Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


390 odpowiedzi na ten temat

#281 Share zootechnik

zootechnik

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 59 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 czerwiec 2012 - 21:44

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Mam pytanko czy moze mi ktos podac jakis link gdzie moge dostać takie worki do przykrywania kiszonki?

Proszę nawet kilka linków i to z cenami :D :
http://www.agrapac.p...-x-10-szt..html
i na Allegro ;-) dwa rozmiary:
http://allegro.pl/wo...2408484306.html
http://allegro.pl/wo...2409610149.html
tutaj:
http://www.bagpolska...-zwir-i-piasek/
tu też możesz zapytać:
http://www.agripak.pl/form/show/id=1


Przemek
;)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 02:26
  •  

#282 Share pablo18

pablo18

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 77 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 19 czerwiec 2012 - 16:41

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania dzieki wielkie !
Piona ! :)

#283 Share Piotrek1975

Piotrek1975

    ROLNIK.PL

  • Members
  • PipPipPip
  • 1329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska/WZW
  • Zainteresowania:Bydło rasa Simentalska,boks, uprawa ziemi.

Napisany 26 czerwiec 2012 - 18:37

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Koledzy tymam do was pytanie , czy jeżeli przykryję pryzme QQ tą droższą folią tą która jest z jednej strony biała a z drugiej czarna to nie będzie mi się psula QQ nie sypiąc piachu na górę pryzmy :unsure: Chodzi o to czy przykrywając taką folią opsypuje się tylko boki a górę nie koniecznie. Nie to żeby mi się nie chciało a chodzi mi o to że zimą mnie nie będzie a żona by musiała się nie źle na tyrać psz ziemi zmarźniętej.
co o tym myślicie, czy ktoś z was miał takie doświadczenia ^^

#284 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 26 czerwiec 2012 - 18:41

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jeśli nic Ci tej folii nie uszkodzi to i ta tańsza da rade, przykrycie ziemią to zawsze większe zabezpieczenie.

#285 Share Piotrek1975

Piotrek1975

    ROLNIK.PL

  • Members
  • PipPipPip
  • 1329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska/WZW
  • Zainteresowania:Bydło rasa Simentalska,boks, uprawa ziemi.

Napisany 26 czerwiec 2012 - 18:48

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Koledzy mam do was pytanie , czy jeżeli przykryję pryzme QQ tą droższą folią tą która jest z jednej strony biała a z drugiej czarna to nie będzie mi się psula QQ nie sypiąc piachu na górę pryzmy :unsure: Chodzi o to czy przykrywając taką folią opsypuje się tylko boki a górę nie koniecznie. Nie to żeby mi się nie chciało a chodzi mi o to że zimą mnie nie będzie a żona by musiała się nie źle na tyrać pszy ziemi zmarźniętej.
co o tym myślicie, czy ktoś z was miał takie doświadczenia ^^
Dzięki i pozdro :P

Sory za drugi post :huh:
Pawel ale słyszałem że ta biała nie przyjmuję tak światła słonecznego bo żeby się w okresie wiosennym nie psuła. Jak myślisz.

#286 Share Pawel20

Pawel20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Mazowieckie

Napisany 26 czerwiec 2012 - 18:58

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Wiosną już zamarznięte nie będzie więc lżej odkrywać :) Uprawa kukurydzy na kiszonkę za drogi interes zeby potem to na pole wywalać. Dla swietego spokoju proponuje to delikatnie z wierzchu ziemią obsypac, lub czym innym dociążyć, żeby choć częściowo ochronić przed ptakami czy czym innym.

A jak masz dobrego sąsiada to zapewne pomoże zonie przy odkrywaniu przymy :D

#287 Share Piotrek1975

Piotrek1975

    ROLNIK.PL

  • Members
  • PipPipPip
  • 1329 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska/WZW
  • Zainteresowania:Bydło rasa Simentalska,boks, uprawa ziemi.

Napisany 26 czerwiec 2012 - 19:13

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania No no dowcipniś z ciebie :D
Jak to często bywa z sąsiadem niestety nie mam dobrych relacji więc chyba nie pomoże. :D
Dzięki za podpowiedź . Pozdro.

#288 Share kobra89

kobra89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2436 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie/Sokolka
  • Zainteresowania:Projektowanie i majstrowanie nad maszynami.

Napisany 10 listopad 2012 - 09:03

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Koledzy mam problem odnośnie zagrzewania sie pryzmy pryzma jak co roku ubita konkretnie moze az za mocno, w ubiegłym roku tylko koniec mialem przypsuty ale to przez głupote a w tym roku psuje mi sie jakimś códem cala warstwa pod folią jakieś 10-20cm nie wiem co jest, co zrobiłem nie tak czy co nakryta jest białą folią moze temu czy jak??
Modernizacja gospodarstwa juz w trakcie.

#289 Share milanreal1

milanreal1

    Nie zadzieraj z moderatorem :D

  • Moderator Forum
  • PipPipPip
  • 8983 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Rypina (kuj-pom)
  • Zainteresowania:Sport, muzyka i oczywiście rolnictwo.

Napisany 10 listopad 2012 - 11:54

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania A to pryzmę da się ugnieść za bardzo? :D Bo się nie spotkałem z takim stwierdzeniem. Jak piszesz to wychodzi na to że górna warstwa słabo została ugnieciona.
U mnie na trochę jest popsutej od spodu, ale pisałem jak ugniatała u mnie firma usługowa. To co ugniatałem potem swoim ciągnikiem jest wszystko ok. No jeszcze mały - że kukurydza była za sucha.
Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

#290 Share Roman_h2

Roman_h2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 listopad 2012 - 13:10

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Świetnym prostym i tanim sposobem jest przykrycie kiszonki najpierw cienką folią malarską która w czasie fermentacji zostanie przyssana i nie dopuszcza powietrza do kiszonki, a dopiero puzniej właściwą folia i ziemia :)

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 02:26
  •  

#291 Share kobra89

kobra89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2436 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlasie/Sokolka
  • Zainteresowania:Projektowanie i majstrowanie nad maszynami.

Napisany 10 listopad 2012 - 19:05

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Najprawdopodobniej bedzie wina tego ze QQ była zdeka za sucha;/ a z folią na podklad bede eksperymentował na nastepny rok, Jest jakiś sposób aby ograniczyc zagrzewanie podczas otworzonej pryzmy??
Modernizacja gospodarstwa juz w trakcie.

#292 Share Roman_h2

Roman_h2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 listopad 2012 - 19:17

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Jest sciana pryzmy musi być ruwna tak aby nie dostawało sie do niej powietrze, drugi wazny element to utworzenie tak szerokiej pryzmy aby pobierac dzienie od metra do 1,5m. Nie rubcie tez najwyszej pryzmy we wsi po wtedy wygląda mniejwiecej tak // \\ co powoduje że boki nie sa ugniecione bo poprostu nie pojedziesz tam traktorem bo kazdy traktorzysta bedzie sie bał ze sie sp****doli.

Edytowany przez Roman_h2, 10 listopad 2012 - 19:18.


#293 Share MariuszT

MariuszT

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 213 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 10 listopad 2012 - 19:52

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania

Świetnym prostym i tanim sposobem jest przykrycie kiszonki najpierw cienką folią malarską która w czasie fermentacji zostanie przyssana i nie dopuszcza powietrza do kiszonki, a dopiero puzniej właściwą folia i ziemia :)

Czyli nie przepuszczającą promieniowania
Jeżeli pomogłem kliknij zieloną strzałkę.

#294 Share pimper21

pimper21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolny Sląsk Milicz
  • Zainteresowania:Rolnictwo ,mechanika,zetor ,wędkarstwo

Napisany 11 listopad 2012 - 11:49

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania mam takie pytanie np. jak już weźmiecie kiszonkę dla bydła to na noc przykrywacie folią z powrotem czy zostawiacie otwartą ??
Zetor Team
Massey Ferguson 255 Zetor 8011 Zetor 10045 <-- moje sprzęty, 40 ha.
Zetor Is Power, Power Is Zetor :)

#295 Share Lukasz007

Lukasz007

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Sochaczewa

Napisany 11 listopad 2012 - 12:05

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Zakrywasz tylko z góry żeby ochronić przed deszczem, a reszta zostaje odkryta. Nie zakrywaj całej, bo wtedy może zacząć się psuć.

#296 Share Profil usunięty Profil usunięty

Profil usunięty
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 11 listopad 2012 - 12:09

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Bez przesady, jak są niskie temperatury to warto zakryć by nie zamarzła, a jak zamarznie to mniej jak otwarta.

#297 Share pimper21

pimper21

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolny Sląsk Milicz
  • Zainteresowania:Rolnictwo ,mechanika,zetor ,wędkarstwo

Napisany 11 listopad 2012 - 13:10

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania teraz właśnie mi gnije to co ruszone ale jest przykryta to zostawię odkryte i zobaczymy
Zetor Team
Massey Ferguson 255 Zetor 8011 Zetor 10045 <-- moje sprzęty, 40 ha.
Zetor Is Power, Power Is Zetor :)

#298 Share Roman_h2

Roman_h2

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 listopad 2012 - 21:20

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Na zakiszenie kiszonki potrzebne są tylko dwa tygodnie pozostałe 4 wymagane do minimalnego czasu po którym otwieramy pryzmę to czas na ustabilizowanie się kiszonki dlatego otwarcie wcześniej nisz po 6 tygodniach jest nie wskazane bo staniesz na rękach a ona i tak się popsuje :)
Nie rozrabiaj zakiszacza w wodzie z chlorem :) On zabija bakterie.

#299 Share hodowca0007

hodowca0007

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 26 postów

Napisany 12 listopad 2012 - 17:45

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Mam pytanie psuje mi się kiszonka z trawy od spodu jakieś 20 -30 cm na ziemnię położone były plandeki takie jak na samochodach ciężarowych i co ciekawe psuje się w rożnych miejscach( raz lewej strony a na drugi z lewej lub bliżej środka chodź środek się jeszcze nie zepsuł) pryzma jet otwarta cały czas nawet jak pada i góra się nie psuje a duł tak po 2-3 metry długości i jakieś 40 cm szerokości ubita jet grzeje się i zachodzi fermentacja masłowa co może być przyczyną zamówiłem środek na bazie kwasu propylinowego i mrówkowego oraz mikro organizmy czy to coś może pomóż .

Edytowany przez hodowca0007, 12 listopad 2012 - 18:40.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania Dzisiaj, 02:26
  •  

#300 Share atomik

atomik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1828 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 12 listopad 2012 - 18:00

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania coś zrobiłeś źle może czas napełniania silosa, za bardzo podeschnięta, zabrudzona przyczyn tysiące, zakiszacz teraz to jak umarłemu kadzidło lepiej kup sobie za to flaszkę za każdym razem walnij kielona jak widzisz tę pryzmę, przynajmniej głowa będzie Cię bolała od wódki a nie od kiszonki
wieśniactwo to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania
dopiero kiedy wytniemy ostatnie drzewo zostanie wycięte, ostatnia ryba złowiona, zatruta zostanie ostatnie rzeka, zrozumiemy, że nie da się jeść pieniędzy
jeśli pomogłem kliknij zieloną strzałkę obok postu :)

Podobne tematy