Skocz do zawartości

Limousin, Simental czy Charollaise


28 odpowiedzi na ten temat

#21 Share Pantera

Pantera

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 231 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 luty 2013 - 20:02

Limousin, Simental czy Charollaise nie kazdy Matt, ci co nie mają to tak twierdzą bo ktos im powiedział

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Limousin, Simental czy Charollaise Dzisiaj, 13:48
  •  

#22 Share b0gdan

b0gdan

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3102 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. chełmski

Napisany 05 luty 2013 - 20:23

Limousin, Simental czy Charollaise

dlaczego każdy uważa, ze Charolaise maja trudne porody? Wszytsko zalezy od tego jak karmiona jest mamka, czyli jak zapaśnieta to cieżkie, jak jest w dość normalnej masie około 600 kg to żadnych problemów nie ma :)

600 kg na ta rasę to u cielącej pierwiastki się osiąga, a nie u krowy mamki. Ciężkie porody występują w tej rasie i są przyczyną bardzo wielu upadków u cieląt sięgającej w niektórych stadach nawet 50%, ale przyczyna nie jest masa krowy, lecz złe żywienie w końcowej fazie ciąży, które powoduje zbyt duże przyrosty płodu.

Edytowany przez b0gdan, 05 luty 2013 - 20:24.


#23 Share Matt93

Matt93

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 90 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Żuromin
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sport (piłka nożna i ręczna), fotografia

Napisany 05 luty 2013 - 20:26

Limousin, Simental czy Charollaise tak wiem, dlatego napisałem ze wszytsko zalezy od karmienia mamki ;) wiec aby poród był latwy należy "odchudzić" podczas ostatnich 2 miesiecy krowy i wszystko
powinno być ok :)

#24 Share fiat666

fiat666

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 marzec 2013 - 18:38

Limousin, Simental czy Charollaise Witam! Jestem z podlaskiego, mam takie pytanie, gdzie mogę kupić rasowe jałówki Limousin lub simental? Chodzi mi aby były czystorasowe i z papierami (najlepiej żeby możliwie jak najbliżej mojej okolicy). No i le mniej więcej trzeba zapłacić za taką sztukę (żeby nie kupić za okazyjną cenę jakiegoś bubla)

#25 Share Matt93

Matt93

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 90 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Żuromin
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sport (piłka nożna i ręczna), fotografia

Napisany 11 marzec 2013 - 19:02

Limousin, Simental czy Charollaise kupić, to nie wiem. Najlepiej poszukaj po okolicy moze jakiś rolnik posiada, a cena to około 3000zł za odsadka (ok. 300kg) trzeba liczyć :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Limousin, Simental czy Charollaise Dzisiaj, 13:48
  •  

#26 Share fiat666

fiat666

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 marzec 2013 - 19:46

Limousin, Simental czy Charollaise no właśnie w okolicy to niema czegoś takiego (czystorasowych) a co do ceny to mniej więcej tak się liczę, za odsadka, lepiej było by żeby jałówka pasował a pod zacielenie -wiadoma że cena będzie wyższa wtedy :unsure:

#27 Share sirKonrado

sirKonrado

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Cze-wy --> Kraków

Napisany 25 marzec 2013 - 16:35

Limousin, Simental czy Charollaise Dokładnie kolego dużo zleży od samego żywienia krów i jałówek cielnych, jak któś pasie je kiszonką z kukurydzy to nie ma bata ze sie sama wycieli, wtedy i LM polegnie. Choć rasa charolaise ma większą skłonność do ciężkich porodów niz np. LM to przy dzisiejszym postępie trudne porody nie spowodowane złym zywieniem zdarzaja sie znacznie rzadziej niz parę lat temu u tej rasy.

#28 Share mlodyhef

mlodyhef

    rolnik postępowy ;)

  • Members
  • PipPipPip
  • 801 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:WPU/WCI

Napisany 24 kwiecień 2013 - 18:04

Limousin, Simental czy Charollaise

Dokładnie kolego dużo zleży od samego żywienia krów i jałówek cielnych, jak któś pasie je kiszonką z kukurydzy to nie ma bata ze sie sama wycieli, wtedy i LM polegnie.


To w takim razie czym je karmić? Samą sianokiszonką, śrutą zbożową?


Właściwie to sam zastanawiam się nad tym, na jaką rasę mięsną postawić w przyszłości. Obecnie mam same byki mieszańce i wiadomo, że takie zywkłe tyle samo żrą co rasowe, ale te drugie pójdą za sporo większą kasę. Na razie trzymam je na uwięzi, choć w przyszłości planuję zrobić możliwość chodzenia po oborze oraz wiatę z ogrodzeniem. Moglibyście mi powiedzieć jaka rasa najlepiej znosi stanie na łańcuchach, a która najlepiej się czuje w wolnostanowiskowej?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Limousin, Simental czy Charollaise Dzisiaj, 13:48
  •  

#29 Share Laki87

Laki87

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 54 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie
  • Zainteresowania:Muzyka, Kobiety

Napisany 20 lipiec 2013 - 13:06

Limousin, Simental czy Charollaise Jeżeli chodzi o te 3 rasy, zdecydowanie LM.
Wycielenie oczywiście zależą od karmienia mamek ale też ważne w jakiej porze roku wycielenia mamy. Ja osobiście praktykuje wczesna wiosna od kwietnia do czerwca. Jeżeli nam się ocieli stado w przeciągu tych 2 miesięcy można mówić że jest świetnie. Mi w tym roku troszkę byk na psuł bo dobre 3 miesicie to trwało.
Żywienie takich krów, trzeba pamiętać, żeby było tez opłacalne musi być też w miarę tanie. Najlepiej jak są to hektary pastwisk( to latem) zimą natomiast sianokiszonka, siano i to daje gorszej jakości bo zjedzą. Lepsza jakościowo zostawiam dla opasów. Jeżeli ktoś ma sporo kiszonki też można dawać ale raz dziennie(można posypywać troszkę kredą). Na 21 mamek jedna dobra taczka raz dziennie wystarczy a witamin przy tym mają troszku. Co na cielaka przecież nam się przekłada.
Powiedziałem, że wczesną wiosna wycielenia i w przeciągu dwóch miesięcy. Dlaczego ? o tuż praktyka już 8 rok pracy z LM mnie tego nauczyła, że jest to najlepszy okres na te sprawy. Cielaki biegunek praktycznie nic, pogoda i słonko wiosenne sprawia że wirusy i wszelkie paskustwa zanikają co ma wpływ istotny na zdrowotność takiego cielaczka. Ponadto zaraz mamki wraz z cielakami wypuszcza się na pastwisko. Ruch na świeżym powietrzu jak najbardziej wskazany. Niektórzy robią tak, że im stado się cieli cały boży rok " Heloooo" dla mnie to porażka ; ] Tak ustabilizować sobie stado by wszystko odbywało się w jednym terminie. Zaoszczędzony czas i nie tylko.
W tym roku na 21 mamek tylko przy 3 wycieleniach byłem z czego tylko jedna mamka potrzebowała tak naprawdę pomocy, no i trzeba zaznaczyć że to była jałówka.


Moglibyście mi powiedzieć jaka rasa najlepiej znosi stanie na łańcuchach, a która najlepiej się czuje w wolnostanowiskowej?


Czepiam tylko wyłącznie bydło ncb zawsze też jakiś hf się trafi czy mieszaniec ale to zależne jest też paru rzeczy. Chcesz dobrze sprzedać rasowego byka ? Nigdy go nie stawiaj na czepianym. Cenę może i fakt dostaniesz lepszą ale można lepsza, zdecydowanie lepszą. Zależy to z jakim pośrednikiem się spikniesz czy też w twojej okolicy jest jakiś. Mój zaufany mieszka ode mnie ponad 200 km i z odbiorem nie ma problemu wiec za tel i dzwonić po pewnych źródłach. Oczywiście taki towar leci na ekspot. Sprzedaż go w Polsce a masz 1zl w plecy.

Chcąc znaleźć bydło LM czy jaką kol wiek inną rasę w Polsce najlepiej za lukać na strone PZHiPBM
http://www.bydlo.com.pl/

Edytowany przez Laki87, 20 lipiec 2013 - 13:08.


Podobne tematy rasa miesna