Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hydraulika


19 odpowiedzi na ten temat

#1 Share petes

petes

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wodzisław ślaski

Napisany 15 marzec 2010 - 22:23

Hydraulika Witam mam taki problem podłączam tura daje dźwignie od hydrauliki (obojętnie góra dół) dzieje sie to samo zawór przeciążeniowy puszcza. Ciągnik pochodzi z 10 min to tur dostaje obiegu ale przy przegazówce znowu blokuje przepływ. Te zjawisko trwa od remontu a w czasie tego remontu został wymieniony polej z hydraulicznego na hipol i wymieniona pompa podnośnika która jest tak mocna że na niskich obrotach nie puszcza zawór przeciążeniowy tylko dusi ciągnik. Ma tak ktoś z was?? Co z tym zrobić założyć standardowe złącza hydrauliki te stare (kulowe) i sie to uspokoi?? Doradźcie koledzy bo mnie to dobija bo niby działa a później znowu kicha i sie zablokuje już próbowałem naspawywać na końcówki tura takie cypliki żeby bardziej wciskało i był obieg ale to na niewiele się zdaje. :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hydraulika Dzisiaj, 01:24
  •  

#2 Share coffey23

coffey23

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 322 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 15 marzec 2010 - 22:39

Hydraulika wiesz co zrobiłeś miałem podobną sytułacje w pługu obracanym zwiększyłem ciśnienie i niechciał obracać się bo za wyskie ciśnienie . u Ciebie po wymianie pompy i zalaniu gęstego oleju ciśnienie sie zwiększyło i zawór przepuszcza musisz zmniejszyć ciśnienie na roździelaczu :)

#3 Share petes

petes

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wodzisław ślaski

Napisany 15 marzec 2010 - 22:50

Hydraulika kolego a możesz mi powiedzieć jak to zrobić bo nie mam zielonego pojęcia. :)

Dodam że jest to Ursus 1014

#4 Share coffey23

coffey23

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 322 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisany 15 marzec 2010 - 23:20

Hydraulika i tu jest problem nie miałem doczynienia z ursusem ale może masz jakąś kość w samym turze? i może tam być jakiś zawór do podkręcania, jak nie ma to tylko zostaje szukanie w hydraulice ciągnika ale to musisz popytać użytkowników tych maszyn :)

#5 Share drejsyk

drejsyk

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:zachód

Napisany 16 marzec 2010 - 00:11

Hydraulika Jest kilka przyczyn np, złe szybkozłącza, nie podłączasz parami, możesz w prosty sposób sprawdzic gdzie jest błąd,szybkozłącza pracują parami,załóż na 1 wąż dwa szybkozłącza i wepnij je do ciągnika,jak ruszysz rozdzielaczem i będzie swobodny przepływ oleju to jest OK,oznacza to że szybkozłącz są dobre i pracują parami,jak wąż będzie się naprężał będziesz czuł opór to szukaj par, lub złego szybkozłącza.

#6 Share jaro1014

jaro1014

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 16 marzec 2010 - 08:49

Hydraulika Ja też miałem taki problem w ursusie 1014 miał założoną pompe hydrauliczną zmacnianą i jak założyłem tura to jak dałem na podnoszenie to na wolnych obrotach się trochę dusił i podnosił bardzo szybko a na większych obrotach silnika to ciśnienie gasiło ciągnik a tur ani drgną i teraz założyłem zwykłą pompe hydrauliki i jest spokój podejrzewam że u mnie przyczyną mógł być zawór główny przeciążeniowy hydrauliki ciągnika ponieważ na wężu doprowadzającym olej od rozdzielacza były odczuwalne uderzenia oleju sprawdź czy u ciebie tak nie jest

#7 Share samex69

samex69

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:powiat kolneński

Napisany 16 marzec 2010 - 08:51

Hydraulika Najprawdopodobniej masz walnięte szybkozłącze. Musisz je dokładnie sprawdzić .

#8 Share petes

petes

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wodzisław ślaski

Napisany 16 marzec 2010 - 08:51

Hydraulika Z tym to akurat nie ma problemu bo on czasami jak sie mu odwidzi pracuje (jest obieg) a w przypadku gdyby nie był parami to by nie miał szans ruszyć.


Pytanie dla bardziej obeznanych użytkowników tego ursusa gdzie się zmienia ciśnienie??

@samex69 Szybkozłoncza są drożne Gdy je odkręcę od ciągnika i od węża tura i dmuchane to nie ma oporów. Dodam że nic się nie zmieniło od jesieni tylko olej i pompa a szybkozłoncza są nadal te same. Chociaż na jesień było to łączone przejściówkami ze starego typu na szybkozłonzca ale te gniazda zostały te same (te z przejściówek dałem do ciągnik) próbowałem także na innych gniazdach i dzieje się to samo;/

@jaro1014 U mnie jest tak na niskich obrotach zadusza motor a na wysokich słychać że puszcza przelewowy. Ciśnienie wo gule nie dochodzi do węży z tura tylko się blokuje zaraz w ciągniku na wejściach z stąd nie można zaobserwować drgań. Wiadomo że jak woż jest niedrożny to aż go prostuje a tu żadnej reakcji. Jak przywiozłem ciągnik do mechanika to myślałem ze tur zamarzł i rozkręcałem węże doprowadzające wszystko a tu na wejściu blokowało. jak już pisałem naspawałem te dzióbki większe co daje to ze czasami na niskich obrotach mogę pracować. Przed ich naspawaniem nie było mowy o jakiej koldiek reakcji.

Edit: teraz mi przyszło na myśl że rozdzielacz też jest nowy (po regeneracji)

#9 Share dakota

dakota

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 28 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:motoryzacja, rolnictwo, dyskoteki i imprezy:)

Napisany 16 marzec 2010 - 09:43

Hydraulika w rozdzielaczu obok sekcji powinna być taka śruba,zazwyczaj jest dosyć duża, tam taka sprężynak z kulką w środku, jak wykręcisz to, wykręć to zobacz czy jak był po regeneracji to komuś nie przyszło do głowy coś zrobić z ta sprężynką, np skrucić, wtedy tak bedzie sie działo, lub możesz mieć to całkiem wykręcone, czyli ustawione na małe ciśnienie,podkręć ja troche i może być ok. ja miełem taki sam problem z rozdzielaczem, różne rzeczy robiłem a wystarczyło pokręcić ta śrubeczką.

#10 Share jaro1014

jaro1014

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 16 marzec 2010 - 18:56

Hydraulika A podstawowe pytanie sprawdzałeś ciśnienie na hydraulice zewnęcznej na przeciążeniu?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hydraulika Dzisiaj, 01:24
  •  

#11 Share petes

petes

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 281 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wodzisław ślaski

Napisany 16 marzec 2010 - 20:47

Hydraulika Problem rozwiązałem inaczej w miejsce szybkozłonczy wsadziłem normalnie kulowe ( stary typ) i wszytko działa na wysokich obrotach i na zimnym oleju a czemu blokowało szybkozłoncze to 1 niewiadoma.

Dziękuje wam za pomoc pozdro :)

#12 Share Burn001

Burn001

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 94 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 maj 2012 - 20:23

Hydraulika Witam, mam problem z ursusem 912, a mianowicie przy rączce od sterowania kiprem zginęła mi blokada na której olej spływa do skrzyni. Ta funkcja jest mi bardzo potrzebna do kosiarki i prasy. Proszę Was o pomoc i wskazówki jak to naprawić.

Edytowany przez Burn001, 22 maj 2012 - 20:24.


#13 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7797 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 22 maj 2012 - 21:19

Hydraulika Rozdzielaczu na tłoczku jest sprężynka jak na symeryngu. Pewnie ona puściła. Musisz plecak zdjąć i rozdzielacz rozkręcić.

#14 Share Fenol

Fenol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 sierpień 2012 - 13:38

Hydraulika Panowie co się stało w 385, pompa z 2005 r regenerowana hydramet tuchola wg mnie w bardzo dobrej kondycji. obecnie nie wiem jakich okolicznościach wyciekło mi sporo oleju tak że na bagnecie się nic nie pokazało. Olej dodany podnośnik pulsacyjnie podnosi ale słabo, skokowy, podniesie pusty wycinak do kiszonki, brak reakcji w hydraulice zewnętrznej zupełnie nie można uzyskać ciśnienie, nawet nie pryknie olejem. co jest grane? walnąłem parę razy z zawór za zaślepką z tyłu podnośnika ale bez rezultatu, 3 lata temu ciągnik zalałem świeżym hipolem 4. Co sprawdzić co jest walnięte.

Edytowany przez Fenol, 15 sierpień 2012 - 13:38.

kupując polski produkt dajesz zarobić producentowi, który odprowadzi podatki do budżetu, pośrednikom którzy też odprowadzą podatki, pracownikowi, który wyżywi rodzinę, wyśle dziecko do szkoły do której właśnie zakupiono nowe komputery za pieniądze z podatków. Nie bądź konsumentem, bądź obywatelem

#15 Share pawlus224

pawlus224

    Rolnik z zamiłowania :)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1982 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie - LLE
  • Zainteresowania:Ciągniki i maszyny rolnicze czasów PRL-u:)

Napisany 15 sierpień 2012 - 17:51

Hydraulika Na moje oko to pompa się zapowietrzyła (?) też tak nie raz mam ,że podnośnik przy unoszeniu drga i słychac takie bzyczenie pompy , gdy ciągnik popracuje chwilę to problem znika :)

ZAKUPIĘ KOSIARKĘ ROTACYJNĄ FAMAROL 1,65M

WYŁĄCZNIE WOJĘWÓDZTWO LUBELSKIE .


#16 Share Fenol

Fenol

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 sierpień 2012 - 21:12

Hydraulika przyczyna inna, prymitywna i trudna do wskazania- przesuwka nie przekazywała napędu na pompę, chodziła tylko wspomagająca. Konieczne rozpołowienie za pośrednią.
kupując polski produkt dajesz zarobić producentowi, który odprowadzi podatki do budżetu, pośrednikom którzy też odprowadzą podatki, pracownikowi, który wyżywi rodzinę, wyśle dziecko do szkoły do której właśnie zakupiono nowe komputery za pieniądze z podatków. Nie bądź konsumentem, bądź obywatelem

#17 Share mati5720

mati5720

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 78 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmia-mazury->Mrągowo->Prusinowo

Napisany 06 październik 2012 - 11:57

Hydraulika witam mam problem z podnośnikiem w 1002 nie mogę ustawić ramion na zadaną wysokość albo są podniesione albo są opuszczone w czym może być problem???
"John Deere bez kompromisów" :D

#18 Share zenon385

zenon385

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 223 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-Pom

Napisany 07 październik 2012 - 08:40

Hydraulika Może na początek przełącz na inną pozycje na siłowej dobrze się ustawia ramiona

#19 Share Bieszczadek

Bieszczadek

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 grudzień 2012 - 11:39

Hydraulika Witam. Mam problem z tzw. "Kiprem" Nie dawno zakupiłem do swojego ursusa 1201 pług 4 obrotową na lekkiej ramie z tym że obrót jest na "siłowniku zębatym" coś takiego jak obrót ramienia w cyklopie i gdy przestawiam na ostatnią dziurę (szerokosć robocza pługa) to nie obraca mi pługa do końca. Sprawdzałem ciśnienie na wyjściu i bardzo wolno wzrasta do 16 Mpa. Gdy gazuję i puszczam gaz to wtedy jest taki skok ciśnienia przy pługu wygląda to tak że podczas obrotu w pod koniec już nie chce iść podczas gdy przygazuję i puszczę to odrobinę się obraca. Pompa ma 3 lata niby wzmocniona. rozdzielacz był robiony w tamty tygodniu nowe uszczelniacze. Jaka może być przyczyna?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Hydraulika Dzisiaj, 01:24
  •  

#20 Share mocher

mocher

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 335 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice zamościa
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, komputery

Napisany 17 grudzień 2012 - 17:21

Hydraulika może tak jak wyżej koledzy pisali problem z połączeniami jeśli masz szybko złącza
Pomogłem, napisałem coś z sensem? kliknij zielony kwadracik ze strzałką :) To się opłaca xD

Podobne tematy