Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


390 odpowiedzi na ten temat

#101 Share shiftmp3

shiftmp3

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mieleszyn woj. łodzkie

Napisany 09 maj 2010 - 19:28

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Witam ja mam zamiar w tym roku po raz pierwszy od kilku lad zrobisz kiszonkę ja osobiście nie pamiętam jak ja wtedy robili bo to jeszcze za dziadka tyle co wiem to wtedy była robiona z liści buraczana :lol: ale teraz spróbujemy z zielonki już mi pisali ze najlepiej skosić przed południem nie rosząc nic zostawić na pokosach i następnego dnia od rana zgrabić i zbierać i na pryzmę następnie przykryć folia kiszonkarska i położyć opony od góry następnie od orać w kolo zęby dobrze przygnieć boki dobrze mowie czy nie ?? Jeszcze jedno ile trzeba czekać żeby dobrze wyszła kiszonka i czy po otwarciu murze ponownie szczelnie zamykać pryzmę ??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 16:04
  •  

#102 Share sebe1033

sebe1033

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2082 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 09 maj 2010 - 19:40

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Aleś nakręcił :lol: Kosic najlepiej koło w południe i po bo wtedy cukry z korzeni przechodzą na liście, kosić gdy strzela w źdźbło bo później łodyga schnie i mało co tam wartościowego zostanie.

Ja to koszę i od razu jak da rady przewracam :lol: i jeśli to pierwszy pokos (koniec maja no może początek czerwca) to na drugi dzień nic a na 3 zbiór. Na następne pokosy z racji temp i plonu koszę a na drugi zbiór. Istnieje reguła praczki bierzesz w garście trochę trawy i skręcasz jeśli ręce nie będą ociekać sokiem a jedynie wyczujesz wilgoć to już dobre

Co do pryzmy ubijać i zakryć szczelnie położyć opon a brzegi docisnąć hermetycznie piaskiem ziemią a wątpię Byś dał rady tak zaorać ziemi B)

A do skarmiania to się nie psuje jak co jakiś czas wybierasz 3 dni czy tydzień wiadomo im zimniej tym lepiej i im lepszy sprzęt Dlatego im węższa tym lepiej

#103 Share hermes

hermes

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:centrala

Napisany 10 maj 2010 - 20:39

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Z robieniem kiszonek to jak z pieczeniem placków, zrobisz jednakowo raz się uda :lol: a raz zakalec :lol:

#104 Share shiftmp3

shiftmp3

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mieleszyn woj. łodzkie

Napisany 11 maj 2010 - 19:11

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania A po zakryciu kiszonki o ile trzeba odczekać ??? Zęby bydło mogło jeść ??

#105 Share agromatik

agromatik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1349 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 maj 2010 - 19:44

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania 6 tygodni, przy specjalnym zakiszaczu 4 tygodnie.

"trzeba być zawsze tam, gdzie ciągną za sznury, a nie tam, gdzie słychać echo dzwonu"


#106 Share 1210

1210

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 264 postów

Napisany 03 wrzesień 2010 - 07:06

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jeśli był temat to proszę o przeniesienie bo nie znalazłem.
Jak dobrze zrobić kiszonkę z QQ na ziemi. Wykopanie dołu nie wchodzi racxzej w grę bo teren podmokły.
Jaka poinna być pryzma z 50 arów QQ (wymiary). Jaka wysokość tej pryzmy. Co zrobić aby QQ nie rozsypywała się na boki
Jaka folia na spód? malarska zwykła przezroczysta czy do kiszonek?

#107 Share danielhaker

danielhaker

    Po prostu Daniel ;)

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 6745 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wschodnie Mazowsze (WSI)
  • Zainteresowania:fotografia, muzyka, motoryzacja, lotnictwo :p

Napisany 03 wrzesień 2010 - 16:21

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania U mnie zawsze robi się 2 pryzmy. Pierwsza ok. 20 metrów i starcza do stycznia a druga ile wyjdzie i gniecie nam wujek Fendem 612LSA z turem. Czyli 6-garowy byk, na koniec do tego ja pomagam Forterrą i na 2 gnieciemy. Na wierzch idzie nowa folia i na nią stara z tamtego roku. Zaletą tego jest to że wrona ma już 2 warstwy do przebicia jeśli jej się uda a wadą jest to że jak się odkrywa to trzeba najpierw jedną odsunąć a potem drugą ale jeżeli się ziemię na czas odwala to jest ok. Jak już wspomniałem na samym końcu kładę dużą warstwę ziemi tak, żeby nigdzie nie było białego, z czasem i tak deszcz boki spłucze ale już jest dobrze ubita. W tamtym roku pierwsza pryzma była w 100% dobra. Nic się nie zepsuło.

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.c...ser/danielhaker

KUPIĘ SŁOMĘ. SIEDLCE, ŁOSICE, ŁUKÓW, MIĘDZYRZEC PODL.


#108 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 17 wrzesień 2010 - 19:07

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Witam.
Zastanawiam się na jaką wysokość kosicie kukurydzę(oraz na jaką powinna być koszona) i dlaczego? Ponoć wykoszona nisko daje więcej objętościowo ale przechowa się w gorszym stanie niż kukurydza ścięta na wysokości załóżmy 40-50cm.
Inną sprawa to dodatki w formie zakwaszaczy, czy je dodajecie i czy rzeczywiście daje to o wiele lepszy efekt zakiszonej pryzmy? Jakie dodatki zakwaszające polecacie?

Oczywiście powyższy post tyczy się kukurydzy przeznaczonej na paszę dla bydła mlecznego.

#109 Share PatrykGY

PatrykGY

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 499 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:~~Pałuki~~
  • Zainteresowania:Fantastyka

Napisany 17 wrzesień 2010 - 19:27

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Czytałem że wyżej ścięta jes lepsza bo;
ma więcej wartości odżywczych i się lepiej kisi i jest bardziej smaczna bo nie ma zdrewniałych łodyg :D
Zakiszacze chyba lepiej zastosować w końcu polepsza proces zakiszania :)
Darowanemu koniowi nie zagłada się w zęby tylko zakłąda mu się siodło!

#110 Share zeberka363

zeberka363

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisany 17 wrzesień 2010 - 19:38

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Kosimy dość nisko, zakiszacza nie dajemy i kiszonka jest w sam raz :D

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 16:04
  •  

#111 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 17 wrzesień 2010 - 19:55

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania ja zakiszam co roku kukurydze z około 100 ha dla bydła mlecznego jak i mięsnego a w tym roku mam do zakiszenia qqrydze z 450ha na biogaz i powiem jedno: trzeba kosić jak najniżej, tzn około 10cm. wyższe koszenie powoduje spore straty w uzyskanej masie. różnica w zakiszaniu pomiędzy koszoną wysoko badź nisko jest ŻADNA.
co do stosowania zakiszaczy to już nie stosuje, uzywałem Labacsilu z SANO i szczerze mówiąc nie ma jakiejś wielkiej róznicy w wynikach. jakość kiszonki może być jedynie lepsza o taki poziom, żeby się zwróciły koszty zakupu zakiszacza. kluczem do odpowiedniego zakiszenia są: zawartość suchej masy na poziomie 30-35% (bardzo łatwo sprawdzić, jaka jest ta zawartość), dobre, równomierne ubijanie pryzmy cięzkim sprzętem oraz superszczelne przykrycie. jeśli na przykrywającej folii maja leżeć opony, to musi byc ich tyle, by sie ze soba stykaly, by nie bylo zadnych przestrzeni powietrznych pod folia. i jeszcze jedna rzecz: trzeba zachowac rozsadna higiene podczas tworzenia pryzmy, czyli zadnych cieknacych olejem ciagnikow, zadnego wwozenia blota z kolami na pryzme, zadnych obcych substancji mogacych zaklocic, badz przerwac zycie odpowiednich drobnoustrojow odpowiedzialnych za zakiszanie.
Piszę po polsku!

#112 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 18 wrzesień 2010 - 19:53

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja również kosiłem zawsze u mnie najniżej jak to było możliwe ale obecnie zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej byłoby kosić wyżej aby uzyskać pasze o doskonałych składnikach pokarmowych...
Co do zakiszania, nigdy tego nie stosowałem i ogólnie poza poprzednim rokiem(2 błędy o których może nie będę pisał) kukurydza zawsze była w stanie można powiedzieć bardzo dobrym.
Czekam na dalsze opinie bo jednak sprawa paszy dla mlecznic jest bardzo ważna.

#113 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 18 wrzesień 2010 - 20:51

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania zeby byly jakiekolwiek roznice w jakosci kiszonki to chyba trzeba kosic na wysokosci metra, albo zakiszac same kolby i liscie:) moim zdaniem nie ma co cudowac z koszeniem wyzej. 15cm absolutny max. straty masy zwiazane z koszeniem wyzej nie zostana nigdy zrekompensowane przez lepsza kiszonke, a co za tym idzie minimalna wieksza ilosc mleka.
Piszę po polsku!

#114 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 18 wrzesień 2010 - 21:13

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania zgadzam sie z kolega @dexterek, my rowniez juz od ponad 10 lat kosimy na wysokosc ok. 20 cm i jest wszystko w porzadku. koszenie na wysokosc ponad 50 cm to jak dla mnie za duze straty...
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#115 Share anticius

anticius

    Użytkownik

  • userphoto
  • Members
  • PipPip
  • 93 postów

Napisany 19 wrzesień 2010 - 18:12

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Na wysokości 50cm strata wynosi, jeśli mnie pamięć nie zawodzi, niecałe 20% co nie jest aż tak bardzo dotkliwe moim zdaniem! Badał ktoś może pod wzgledem zawartości składników pokarmowych kukurydze koszoną nisko oraz taką koszona wyżej?

#116 Share agromatik

agromatik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1349 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 wrzesień 2010 - 18:25

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania 20% z 1000 ton to już niezła kupka kiszonki.

"trzeba być zawsze tam, gdzie ciągną za sznury, a nie tam, gdzie słychać echo dzwonu"


#117 Share b0gdan

b0gdan

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3102 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. chełmski

Napisany 19 wrzesień 2010 - 18:43

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania wg badań wyżej koszona kukurydza ma zdecydowanie lepszą wartość pokarmową, bo mamy niej zdrewniałej łodygi, a więcej kolb

#118 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 19 wrzesień 2010 - 20:45

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania policzmy jak to na prawde jest: przy plonie rzedu 45ton zielonej masy z hektara i obsadzie 90tys nasion na hektarze (bo taka jest obsada na kiszonke) wychodzi na to, iz jedna roslina o wysokosci 2,3metra koszona na tradycyjnej wysokosci czyli ok 15cm wazy ok 0,5kg. czyli jesli bedziemy kosic wyzej tj 50cm strata masy na jednej roslinie wynosi (policzone z proporcji) ok. 85 gramow, co przy obsadzie 90tys nasion daje 7650kg straty na kazdym hektarze. 100ha-765ton zielonki. sami sobie odpowiedzcie na pytanie czy chcecie miec z kazdego hektara 7,5 tony kiszonki wiecej o minimalnie gorszej strawnosci czy 7,5 tony mniej minimalnie lepszej. dla mnie jest sprawa oczywista.
Piszę po polsku!

#119 Share b0gdan

b0gdan

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3102 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. chełmski

Napisany 19 wrzesień 2010 - 21:28

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania to teraz pomyślmy... krowa ma żołądki o określonej pojemności i powiedzmy, że jest w stanie zmieścić w sobie około 60 kg paszy objętościowej. Jeśli chcemy aby dawała dużo mleka (8000 i więcej) to musimy jej dawać pasze które zwiększają produkcję mleka, a nie mają na celu zapełnianie bebechów, aby krowa nie ryczała. Jeśli już tak bardzo chcesz dostarczać pasz strukturalnych, to zdecydowanie lepszy jest dodatek słomy ze zbóż ozimych... a nie zupełnie zdrewniałych łodyg kukurydzy, a może trocin też by nie ryczała? ;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 16:04
  •  

#120 Share dexterek

dexterek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:technika rolnicza, uprawa, energetyka jądrowa, off-road

Napisany 19 wrzesień 2010 - 21:52

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania zupelnie zdrewniale lodygi kukurydzy? a kiedy Ty kosisz kukurydze na kiszonke? w grudniu? czy moze w styczniu? no wiesz, jesli Ci przeszkadza zupelni zdrewniala lodyga kukurydzy to moze zbieraj same liscie i kolby:) a powiedz mi jeszcze... po co krowa dostaje siano i slome? bo ja nie wiem...
Piszę po polsku!

Podobne tematy