Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


390 odpowiedzi na ten temat

#361 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 02 marzec 2014 - 14:29

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Skoro z jednej strony to znaczy, że ta strona została słabo ubita. I to już jest znaczący problem.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 19:58
  •  

#362 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8984 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 03 marzec 2014 - 15:43

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Zawsze możesz dawać preparaty z kwasem propionowym lub mocznik w miejscach gdzie wybierasz. Powinno hamować pleśnienie.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#363 Share Brounter

Brounter

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 postów

Napisany 03 marzec 2014 - 17:57

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Najtańszy i najstarszy sposób na zakiszanie to dodatek soli, wystarczy poziomowo rozsypać i problem będzie rozwiązany ;]

#364 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 03 marzec 2014 - 18:04

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Tylko ostrożnie z tą solą. Chyba nie muszę mówić jak nadmiar soli oddziaływuje na organizm. A w jaki sposób sól powstrzymuje proces pleśnienia?

#365 Share jaro86

jaro86

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 424 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie
  • Zainteresowania:motoryzajca, sport

Napisany 03 marzec 2014 - 19:09

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania ale myślicie, że ta pleśń bedzie szła juz do końca czy może w pewnym momencie jej nie bedzie?

#366 Share Brounter

Brounter

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 postów

Napisany 03 marzec 2014 - 19:29

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Sól (NaCl chlorek sodu) jest odpowiedzialna za zredukowanie bakterii wywołujących niepożądane działanie jakim jest pleśnienie. Chodzi tu głownie o kwas octowy, masłowy oraz drożdże. Sód jest również substratem w preparatach wytwarzanych do zakiszania kiszonek. Ach ten pospolicie używany Benzoesan sodu. ;]

#367 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 04 marzec 2014 - 16:27

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania @Brounter dziękuję za ciekawe informacje.

#368 Share Damix

Damix

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 212 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opolskie
  • Zainteresowania:Wszystko związane z rolnictwem i nie tylko

Napisany 05 kwiecień 2014 - 22:44

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Witam.Może gdzieś już padło to pytanie ale nie znalazłem go wiec zapytam tutaj a mianowicie chodzi mi o czas robienia pryzmy z 5ha.Ile dni może być otwarta dodam,że posiadam sieczkarnię jednorzędową pottinger mex 2 i sieczka(2 przyczepy)jest dowożona na pryzme co 1-2godz.(ze względu na odległośc).A tak na marginesie słyszał może ktoś o kiszeniu kukurydzy w silosach?

Edytowany przez Damix, 06 kwiecień 2014 - 19:47.


#369 Share aster453

aster453

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 sierpień 2014 - 08:49

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Może i trywialne pytanie ale czy ktoś z Was sie z tym kiedyś spotkał ? Chodzi mi o taką sprawę : macie np pryzmę zrobioną z kukurydzy i np po kilku miesiącach (mało prawdopodobne) chcielibyście przenieść tą pryzmę w inne miejsce np zabierają Wam ziemię pod budowę drugi. Czy taka przeniesiona kiszonka będzie coś warta czy się nie zepsuje po przeniesieniu i zakiszeniu ? Zawsze to dopływa tlenu ....

#370 Share Agricole

Agricole

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 28 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj. łódzkie

Napisany 22 sierpień 2014 - 10:43

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Może jakby to naprawdę bardzo ubić, może było by dobre. Ale wydaje mi się, że jednak nic z tego. Dlatego, że dla przykładu, weźmy np. słoik z ogórkami kiszonymi. Dopóki się nie otworzy, może stać rok, a po otwarciu trzeba szybko spożyć. Dużo jest tej kiszonki?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 19:58
  •  

#371 Share aster453

aster453

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 sierpień 2014 - 13:10

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Wiesz to tak sobie myślę nad takim tematem coby było gdyby, jeśli już to raczej cała pryzma więc nie byłoby za fajnie ją przenosić

#372 Share damian40000

damian40000

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3200 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Brodnicy kujawsko-pomorskie

Napisany 22 sierpień 2014 - 20:25

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania nie da się tego zrobić. Kiszonka z qq jak dostanie powietrza to po kilku godzinach się zaczyna grzać i psuć. Jest dobra do póki się jej nie rusza. Nie da się jej przenieść.

#373 Share aster453

aster453

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 sierpień 2014 - 09:25

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Ciekawe czy ktoś to robił z Was ?

#374 Share malorolny121

malorolny121

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 480 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisany 28 sierpień 2014 - 07:20

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Kolego Damian sie mylisz. kukurydza po przewieżieniu i dobrym ubiciu oraz polaniu konserwantami po wieszchu normalnie przeleżała i nie psuła się. Dodam że to był okres zimowy.

#375 Share aster453

aster453

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 sierpień 2014 - 07:45

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Robiłeś coś takiego ? tzn przenosiłeś całą czy też część pryzmy w inne miejsce i ubijałeś ponownie ?

#376 Share JanArszczecin

JanArszczecin

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisany 30 sierpień 2014 - 22:04

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Może i trywialne pytanie ale czy ktoś z Was sie z tym kiedyś spotkał ? Chodzi mi o taką sprawę : macie np pryzmę zrobioną z kukurydzy i np po kilku miesiącach (mało prawdopodobne) chcielibyście przenieść tą pryzmę w inne miejsce np zabierają Wam ziemię pod budowę drugi. Czy taka przeniesiona kiszonka będzie coś warta czy się nie zepsuje po przeniesieniu i zakiszeniu ? Zawsze to dopływa tlenu ....

Nic jej nie będzie. Przenieść, złożyć , ubić , przykryć . Kropka.

#377 Share lukaschels

lukaschels

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 233 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 maj 2015 - 12:29

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Odświerze temat.

A co myślicie o gnieceniu kiszonki na pryzmie wałem cambella ?



#378 Share aster453

aster453

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 czerwiec 2015 - 12:20

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

mówisz wał cambella ? wydaje mi się troszkę lipa oczywiście moja osobista opinia nie nie wydaje mi się żeby dobrze tym ugnieść zwłaszcza że nie jest on pełny ale być może to jest jakieś rozwiązanie zwłaszcza dla suchszej kiszonki która lubi się stawiać. Z drugiej strony nie wiem w jakim czasie robisz pryzmę u mnie nie dałoby rady jeździć tym wałem po pryzmie gdyż praktycznie ciągnik za ciągnikiem jedynie czas na rozwałkę turem i dalej. Kiedy byś chciał to robić po zakończeniu ? Jakieś rozwiązanie jest ale wypróbuj podziel się jak wyszło 



#379 Share lukaschels

lukaschels

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 233 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 03 czerwiec 2015 - 12:56

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

U mnie jest kilka minut na ugniecenie, zazwyczaj robi się na dwie pryzmy, ja rozpycham spychem do śniegu. Ogólnie to problem jest na przegach prysmy gdzie za blisko podjechać nie mogę. Wydaje mi się że po wstępnie ugnięcionym taki wał powinnien tez jeszcze gnieść szczególnie że waży 1,5 tony. Przetestuje ten układ



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 19:58
  •  

#380 Share donweter1989

donweter1989

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kUJ-POM (CTU)
  • Zainteresowania:rolnictwo, wędkarstwo

Napisany 03 czerwiec 2015 - 17:14

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Na jakimś filmiku na YouTube widziałem jak pryzmę ugniatał ciągnik z wałem zrobionym z kół od pociągu i nawet dobrze to wyglądało.

Podobne tematy