Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fortschritt - problemy z ustawieniem


43 odpowiedzi na ten temat

#1 Share senator18

senator18

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 08 marzec 2010 - 19:16

Fortschritt - problemy z ustawieniem witam wszystkich i jednoczesnie pozdrawiam moje pytanie dotyczy ustawienia sit w e-514 przy omlotach zboz i rzepaku moza ktos wie z praktyki

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 03:17
  •  

#2 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 08 marzec 2010 - 19:26

Fortschritt - problemy z ustawieniem A jakie masz dolne sito?
Górne masz żaluzjowe a dolne bywają stałe wówczas do omłotu rzepaku musisz mięć inne sito.

#3 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 08 marzec 2010 - 19:45

Fortschritt - problemy z ustawieniem Sita do rzepaku dolne o średnicy ok. 0,4-0,5 cm, górne żaluzjowe zamknięte przy koszeniu rzepaku. Do zboża średnica około 0.7cm powinny wystarczyc, górne żaluzjowe regulujesz. My kosiliśmy rzepak na sicie 0,7 to leciał nam syf.

Wiesz jak ustawic młocarnie, wiatr?

tytuł tematu poprawiłem

Edytowany przez Matey, 08 marzec 2010 - 19:52.

KS Falubaz


#4 Share senator18

senator18

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 09 marzec 2010 - 20:18

Fortschritt - problemy z ustawieniem witam,w moim forszaju mam dolne i gorne sito regulowane a jesli chodzi o wiatr to na kole jest skala od 1 do 5 pozdro

#5 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 13 marzec 2010 - 23:27

Fortschritt - problemy z ustawieniem Ah w takim razie przepraszam za pomyłkę, ja spróbowałbym otworzyc delikatnie górne sito, dolne zamknac, bo rzepak powinien przez zamknięte sito żaluzjowe sobie przeleciec. U mnie zakresu wiatru nie ma, także patrze na zaczep ile leży i ewentualnie zmniejszam/zwiększam :)

Twoja E-514 to MDW?

KS Falubaz


#6 Share senator18

senator18

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 19:51

Fortschritt - problemy z ustawieniem witam, moja 514-stka jeat z 89r.i ma silnik perkinsa jest czerwona ale nie pisze na niej MDW
pozdro

#7 Share Superman

Superman

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 129 postów

Napisany 13 kwiecień 2010 - 19:18

Fortschritt - problemy z ustawieniem WItam. u mnie górne jest zaluzjowe, ustawiasz taka dziure aby ziarno moglo przez nie przeleciec, jak ustawisz zbyt duza dziure to ci sie zatka ze zboze nie bedzie lecialo i nawet nie pomoze wiekszy wiatr. Ja na zbozu na dolnym mluce 6,5-20 cos na podobe i mam super kazde zboze na takim ustawieniu mluce ( sa male korekty górnego sita ) a co do ustawienia wiatru to ja to robie na oko tj gdy mlucisz przenice czy przenrzyto to ustawiasz wiatry prawie na maxa, a na jeczmieniu wiatry zmiejszasz. Nauczysz sie tego wszystkiego jak wyjedziesz w pole . Tylko pamietaj nie zbyt duza dziura na sicie górnym bo ci sie zatka, ja tak mialem jak pierwszy raz mlucilem i nie wiedzialem co jest, zwiekszylem wiatry to znowu cale zborze mi wywialo, dopiero az zmiejszylem dziury na sicie górnym i bylo ok. Pozdrawiam

#8 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 03 maj 2011 - 17:58

Fortschritt - problemy z ustawieniem panowie mam problem. posiadam fortschritta e-512 no i normlanie jade sobie na pole no i kosze kosze a na podsiewaczach i sitach syf niprzecietny mase kłosów itd chyba cos nie gra i tu moje pytanie co??? wujek ma identyczny kombajn i jak kosi kosi i w jednym momencie wylaczy kombajnn u niego jest czyściutko. wiec co moze nie grać w moim kombajnie????

#9 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 03 maj 2011 - 18:31

Fortschritt - problemy z ustawieniem ale jak, chwila, kombajn jest na obrotach, kosisz sobie powiedzmy pszenice i nagle naciskasz sprzeglo, mlocarnie wylaczasz, heder wylaczasz, wyrzucasz na luz, zmniejszasz obroty i wychodzisz z kombajnu i masz zawalone sita?

KS Falubaz


#10 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 03 maj 2011 - 19:41

Fortschritt - problemy z ustawieniem takk dokladnie jak piszesz kolego...
czy to moze byc wina klepiska??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 03:17
  •  

#11 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 03 maj 2011 - 20:18

Fortschritt - problemy z ustawieniem ja bym najpierw przed wylaczeniem mlocarni chwile poczekal (z 15 sekund), az kombajn przerobi tą mase, dopiero pozniej wyszedł i patrzał na sita

KS Falubaz


#12 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 04 maj 2011 - 07:32

Fortschritt - problemy z ustawieniem no dobrze ale u mnie mozesz stac caly dzien a ci wszystkiego nie wyrzuci. wujek młócil u nas 512 i w jednym momencie silnik umarl i kombajn sanol a u niego na podsiewaczach i sidach jak bys palecem napruszyl czysto nic wiecej. i wlasnie sie zastanawiamy co z nim jest bo kurde czym wiecej na podsiewaczach i sitach tym ma ciezej .

#13 Share andrzej612b

andrzej612b

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 555 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bory tucholskie

Napisany 04 maj 2011 - 10:18

Fortschritt - problemy z ustawieniem Nie pisałeś czy ziarno w zbiorniku masz czyste . A przyczyny mogą być różne np. za mały wiatr na wentylatorze , mokre zboże ,co do podsiewacza to też się go czyści zwłaszcza po deszczu , to samo sita , jeśli górne otworzysz za bardzo to dolne ci zapcha , musisz popróbować nie wystarczy jechać do przodu z czasem dojdziesz do wprawy .

#14 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 04 maj 2011 - 12:35

Fortschritt - problemy z ustawieniem no wlasnie ziarno jest czyste a do naprawy dochodze 7 sezon.

#15 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 04 maj 2011 - 14:23

Fortschritt - problemy z ustawieniem No to jesli ziarno jest czyste, to wnioskuje ze wiatr jest wporzadku.

Nie wiem czy dobrze rozumuje i pamietam, bo swojego kombajnu od dawna nie widziałem, ale jest chyba w E-512 mozliwosc ustawienia kąta lecącego powietrza, to by mogło tłumaczyc czemu sita masz zapchane, ale podsiewacz sie do tego nie łapie

A sam podsiewacz na najwyzszych obrotach jak pracuje? moze chodzi on zbyt wolno, i nawet pomimo wysokich obrotów masa w kombajnie jest podawana wolno?

KS Falubaz


#16 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 04 maj 2011 - 14:33

Fortschritt - problemy z ustawieniem no dobrzee tylko ten podsiewacz tam sie zbiera masaa zbozaaa... zbiornik jest napewno caly... na podsiewaczu masa klosów i ziarna a sita pozapychane.. stawiamy ogólnie na klepiskoo i cepy i chcialem sie doradzic. a zna ktos moze wymiary mlocarniii jakie powinny byc u góry i na dole?

#17 Share andrzej612b

andrzej612b

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 555 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bory tucholskie

Napisany 04 maj 2011 - 15:42

Fortschritt - problemy z ustawieniem Pisałem podsiewacz musi być czysty , wydrapany z wszelkich resztek , jeśli twój kombajn stoi na zewnątrz musisz go czyścić po każ dym deszczu lub po dłuższym przestoju . Młocarnia ma za zadanie młócić i tle , od czyszczenia jest podsiewacz , sita i wentylator .

Edytowany przez andrzej612b, 04 maj 2011 - 15:46.


#18 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 04 maj 2011 - 18:07

Fortschritt - problemy z ustawieniem jest robione tak jak mówisz i to niestety nic nie daje

#19 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5201 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 04 maj 2011 - 18:14

Fortschritt - problemy z ustawieniem wg mnie wymiana cepow i klepiska nic nie da, zostaje przy swoim, czyli tym ze podsiewacz za wolno "pracuje" przez co wolno przekazuje mlocona mase do tylu kombajnu

KS Falubaz


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Fortschritt - problemy z ustawieniem Dzisiaj, 03:17
  •  

#20 Share osekw2345

osekw2345

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów

Napisany 04 maj 2011 - 19:20

Fortschritt - problemy z ustawieniem no to w jaki sposób przyśpieszyć prace podsiewacza???

Podobne tematy