X

Skocz do zawartości

Zdjęcie

WBC- jak jest naliczana cena?


18 odpowiedzi na ten temat

#1 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 16 styczeń 2010 - 19:02

WBC- jak jest naliczana cena? Gdy sprzedajemy tuczniki na wagę żywą sprawa jest prosta-cena/kg *0.97(tzw "skidka" 3 %)
Sprawa się komplikuje przy rozliczaniu się na poubojową- wg jakich wzorów zakłady wyznaczają kwotę do zapłaty za tucznika? Ile złotówek można zyskać przy sprzedaży na poubojową względem żywej?
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
WBC- jak jest naliczana cena? Dzisiaj, 11:17
  •  

#2 Share damian83

damian83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:biskupizna

Napisany 16 styczeń 2010 - 19:31

WBC- jak jest naliczana cena? A to zależy kolego jakie masz mięsne świnki wiec tak średnio musisz liczyć + - 80 % wybicie Z TUCZNIKA 100KG czyli wychodzi 80 kg mięsa # 4,60zł/kg (klasa e na dziś)=368zł jeżeli tą świnie sprzedaż na żywo =97kg#3,30 =320zł różnica na 1 szt 48zł teraz wszystko zależy jak się wybijają i jaka mięsność!!! Ze swojego doświadczenia wiem ze na wybicie jestem zawsze te 40 zł do przodu czasami to cały zysk hodowcy więc polecam spróbować :)
...zadużo kasy i wolnego czasu = porabane w głowie ROLNICTWO chroni mnie przed jednym i drugim...

#3 Share bialy1984

bialy1984

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków i okolice

Napisany 16 styczeń 2010 - 19:51

WBC- jak jest naliczana cena?

0.97(tzw "skidka" 3 %)

A u mnie to 5% biorą cwaniaki.

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
WBC- jak jest naliczana cena? Dzisiaj, 11:17
  •  

#4 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 16 styczeń 2010 - 20:00

WBC- jak jest naliczana cena? Widocznie rolnicy w waszych stronach bardziej napychają świnkom kiszki przed sprzedażą więc masarnie się bronią :) ;p

..ale rozmawiajmy o wbc, bo trzeba będzie zmienić nazwę tematu ;P
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

#5 Share jarki

jarki

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-pom
  • Zainteresowania:sport

Napisany 16 styczeń 2010 - 20:11

WBC- jak jest naliczana cena? Jak masz 50% w E i 50% w U to wyjdziesz na ZERO{zwykle} :)

#6 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 16 styczeń 2010 - 20:18

WBC- jak jest naliczana cena? Teoretycznie na wbc powinniśmy mieć chyba więcej skoro pośrednicy płacą x/kg i jeszcze opłaca im się wynająć gdzieś plac, zawieźć kabany do ubojni , zapłacić podatki itd..

Czy ktoś może zrobić jakąś mała symulacje dla tucznika o masie 115 kg i mięsności 54% (wydaje mi się średnią, do osiągnięcia bez większych problemów)?
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

#7 Share jarki

jarki

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-pom
  • Zainteresowania:sport

Napisany 17 styczeń 2010 - 09:37

WBC- jak jest naliczana cena? 115 * 80%=92kg * 4,41zł za U =405,72 netto+6%=430,06zł. brutto
Tak ja bym dostał za takiego we wtorek :)

#8 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 17 styczeń 2010 - 11:38

WBC- jak jest naliczana cena? Skąd się wzięło 80% ? -to jest szacunkowa masa tuszki po wytrzewieniu?
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

#9 Share jarki

jarki

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-pom
  • Zainteresowania:sport

Napisany 17 styczeń 2010 - 12:10

WBC- jak jest naliczana cena? Tak średnio taka jest wybojowość czyli odchodzi 20% zależy od rasy,okarmienia iiii rzeźni :)

#10 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 17 styczeń 2010 - 12:27

WBC- jak jest naliczana cena? W sumie wybojowość to powinna być podobna, bo mniej więcej każdy świniak ma tyle samo wnętrzności co i inny o podobnej masie;)
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
WBC- jak jest naliczana cena? Dzisiaj, 11:17
  •  

#11 Share vvojtas1

vvojtas1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 780 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kujawy

Napisany 17 styczeń 2010 - 12:51

WBC- jak jest naliczana cena? http://www.agrofoto....67

#12 Share jarki

jarki

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-pom
  • Zainteresowania:sport

Napisany 17 styczeń 2010 - 19:20

WBC- jak jest naliczana cena? Jak ponad dobę nie jedzą{szkoda paszy}tylko woda to wybojowość 82%

#13 Share ahme999

ahme999

    Leniwiec

  • Members
  • PipPipPip
  • 848 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Mazowiecka

Napisany 17 styczeń 2010 - 19:29

WBC- jak jest naliczana cena? Czyli wybojowość to stosunek masy wytrzewionej tuszy do masy tucznika bezpośrednio przed ubojem?

Często zdarza się wam być "oszukanym" na poubojowej przez ubojnie? Bo w końcu nie można chyba skontrolować czy dobrze ważą? Na dobrą sprawę, to można mieć nawet zważone nie swoje sztuki...:) ?
-----PRODUKCJA MASZYN ROLNICZYCH NA ZAMÓWIENIE-----

#14 Share vvojtas1

vvojtas1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 780 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kujawy

Napisany 17 styczeń 2010 - 20:10

WBC- jak jest naliczana cena? Wybojawość to stosunek tuszy (dwóch półtuszy) do wagi żywej, jeśli w praktyce waży się przed ubojem to waży się w trakcie lub przed załadunkiem. Przyjmuje się że dobrze żywione tuczniki mają 78-82%, jest kilka dodatkowych czynników tak jak pisał jarki czy to co pisałem w innym temacie, czy potrąca się na obżarcie do obliczeń czy nie. Natomiast przy świnka żywionych ziemniakach itp może ponoć spaść nawet poniżej 70%.
Z resztą ten parametr jest w sumie tylko teorią przy WBC. W praktyce jeśli jakaś rzeźnia to podaje to wynika to ze wzoru a nie ze stanu faktycznego a podstawą jest waga tuszy reszta jest kwestią wyniku (przetworzenia wagi tuszy)

Ja uważam że co do wagi tuszy jeśli zdarzyłby się jakieś nieprawidłowości czy oszustwa to są pojedyncze przypadki. Tusza jest po prostu oznaczona i wisi jakiś czas po uboju w chłodni wagę zawszę można sprawdzić a tusza cały czas wisi na haku i jest dowodem (wiadomo że podczas chłodzenia traci trochę na wadze ale są na to wzory i idzie to wyliczyć.

Jednak co do badania mięsności mam osobiście wiele zastrzeżeń. Mięsność bada zawsze pracownik rzeźnie i jak coś robi to wie kto jest pracodawcą. Wątpliwości mam tylko dla tego że, jak świń brakuje to wszystko jest ok, ale jak świń jest dosyć to w niektórych zakładach średnia mięsność potrafi spaść nawet o 4-5%. Po prostu uważam że istnieje możliwość manipulacji i niektóre zakłady z takiej możliwości częściej czy rzadziej, ale korzystają.
Uważam że jak ktoś ma dobrą mięsność to traci sprzedając na żywą wagę, na chyba że odstawia do lokalnej ubojni a rzeźnik znając dostawcę w odpowiedni sposób to premiuje.

Jeszcze jedna sprawa czyli waga sprzedawanego tucznika standard tuszy na WBC to 65-115kg czyli 85-145kg wagi w chwili odstawy (przed potrąceniem na obżarcie), czyli można odstawiać cięższe świniaki. Wiadomo że z wagą mięsność spada, ale przy wysokiej cenie tucznika i tak by się to opłaciło.

#15 Share jarki

jarki

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kuj-pom
  • Zainteresowania:sport

Napisany 17 styczeń 2010 - 20:31

WBC- jak jest naliczana cena? Tak tak jak sprzedawałem na żywą to lokalna dawała mi około 30 groszy więcej od spędowej, ale i tak wole na wbc bo jakie są taka cena a nie wieczny lament

#16 Share mesi

mesi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 294 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:jankowice

Napisany 08 grudzień 2015 - 14:33

WBC- jak jest naliczana cena?

A w jakiej wadze nailepiej sprzedawać na wbc , bo jeszcze nigdy tak nie sprzedawałem 



#17 Share robert123farmer

robert123farmer

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 970 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie ok Brodnicy
  • Zainteresowania:rolnictwo, sport

Napisany 08 grudzień 2015 - 15:15

WBC- jak jest naliczana cena?

Każdy zakład ma inny przedział wagowy. U mnie akurat jest 70-107 tuszy, czyli na żywo ok 95-130kg.  W Pini to jest bardziej skomplikowane bo tam każdy tucznik ma inną cenę w zależności od wagi i mięsności



#18 Share staszek131415

staszek131415

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1489 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 grudzień 2015 - 20:50

WBC- jak jest naliczana cena?

Najlepiej 110-120 kg są zakłady które dodastkowo premiują ten przedział wagowy w klasie E i zużycie paszy na kg jest najbardziej optymalne



Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
WBC- jak jest naliczana cena? Dzisiaj, 11:17
  •  

#19 Share mesi

mesi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 294 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:jankowice

Napisany 12 grudzień 2015 - 08:44

WBC- jak jest naliczana cena?

dzięki za odpowiedzi 



Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci? zobacz »