Skocz do zawartości

Zdjęcie

Światła awaryjne


65 odpowiedzi na ten temat

#21 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 18 styczeń 2010 - 22:32

Światła awaryjne ja tam przyczep do 1224 nie zaczepiam...
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Światła awaryjne Dzisiaj, 03:56
  •  

#22 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7800 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 18 styczeń 2010 - 23:06

Światła awaryjne tutaj nie chodzi o przyczepy chodzi o instalacjie w ciągniku najlepiej mieć schemat instalacji wtedy każdy elektryk da rade

#23 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 19 styczeń 2010 - 10:33

Światła awaryjne Ej, ej bo zapapraliście pół tematu, a Heniek dalej nie wie co i jak. :lol: Najlepszy będzie wcześniej wspomniany przerywacz od Fiata Cinquecento albo 126P. Kosztuje około 15-20zł.
Przerywacz:
31 - masa pojazdu
LR - wyjście + pod kierunkowskazy
C - lampka kontrolna
+ - biegun dodatni akumulatora(może być z wyłącznika elektromagnetycznego rozrusznika, bądź zacisku 30 stacyjki).

Teraz wyprowadzasz z zacisku LR przewód na złączkę, tam gdzie są kierunkowskazy(wpinając po drodze jakiś przełącznik). Ot co, cała filozofia. Można jeszcze zastosować przekaźnik, aby odciążyć wyłącznik.

A, i nie wiem czy kondzior w przerywaczu i reszta elementów się na Ciebie nie obrazi jak im podasz 24V. :D

P.S Jak będę w domu, to postaram się zrobić jakiś godny schemat.
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#24 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7800 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 13:47

Światła awaryjne można założyć przerywacz z MF255 ma on wyjście na trzy kontrolki ciągnik 1 przyczepa i 2 przyczepa i od razu włącznik awaryjnych z MF255

#25 Share antonio86

antonio86

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 589 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 19 styczeń 2010 - 15:05

Światła awaryjne ma ktoś schemat podłaczenia włącznika świateł awaryjnych od mf255??

#26 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 19 styczeń 2010 - 17:34

Światła awaryjne no nareszcie porzadnie wytlumaczone... dzieki @kielbasa :lol:
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#27 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 19 styczeń 2010 - 19:31

Światła awaryjne Dopiero jutro będę w domu, a z racji tego, że nie mam co robić aktualnie nabazgrałem taki rysuneczek. Moje uwagi:
- podpinając przerywacz pod 54 będzie on działał tylko, kiedy będzie włożony kluczyk(wtedy do 30 zwierane są 15 i 54), a chyba istotą awaryjnych jest to, żeby sygnalizować niesprawny pojazd lepiej podpiąć pod 30.
- jako kontrolkę zastosuj diody LED w oprawkach samochodowych, nie są one dużo droższe, a nie będzie problemów z przepaloną oprawą od ciepła.

Za chwilę postaram się podrzucić jeszcze schemat na przekaźniku i bezpieczniku. :lol:
Dodany obrazek
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#28 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 19 styczeń 2010 - 21:07

Światła awaryjne tylko powiedz mi jedno... czy musze zastosowac 2 przerywacze czy polacze to jakos przez jeden, zeby byly i kierunki i awaryjne na jednym przerywaczu??
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#29 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 19 styczeń 2010 - 21:47

Światła awaryjne Oczywiście, da się to zrobić na jednym przerywaczu, tak jak Ci pokazywałem. Patrz:

Przy kierunkowskazach, gdzie świeci tylko wybrana strona wygląda to tak:

prąd ciagły idzie przez akumulator/alternator>stacyjka>przerywacz>tutaj następuje zmiana sygnału na przerywany>przełącznik dwutaktowy>kierunkowskazy.

Przy przełączniku dwutaktowym kierunkowskazów masz trzy zaciski. Jedne jest wejściem prądu a dwa pozostałe wyjściem - jedno na lewą drugie na prawą stronę, i w zależności od przełączenia świeci tylko wybrana strona. Jeżeli przesuniesz ruchomy styk przełącznikiem w prawą stronę zwarty jest prąd z wejścia ze stykiem jeden, w drugiej pozycji wejście prądu ze stykiem dwa.

Ilustracja:

Mój odnośnik

Zaś przy przełączniku jednotaktowym zwierane jest tylko wejście z wyjściem.

Ilustracja:

Mój odnośnik

Czyli, z wyjścia przerywacza(wsuwka LR) musisz puścić dwa obwody, jeden dla kierunkowskazów, a drugi dla awaryjnych. Przy kierunkach podpinasz przełącznik>styk1 - lewa strona; styk2 - prawa strona w zależności od położenia styku przełącznika, a dla awaryjnych musisz doprowadzić z tego jednotaktowego przełącznika prąd pod jedną i drugą stronę - wyjście przełącznika> lewa i prawa strona. :lol:

P.S Mój odnośnik

To powinno rozwiać wszystkie wątpliwości. :D
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#30 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 20 styczeń 2010 - 18:28

Światła awaryjne dzieki, ten ostatni schemat mi najbardziej pomogl :lol:
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Światła awaryjne Dzisiaj, 03:56
  •  

#31 Share mikcom20

mikcom20

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 lipiec 2010 - 18:59

Światła awaryjne założyłem do 330 nowy przerywacz kierunkowskazów w następujący sposób:
31 do masy
+ pod 12V
P kontrolka kierunkowskazu
L kabel ze środkowego wejścia przełącznika prawo/lewo

Po takim podłączeniu kierynkowskazy migały z dużą czestotliwościa. Po odłączeni kabla z zacisku L miganie było prawidłowe. Dlaczego tak się dzieje? Kabel z L wchodzi u mnie na bezpiecznik. I jak na tym przerywaczu wykonać światła awaryjne na odzielnym włączniku.

#32 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 24 lipiec 2010 - 19:17

Światła awaryjne moze gdzies brakuje masy albo ktoras zarowka jest przepalona. tak mialem w bizone, byly calkiem zardzewiale styki od masy w lampie od kierunkowskazow nad kolem, dokladnie wyczyscilem i podlaczylem od nowa i wszystko bylo ok. a z drugiej strony byla tylko przepalona zarowka i tez bigalo z duza czestotliwoscia.

mam problem z kierunkami w mojej 12, a mianowicie jak wlaczam kierunkowskaz to pali mi bezpiecznik, co moze byc tego przyczyna?? wszystko jest dobrze podlaczone. moze byc to wina przerywacza?? gdy wloze nowy bezpiecznik i wlacze np. lewy kierunek to 2 razy mrugnie prawidlowo a potem spali bezpiecznik. prosze o pomoc bo zniwa sie zblizaja, bedzie trzeba slome wozic a bez kierunkow to troche niebezpiecznie...
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#33 Share binek

binek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 530 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisany 24 lipiec 2010 - 19:51

Światła awaryjne 1) zmostkuj kable bez przerywacza jeśli bezpiecznik się spali znaczy to tyle że przerywacz jest OK.
2)po kolei odłączaj kable od żarówek np. lewy tył i sprawdzenie migacza, następnie lewy błotnik i sprawdzenie w ten sposób wychwycisz w której lampie jest zwara
3)sprawdź skrzynkę z bezpiecznikami może kabel prądowy lekko masuje
4)skrzynka po lewej stronie przy siedzeniu mogło się coś poluzować, wysunąć

metodą prób i błędów dojdziesz do usterki miłego kabelkowania :)

#34 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 24 lipiec 2010 - 19:56

Światła awaryjne hehe no to bede probowal :) dzieki za wskazowki...
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#35 Share asharot

asharot

    Przyjaciel Forum

  • Members
  • PipPipPip
  • 4015 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Miasto Meneli wg B.Lindy

Napisany 25 lipiec 2010 - 05:31

Światła awaryjne Najlepszy zestaw przerywacz i wyłącznik awaryjnych jest od MF.
Posiada kontrolki od ciągnika 1 i 2-giej przyczepy.
Ja mam taki w C-360.

Naklejki piktogramy: http://tiny.pl/g7fxv


#36 Share elektrotech

elektrotech

    technik elektronik -informatyk

  • V.I.P.
  • rank
  • 1425 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Ursus C-325A, budowa nietypowych maszyn rolniczych

Napisany 29 lipiec 2010 - 04:57

Światła awaryjne zastanawiam się na uruchomienie -serii swiatła awaryjne - wymaga podłaczenia 4 kabli i zastosowanie włacznika włacz -wyłacz ... kto wie czy tego nie uruchomie... koszt do 40 zł -moduł ...montaz banalnie prosty

#37 Share Arek

Arek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3538 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ziemia Łowicka

Napisany 30 wrzesień 2010 - 19:45

Światła awaryjne Wspomniany wcześniej przerywacz z CC może poradzić 4x21W, czyli kierunki ciągnik + 2 przyczepy działa ok ale awaryjnych w dwóch przyczepach chyba już nie poradzi 8x21W?

#38 Share wierzba1272

wierzba1272

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 258 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nowe Miasto Lubawskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja, Elektryka

Napisany 30 wrzesień 2010 - 20:42

Światła awaryjne Dlatego lepiej zastosować przerywacz od MF255 itp. taki jak na zdjęciu.. Koszt chyba ok. 30zł. Mamy wtedy pewność że wytrzyma obciążenie 8 żarówek 12V21V. Jak widać na zdjęciu ma maksymalne obciążenie 185W
Dodatkowo jeszcze mamy kontrolki informujące o działaniu kierunkowskazów w ciągniku i przyczepach.
Dodany obrazek
UDZIELAM PORAD TYLKO NA FORUM!!!
JEŻELI POMOGŁEM, KLIKNIJ ZIELONĄ STRZAŁKĘ!!!

#39 Share asharot

asharot

    Przyjaciel Forum

  • Members
  • PipPipPip
  • 4015 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Miasto Meneli wg B.Lindy

Napisany 02 październik 2010 - 04:49

Światła awaryjne

zastanawiam się na uruchomienie -serii swiatła awaryjne - wymaga podłaczenia 4 kabli i zastosowanie włacznika włacz -wyłacz ... kto wie czy tego nie uruchomie... koszt do 40 zł -moduł ...montaz banalnie prosty

Ja mam u siebie taki moduł.
Zrobiony jest na dwóch przekaźnikach po dwie pary styków na każdym.

Wspomniany wcześniej przerywacz z CC może poradzić 4x21W, czyli kierunki ciągnik + 2 przyczepy działa ok ale awaryjnych w dwóch przyczepach chyba już nie poradzi 8x21W?

Przerywacz wytrzyma bo jest w nim przekaźnik 20A.
Gorzej z przełącznikiem od awaryjnych.

Naklejki piktogramy: http://tiny.pl/g7fxv


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Światła awaryjne Dzisiaj, 03:56
  •  

#40 Share pooch

pooch

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 722 postów

Napisany 02 październik 2010 - 05:56

Światła awaryjne Dobrze prawicie - ja mam u siebie dokładnie T E N od MFa założony.

Jeszcze jakiś czas temu znajomy polecal mi taki od zetora ale uznałem, ze i drogi i chyba raczej nie ma co się z takim bawić.
W rolnictwie siła!!! :)

Podobne tematy światła awaryjne w ciągniku włącznik świateł awaryjnych przerywacz kierunkowskazów