przygotowane zagrody, a'la "porodówki" , paszniki, poidła itd...). "Moje" gospodarstwo liczy około 13 ha., z czego ja mam dla siebie jakieś 2 ha pola ornego (III-V klasa ziemi), reszta to część taty. Problem w tym, że ta moja działka to kilku / kilkunasto-letni ugór, który jak do tej pory stalerzowałem ( 7-go lutego) i jak tylko lekko popuszczą śniegi, zaoram to na głębokość ok. 40cm. Do dyspozycji mam chyba wszystkie potrzebne maszyny typu ciagniki (swoja 60-tke; 30-tke, 60-tke i 12-tke znajomego), kombajn bizon zo56, plugi, za niedlugo także prase i wiele innych... 
       Teraz mam pytania do Was, drodzy koledzy i koleżanki...
      1. Jak proponujecie zagospodarować te 2 ha, jakie zabiegi wykonać, jakich nawozów użyć, czy stosować dokarmianie dolistne itd, aby       uzyskać jak największy plon ?
      2. Czy z tej hodowli będą jakiekolwiek zyski ?
      3. Czy taki areał pozwoli mi na odchowanie 2 miotów rocznie, licząc że średnia ilość prosiąt z jednego miotu to około 12 ?
      4. Jakie polecacie koncentraty dla loszki, a także prosiąt i tuczników ? Osobiście jestem przekonany do wszelkiego rodzaju produktów firmy "Sano", ale chciał bym także dowiedzieć się od bardziej doświadczonych hodowców o koncentratach i wszelkiego rodzaju produktach innych firm, jakie stosujecie.

      Serdecznie dziękuję za każdą odpowiedź, jakiej udzielicie
      Pozdrawiam.

      Ps. Jestem nowym użytkownikiem forum, przepraszam jeśli temat dodałem w nieodpowiednim dziale. Przepraszam również za amatorski język.
       
    • Przez Jarek525
      Sprzedam

      Koncentrat sojowy dla warchlaków i tuczników od 25kg masy ciała do końca tuczu. Źródłem białka jest wysokobiałkowa (Hipro) poekstrakcyjna śruta sojowa. Koncentrat zawiera odpowiednio zbilansowane ilości aminokwasów, niezbędne witaminy i mikroelementy, aromaty i substancje zapachowe poprawiające pobieranie paszy przez zwierzęta.

      Bez dodatku śruty rzepakowej.

      Sposób dawkowania
      - warchlaki od 25-50 kg    15% -17,5%
      - tuczniki od 50-80 kg:      12,5% -15%
      - tuczniki od 80-110 kg:     10% -12,5%

      Parametry:
      Białko surowe 40,0 %,
      oleje i tłuszcze surowe 2,7%
      lizyna 4,4%,
      metionina 0,65%,
      met + cyst. 1,25%,
      treonina 1,8%,
      tryptofan 0,5%,

      Cena 2100 brutto przy zakupie minimum 1 tony (1000kg)
      Dowóz w cenie na terenie całej Polski (minimum 1 tona).
      Płatność przy dostawie kurierowi.

      Przy większych ilościach możliwa negocjacja cen.

      Zdjęcie przedstawia sprzedawany koncentrat.
      Produkt w workach 25kg, 1000kg na palecie.

      Jesteśmy legalnie działającą mieszalnią pasz pod Poznaniem, gdzie koncentrat jest produkowany.
      Kupujesz u producenta dzięki czemu omijasz pośredników i ich marże !

      Oczywiście na produkt wystawiamy Fakturę Vat.
       
      Kontakt:
      Tel. 664 764 296
       

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj