Skocz do zawartości

Zdjęcie

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE


55 odpowiedzi na ten temat

#21 Share sydney

sydney

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie,miłakowo

Napisany 13 styczeń 2010 - 21:11

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Lukasz1987 nie obrażam się, ale muszę ci powiedzieć, że mamki nie są zapasione, powiedział bym nawet, że może troszkę za chude. I sam nie wiem czemu te cielaki były takie duże. Te które rodziły się wiosną i latem były ok i wszystkie się odchowały, a 7 krów mi powtórzyło ruję i cieliły się dopiero teraz, ale krowy były normalne bo daleki jestem od dopieszczania mamek co zresztą bardzo irytuje mojego dziadka, który całe życie miał krowy mleczne. A powiedz mi jak to jest u was z szczepieniami i odrobaczaniem.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#22 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 13 styczeń 2010 - 22:09

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Tym to się Mój ojciec zajmuje i nie wiem dokładnie, ostatnio mu brejdak pomaga. Ja się tym nie zajmuję, bo za rzadko jestem w domu, w sumie poza wrześniem to od października do czerwca tylko w weekendy a w lipcu i sierpniu to wcale, bo do roboty wyjeżdżam. Wiem tylko, że odrobaczanie jest przeprowadzane co trzy miesiące profilaktycznie poza ciężarnymi oczywiście, szczepienia po dwóch tygodniach, życia i później jeszcze jakieś ale dokładnie nie wiem kiedy. Nazwy podam jak do domu pojadę i się dopytam
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#23 Share Taurus83

Taurus83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1158 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KOTLINA KłODZKA
  • Zainteresowania:RWD

Napisany 13 styczeń 2010 - 23:44

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE jak będziesz mógł to npisz coś więcej o tym odrobaczaniu.co,kiedy,za ile? ;)

#24 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 15 styczeń 2010 - 16:15

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Witam pozwólcie ze się wtrącę ale mam pytanie ile mógł bym otrzymać opasów na 13h gleb ornych i 2h łąk i chciał bym je utrzymywać w systemie wolnostanowiskowym w stodole jak narazie. Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi.

#25 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 15 styczeń 2010 - 18:33

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE To zależy, czy będziesz siał QQ, lucernę, GPS, trawy na gruntach ornych itp, jaki masz sprzęt, jakim możesz dysponować w relatywnie krótkim czasie, co możesz pożyczyć, a co wynająć. Zakładając, że siejesz 2,5ha QQ, lucerny, GPS do tego śruta zbożowa to około 17-20 sztuk zależy jakie masz ziemie
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#26 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 16 styczeń 2010 - 08:50

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Ziemie mam 3 i 4 klasa a jak mi proponujecie najlepiej zacząć kopić małe byczki czy parę jałówek na start i jakich ras???

#27 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 16 styczeń 2010 - 09:14

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Przy obsadzie 20 sztuk nie opłaca się moim zdaniem posiadać własnych mamek, ponieważ będziesz musiał mieć 7 mamek, 7 sztuk w wieku 0-12miesięcy i 7 sztuk 12-24 miesiące, chyba, że będziesz sprzedawał po 18 miesiącach to Ci ze 2 mamki dojdzie. Rasa tutaj polecam Limousine, ale lepiej jak jest to krzyżówka z HF, trochę mniej przybiera ale na początek jest dobra bo tańsza w zakupie, a to jest ważne. Co będziesz stosował, na paszę? Bo to też jest ważne.
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#28 Share limousine

limousine

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 219 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:woj.łódzkie

Napisany 16 styczeń 2010 - 13:57

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE @Piotrek6911 powiem ci na moim przykładzie. Na dzień dzisiejszy stoi u mnie 80 szt bydła rasa limousine: 32 krowy zacielone, 20 jałówek zacielonych, 16 jałówek rocznych, 14 byczków rocznych. To wszystko na ok 40 ha(IV, V, VI klasa). Planujemy trzymać 50-60szt mamek, bo potencjał w ziemi jest duży przy odpowiedniej agrotechnice.
Case 5140, NH T5060+MX T8, Zetor 7011, C330, Kramer 412

#29 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 16 styczeń 2010 - 16:34

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Jak dobrze urozmaicisz paszę (czytaj dobrze skomponujesz) to będą miały dobre przyrosty i wykarmisz 20 sztuk, albo i kilka więcej, na słabej paszy to 17 będzie max, napisz to o co się pytałem w poście nr25 to będzie można udzielić szerszych informacji
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#30 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 16 styczeń 2010 - 21:44

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Jak narazie jako pasze będę zadawał śrutę z jakimś koncentratem i sieno może w przyszłości zasieje trochę QQ i może jakaś kiszonkę zrobię ale to bym musiał mieć do tego odpowiedni sprzęt. A czy mam kupić najlepiej cielne jałówki Hf czy kupić i je potem zacielić bykiem limousin??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#31 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 16 styczeń 2010 - 21:46

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE To już sam musisz policzyć, My mamy własne mamki wiec nas to nie interesuje
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#32 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 16 styczeń 2010 - 23:11

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Chyba na początku zakupie parę jałówek HF zacielonych bykiem mięsnym i będę kupował parę małych byczków. A i jeszcze jedno czy kiszonka z żyta była by dobra dla opasów czy nie??/

#33 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 16 styczeń 2010 - 23:40

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE My dajemy i nie narzekamy, tyle, ze jest jeszcze QQ i lucerna
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#34 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 17 styczeń 2010 - 09:14

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE A co sądzisz o połączeniu jałówek HF z bykiem limouzin??? I czy dało by się trzymać byki w stodole i czy by w zimę nie zmarzły???

#35 Share Lukasz1987

Lukasz1987

    Scania king of the road

  • Members
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Płeć:Nie powiem
  • Lokalizacja:Jestem, jestem
  • Zainteresowania:motoryzacja, militaria, off-road

Napisany 17 styczeń 2010 - 09:34

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Pierwsze pytanie to kieruj do @dexterek, on ma mieszańce HF i LM, byki możesz trzymać w stodole tyle tylko, że (nie chce mi się przepisywać)
Jak co to dawaj na priv, bo się uczę i nie mam czasu forum przeglądać, a tak to odświeżę i jest :)
Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

#36 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 17 styczeń 2010 - 12:00

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE No to dexterek jak jest u ciebie z tymi mieszańcami HF i LM, maja dobre przyrosty dzienne, jak jest u nich z wycieleniami???I w którym pokoleniu otrzyma się czystego LM i czy wogule się go otrzyma??

#37 Share Taurus83

Taurus83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1158 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KOTLINA KłODZKA
  • Zainteresowania:RWD

Napisany 17 styczeń 2010 - 12:57

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Czystą rasę otrzymasz w 7 pokoleniu, czyli około 15 lat


Co do reszty pytań to poszukaj trochę po forum to się dowiesz wszystkiego. Prawie

#38 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 17 styczeń 2010 - 16:42

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE A czy ktoś jeszcze z was krzyżuje rasy mleczne z mięsnymi i jak tak to jakie wyniki z tego otrzymuje?

#39 Share Taurus83

Taurus83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1158 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:KOTLINA KłODZKA
  • Zainteresowania:RWD

Napisany 17 styczeń 2010 - 18:27

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Wiele osób tak robi. Pooglądaj galerie i komentarze do zdjęć, jest też wiele tematów na ten temat. Poczytaj. Można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Zapewniam

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzisiaj, 19:58
  •  

#40 Share Piotrek6911

Piotrek6911

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Woj.Lubelskie

Napisany 18 styczeń 2010 - 06:32

Organizacja produkcji, 40 ha bydło mięsne początki POMÓŻCIE Dzięki wiele mi pomogliście, a i jeszcze jedno ile mam zasiać łąk na 20 sztuk bydła i ile QQ tak mniej więcej?

Podobne tematy