rzeznik45678

Jak zabić byka??

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

A jak do was przyjeżdżał bakutil to co z tymi odpadami robił???

One szły na utylizacje, na mydło czy na co??? :rolleyes:

 

 

A co do tej ubojni drobiu, to jak się zabija drób???

Wiesza się je na hak po czym im głowy urywa czy jak?? :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
es8    0

To zależy jak bardzo zautomatyzowaną linię ubojową masz. W większości ubojni kurczaki wieszane na taśmę są ręcznie.

 

Ja w sumie w dużej ubojni nigdy w środku nie byłem, ale widziałem takie taśmy, gdzie kurczaki wisząc do góry nogami przejeżdżały przez taką jakby gilotynę, po której przejechaniu były bez głowy i zaraz się wykrwawiały.

 

Oczywiście każdy kurczak przed odebraniem mu łebka przejeżdża przez ogłuszacz, w którym musi dotknąć wody pod prądem, a to skutkuje jego ogłuszeniem. Kurczak robi się grzeczniutki, daje sobie odciąć łepek, ładnie się wykrwawia, potem wjeżdża do oparzalnika (duże naczynie z wodą około 75-80 stopni, służy ono do łatwiejszego usuwania pierza), potem skubarka, odcięcie łap, patroszenie i mamy kurczaka do gara. :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DF24    28

Bakutyl szedł do utylizacji łój zabierała pewna firma niby to szło do szminek i kij wie do czego jeszcze


Małorolny jestem. (106ha)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

aha teraz to ja wiem jak to jest z tym drobiem...

Niedaleko mnie jest ubojnia drobiu ale nigdy w niej nie byłem, raz tylko byłem kupić mięso z kurczaka a śmierdziało tak jak...fuujjj :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
es8    0

Wg mnie to nie jest jakiś straszny smród, to po prostu specyficzny zapach otwieranego ciała i płynów fizjologicznych. :blink: Kwestia przyzwyczajenia, świnie wg mnie gorzej śmierdzą :rolleyes:

 

@koniec OT.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Odświeżę temat jak się u mnie bije świnię to najpierw świnka dostaje obuchem siekiery w łeb między oczy i potem wbija się bardzo ostry nóż w szyję podstawia się jakieś naczynie na krew jak krew zejdzie to sprawdza się czy zdechła i po sprawie ale teraz od kilku lat wożę świnkę do ubojni tam za 50zł zabiją oskrobią wypatroszą i przetną na pół mięso badane i w domu nie muszę grzać wody i się paprać z tym wszystkim :lol: jadę na 2 dzień odbieram świnkę podroby krew i w domu robię sobie wyroby :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj