Skocz do zawartości

Zdjęcie

MASA a zasilanie na ciągniku


95 odpowiedzi na ten temat

#21 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4474 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 05 październik 2008 - 09:33

MASA a zasilanie na ciągniku Możliwe jest zwarcie między obwodami świateł STOP i właśnie długich. Chociaż jest to mało prawdopodobne bo są to oddzielne bezpieczniki. Chyba, że masz coś poprzerabiane w instalacji.


PS Światła długie świecą normalnie jak naciśniesz hamulec czy świecą bardzo słabo?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MASA a zasilanie na ciągniku Dzisiaj, 21:13
  •  

#22 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 05 październik 2008 - 09:36

MASA a zasilanie na ciągniku Przerabiane nie jest nic ponieważ nie dawno zakładałem nową wiązkę.A światła świecą się w miarę mocno(może nawet tak samo jak bez hamulców) a STOP-y świecą aż miło.

#23 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4474 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 05 październik 2008 - 09:41

MASA a zasilanie na ciągniku Dzieje się tak od czasu podłaczenia nowej wiązki czy stało się to później? Może coś źle podłączyłeś?

#24 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 05 październik 2008 - 14:24

MASA a zasilanie na ciągniku Dzieje się to od wczoraj ponieważ dopiero wczoraj zrobiłem STOP-y a wiązka nowa jest od wiosny.A podłączyłem tak: dwa wyjścia z włącznika obok siebie do żarówek,i trzecie wyjście podłączyłem tam gdzie jest podłacząny kabel od kontrolki cis. oleju(chyba albo tam gdzie podświetlenie zegarów nie pamiętam dobrze).A może spróbować bezpośrednio do aku?

#25 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2077 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 05 październik 2008 - 15:59

MASA a zasilanie na ciągniku a żarówki są oddzielnie albo 2 włóknowe oczywiście a moż epo prostu podłączyłeś do podświetlenia tablicy ale ona powinna byc razem z obrysowymi/postojowymi a nie długimi ale nie piszesz skąd masz zasilanie ?? i nie bierz z akumulatora tylko przez bezpiecznik ,jakby co to mogę rozpisać schemat (bo mam)

#26 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 05 październik 2008 - 16:20

MASA a zasilanie na ciągniku No żarówki z tyłu mam dwu włóknowe ale one świecą dobrze.A o co chodzi skąd masz zasilanie? Z akumulatora a skąd.

#27 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2077 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 05 październik 2008 - 18:58

MASA a zasilanie na ciągniku ale nie bezpośrednio a przez bezpiecznik powinno być

#28 Share JohnDeere8320

JohnDeere8320

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 367 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Olsztyna

Napisany 05 październik 2008 - 19:24

MASA a zasilanie na ciągniku Witam
Czy słaba masa w ciągniku może by przyczyną ciężkiego palenia i słabych świateł?? Dodam, że akumulatory są naładowane, a Ciągnik to MTZ 82
Pozdrawiam JohnDeere8320 ;)

#29 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 05 październik 2008 - 19:30

MASA a zasilanie na ciągniku No przez bezpiecznik mam.

#30 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 05 październik 2008 - 19:40

MASA a zasilanie na ciągniku

Witam
Czy słaba masa w ciągniku może by przyczyną ciężkiego palenia i słabych świateł?? Dodam, że akumulatory są naładowane, a Ciągnik to MTZ 82

Może

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MASA a zasilanie na ciągniku Dzisiaj, 21:13
  •  

#31 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2077 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 06 październik 2008 - 08:36

MASA a zasilanie na ciągniku mtz tak ma że ciężko pali ale są na to sposoby ,a skąd wiesz że masz słabe światła świeciły lepiej ??

#32 Share JohnDeere8320

JohnDeere8320

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 367 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Olsztyna

Napisany 06 październik 2008 - 20:02

MASA a zasilanie na ciągniku No świeciły lepiej, a ostatnio jak wujek woził po nocy obornik i woził razem z nim belarus to miał dużo lepsze. A co do palenia to wiem, ze tak mają, ale najczęściej się tak zdarzało zimą jak był bardzo zimny, a ostatnio w sobotę odpaliliśmy pojeździł z 15 minut po podwórku i porobił i za godzinę dwie już nie chciał odpali. I coś jest nie tak. A jak tą masę sprawdzi i gdzie bo ja na elektryce to zero pojęcia .
Pozdrawiam JohnDeere8320 ;)

#33 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2077 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 06 październik 2008 - 20:09

MASA a zasilanie na ciągniku no i co zrobiłeś jak niezapalił ?Naładowałeś akumulator może po prostu nie ma ładowania ,a że lampy słabo świeca to może są w środku zagrzane i przepalone (te posrebrzanie) .A masa to chodzi o połączenie "-" z akumulatora do 'masy" czyli ciągnika (korpusów)

#34 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4474 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 06 październik 2008 - 21:40

MASA a zasilanie na ciągniku Odpowidź dla kolegi 330CUrsus. Połączenie powinno być następujące: Od bezpiecznika nr 5 przewód koloru czarnego do włącznika świateł STOP. Dalej do kostki na lewym błotniku, z kostki na lewą i prawą lampę tylną. Teoretycznie nie ma prawa być zwarcia z obwodem świateł przednich. Dla kolegi JohnDeere8320: najlepiej podłącz "minus" akumulatora bezpośrednio pod jedną ze śrub mocujących rozrusznik. Wtedy nie będzie problemów z masą. Jeżeli na takim połączeniu nadal będzie występował problem to możliwe, że masz do wymiany akumulatory.

#35 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 październik 2008 - 22:06

MASA a zasilanie na ciągniku Musisz po prostu przeczyscić klemy, połaczenie aku z masą, czyli tam gdzie przewód od aku przykrecony jest do ramy, jeśli uznasz że miejsce jej przykrecenia jest kiepskie to zmień i przykęć do masywniejszej części ciągnika z uprzednim jej oczyszczeniem z farby i brudu.. Przewód od aku do rozrusznika. Po długiej eksploatacji styki moga byc brudne, co powoduje że podczas rozruchu nie płynie pełny prąd z aku. A ładowanie natomiast może byc ale także z powodu zwiększonej rezystancji styków aku nie zostana doładowane i koło sie zamyka i w końcu nie odpala.
Przeczyść także mocowanie alterantora.
Po sprawdzeniu tych rzeczy jesli nie przyniesie poprawy bedzie można zając sie innymi przyczynami wiedząć że to jest na 100% ok.
Skoro to MTZ to ma on woltomierz. Podaj jakie ma on wskazania podczas rozruchu jak i pracy.
Jakie masz tam akumulatory??

#36 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4474 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 06 październik 2008 - 23:07

MASA a zasilanie na ciągniku MTZ nie ma przypadkiem amperomierza? Z woltomierzem nie spotkałem się nigdy chyba że w kombajnie BIZON.

#37 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 07 październik 2008 - 07:50

MASA a zasilanie na ciągniku Do kolegi @Elektrotechnik. Dziś pójdę i tą wiązkę poodłączam i podłączę wszystko na nowo ze schematem z AF .Bo ona była już łączona jak ją kupiłem i może je coś źle popodłączane? I może to rozwiąże problem. Aha i takie pytanie.Wczoraj mierzyłem napięcie przy altku(od poloneza z wbudowanym regulatorem) i przy obrotach 550 wynosiło 14.39 a już przy stacyjce 14.22 to chyba gdzieś ucieka?Kabel z altka do stacyjki mam 3 mm bez izolacji.Może jest za mały?Abo za duży?

#38 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4474 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 07 październik 2008 - 08:42

MASA a zasilanie na ciągniku No to masz idealne napięcie ładowania na alternatorze. Piszesz, że masz przewód 3 mm. Masz na myśli średnicę czy przekrój? Jeżeli średnicę to przekrój wynosi 6 mm? i jest on właściwy. Takie napięcie na stacyjce jest bez obciążenia czy po włączeniu np. świateł? Jeżeli jest tak przy włączonych odbiornikach to niczym się nie przejmuj. Nie zaszkodzi też podokręcać śrubek przy stacyjce. Może jak koledzy elektrotech, karola44 lub mtracz zobaczą ten post to podsuną jeszcze jakiś pomysł. Widać, że mają doświadczenie w elektrotechnice i nie wypisują bzdur jak inni. Pozdrawiam.

#39 Share 330CUrsus

330CUrsus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 481 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dąbrowy
  • Zainteresowania:Rolnictwo i motoryzacja.

Napisany 07 październik 2008 - 12:59

MASA a zasilanie na ciągniku Te napięcie wynosi bez rzadnego obciążenia.Te 3 mm to przekrój(cały kabel).A przy 550 obr i światłach długich wynosi przy stacyjce 13.95 to chyba ciut za mało.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
MASA a zasilanie na ciągniku Dzisiaj, 21:13
  •  

#40 Share karola44

karola44

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 404 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:swietokrzyskie

Napisany 07 październik 2008 - 13:23

MASA a zasilanie na ciągniku

Witam!
A co może być przyczyną że jak naciskam hamulec to normalnie się tyłu świecą STOPY(jak należy) ale i przzednie długie?Pozycje z tyłu i kierunki w lampie ok. na błotnikach też.Z przodu postojowe,krótkie i długie też ok.A a ciągnik to C-330.



A podłączyłem tak: dwa wyjścia z włącznika obok siebie do żarówek,i trzecie wyjście podłączyłem tam gdzie jest podłacząny kabel od kontrolki cis. oleju(chyba albo tam gdzie podświetlenie zegarów nie pamiętam dobrze).A może spróbować bezpośrednio do aku?


330CUrsus cos mi tu nie halo. Przyznaje ze nie widzialem nigdy w zyciu swoim krotkim jak wyglada wlacznik stopu w c330. No ale mysle ze mikrokontroler nim nie steruje i cudow nie ma.
Nie pasuje mi to podlaczenie pod kontrolke oleju. Najpewniej to powinienes podlaczyc pod wyjscie ze stacyjki tam gdzie po wlaczeniu kluczyka pojawia sie na nim napiecie. Stacyjka -> bezpiecznik -> wlacznik-> zarowka-> masa.
Nie ma bata zeby nie dzialalo. Masz wtedy osobny obwod, na ktorym nie ma prawa byc jakiegokolwiek polaczenia z innymi obwodami.
Powiedz mi czy ty czasem ni erobiles jakich kombinacji z zarowkami H4 i przekaznikami. Wydaje mi sie ze czesto sie udzielales w tych watkach.
To wlasnie jezeli masz na przekazniku dlugie, a zasilanie stopu ze slabego pradowo punktu to wlasnie moze sie okazac ze pobor mocy od 42-84W z tego punktu moze powodowac ( np przez slaba mase, lub orzejscie przez zerowke) wlaczenie przekaznika. Przekaznik potrzebuje do zalaczenia bardzo malo mocy. A moze poprostu podpiales sie nie pod kontrolke od cisnienia oleju czy podwietlania zegarow, a pod kontrolke od dlugich?? Jak wcisniesz hamulec to obwod ( przekaznika) zamyka sie przez zarowki stopu i sprawa jasna??


Dobrym pomyslem ktory tu opisales jest wlasnie sprawdzenie tego ze schematem. I nie wpinanie sie w dziwne miejsca, tylko i wylacznie pod zacisk stacyjki.( lub jezeli chcez zeby ci stop swiecil bez wkladania kluczaka to na + akumulatora. Nie zapomnij o bezpieczniku najlepiej 8A( dla 84W taki jest ok.)

Kolega pytal o MTZ i slabe jego palenie. Nie znam takze MTZ, ale widzialem na wlasne oczy kilka razy Wladymirca. One maja takie smieszne wylaczniki masy. Moze w MTZ tez jest taki?? Jak juz poszedles za sluszna porada mtracza o czyszczeniu masy i wszelkich polaczen, to takze zacznij od przejzenia tego wlacznika. Przeciez prad rozruchu idzie przez ten wlacznik.

Nic wiecej na te chwile do glowki mi ni eprzychodzi.
Powodzenia Panowie w usuwaniu usterek.

Podobne tematy