Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszone ogórki/kapusta


9 odpowiedzi na ten temat

#1 Share semenpl2

semenpl2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sitno 21-560
  • Zainteresowania:energia odnawialna, fundusze UE, warzywa

Napisany 12 maj 2010 - 16:21

Kiszone ogórki/kapusta Witam tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec czy ktos na AF zajmuje sie kiszeniem kapusty a szczególnie zalezy mi na ogórkach. Nie mam zadnej wiedzy na ten temat moze po za tym ze takie kiszonki sa smaczne:) w czym mozna takie warzywka kisic chodzi mi oczywiscie o wieksze ilosci nie tylko na potrzeby wlasne czy zeby je potem sprzedac potrzebne sa jakies certyfikaty sanitarne badania urzedowe jak tak to jakie jak wyglada rynek na takie produkty czy jest zapotrzebowanie generalnie jesli ktos byl by na tyle mily prosze o wszelkie informacje na ten temat. Z góry dziekuje

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszone ogórki/kapusta Dzisiaj, 12:30
  •  

#2 Share Przemko

Przemko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 415 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:USŁUGA KOSZENIA ZBÓŻ KOZIENICE, MAZOWIECKIE, OKOLICE

Napisany 12 maj 2010 - 18:48

Kiszone ogórki/kapusta Kolega, tak się składa że ja właśnie kisze, powiedz mi co dokładnie chcesz wiedzieć??? Większe ilość to znaczy ile 500 kg czy 500 t ?? , pisz a odpowiem na wszystkie szczegółowe pytania :lol:

#3 Share BartekM

BartekM

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 602 postów

Napisany 13 maj 2010 - 11:43

Kiszone ogórki/kapusta Również chciałbym sie dowiedzieć jak jest ze zbytem ogórków kiszonych, jakie są wymogi do prowadzenia takiej działalności i czy idzie na tym w ogóle zarobić:lol: Pozdrawiam

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Kiszone ogórki/kapusta Dzisiaj, 12:30
  •  

#4 Share Przemko

Przemko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 415 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:USŁUGA KOSZENIA ZBÓŻ KOZIENICE, MAZOWIECKIE, OKOLICE

Napisany 13 maj 2010 - 15:11

Kiszone ogórki/kapusta Kolego ten rynek jak każde inne nie jest pewny, wiadomo że kiedyś przyjdzie taki rok np raz na 5 lat że zarobisz i to dużo, ale w inne lata albo wyjdziesz na zero lub nawet dołożysz, w tym roku dla przykładu powiem Ci tak ogórki zielone kupowało się nawet po 2.2 zł a teraz kiszone sprzedaje się po 1,9 zł więc już jesteś 30gr do tyłu a gdzie jeszcze przyprawy, sól,robocizna itp. Więc w sumie jesteś około 1zł na kg do tyłu. Ale nie powiem był i taki rok że za zielony płaciłeś max 80 gr a sprzedałeś po 4,5 zł.:lol:

#5 Share semenpl2

semenpl2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sitno 21-560
  • Zainteresowania:energia odnawialna, fundusze UE, warzywa

Napisany 13 maj 2010 - 18:37

Kiszone ogórki/kapusta 500 t to moze nie ale tak z 50 na dobry poczatek:P no najbardziej chodzi mi o to czy jakas kontrola sanitarna certyfukaty takie sprawy sa do tego potrzebne?? w czym najlepiej sie kisi ogorki w beczkach czy w silosie czy potrzeba jest do tego kontrolowana atmosfera czy np w piwnicy da rade gdzie mozna sprzedac kiszonego ogorka do jakichs hurtowni czy moze sa jacys wieksi odbiorcy w czym sprzedajesz ogorka w wiaderkach/beczkach??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszone ogórki/kapusta Dzisiaj, 12:30
  •  

#6 Share Przemko

Przemko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 415 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:USŁUGA KOSZENIA ZBÓŻ KOZIENICE, MAZOWIECKIE, OKOLICE

Napisany 13 maj 2010 - 19:07

Kiszone ogórki/kapusta Ja to robię bez żądnych kontroli, certyfikatów i innych podobnych. Sprzedaż głównie do firmy "Smak" obecnie to jest "Prymat" również duży rynek zbytu to okolice Białegostoku. Kisić możesz zarówno w beczkach jak i silosach, a silosy też posiadasz ??? W piwnicy też można kwasić, ale najlepiej jakbyś je zakwasił i postały w beczkach jakieś 3 dni na słonku, a potem do piwnicy i w 100 % się udadzą. Głównie sprzedaje w beczkach, w wiaderkach też idą, ale to tylko głównie na export, ( odbiorcami jest nasz wschodni sąsiedzi ) :lol:

#7 Share semenpl2

semenpl2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sitno 21-560
  • Zainteresowania:energia odnawialna, fundusze UE, warzywa

Napisany 13 maj 2010 - 19:17

Kiszone ogórki/kapusta niestety nie posiadam silosu ale zasze mozna go zrobic:P acha takze nic nie trzeba miec zadnych certyfikatow sanitarnych jak ja to nazywan takze spoko generalnie chodzi mi o to ze uprawiam ogora i mam kontrakt na takie do 9cm dlugosci (w praktyce i sporo wieksze sei wpycha) tylko nie mam co zrobic z takimi wiekszymi ogorkami bo przetwornia ich nie skupuje dlatego zastanawiam sie nad kiszeniem ale tak wlasnie amatorsko w beczkach a mogl bys opisac technologie kiszenia czego ile sie dodaje do wody do ogorkow zeby dobre wyszly a wlasnie i jakiej wielkosci maja byc ogorki do kiszenia czy to zalezy od klienta

#8 Share Przemko

Przemko

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 415 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:USŁUGA KOSZENIA ZBÓŻ KOZIENICE, MAZOWIECKIE, OKOLICE

Napisany 13 maj 2010 - 20:18

Kiszone ogórki/kapusta Wszystkie ogórki da się zakisić :)wsypujesz ogórki do beczki, zalewasz to solanką 10% na 1000 l wody 100 kg soli, pozostawiasz zalane na dzień, tak żeby naciągnęły, na następny dzień mimo ze beczka wcześniej była pełna to spokojnie wejdzie Ci jeszcze 7 kg ogórków dodajesz liści laurowych, gorczycy, można też ziele angielskie, ja daje wszystkie tak na oko, około po garstce na beczkę taką 160l, na górę 2 dobre garśći kopru, dolewasz do pełna solanki i zakręcasz i do przechowalni. Potem po jakiś2 miesiącach, musisz wszystkie beczki odkręcić, zebrać pleśń, i dolać solanki, bo inaczej nic nie wyjdzie z nich. Ja jeszcze dodaje konserwant, benzoesan sodu :lol: Masz jeszcze pytania to pisz :lol:

#9 Share bambo222

bambo222

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 maj 2012 - 16:45

Kiszone ogórki/kapusta Witam
Przemko napisał wszystko bardzo ładnie tylko nie podałeś ile tego benzoesanu sodu dodaje się na 1000l. solanki.
I mam jeszcze pytanko czy można dodać benzoesan sodu do kapusty kiszonej i co to daje.

z góry dzięki za odpowiedź.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszone ogórki/kapusta Dzisiaj, 12:30
  •  

#10 Share Camel7771

Camel7771

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 114 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gmina Charsznica

Napisany 16 maj 2012 - 18:36

Kiszone ogórki/kapusta Witam. Przemko mam pytanie do Ciebie, ponieważ Jesteś z Kozienic a tam u was dużo ogórka to pewnie będziesz znał odpowiedź na moje pytanie. Kiszę około 50 ton rocznie, nie dużo ale na własny zbyt to wystarczy. Uprawiam swojego ogórka odmiany atlantis, atomic i jeszcze jakies 2 też dobre, ogórki są odchwaszczane, podlewane odpowiednimi środkami. Pierwsze 3 zbiory sprzedaje na malosolnego, puźniej dopiero kisze do beczek. Od rana zbieram ogórka, odrazu myję go i w tym samym dniu kiszę. Daję 11 kg. na beczke 120 l. do tego przyprawy i konserwanty takie jak solbinian i chlorek wedlug swojej receptury. I moje pytanie czemu około lutego jak zostaje mi z 15 ton to ogórek niby jest twardy ale rzadko który chrupiący ( miękki w zgryzie ) dlaczego tak się dzieje? Po zakiszeniu beczki zamykam w przechowalni gdzie caly rok jest stała temperatura. Co jest nie tak?

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Siew warzyw w listopadzie? Tak, ale nie wszystkich zobacz »