Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


390 odpowiedzi na ten temat

#81 Share adamo24

adamo24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 164 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sandomierz

Napisany 23 styczeń 2010 - 20:33

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja robię to w taki sposób, że mam silos wykopany w ziemi 4,5m szerokości na 16m długości i 1m głębokości, wchodzi mi tam ok 30 przyczep z nadstawkami na wysokość od spodu ok. 2m. Na spód daje starą folie np. z zeszłego roku i kipruje tam kuku i ujeżdżam bez przerwy ciągnikiem. Gdy już kopiec mam przykrywać ujeżdżam jeszcze wszystko dokładnie i przykrywam nową folią obsypuje wokół ma to daję starą folie. Wszystko okrywam gęsto starymi oponami i obsypuję ziemią jeszcze dołem wszystko. Stosuje opony zamiast ziemi na wierzch ponieważ jest dużo wygodniej odkrywać kopiec np. w zimie bo ziemia przymarznie i jest problem z odkrywaniem ,a opony raz dwa i odkryte i folia nie rwie się tak. A drugi kopiec robię podobnie tylko, że na równym podłożu. W tym roku nie dawałem żadnych dodatków i pięknie ukisło podstawą jest dobre ujeżdżenie pryzmy i przyciśnięcie wtedy nie psuje się tak i nie zagrzewa. Dawałem wcześniej zakiszacz z firmy Sano ale w tym roku spróbowałem bez i jest ok też krówki jedzą ze smakiem :blink: odrzuciłem z połowy pryzmy na jesieni z 3 taczki zbutwiałego i na tym koniec :rolleyes:

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 09:49
  •  

#82 Share Pawel1222

Pawel1222

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 65 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Suchowola

Napisany 23 styczeń 2010 - 20:37

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Żeby była dobra kiszonka po pierwsze musi być odpowiednia wilgotność kukurydzy po drugie dobrze ubita pryzma po trzecie dobrze przykryta ja daję folie pod spód żeby na bokach wystawała 20 cm później zawijam do góry a folię od góry podtykam pod tą co jest na spodzie posypuje to piaskiem bez kamieni ok 3cm a na bokach gdzie piasek zlatuje daję popsutą sianokiszonkę muszę dodać że daję najpierw nową folię a na nią zeszłoroczną miałem pryzmę ok 20 rozrzutników zaczęliśmy ją brać w październiku teraz już kończymy popsuło się mi kiszonki może tyle co daje na jeden dzień lub dwa znikome ilości do zakiszania stosowałem em-farming a powiedz mi czy jak odkryjesz pryzmę czy coś jest popsute?

#83 Share macin87

macin87

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1232 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 styczeń 2010 - 20:44

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania A zepsuła ci się w trakcie spasania czy bezpośrednio po otwarciu?
Andrzej co do budowlanej foli to wiem że to najgorsze g.... Kiedyś okryłem nią wysłodki (bo myślałem że grubsza to i lepsza- byłem w błędzie)- ona na mrozie, w słońcu rwie się jak papier i do tego nie jest tak elastyczna jak sianokiszonkarska
Było wiele tematów o kuku i jej psuciu. Mogła być za sucha i co za tym idzie słabo ugnieciona, dziura w foli itd. itd.- nie chce mi się na ten temat rozpisywać
Ja ugniatam od paru dobrych lat "30" (tur i balast) i tylko jednego roku popsuło mi się aż połowa- była za sucha (tak ciągle pisali w gazecie że trzeba kosić aż ziarko będzie miało 3/4 lini mlekowej, a to g... prawda ważne jest ziarko ale i stosunek łodygi do ziarka (jak nam schnie w oczach to nie ma na co czekać- parę lat doświadczeń). W tym roku z 2,5ha, została połowa i zepsuło mi się dwie taczki- rekord jak na ten rok :rolleyes:

#84 Share michal96

michal96

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 76 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Włocławek
  • Zainteresowania:Koszykówka Rolnictwo

Napisany 23 styczeń 2010 - 20:51

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania U mnie teraz to praktycznie strat nie ma.
Daliśmy jakiś tam preparat, ale nie wiem jaki.
Ugniatane było Pronarem 1025A, i z 15 cm ziemią folia jest przykryta.
Sprzedam części do sieczkarni New Holland !

Kontakt na PW lub GG 364354

#85 Share adamo24

adamo24

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 164 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sandomierz

Napisany 23 styczeń 2010 - 20:59

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania @macin87 masz rację z tą folią budowlaną. Ja raz kupiłem taką bo była dużo tańsza i bardzo dużo mi się zepsuło myślałem, że może popełniłem jakiś błąd, że się tyle popsuło. Zastosowałem też taką bo mi zostało na kiszonkę z żyta i historia się powtórzyła bardzo dużo popsuło się :rolleyes: . U nas parę osób nie stosuje żadnych foli, lecz pryzmę kukurydzy przysypuję wysłodkami z jabłek i tyle i twierdzą ze nic się im nie psuję ale jakoś w to trudno mi uwierzyć.

#86 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 23 styczeń 2010 - 21:09

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja od zawsze stosuje budowlano. Teraz mam zapas na jakieś 1,5 roku. Na mrozie sie rwie ale przy odkrywaniu to już nie ważne. Ważne żeby przy okrywaniu była cała. U mnie własnie nie zauważyłem 2 dziur i dlatego tyle odwaliłem. W tamtym roku z całej pryzmy odwaliłem może z taczki (nie było dziurek)

Djmisiu65 nie przykrywasz czasem pęczkami słomy??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#87 Share GREMLIN

GREMLIN

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 375 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:mazowieckie
  • Zainteresowania:nowoczesne rolnictwo maszyny, dziewczyny z sexy figurą ,bo z twarzy jestem tolerancyjny-grunt to figura

Napisany 23 styczeń 2010 - 21:28

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ja też dodam że kukurydza powinna być cięta w odp. terminie, dobrą maszyną, żeby była jak najkrócej pocięta porządnie ubita najlepiej jakimś 6-garowym i ja np. pierwszy raz dałem konserwant w tym roku i jak narazie odrzucone są taczki z brzegu tak dobrej jeszcze nie było a folie 1 raz w tym roku kupiłem jakąś dziwną niby pisało na kiszonki ale sztywna i gruba lecz tania ale jest OK !!! :rolleyes:

#88 Share zetor10045

zetor10045

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 749 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 23 styczeń 2010 - 21:50

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Jeśli ktoś mówi że nic nie wyrzuca to po prostu kłamie. Zepsuć się musi, mniej czy więcej, ale zawsze jakieś straty są.Ja próbowałem już chyba wszystkiego oprócz kwasu mrówkowego
i najlepszy efekt był po zastosowaniu zakiszaczy opartych na bakteriach . Stosowałem sól
i efekt nie był najlepszy. Dwa lub trzy lata temu zastosowałem EM-y i wtedy prawie nic
się nie zmarnowało , ale wiesz że "prawie robi dużą różnicę" :blink:!

Jesteś w błędzie. Też kiedyś miałem niewielkie problemy z psuciem się kiszonki, zakiszacze tez zbytnio nie pomagały, jednak w tym roku zmieniłem system ugniatania (gniotę wzdłuż i w szerz) i jak narazie nic nie wyrzuciłem :rolleyes:

#89 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 23 styczeń 2010 - 22:42

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ale tutaj powstaje podstawowe pytanie. W jakiej fazie zbierasz. Bo gdy w ziarniaku jest jeszcze mleko to większość całej rośliny stanowi woda. :rolleyes: Proces fermentacji(już po przykryciu) zachodzi szybciej, ale po odkryciu szybko się psuje bo łapie tlenu i bakterie kwasu octowego i maślanego się namnażają i wtedy czuć taki zapach przykry kolor prawie czarny. :blink:

Więc krótko mówiąc moim zdaniem problem tkwi w ilości suchej masy. Zaleca się zbiór gdy jest ponad 30% suchej masy :(

a co do ugniatania i rozdrobnienia faktycznie trzeba dokładnie zrobić obie czynności. Ale w zupełności do ugniatania c330 wystarczy tylko więcej przejazdów :(

#90 Share lukasz15

lukasz15

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 278 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 23 styczeń 2010 - 22:42

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania U mnie w tym roku również trochę odpadu jest. Nie było dawane żadnego dodatku (jak zawsze) ubijane MF3080 ale i to nic nie pomogło bo stwierdziliśmy że zrobimy trochę suchszą no i z tym przedobrzyliśmy. Popieram wypowiedz @macin87 nie tylko jest ważne ziarko ale i łodyga również. Dodam jeszcze że jak ją przywiozę i dam to patrzą tak niechętnie i zostawiają trochę łodygi i liście. Już nigdy mnie nikt nie namówi na suchą kiszonkę :rolleyes:
Publikowanie moich zdjęć bez mojej zgody ZABRONIONE!!!!!!

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 09:49
  •  

#91 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 23 styczeń 2010 - 22:47

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Według mnie podstawa to dobre rozrzucenie sieczki po całej długości pryzmy u ugniatanie jak najbardziej obciążonym ciągnikiem. Co do C330 to wystarczy jak się ma 1,5 ha QQ i tnie się jednorzędówka. Do samobieżnej to minimum 3 ciągniki do gniecenia.

#92 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 23 styczeń 2010 - 23:06

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania No to wtedy chodzi o czas a nie o masę ciągnika którym ugniatasz. A to całkiem co innego

#93 Share djmisiu65

djmisiu65

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:technika rolnicza :D

Napisany 24 styczeń 2010 - 10:53

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Psują się boki w srodku czy gore?


całość na górze.

Kiedyś ugniatałem c330 ale w zeszłym roku kupiliśmy lamborghini 150 km on ma ok 6 ton to nim gniotłem, ubite było dobrze bo twarde prawie jak beton.

Przykryte było właśnie chyba budowlaną, bo po tornadzie dostaliśmy kilka rolek żeby okryć dachy ale się nie przydały, ale kiedyś kiszonkarską stosowaliśmy i cały czas to samo

@andrzej2110 - nie przykrywam nic słomą.

@a8185 - w tym roku akurat troszkę się spóźniliśmy ze zbieraniem bo już strasznie schło nie pamiętam jak w innych latach

tniemy jednorzędówką, a kiszonka jest zepsuta cały czas od otwarcia. wrzucę zdjęcie jak ta kiszonka wygląda i ile muszę odrzucić jak pojadę znów na silo ;)

#94 Share slawek74

slawek74

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 277 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice łukowa
  • Zainteresowania:hodowla bydła mlecznego

Napisany 24 styczeń 2010 - 12:35

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jestem nowy na forum przeczytałem cały temat i nikt nie wspomniał kiedy po koszeniu okrywa kiszonkę a i to ma duże znaczenie. Ja nieraz to i po dwóch dniach ale przed okryciem dokładnie ujeżdżę trwa to nieraz i kilka godzin. Kukurydza może być i suchsza ale taką to trzeba najmocniej dognieść. Ugniatam dwoma ciągnikami 60-100 km z turami. A dogniatam 330 m z turem i zetorem 7011 są to dwie pryzmy 45 m 30 m okrywam dwoma foliami na wierzch białą żeby latem odbijało się słońce. kolega co ma problem niech lepiej dogniata i okrywa folie tak aby nie zostało powietrze pod folią oraz niech zwróci uwagę na jakość foli.

#95 Share Markus

Markus

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 115 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie LRA

Napisany 24 styczeń 2010 - 17:00

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jak psuje się góra to było powietrze. Jednego roku jak okrywałem kopiec z QQ przez pomyłkę obsypałem w pierwszej kolejności folie przy ziemi a nie zaczołem od góry. Na górze zostało powietrze (wyglądało to jak balon z powietrzem) i tak obsypałem. Wtedy musiałem odrzucać 30cm zepsutej QQ na bok z góry.

#96 Share djmisiu65

djmisiu65

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:technika rolnicza :D

Napisany 18 luty 2010 - 18:40

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania O kolego to dobry pomysł... trzeba spróbować... nie zwracałem na to uwagi... :D

@slawek74 - w dzień robienia qq ugniatam to wieczora a rano jeszcze dogniatam co prawda nie kilka godzin ale parę razy...

#97 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 18 luty 2010 - 19:55

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Jak psuje się góra to było powietrze. Jednego roku jak okrywałem kopiec z QQ przez pomyłkę obsypałem w pierwszej kolejności folie przy ziemi a nie zaczołem od góry. Na górze zostało powietrze (wyglądało to jak balon z powietrzem) i tak obsypałem. Wtedy musiałem odrzucać 30cm zepsutej QQ na bok z góry.


Ja tak okryłem pszenice. O dziwo nie popsuła się.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#98 Share djmisiu65

djmisiu65

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:technika rolnicza :D

Napisany 21 luty 2010 - 15:31

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Skoro mówicie że mniej się psuję to też tak spróbuję... no ale do następnych zbiorów jeszcze trochę... :P

#99 Share farmtractractorseurope

farmtractractorseurope

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 88 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Sandomierza

Napisany 26 luty 2010 - 21:48

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jakie macie silosy przejezdne na kukurydze ??? Jak zbudowane ??xP

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 09:49
  •  

#100 Share djmisiu65

djmisiu65

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:technika rolnicza :D

Napisany 07 marzec 2010 - 16:19

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Znaczy akurat ja nie mam budowanego tylko wysypuję na łące za stodołą...

Podobne tematy