Skocz do zawartości

Zdjęcie

Śrutowanie ziarna w E-514


24 odpowiedzi na ten temat

#1 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 23 styczeń 2010 - 18:52

Śrutowanie ziarna w E-514 Czy do młocki rzepaku E-514 potrzebna jest przystawka zwalniająca obroty młocarni? Czy da się bez niej młócić rzepak "odpinając po prostu klepisko"? Czy kombajn bez przystawki zwalniającej "śrutuje ziarno"?
Ta przystawka zwalniająca kosztuje 1500zł a handlarz mówi że bez tego nie mam co rzepaku młócić :rolleyes:
I jeszcze jedno :blink: Czy opłaca się kupić cały heder ze stołem do rzepaku (bez kosy bocznej)za 5000zł?
Czekam na odpowiedzi :(

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Śrutowanie ziarna w E-514 Dzisiaj, 12:31
  •  

#2 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 23 styczeń 2010 - 19:24

Śrutowanie ziarna w E-514 Musi się dac kosic bez przystawki zwalniającej, jak dobrze pamiętam potrzebna jest ona do koszenia kukurydzy. Jeśli śrutuje ci ziarno to znaczy, że masz za małą szczelinę pomiędzy cepem a klepiskiem. W kabinie powinieneś miec gdzieś info jakie powinny byc obroty młocarni, jak mnie pamięc nie myli to chyba do max 650 obr/min. Śrutowac ci też może w podajnikach: kłosowym i ziarnowym, jeśli masz łopatki dośc mocno zużyte.

Stół do rzepaku potrzebna rzecz, ale 5tyś to nie jest mało. Dużo rzepaku siejesz?

KS Falubaz


#3 Share PrzemoO

PrzemoO

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ok/Inowrocławia
  • Zainteresowania:motoryzacja

Napisany 23 styczeń 2010 - 21:37

Śrutowanie ziarna w E-514 5 koła bez bocznej kosy to chyba trochę dużo.

#4 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 23 styczeń 2010 - 22:27

Śrutowanie ziarna w E-514 Ale to nie sam stół tylko heder 4.80 wraz ze stołem 100cm (zamocowany na stałe),ale bez kosy bocznej :rolleyes:

#5 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 23 styczeń 2010 - 22:43

Śrutowanie ziarna w E-514 Zależy ile rzepaku siejesz, jak z 5ha to daj sobie spokój, taka inwestycja jest dobra jak masz dużo rzepaku i mało czasu, wtedy odpinasz heder, podczepiasz drugi, zmieniasz sito i w zboża, ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał

KS Falubaz


#6 Share JD1052

JD1052

    Slůnzok

  • Members
  • PipPipPip
  • 1192 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 styczeń 2010 - 07:49

Śrutowanie ziarna w E-514 W okolicy to ludzie maja przystawke zwalniającą, bo nie idzie bez.

#7 Share matijasek88

matijasek88

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 37 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie ciechanów

Napisany 24 styczeń 2010 - 13:34

Śrutowanie ziarna w E-514 Witam ;) a to w forszajku nie ma możliwości płynnej zmiany prędkości obrotowej bębna ? wydaje mi się ze powinna być posiadam john deer`ka 430 i tam jest wajcha którą bez problemu w każdej chwili mogę zmienić obroty na takie jaki będą mi pasowały. a po co odpinać klepisko? nie rozumiem trochę ;/

#8 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 styczeń 2010 - 13:38

Śrutowanie ziarna w E-514 @matijasek88
Oczywiście, że da zmienic płynnie obroty bębna ;) A o "odpinaniu klepiska" to raczej chodziło o opuszczenie na sam dół.

Reasumując próbuj kosic bez tej przystawki

KS Falubaz


#9 Share matijasek88

matijasek88

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 37 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie ciechanów

Napisany 24 styczeń 2010 - 13:41

Śrutowanie ziarna w E-514 no właśnie o to mi chodziło:) także nie powinno być problemu ;)

#10 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 24 styczeń 2010 - 14:09

Śrutowanie ziarna w E-514 Kolego Matey,a ty na jakich obrotach młócisz rzepak? ;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Śrutowanie ziarna w E-514 Dzisiaj, 12:31
  •  

#11 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 styczeń 2010 - 14:49

Śrutowanie ziarna w E-514 Według tego co jest napisane w kabinie w mojej E-512 obroty bębna przy rzepaku powinny miec 600-800 obr/min jak chcesz mogę ci podrzucic foto.
Jak dobrze pamiętam ojciec kosił na 650obr/min, ale pewny nie jestem. W każdym bądź razie musisz patrzec czy nie robi ci połówek w zbiorniku, jeśli tak to zmniejszasz obroty bębna, a jak to nie pomoże to zwiększasz szczeline pomiędzy cepami a klepiskiem

KS Falubaz


#12 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 24 styczeń 2010 - 19:22

Śrutowanie ziarna w E-514 Jak możesz to zapodaj fotkę :D
A masz tą przystawke zwalniającą? ;)
Masz w swoim kose boczną?

#13 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 styczeń 2010 - 20:08

Śrutowanie ziarna w E-514 Kosy bocznej nie mamy, przystawki zwalniającej też.

Załączone miniaturki

  • tabela ustawien e512.jpg
  • P6260183.JPG

KS Falubaz


#14 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 24 styczeń 2010 - 21:29

Śrutowanie ziarna w E-514 E-512 i E-514 to mniej więcej to samo chyba no nie?
Jak myślicie spróbować bez tej przystawki? ;)

#15 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 styczeń 2010 - 21:51

Śrutowanie ziarna w E-514 Skoro starszym kombajnem da się kosic to nowszym tymbardziej. Przystawka jest potrzebna żeby uzykac np 300obr/min, te 600 powinieneś uzyskac bez.
Ja bym spróbował kosic bez, zawsze możesz w trakcie sezonu ją kupic, to chyba lepsze, bo może się okazac że wydasz 1500zł niepotrzebnie ;)

KS Falubaz


#16 Share PiotrekMTZ

PiotrekMTZ

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 50 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj łódzkie

Napisany 24 styczeń 2010 - 22:35

Śrutowanie ziarna w E-514 Najgorsze to jest zdjąć ten kielich(koło pasowe)standardowe ;)
Aż się boje to ruszać bo podobno tak ciężko schodzi.
Ta przekłania to może już być na kombajnie ustawionym do zboża tak? :D

#17 Share Matey

Matey

    Bad Moderator

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 5203 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie ;)

Napisany 24 styczeń 2010 - 23:53

Śrutowanie ziarna w E-514 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi. Do koszenia zboża przekładnia nie jest potrzebna, bo zboża kosisz na +/- 900obr/min. Przystawkę zwalniającą jak dobrze pamiętam trzeba miec przy koszeniu kukurydzy, ale tego nie jestem pewien, zapytaj @sosek xu li czy on kosząc kuku korzysta z tej przystawki.

KS Falubaz


#18 Share Witus

Witus

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Przatów k. Łódzi
  • Zainteresowania:Oram pola xD
    Oraz Pasja czyli nasza OSP--> Kierowca

Napisany 28 styczeń 2010 - 20:02

Śrutowanie ziarna w E-514 Przystawka jest tylko potrzebna do kukurydzy bo obroty misimy mieć ok 450 a tyle nie da rady :D koszę rzepak groch trawe i zboża bez reduktora i jest super :D
DF k610 , Fortschrit ZT 303 , Ursus c385 , Ursus c360 x2 , Ursus c330M

#19 Share rafal098

rafal098

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisany 15 marzec 2010 - 18:24

Śrutowanie ziarna w E-514

Czy do młocki rzepaku E-514 potrzebna jest przystawka zwalniająca obroty młocarni? Czy da się bez niej młócić rzepak "odpinając po prostu klepisko"? Czy kombajn bez przystawki zwalniającej "śrutuje ziarno"?
Ta przystawka zwalniająca kosztuje 1500zł a handlarz mówi że bez tego nie mam co rzepaku młócić :)
I jeszcze jedno :) Czy opłaca się kupić cały heder ze stołem do rzepaku (bez kosy bocznej)za 5000zł?
Czekam na odpowiedzi :)


Da się młócić ale albo zniszczysz pasek od napedu bębna przez zbyt słabe naciągnięcie,lub zwiekszysz obroty bębna i będziesz miał więcej połówek,mam taka przystawke od zeszłego roku i odrazu po jej zastosowani było mniej połówek,ale po przełączeni jej na obroty do zboża dostaje takich drgań że trzeba ją demontować ,może moja jest wadliwa.

Edytowany przez Matey, 15 marzec 2010 - 19:02.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Śrutowanie ziarna w E-514 Dzisiaj, 12:31
  •  

#20 Share mateusz3547

mateusz3547

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:polska

Napisany 31 lipiec 2010 - 18:57

Śrutowanie ziarna w E-514 zadnego reduktora czy co tam nie trzeba ja młuce bez tego ustawiam młocarnie na ile trzeba zeby nie tłukło a 5000 za heder bez kosy to bardzo dużo ja dałem z dwoma kosami bocznumi ze stołem wszystko kompletne właśnie 5000

Podobne tematy