Skocz do zawartości

Zdjęcie

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE


55 odpowiedzi na ten temat

#41 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 18 styczeń 2010 - 11:06

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE QQ jakieś 2,5-3ha w zależności od ziemi. Łąki to nie wiem czy chcesz siano czy sianokiszonkę.
Na 20 sztuk to proponuję posiać dodatkowo taką samą ilość lucerny oraz zrobić kiszonkę z żyta, mieszanki owies/jęczmień oraz wyki i peluszki. W tedy będziesz miał urozmaiconą dietę, i byki będą szybciej rosły. Pamiętaj też aby ( i tutaj nie każdy zapewne się ze mną zgodzi) kiszonkę z żyta podawać wymieszaną z inną kiszonką, bo sama zalatuje octem i bydło "grymasi" przy jej jedzeniu. Jak nie chce Ci się bawić z kiszonkami ze zbóż to siej 3-4ha QQ, tyle, że dieta będzie mało urozmaicona i nie wiem jak w tedy z przyrostami.
Pozdrawiam
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#42 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 18 styczeń 2010 - 20:36

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE A co jest lepsze siano czy siano kiszonka i po czym byki szybciej rosnąć??

#43 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 18 styczeń 2010 - 21:34

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Ja sianokiszonki nie robię bo mam inną paszę QQ, sorgo, nurti honey, lucerna, i kiszonki ze zbóż, i wyki.
Siano dostają młode cielaki i krowy, to co idzie na sprzedaż to jak jest odstawione od mleka to automatycznie tracą i siano, stopniowo oczywiście. Na polach traw nie posiejemy, bo by nas o herezję posądzili. Szybciej to na pewno na sianokiszonce urosną
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#44 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 09:53

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE A jak mam oborę w której trzymam świnie o wymiarach 10x6,5 to ile bym mógł w niej trzymać byków?? A i jakie zboże najlepiej siać na śrutę dla opasów??

#45 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 19 styczeń 2010 - 10:38

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Zakładając, że żłób ma 1m i 1,5m zostawiasz na korytarz, to z szerokości pozostaje 4m razy długość 10m mamy 40mkw, byki w wolno stanowiskowej potrzebują ok 8,4mkw to nam daje prawie 5szt. Przy stanowiskowej zapewne wstawisz więcej dając po 1,5-1,6m na sztukę to da Ci 6sztuk.
U nas na śrutę idzie żyto, pszenżyto, owies i jęczmień, ze zbóż a do tego bobik, śruta słonecznikowa lub rzepakowa.
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#46 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 styczeń 2010 - 11:55

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Stanowisko ma 1,2 m

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#47 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 19 styczeń 2010 - 14:11

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Możliwe, nie wiem nie orientuję się. Czyli na uwięzi będziesz miał 8 sztuk, a to najlepsze rozwiązanie
Możesz też ustawić byki w poprzek na środku korytarz i dwa żłoby to Ci 10 sztuk wejdzie i chyba tak będzie najlepiej, tylko z tyło będziesz musiał mieć drzwi, żebyś mógł ścielić i wyrzucać obornik
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#48 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 17:54

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Bo będę teraz ja przerabiali nie wiem dokładnie jak mam to zrobić. Ojciec mówi że na uwięzi będą stały, ma zamiar haki w ścianie zrobić i 10 sztuk lekko się zmieści tylko obornik będzie kiepsko wyrzucać. A będą stać na sianie, śrucie z koncentratami i wodzie.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#49 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 19 styczeń 2010 - 19:10

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Na samej śrucie, sianie i wodzie to:
1- byk Ci nie urośnie
2- zniszczysz mu żołądek co może przysporzyć Cię o spore koszty leczenia lub nawet śmierć zwierzęcia
3- pasza treściwa nie może przekroczyć 14% paszy dziennej
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#50 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 20:06

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE No to co jeszcze mogę dawać, bo narazie QQ nie dam rady zasiać, ale myślałem nad tym żeby zrobić kiszone z żyta tylko że nie mam do tego sprzętu, doradźcie w jaki sposób mogę zrobić kiszonkę z żyta w miarę prosty sposób?????????

#51 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 19 styczeń 2010 - 20:23

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dlaczego nie masz sprzętu? nie masz kosiarki, przetrząsacza, zgrabiarki, prasy i przyczep?
Prasę można wynająć. Posiadając te maszyny robisz kiszonki z żyta, mieszanki jęczmień/owies, oraz poplony wyka/gorczyca, w zależności od gruntów to od 20 do 30 kilku ton kiszonki z ha zrobisz. My do tej pory sialiśmy żyto na jesień kosiliśmy w maju, później sieliśmy poplony wyka, peluszka, teraz poplon będzie raz bo postanowiliśmy siać mieszankę owies/jęczmień, która do tej pory rosła na innym kawałku i bardzo szybko dostawała kłosków za drugim razem. Posiejesz tak, ze 3ha i zawsze byki będą miały około 20kg dziennie paszy. Lucerny nie polecam, bo w niej chodzi głównie o liście i trzeba nabrać wprawy w robieniu z niej kiszonki. Choć jest plenna, rocznie można zebrać nawet 60t z hektara, przy odpowiednim nawożeniu.
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#52 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 20:47

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE A ty tą kiszonkę robiłeś w bele czy na pryzmę usypywać i gniotłeś i jaki sposób jest lepszy??

#53 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 19 styczeń 2010 - 20:57

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Ja kiszonkę robię na pryzmę ze względu na wielkość stada u nas ten rodzaj paszy to 1/6 dziennej dawki żywnościowej. Pisz na priv bo idę się uczyć i tylko odświeżać będę co jakiś czas główną.
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#54 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 styczeń 2010 - 20:58

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Pryzma jest sporo tańsza i pasza jest lepsza. W belach to każda bela może być inna. Pytanie tylko czy masz czym zebrać w pryzmę?? sieczkarnia, orkan samozbierająca.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#55 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 19 styczeń 2010 - 21:07

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Właśnie w tym problem że nie mam ale orkan w granicach 4 tys już powinien kupić, tylko powiedzcie mi czy się coś do tego dodaje czy od razu na ziemie sie sypie i ciągnikiem gniecie i folia nakrywa???

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#56 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 19 styczeń 2010 - 22:04

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Ja kupiłem samozbierającą za 5 tys. Dużo wygodniejsza od orkana.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


Podobne tematy