Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z wałkiem WOM


26 odpowiedzi na ten temat

#21 Share MichalM1

MichalM1

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 13 październik 2012 - 12:06

Problem z wałkiem WOM Witam. Również mam problem z WOM w MF 3085. Po włączeniu i kilkusekundowej pracy WOM się rozłącza. Co ciekawe nie zaświeca się żadna z diod/ żarówek kontrolnych. Sprawdziłem żarówki pod zegarami - wszystkie sprawne. Dostałem się do układu sterującego pod kabiną ciągnika (z prawej strony) w celu sprawdzenia połączeń. Pobieżne oględziny i ponowne podłączenie kostek po ich uprzednim wyczyszczeniu „Kontaktem” nie przyniosły pożądanego efektu. Dodam, że posiadam Autotronic II z 03.2010. Multimetrem sprawdziłem włącznik WOM wciskany dźwignią przy EHR. Jest on sprawny, a siła docisku dźwigni wystarczająca.

Zasugerowałem się wypowiedziami powyżej i chciałem rozłączyć czujnik obrotów WOM (tylko tymczasowo, aby kontynuować pracę). Nie wiem czy rozłączyłem odpowiedni czujnik, ale wykonanie tej czynności nic nie zmieniło. Możliwe, że tak jak napisał ktoś powyżej wynika to z wersji Autotronica. Chciałbym wymienić ten czujnik. Proszę o potwierdzenie czy to jest rzeczywiście czujnik odpowiedzialny za WOM. Dodaję zdjęcia:
1. https://docs.google....M0ZzZC1Bcm9zZ1U – przy siłowniku w czarnej izolacji? Brązowo-żółty jak się domyślam to od EHR?
2. https://docs.google....TldNWmgwb215R0E – rozłączyłem te połączenie, aby sprawdzić działanie bez czujnika
Wszystkie sugestie i zalecenia będę wykonywał w piątek/ sobotę 20.10.2012, gdyż studiuję. Z góry dziękuję za pomoc.
P. S. Wykluczam brak ciśnienia oleju. Kontrolka ciśnienia sprawna, czujnik spadku ciśnienia wymieniony, pompa nowa (swego czasu miałem z tym problem).

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z wałkiem WOM Dzisiaj, 01:06
  •  

#22 Share mariusz(ZDUN)

mariusz(ZDUN)

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1051 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Borki Kosy Siedlec Mazowieckie

Napisany 13 październik 2012 - 18:06

Problem z wałkiem WOM tak to jest jeden z czujników bo jest jeszcze jeden czujnik obrotów wejścia. napewno jest cośnie tak albo z czujnikiem albo z samym sprzęglem widzi poślizg i wyłącza WOM jedynym wyjściem do dalszej pracy jest zamiana kabli na dwóch górnych cewkach wtedy \wom zacznie działać na wyłaczonym a przestanie na włączonym jedynie takie rozwiązanie nie ma miękkiego startu wieć duże obciązena wałka wykluczają tą możliwość co do samych kontorlek jeśli żarówki masz sprawne to alb nie ma wyjścia sygnału z komputera albo jest przerwa w instalacji
Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

#23 Share MichalM1

MichalM1

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 17 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie

Napisany 13 październik 2012 - 21:10

Problem z wałkiem WOM Przyglądam się schematowi Autotronica. Na wtyczce A do pinu 7 podpięta jest właśnie żarówka ostrzegawcza od WOM. Planuję wpiąć się do niej multimetrem i sprawdzić ciągłość. Co do czujnika: czy wystarczy, do oceny jego sprawności, zbadanie rezystancji?
@Mariusz: Gdzie znajdę ten drugi czujnik o którym wspominasz? Czy na schemacie on jest nazwany: "Engine speed sensor" (wtyczka D, piny 2-3)? Czy sprzęgło jest odpowiedzialne za miękki start? Do tej pory nie działał on idealnie...
Dla potomnych wrzucam schemat Autotronica, który odkopałem gdzieś na forum: https://docs.google....R2xBTnFadWp3cVU

#24 Share mariusz(ZDUN)

mariusz(ZDUN)

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1051 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Borki Kosy Siedlec Mazowieckie

Napisany 29 październik 2012 - 21:12

Problem z wałkiem WOM jeden czujnik to czujnik obrotów pompy a drógi z tyłu na zmianie obrotów i tu jest porówna prędkośc obrotowa i na tej zasadzie wykrywany jest więkrzosci ciągnków poślizg sprzegla
Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z wałkiem WOM Dzisiaj, 01:06
  •  

#25 Share instas

instas

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 222 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 luty 2015 - 21:32

Problem z wałkiem WOM

Odświeżę trochę temat. Ja mam podobne problemy w aresie 710. Po włączeniu wałka zaczyna startować i po kilkunastu sekundach mruga kontrolka wom-u. Obrotów nie wyświetla. Raz się zdarzyło że zaczął pokazywać obroty i wałek się nie wyłączał. Nie wiem tylko czy tam były dwa czujniki na wej. i drugi na wyj. Jeden wykręciłem, zamontowany jest on w takim miejscu że po odpaleniu od razu kręci się jakaś zębatka, więc raczej jest na wej. i obr. wałka nie pokazuje. Dodam że po odłączeniu tego czujnika nie działa napęd, blokada, półbiegi no i sam wom. Po takim zabiegu trzeba odłączyć aku. żeby wszystko wróciło do normy.



#26 Share wiekal

wiekal

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów

Napisany 22 kwiecień 2016 - 09:27

Problem z wałkiem WOM

witam 

 

wiem ze nie na temat ale prosze o porade w moim case international 845 xl nie działa wałek WOM nie załencza sie wogóle do tej pory wszystko było ok a teraz cisza nic nie stuka n ie trzeszczy a nie działa ani przy obciążeniu ani bez   proszę o rade co to moze być       żona rolnika z zamiłowania proszę o jkąś odpowiedź 



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z wałkiem WOM Dzisiaj, 01:06
  •  

#27 Share lukbold

lukbold

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2253 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mikołów

Napisany 22 kwiecień 2016 - 11:22

Problem z wałkiem WOM

prosze udać się do działu CASE ;) http://www.agrofoto..../forum/32-case/ w dziale MF to my niepojmajet o co tam chodzi ;)



Podobne tematy