Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


390 odpowiedzi na ten temat

#121 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 20 wrzesień 2010 - 06:09

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania No wiesz, jak skosisz qq przy samej ziemi to już i słoma nie będzie potrzebna ;) b0gdan ma rację. tylko zapchasz jej żołądek. U nas kosi się na wysokość 30-35cm. Jak się nie najje to na noc i tak mają siano do przebrania

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 17:31
  •  

#122 Share b0gdan

b0gdan

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3102 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. chełmski

Napisany 20 wrzesień 2010 - 06:10

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania nie ja robiłem opracowania naukowe na temat żywienia krów, nie ja wymyśliłem sobie, że lepsza jest kiszonka z kukurydzy koszonej wyżej. Dla krów mlecznych wysokowydajnych potrzebne są pasze silnie skoncentrowane i jak już pisałem, nie można sobie pozwalać na zapychanie żołądka krowy niewiele wartościowym wypełniaczem

#123 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 20 wrzesień 2010 - 06:22

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Popieram zdanie @bOgdana, moze nie mówmy o koszeniu pod sama kolba, ale 30cm to raczej minimum, chyba ze kukurydza jest marna jak np. u nas w tym roku. A co do dolnych części łodyg to niby można siać te odmiany "stay green" i jakieś o podobno większej strawności, ale i tak dolna część łodygi kukurydzy toi lepszy nawóz jak pasza.

#124 Share agromatik

agromatik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 20 wrzesień 2010 - 06:58

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Badania dotyczyły odmian populacyjnych których obecnie sieje się znikomą ilość. Obecnie siane mieszańce mają zdecydowanie wyższa strawność, bardziej korzystny stosunek wagowy łodygi do kolby, oraz wzmocnienie cechy późniejszego zamierania rośliny z jednoczesnym szybkim dojrzewaniem nasion. Wyliczając zniżkę plonu 7,5t/wyliczenie @dexter/ przez 95zł płaconymi przez biogazownie wychodzi że krowa karmiona lepszą kiszonką ma do nadrobienia 712,5zł.Teraz każdy niech policzy ile jest to litrów wg jego ceny i jaka powinna być zwyżka produkcji. Te 7,5t krowa wpyli w około150 dni. Oczywiście nie można przesadzać z wys koszenia ok.20cm wystarczy.

"trzeba być zawsze tam, gdzie ciągną za sznury, a nie tam, gdzie słychać echo dzwonu"


#125 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 wrzesień 2010 - 09:47

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania 30 cm to jest juz maks... my kosimy na te 20 cm i jakos nasze stado ma ok. 8100 l wydajnosci... w takim razie zaczniemy zbierac same kolby (sa do tego specjalne kombajny) i moze wydajnosc wzrosnie do 10 tys litrow ;) tyle ze zamiast 15 ha bede musial zasiac 30 ha jak nie wiecej... nie mowie zeby kosic calkiem przy ziemi ale na 50 cm i wiecej to juz przesada... 20-30 cm to optymalna wysokosc...
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#126 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 20 wrzesień 2010 - 14:31

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania swietnie, ze do dyskusji wlaczaja sie tez inni uzytkownicy:) kwoli sprostowania: wiadomo ze kukurydza koszona wyzej ma lepsza strawnosc i w ogole sama sie pcha krowie do pyska, ale to co poruszyl @agromatik powinno miec znaczenie decydujace, a mianowicie zysk ekonomiczny. czy mniejsza ilosc nieco lepszej kiszonki jest w stanie pokryc koszty zwiazane ze strata plonu? wydaje mi sie ze nie. to w przypadku kiszonki przeznaczanej na skarmianie dla bydla mlecznego w intensywnym chowie. ale sa jeszcze inne przeznaczenia kiszonki: opasy, bydlo miesne, mleczne chowane w warunkach ekstensywnych czy biogazownie. w tych pozostalych przypadkach koszenie wyzej jest zwyczajnie wyrzucaniem pieniedzy w bloto...
Piszę po polsku!

#127 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 20 wrzesień 2010 - 17:54

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania U mnie w okolicy sporą część rolników sieje wyłącznie QQ i trawy na gruntach ornych. Rok temu gdzie na lekkich glebach w naszej okolicy kukurydza pięknie obrodziła narobili zapasu kiszonki na można powiedzieć 2 sezony, jeszcze maja nie otwarte pryzmy z tamtego roku. Oni potrzebują bardziej energetycznej kiszonki bo nie uprawiają żadnych innych zbóż na pasze, dlatego rok temu cieli kukurydze spokojnie na 40cm. Jedynie małe ilości zboża, które kupują skarmiają na potrzeby cieląt. Biogazownia i hodowla opasów to już zupełnie inna historia.

#128 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 20 wrzesień 2010 - 19:27

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ok, teraz może panowie(i panie) zastanówmy się nad rozwijającymi się pleśniami, grzybami itp. w łodygach kukurydzy przy ziemi. Zaobserwowałem u siebie że kukurydza wykoszona wysoko(ok 40cm) przechowywała się pięknie, nie miałem z niej niemal żadnych strat(może z 0,5%-1% ?!), nie rozwijały się żadne pleśnie, nie gniło, krowy pochłaniały tą kukurydzę bardzo chętnie nawet jeśli miały podaną większą dawkę kiszonki z kukurydzy.
Z kolei kukurydza koszona niżej nie przechowuje się już tak pięknie, dużo odchodzi ze względu na zgnilizny, pleśni..., krowy nie jedzą jej tak chętnie mimo że oczywiście nie podaje im kukurydzy zepsutej.
Dodam na końcu iż przechowuję kukurydzę w sposób tradycyjny, czyli na pryzmach, składuję kukurydze na ziemi i przykrywam dwiema foliami, 1 nową i 1 z poprzedniego roku na wierzchu następnie obsypuję całość pokaźna warstwą ziemi. Jeszcze dopowiem,że zawsze koszona kukurydza jest w odpowiednim stadium rozwoju!
W tym roku skosiłem właśnie kukurydze jeszcze nisko i zobaczę jak się przechowa, jeśli znów dużo będzie odchodzić to chyba będzie lepiej kosić wyżej aby uniknąć później większych strat.

#129 Share arturs860

arturs860

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 219 postów

Napisany 20 wrzesień 2010 - 19:58

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania popieram wypowiedz @b0gdan o wartości strawnej kiszonki wysoko ciętej. obliczenia agromatik opierają sie na założeniu że tona kiszonki w biogazowni kosztuje 95zł i może do biogazownie należy ciąć nisko ale według mnie dla krów powinno sie ciąć na 20-30 cm. należe dodać jeszcze że donle cześci łodyg zawierają grzyby które krową szkodzą.

#130 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 20 wrzesień 2010 - 20:03

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania calym sekretem jest odpowiednie ubicie pryzmy. zapewnic ma ono calkowicie beztlenowe warunki dla rozwoju bakterii prowadzacych fermentacje mlekowa. kazda inna fermentacja rozwijajaca sie w kiszonce to zmienienie jej przeznaczenia z roli zywieniowej na rolę odpadowa. w warunkach beztlenowych nie rozwijaja sie zadne grzyby, plasnie, zadne gnicie czy inne biologiczne akcje.a kolego @anticius jak odizolowujesz kiszonke od ziemi? i drugie pytanie: jak usuwasz ziemie z gory pryzmy? w zimie nie masz problemow z mrozem?
Piszę po polsku!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 17:31
  •  

#131 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 20 wrzesień 2010 - 21:45

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Kiszonka zawsze u mnie leży na ziemi dolną warstwą i to jej nigdy nie szkodziło! Przez kilka lat podkładałem pod spód folie co powodowało,że kiszona była jakby w rękawie, ale różnice przechowywania były niezauważalne a pobieranie kiszonki utrudnione. Jeśli tylko pod pryzmę nie podchodzi woda, oraz kiszonka nie była robiona na błocie lub piasku to nigdy od dołu się nie psuje, ponadto folie zakładane od góry na pryzmę stykają się u dołu z ziemią, ich przysypanie ziemią zapewnia braki dopływu jakiegokolwiek tlenu!
Ziemie z pryzmy usuwam łopatą/szpadlem, jest to troszkę uciążliwe zwłaszcza w zimie ale po zruceniu śniegu i puknięciu kilka razy młotem odchodzą zazwyczaj dosyć spore kawałki ziemi zmarzniętej więc nie jest to jakieś trudne czy skomplikowane, chociaż czasem może odkrywanie być uciążliwe.

Co do ujeżdżania, staram się zawsze bardzo dokładnie ubić pryzmę, zauważyłem że o wiele lepszy efekty daje jeżdżenie po niej na poprzeć niż wzdłuż. Należy również pamiętać aby nie zrywać kołami na ubitej kiszonce oraz pod żadnym pozorem nie przepychać większych ilości kiszonki ubitej z jednego miejsca na pryzmie w drugie!

#132 Share agromatik

agromatik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 wrzesień 2010 - 06:47

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania No, nie powiem temat staje się coraz ciekawszy. Co do wys. koszenia chyba doszliśmy do porozumienia ze optymalna to 20-30 cm. Daje to nam całkiem porządny materiał wyjściowy do sporządzenia dobrej kichy. Co dalej żeby tego nie zepsuć, solidnie w miarę ciężkim sprzętem ubijać i jak mówi @Anticius dobrze jak ubija się w poprzek pryzmy, uzyskuje się o wiele lepsze jej ubicie. My pod pryzmę podkładamy słomę, w tym roku będzie siano bo ze słoma krucho, tylko dla tego, żeby turem nie podbierać ziemi. Dobrze okryć min. 2 folie i coś na żaby dociążyć, w żadnym wypadku nie kostki słomy, dałem się podpuścić i okryłem kiedyś tak 1 pryzmę, jeszcze tylu myszy nie widziałem. Ale może poruszymy drugą część tematu dotyczącą zakiszaczy. Przerobiłem u siebie wszystkie formy zakiszaczy, oszałamiających efektów jakoś nie zauważyłem, jedynie kiszonka z bakteryjnym była jakby chętniej pobierana przez krowy. Tak więc mój prywatny wniosek co do zakiszaczy to, przy trawie i motylkowych wręcz obowiązkowo, a przy qq raczej zbędny wydatek.

"trzeba być zawsze tam, gdzie ciągną za sznury, a nie tam, gdzie słychać echo dzwonu"


#133 Share b0gdan

b0gdan

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3102 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. chełmski

Napisany 21 wrzesień 2010 - 07:39

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania ja również daję pod spód słomę, wygodniej jest wybierać kukurydzę, niż bezpośrednio z ziemi. Pryzmę przykrywam: 1 warstwa to folia malarska, 2 to normalna nowa folia kiszonkarska, 3 warstwa to stara folia. na wierzch rzucam dziesiątki opon :D brzegi obsypuję ziemią

#134 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 21 wrzesień 2010 - 07:51

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Co do wysokości koszenia kukurydzy to nie wiem czy jeszcze doszliśmy do porozumienia, mówimy oczywiście o kukurydzy koszonej na kiszonkę dla krów mlecznych, ja osobiście bym obstawał za koszeniem od 25 do 50 cm, zależnie od wysokości kukurydzy i podeschniętej dolnej części pnia. Chyba,że ktoś kosi kukurydze bez odpowiednio wytworzonego ziarnka, więc wówczas kukurydze można pewnie i przy samej glebie skosić, ale co to za wartość pokarmowa?
Chętnie wysłucham/przeczytam Waszych opinii bo jednak odpowiedniej jakości pasza to bardzo ważna rzecz.

Jeśli chodzi o podkładaną słomę pod spód pryzmy, nie psuje się Wam, nie wchodzi pleśń od spodu? W słomie w łodygach zostaje powietrze i chyba nie jest to raczej dobrym rozwiązaniem, ponadto pamiętam,że kiedyś u mnie tak było zrobione to nie zdało to egzaminu.
Z kolei zakiszaczy nie dodaję, ale obserwuję jak to robią/robili sąsiedzi i większość osób które wypróbowywała zakwaszacze, przestała to robić bo nie było jakiś wielkich różnic w przechowaniu paszy, a jednak to jest spory dodatkowy koszt...

#135 Share Simental

Simental

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 96 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj.Opolskie

Napisany 21 wrzesień 2010 - 19:33

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania To też zależy czy dobrze przykryjesz i zabezpieczysz pryzmę :D i oczywiście ubijesz :D

#136 Share hermes

hermes

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:centrala

Napisany 30 wrzesień 2010 - 19:20

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Co może się stać krową jakbym dał im "kiszonkę" z potrawu, która ma 2 tygodnie?

#137 Share Pestus123

Pestus123

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 496 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pomorze k/Chojnic
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Rolnictwo

Napisany 30 wrzesień 2010 - 19:51

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Nie będzie ona jeszcze zagrzana??

#138 Share hermes

hermes

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:centrala

Napisany 02 październik 2010 - 07:15

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Odkryłem daje drugi dzień i nic się krowom nie dzieje, stan trawy prawie bez zmian, nie jest zagrzana.

#139 Share pawel885

pawel885

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2723 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 02 październik 2010 - 07:28

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja w tym roku przed przykryciem sypie warstwę soli na wierzch. Znajomy sypie zawsze to mówi że same zalety- myszy się nie biorą za kiszonkę, nie zamarza tak mocno i konserwuje dobrze wierzchnią warstwę. Koszt nie duży warto spróbować.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 17:31
  •  

#140 Share hermes

hermes

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:centrala

Napisany 02 październik 2010 - 09:44

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja tez kiedyś soliłem nawet sporo, i był kiedyś żywieniowiec i stwierdził że jest zbyt kwaśna z powodu soli.

Podobne tematy