Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fortschritt - problemy z ustawieniem


43 odpowiedzi na ten temat

#21 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 497 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 07 maj 2011 - 14:19

Fortschritt - problemy z ustawieniem A na jakich obrotach silnika jeździsz?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 02:03
  •  

#22 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 07 maj 2011 - 18:39

Fortschritt - problemy z ustawieniem mocarnia prawie na 1200 a silnik kolo 2000

#23 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 497 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 17 maj 2011 - 21:11

Fortschritt - problemy z ustawieniem Młocarnia to trochę za dużo, silnik powyżej 2000. Wysokie obroty młocarni mogą nadmiernie rozdrabniać słomę.

#24 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 16:43

Fortschritt - problemy z ustawieniem witam,zacząłem kosić rzepak i kiedy przymkne sita prawie całkiem to pszenica która jest w rzepaku zatyka mi je,kiedy je troche otworze to wtedy wszystko jest ok. lecz leci więcej "syfu" do zbiornika-co zrobić???I moje drugie pytanie dotyczy tej blachy za sitami jak ją ustawić do rzepaku?-kiedy dam do góry wtedy nie wyrzuca do tyłu lecz dużo kurzu i drobnicy leci na powrót a gdy dam na dół to jest ok lecz więcej gubi.Prosze o porade

#25 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 17:01

Fortschritt - problemy z ustawieniem a te sito domyka ci sie całkowicie? I nie bardzo rozumiem, jak ci sie moze zatykac sito pszenicą jeśli sito masz zamknięte, możesz troche jaśniej?

blacha z tyłu powinna byc ustawiona tak jak piszesz "do dołu" a najlepiej równo z sitem. To że dasz ją wyżej spowoduje tylko że w zbiorniku będziesz miał wiecej brudu, a to co wylatuje z tyłu to jest sam śmiec, zapamiętaj że nie da sie ustawic kombajnu tak, żeby zebrał co do jednego ziarka :)

KS Falubaz


#26 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 18:00

Fortschritt - problemy z ustawieniem zamknięte całkiem znaczy tyle że rzepak przeleci a pszenica już nie lecz ona sie poprostu wciska w szczeline i ani w tą ani zpowrotem,czy otworzyć sito bardziej?.Rozumiem że górna krawędż blachy powinna być na równo z sitem? a którędy wtedy wyleci to co powinno byc odwiane???

#27 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 19:41

Fortschritt - problemy z ustawieniem jezeli przy zamknietym sicie zaluzjowym jest taka szpara, ze pszenica jest w stanie sie tam wepchac, to twoje sito klasyfikuje sie raczej do wymiany..
jeśli otworzysz sito bardziej to zwiekszysz szanse na to, ze syf i pszenica dostanie sie do zbiornika ;) Teoretycznie do koszenia rzepaku sito żaluzjowe powinno byc całkowicie zamknięte, ewentualnie zostawiona minimalna szparka

Nie wiem czy o dobrej blasze mówimy, ja mam na mysli ten ostatni element sit, zakonczony pręcikami. Podejrzewam ze u Ciebie wyglada to w ten sposób:
http://imageshack.us...s/405/duop.jpg/

a powinno wygladac tak:
http://imageshack.us.../837/unoyh.jpg/

KS Falubaz


#28 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 19:53

Fortschritt - problemy z ustawieniem nie kolego,chodzi mi o blache pionową za sitami z zasuwą na środku,przykręcana do kosza sitowego,

#29 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:02

Fortschritt - problemy z ustawieniem ah, fakt :P

Zalezy ile ci tej drobnicy leci na powrót. Jak wyglada ziarno w zbiorniku? czyste? brudne? my zazwyczaj ustawialiśmy ją prawie pod sama góre, z mała szczelina wielkosci moze 3 cm

KS Falubaz


#30 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:12

Fortschritt - problemy z ustawieniem i przez te 3 cm wywieje wszystek syf który ma wywiać????

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 02:03
  •  

#31 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 10 lipiec 2011 - 20:29

Fortschritt - problemy z ustawieniem przez ta szczeline duzo ci nie wywieje, wiatr cofa to co nie przelacialo przez dolne sito jeszcze raz na mlocarnie... jesli u ciebie przy zamknietym gornym sicie sa takie szczeliny ze pszenica sie tam wepcha to nie ma co sie dziwic ze brud spada ci na dol

KS Falubaz


#32 Share kaniuka125

kaniuka125

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 postów

Napisany 13 lipiec 2011 - 19:46

Fortschritt - problemy z ustawieniem mam jeszcze jeden problem,iż robiłem "doświadczenie"-kombajn stał na pełnych obrotach wszedłem pod wytrząsacze i wrzuciłem garść rzepaku na początek sit,ziarna zdążyły dojść na ich koniec zamiast się przesiać,dodam tylko że sita były otwarte aż za bardzo i myśle ze to może przyczynić sie do strat,jak to wytłumaczyć???

#33 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 16 lipiec 2011 - 13:14

Fortschritt - problemy z ustawieniem mozna to wytlumaczyc np tym ze ustawiles za duzy wiatr ;)

nie wiem czy w 514 jest taka możliwosc, ale u mnie w 512 mozna regulowac kierunek wiatru pewna blacha

ja na twoim miejscu jednak nic bym nie kombinowal, wyjechal w pole i wtedy regulowal sita, wiatr ;)

KS Falubaz


#34 Share tobiasz5320

tobiasz5320

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 13 postów

Napisany 25 sierpień 2012 - 13:21

Fortschritt - problemy z ustawieniem Witam.Mam pytanie.Kupiłem niedawno kombajn Fortschritt e514 i nie wiem jak go ustawić na żyto,przenżyto,owies???Pomóżcie mi bo jeszcze musze skośić u babci.

#35 Share bel920

bel920

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów

Napisany 25 sierpień 2012 - 18:30

Fortschritt - problemy z ustawieniem żyto klepisko - szczelina na młocarni największa wiater prawie na całego - sprawdzić czy nie wydmuch*je jak tak to zmiejszyć jak zostaje w kłosach to zmniejszyć szczeline , pszenżyto szczelina prawie jak do jęczmienia czyli minimalna wiater jak w życie a owies wiatr minimalny szczelina też mała a obroty młocarni ustawiam n 850-900 i nie zmieniam

#36 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5352 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 25 sierpień 2012 - 22:09

Fortschritt - problemy z ustawieniem @bel920

Wiesz moze jaka jest przyczyna ze nie obija osci w jeczmieniu? Jeczmien byl juz dojrzaly, szczelina minimalna az kombajn jeczal jak wiecej chapnal, cepy w dobrym stanie bo pszenzyto np wymloca co do ziarna

KS Falubaz


#37 Share bel920

bel920

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 postów

Napisany 26 sierpień 2012 - 19:15

Fortschritt - problemy z ustawieniem jeśli ustawiłeś tak jak trzeba i kombajn w OK to wina zboża , pewnie jęczmień był opryskany te rośliny które nie doszły naturalnie zostały ''spalone'' i tych kombajn nie da rady dobrze wymłócić , tak miałem z zimowym po opryskaniu randapem nie chciał z zbiornika wylecieć .

#38 Share tobiasz5320

tobiasz5320

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 13 postów

Napisany 29 sierpień 2012 - 14:30

Fortschritt - problemy z ustawieniem a sita jak ustawić???

#39 Share tomas1

tomas1

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 16 listopad 2012 - 17:48

Fortschritt - problemy z ustawieniem jak szczelina na minimum i są osci to obroty młocarni ja robię 1100 nawet na pszenice jarą 1200 ijest czysciutkie jak łza

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 02:03
  •  

#40 Share andrejus

andrejus

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostróda
  • Zainteresowania:OFF ROAD, enduro, motoryzacja

Napisany 28 lipiec 2013 - 16:07

Fortschritt - problemy z ustawieniem Odgrzeje stary temat :)
Wiecie może dlaczego kombajn nie wyrzuca plewów z górnego sita? Wszystko stoi.
Nie bój się tego że twoje życie kiedyś się skończy, ale tego, że może się nigdy nie zacząć

Podobne tematy



Jeśli masz konto na Facebooku możesz zalogować się klikając w przycisk