Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamierzam trzymac krowy mleczne


133 odpowiedzi na ten temat

#101 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 maj 2008 - 18:16

Zamierzam trzymac krowy mleczne

jam mam 23 lata i mam poważny dylemat czy zostawić na gospodarstwie skończyłem niedawno studia i sie zastanawiam czy zostać na wsi czy pójść do jakieś pracy ? mój tata zamierza przekazać gospodarstwo o powierzchni ok 50 ha plus dzierżawy zajmujemy sie hodowla bydła mam pytanie do was co byscie zrobili na moim miejscu ?


Wszystko zależy od tego czy masz chęci do roboty, jeżeli je masz to nie masz się nad czym zastanawiać. Ja gdybym miał teraz otrzymać gospodarstwo, zostałbym, mam nadzieję, że "ochota'' nie odleci mi za 3 lata kiedy będę szedł na AR.

KS Falubaz


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zamierzam trzymac krowy mleczne Dzisiaj, 02:18
  •  

#102 Share gosc1

gosc1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 24 maj 2008 - 18:19

Zamierzam trzymac krowy mleczne To Twoja decyzja i ty odpowiadasz za to co wybierasz. Czy jak jeden napisze ,,ja bym został,, a drugi(mniej prawdopodobne): ,,ja bym sobie znalazł inna pracę,, - to ci to pomoże. Twoja decyzja. Czy jeżeli pójdziesz do jakiejś pracy to czy gospodarstwem nadal zajmie się tato, czy będzie likwidacja ?. 50 ha + dzierżawy i hodowlą bydła to nie mało, na pewno zyski masz z tego nie takie małe. A w innej pracy, to jakiej ? Lepsze wynagrodzenie, więcej wolnego? No nie wiem...

#103 Share lukaczmarek

lukaczmarek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2660 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Łowicza

Napisany 24 maj 2008 - 19:38

Zamierzam trzymac krowy mleczne Ja powiem tak 5o ha to dużo. wystarczająco żeby sie spokojnie utrzymac myślę że nawet z produkcji roślinnej. A jeśli masz jeszcze produkcję zwierzęcą wybudowane obory i park maszynowy to ja bym napewno został

#104 Share Piotruniu25

Piotruniu25

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2176 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:KPK Kumurun Team.

Napisany 24 maj 2008 - 20:05

Zamierzam trzymac krowy mleczne Ja mam 5 ha ziemi i mi starcza kiszonki,zboża ale słome muszę kupiować a mam 6 krów i 1 jałóke i klacz.

#105 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 28 maj 2008 - 13:57

Zamierzam trzymac krowy mleczne Orientuje się ktoś jaki by był koszt obory na 20-30 sztuk z możliwością dobudowania w przyszłości ?

KS Falubaz


#106 Share lukaczmarek

lukaczmarek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2660 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Łowicza

Napisany 28 maj 2008 - 15:36

Zamierzam trzymac krowy mleczne Łatwo policzyć około 10 tys na stanowisko. Oczywiście zależy to od bardzo wielu czynników m.in czy wolnostanowiskowa, czy uwięziowa, czy na rusztach czy płytka ściółka czy głeboka, czy bedzie budować firma czy sam bedziesz dużo robił....

#107 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 28 maj 2008 - 16:42

Zamierzam trzymac krowy mleczne Myślę, że jeżeli miałbym zamiar dobudować jeszcze do tej obory drugie tyle to lepsza byłaby wolnostanowiskowa na głębokiej ściółce, no a roboty to najlepiej by było zrobić dużo samemu.

KS Falubaz


#108 Share lukaczmarek

lukaczmarek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2660 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Łowicza

Napisany 28 maj 2008 - 17:02

Zamierzam trzymac krowy mleczne Czym więcej robisz sam tym taniej cię to wychodzi. Wariant bezuwięziowy z głęboką ściółką jest najtańszy. Polecał bym do tego jeszcze korytarz gnojowy na rusztach. Wychodzi troche drożej ale dużo mniej pracy. Oczywiście musisz się liczyć z tym że na głębokiej ściółce wychodzi dużo słomy. No i oczywiście hala udojowa i te sprawy

#109 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 28 maj 2008 - 18:02

Zamierzam trzymac krowy mleczne Ze słomą nie będzie problemu, jak braknie mojej, to od sąsiadów po żniwach mogę spresować bo wszystko tną ;p Tylko najgorzej z kosztami będzie, bo wiadomo nie chce się człowiek zadłuzyć po uszy, a potem po nocach nie spać.

KS Falubaz


#110 Share raul1985

raul1985

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 218 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Białej Podlaskiej

Napisany 29 czerwiec 2008 - 10:09

Zamierzam trzymac krowy mleczne o to wlasnie chodzi ze jak czlowiek chce zaczac ten biznes to musi zadluzyc sie po uszy znam kilku znajomych ktorzy trzymali 15-25 krow i pobudowali nowe obory na 60 - 80 sztuk i teraz po kilku latach mowia ze 2 raz tego by nie zrobili a teraz gdy maja kredyty nawet nie moga sie z tego wycofać i musza zapiedielać nie ma zmiłuj sie nawet na wesele czy impreze nie moga sie wyrwać

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zamierzam trzymac krowy mleczne Dzisiaj, 02:18
  •  

#111 Share Ferdek07

Ferdek07

    Ferdek07

  • Members
  • PipPipPip
  • 7703 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 czerwiec 2008 - 11:37

Zamierzam trzymac krowy mleczne autor tego tematu chyba nie wie po ile za mleko płacą aktualnie mleczarnie, gdy się dowie napewno napisze ze temat uważa za zamknięty :D

#112 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 29 czerwiec 2008 - 18:54

Zamierzam trzymac krowy mleczne Tylko zobacz, kiedy ten temat został założony ... :D

KS Falubaz


#113 Share qazi

qazi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 29 czerwiec 2008 - 18:58

Zamierzam trzymac krowy mleczne

autor tego tematu chyba nie wie po ile za mleko płacą aktualnie mleczarnie, gdy się dowie napewno napisze ze temat uważa za zamknięty :D

chyba u Ciebie jest coś nie tak z mlekiem że tak mało ci płacą albo masz za wysokie koszty że Ci cena jest za niska

#114 Share Ferdek07

Ferdek07

    Ferdek07

  • Members
  • PipPipPip
  • 7703 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 czerwiec 2008 - 19:16

Zamierzam trzymac krowy mleczne a może poprostu cena mnie dołuje, mleko mam w extra

#115 Share qazi

qazi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 29 czerwiec 2008 - 19:19

Zamierzam trzymac krowy mleczne klasa to nie wszystko
ale to chyba nie o tym temat

#116 Share arassso

arassso

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jacków k.Lublina

Napisany 02 grudzień 2008 - 11:58

Zamierzam trzymac krowy mleczne

o to wlasnie chodzi ze jak czlowiek chce zaczac ten biznes to musi zadluzyc sie po uszy znam kilku znajomych ktorzy trzymali 15-25 krow i pobudowali nowe obory na 60 - 80 sztuk i teraz po kilku latach mowia ze 2 raz tego by nie zrobili a teraz gdy maja kredyty nawet nie moga sie z tego wycofać i musza zapiedielać nie ma zmiłuj sie nawet na wesele czy impreze nie moga sie wyrwać



Właśnie to jest prawda jeszcze połowa bólu jak np przejmuje się gosp nastawione na mleko i ma się z czego startować a zaczynać od początku to dla mnie to jest praktycznie równe samobójstwu. Stajesz się ty i rodzina niewolnikiem krów żeby zacząć musisz nabrać tyle kredytu ze jak weźmiesz to wycofać się nie wycofasz bo zanim rozkręcisz coś nowego to cie kredyty zjedzą. Roboty przy tym jest tyle ze szok p[przykładowo 30 ha gospodarstwo roślinne i 30 ha mleczne na roślinnym spokojnie wystarczył by mi 360 lub jakieś 80 koni i mały wypierdek do opryskiwacza przy 30 ha ziemi przy produkcji mlecznej mam dwa 360 i jednego 385 i ledwo się wyrabiam plus koszty maszyn potrzebnych do produkcji mlecznej siekałki siewniki do kukły i cała cała reszta kosiarki prasy owijarki samozbierałki. Ja siedzę w tym już od najmłodszych lat chociaż te 35 ha ornej i ok 20 ha łąk to nie dużo ale powiedziałem sobie ze rodzicom pomogę ale sam znaleźć sobie muszę jakąś robotę i zostawię sobie trochę ziemi abym mógł sobie obrobić po robocie i żadnej hodowli a na pewno nie krowy mleczne straszne koszta i strasznie duży wkład pracy

#117 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 02 grudzień 2008 - 12:45

Zamierzam trzymac krowy mleczne A według mnie przy hodowli bydła to raczej mniejsze ciągniki wystarczą. Przecież żeby ściąć trawę nie założę do rotacyjnej 100km ciapek spokojnie daje rade. Żeby przewrócić tak samo nie potrzeba wielkiego ciągnika. Prace polowe się rozkładają na dłużnej. Część pul jest nie orana (łąki) część siejesz jesienią, cześć wiosno i raczej nie na raz bo kuku przeważnie się sieje później. Ja ma bydło (tendencja wzrostowa) i mam330+tur oraz 3512 i spokojnie się wyrabiam. U mnie ciągnik 80 km to by chyba tylko chodził w pługu i agregacie (w dodatku musiał bym do takiego kupić te maszyny)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#118 Share lukaczmarek

lukaczmarek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2660 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Łowicza

Napisany 02 grudzień 2008 - 13:19

Zamierzam trzymac krowy mleczne andrzej2110 no zdecydowanie się z tobą niezgodzie. Ja mam hodowle bydła 15 ha i 3 ciągniki które są praktycznie cały czas w robocie. Wiadomo do orki, agregatu podorywkowego, głębosza itp potrzebuje dużego ciągnika. Ale kosiarka dyskowa tez potrzebuje czegoś więcej niż ciapka. Podobnie jak do prasy zwijającej, bele z sianokiszonka tez ciapkiem za bardzo nie da się przewozić wiec duże ciągniki są zdecydowanie potrzebne

#119 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 02 grudzień 2008 - 13:37

Zamierzam trzymac krowy mleczne U mnie jest ponad 16 ha i prawie 20 sztuk bydła i jeszcze na usługi jeżdżę. Wszystko obrobione na czas mam. Jak widzę niektórych co tylko w domu siedzą i się nie mogą wyrobić to się zastanawiam co oni tam robią. Mi to praktycznie brakuje pola do roboty a nie czasu. co do sianokiszonki to przecież po co bele i koszty??? Ja robię w pryzmie choć nie mam przyczepy samozbierającej. Ładuje turem na przyczepę i rozrzutnik i na kupie wale i się ugniata. Musze jeszcze wycinak jakiś kupić za parę złotych żeby było lepiej brać.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zamierzam trzymac krowy mleczne Dzisiaj, 02:18
  •  

#120 Share arassso

arassso

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Jacków k.Lublina

Napisany 02 grudzień 2008 - 16:53

Zamierzam trzymac krowy mleczne przyjedz do mnie twoimi ciągnikami i obrób mi wszystko i się wyrób życze powodzenia. Jak miałem 17 ha 12 krów i kilka tuczników na zabicie dla siebie z 5 ha łąk to sobie to samą 360 obrabiałem razem z wzrostem ha wzrastała średnia remontu 360 jak przedostatnich kilka lat obrabiała blisko 30 ha ornej to co zime coś trzeba było w niej remontować . Ale zauważ to że tu nie chodzi o to ze w przetrząsaczu czy w kosiarce da rade mi ciapaj tylko tu chodzi o to ze niedość ze trzeba sporo ornej obrobić to dochodzą jeszcze kiszonki zielonki i cała reszta no i trzeba mieć już te większe maszyny żeby pogonić i sie wyrobić a co za tym idzie mocniejsze ciągniki. A przy mały fakt przyda się mały ciągnik ale trzeba tez i jakiegoś woła pociągowe mieć

sory ale mam dobrego kumpla który sieje tylko pszenice i buraki i zasieją i ciagniki stoją cały sezon do żniw tylko ciapaj z opryskiwaczem polata w żniwa podorywka i znów stoją do siania na zimę i kopania buraków

Podobne tematy