Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fortschritt - problemy z ustawieniem


43 odpowiedzi na ten temat

#21 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 07 maj 2011 - 14:19

Fortschritt - problemy z ustawieniem A na jakich obrotach silnika jeździsz?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 13:25
  •  

#22 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 07 maj 2011 - 18:39

Fortschritt - problemy z ustawieniem mocarnia prawie na 1200 a silnik kolo 2000

#23 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 17 maj 2011 - 21:11

Fortschritt - problemy z ustawieniem Młocarnia to trochę za dużo, silnik powyżej 2000. Wysokie obroty młocarni mogą nadmiernie rozdrabniać słomę.

#24 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 16:43

Fortschritt - problemy z ustawieniem witam,zacząłem kosić rzepak i kiedy przymkne sita prawie całkiem to pszenica która jest w rzepaku zatyka mi je,kiedy je troche otworze to wtedy wszystko jest ok. lecz leci więcej "syfu" do zbiornika-co zrobić???I moje drugie pytanie dotyczy tej blachy za sitami jak ją ustawić do rzepaku?-kiedy dam do góry wtedy nie wyrzuca do tyłu lecz dużo kurzu i drobnicy leci na powrót a gdy dam na dół to jest ok lecz więcej gubi.Prosze o porade

#25 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 17:01

Fortschritt - problemy z ustawieniem a te sito domyka ci sie całkowicie? I nie bardzo rozumiem, jak ci sie moze zatykac sito pszenicą jeśli sito masz zamknięte, możesz troche jaśniej?

blacha z tyłu powinna byc ustawiona tak jak piszesz "do dołu" a najlepiej równo z sitem. To że dasz ją wyżej spowoduje tylko że w zbiorniku będziesz miał wiecej brudu, a to co wylatuje z tyłu to jest sam śmiec, zapamiętaj że nie da sie ustawic kombajnu tak, żeby zebrał co do jednego ziarka :)

KS Falubaz


#26 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 18:00

Fortschritt - problemy z ustawieniem zamknięte całkiem znaczy tyle że rzepak przeleci a pszenica już nie lecz ona sie poprostu wciska w szczeline i ani w tą ani zpowrotem,czy otworzyć sito bardziej?.Rozumiem że górna krawędż blachy powinna być na równo z sitem? a którędy wtedy wyleci to co powinno byc odwiane???

#27 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 19:41

Fortschritt - problemy z ustawieniem jezeli przy zamknietym sicie zaluzjowym jest taka szpara, ze pszenica jest w stanie sie tam wepchac, to twoje sito klasyfikuje sie raczej do wymiany..
jeśli otworzysz sito bardziej to zwiekszysz szanse na to, ze syf i pszenica dostanie sie do zbiornika ;) Teoretycznie do koszenia rzepaku sito żaluzjowe powinno byc całkowicie zamknięte, ewentualnie zostawiona minimalna szparka

Nie wiem czy o dobrej blasze mówimy, ja mam na mysli ten ostatni element sit, zakonczony pręcikami. Podejrzewam ze u Ciebie wyglada to w ten sposób:
http://imageshack.us...s/405/duop.jpg/

a powinno wygladac tak:
http://imageshack.us.../837/unoyh.jpg/

KS Falubaz


#28 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 19:53

Fortschritt - problemy z ustawieniem nie kolego,chodzi mi o blache pionową za sitami z zasuwą na środku,przykręcana do kosza sitowego,

#29 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:02

Fortschritt - problemy z ustawieniem ah, fakt :P

Zalezy ile ci tej drobnicy leci na powrót. Jak wyglada ziarno w zbiorniku? czyste? brudne? my zazwyczaj ustawialiśmy ją prawie pod sama góre, z mała szczelina wielkosci moze 3 cm

KS Falubaz


#30 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:12

Fortschritt - problemy z ustawieniem i przez te 3 cm wywieje wszystek syf który ma wywiać????

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 13:25
  •  

#31 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:29

Fortschritt - problemy z ustawieniem przez ta szczeline duzo ci nie wywieje, wiatr cofa to co nie przelacialo przez dolne sito jeszcze raz na mlocarnie... jesli u ciebie przy zamknietym gornym sicie sa takie szczeliny ze pszenica sie tam wepcha to nie ma co sie dziwic ze brud spada ci na dol

KS Falubaz


#32 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 13 lipiec 2011 - 19:46

Fortschritt - problemy z ustawieniem mam jeszcze jeden problem,iż robiłem "doświadczenie"-kombajn stał na pełnych obrotach wszedłem pod wytrząsacze i wrzuciłem garść rzepaku na początek sit,ziarna zdążyły dojść na ich koniec zamiast się przesiać,dodam tylko że sita były otwarte aż za bardzo i myśle ze to może przyczynić sie do strat,jak to wytłumaczyć???

#33 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 16 lipiec 2011 - 13:14

Fortschritt - problemy z ustawieniem mozna to wytlumaczyc np tym ze ustawiles za duzy wiatr ;)

nie wiem czy w 514 jest taka możliwosc, ale u mnie w 512 mozna regulowac kierunek wiatru pewna blacha

ja na twoim miejscu jednak nic bym nie kombinowal, wyjechal w pole i wtedy regulowal sita, wiatr ;)

KS Falubaz


#34 Share tobiasz5320

tobiasz5320

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 13 postów

Napisany 25 sierpień 2012 - 13:21

Fortschritt - problemy z ustawieniem Witam.Mam pytanie.Kupiłem niedawno kombajn Fortschritt e514 i nie wiem jak go ustawić na żyto,przenżyto,owies???Pomóżcie mi bo jeszcze musze skośić u babci.

#35 Share bel920

bel920

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 325 postów

Napisany 25 sierpień 2012 - 18:30

Fortschritt - problemy z ustawieniem żyto klepisko - szczelina na młocarni największa wiater prawie na całego - sprawdzić czy nie wydmuch*je jak tak to zmiejszyć jak zostaje w kłosach to zmniejszyć szczeline , pszenżyto szczelina prawie jak do jęczmienia czyli minimalna wiater jak w życie a owies wiatr minimalny szczelina też mała a obroty młocarni ustawiam n 850-900 i nie zmieniam

#36 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 25 sierpień 2012 - 22:09

Fortschritt - problemy z ustawieniem @bel920

Wiesz moze jaka jest przyczyna ze nie obija osci w jeczmieniu? Jeczmien byl juz dojrzaly, szczelina minimalna az kombajn jeczal jak wiecej chapnal, cepy w dobrym stanie bo pszenzyto np wymloca co do ziarna

KS Falubaz


#37 Share bel920

bel920

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 325 postów

Napisany 26 sierpień 2012 - 19:15

Fortschritt - problemy z ustawieniem jeśli ustawiłeś tak jak trzeba i kombajn w OK to wina zboża , pewnie jęczmień był opryskany te rośliny które nie doszły naturalnie zostały ''spalone'' i tych kombajn nie da rady dobrze wymłócić , tak miałem z zimowym po opryskaniu randapem nie chciał z zbiornika wylecieć .

#38 Share tobiasz5320

tobiasz5320

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 13 postów

Napisany 29 sierpień 2012 - 14:30

Fortschritt - problemy z ustawieniem a sita jak ustawić???

#39 Share tomas1

tomas1

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 listopad 2012 - 17:48

Fortschritt - problemy z ustawieniem jak szczelina na minimum i są osci to obroty młocarni ja robię 1100 nawet na pszenice jarą 1200 ijest czysciutkie jak łza

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 13:25
  •  

#40 Share andrejus

andrejus

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostróda
  • Zainteresowania:OFF ROAD, enduro, motoryzacja

Napisany 28 lipiec 2013 - 16:07

Fortschritt - problemy z ustawieniem Odgrzeje stary temat :)
Wiecie może dlaczego kombajn nie wyrzuca plewów z górnego sita? Wszystko stoi.
Nie bój się tego że twoje życie kiedyś się skończy, ale tego, że może się nigdy nie zacząć

Podobne tematy