Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żywienie bydła mlecznego


6338 odpowiedzi na ten temat

#901 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 luty 2012 - 11:47

Żywienie bydła mlecznego a maja problemy z racicami?no 4kg sruty zbozeowej na raz to moze juz byc za duzo mimo ze przewaza owies

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Żywienie bydła mlecznego Dzisiaj, 12:23
  •  

#902 Share Kamis2010

Kamis2010

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 353 postów

Napisany 06 luty 2012 - 14:34

Żywienie bydła mlecznego

a maja problemy z racicami?no 4kg sruty zbozeowej na raz to moze juz byc za duzo mimo ze przewaza owies

Nie mają, nic im się nie dzieje z racicami. Ale można to jakoś zmienić ??? co można zrobić ??

#903 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 luty 2012 - 16:57

Żywienie bydła mlecznego kup kwasny weglan sodu i zwieksz udział pasz strukturalnych i za jakis czas zbadaj mleko znowu i pasze podawaj w 3 odpasach .Ale ja jeszcze raz bym wział to mleko i zbadał to jednak mleczarnia i mogła tak zrobic zeby srednia wyszła ci taka jak mniej wiecej masz z badan ,Bo skoro pobieraja pasze normalnie ,kał nie jest luzny zadnych problemow z racicami to moze wszystko jest ok tylko ze tak zbadali mleko

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Żywienie bydła mlecznego Dzisiaj, 12:23
  •  

#904 Share Kamis2010

Kamis2010

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 353 postów

Napisany 06 luty 2012 - 19:02

Żywienie bydła mlecznego

kup kwasny weglan sodu i zwieksz udział pasz strukturalnych i za jakis czas zbadaj mleko znowu i pasze podawaj w 3 odpasach .Ale ja jeszcze raz bym wział to mleko i zbadał to jednak mleczarnia i mogła tak zrobic zeby srednia wyszła ci taka jak mniej wiecej masz z badan ,Bo skoro pobieraja pasze normalnie ,kał nie jest luzny zadnych problemow z racicami to moze wszystko jest ok tylko ze tak zbadali mleko

Tylko że w mojej mleczarni to średni tłuszcz wychodzi od wszystkich 3,6 i bardzo mi sie nie podobało to i zawiozłem do innej próbki i właśnie takie wyniki mi wyszły. Więc ta druga jest obiektywna. Czyli taką sode jak do ciasta się daje ?? a to że taki niski procent u jałówki jest to normalne ??

#905 Share marcin2057

marcin2057

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 893 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 06 luty 2012 - 19:56

Żywienie bydła mlecznego a jaki powinien być kał, jaki kolor i czy gęsty czy rzadki ?

#906 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 luty 2012 - 20:27

Żywienie bydła mlecznego no zwykła sodka. No jałowki a tym bardziej jeszcze na poczatku laktacji moga miec nizszy tłuszcz.
@marcin2057Kał powinien byc nie za rzadki i nie za gesty
Kwasica żwacza
Jest to proces chorobowym polegającym na znacznym obniżeniu pH żwacza powodującym destabilizację jego pracy. Odczyn pH płynu żwacza jest jednym z podstawowych wskaźników przebiegu procesów fermentacyjnych w żwaczu. Wartości optymalne pH żwacza gwarantujące maksymalną syntezę białka mikrobiologicznego oraz dużą aktywność celulolityczną (rozkład celulozy). Szczególnie niebezpieczne jest zakwaszenie żwacza tj. obniżenie pH poniżej 6,0, gdyż wstrzymana jest wtedy aktywność bakterii celulolitycznych oraz zmniejszona strawność pasz objętościowych.
Podstawowymi składnikami dawki pokarmowej powodującymi zakwaszenie żwacza są młode, intensywnie rosnące zielonki, liście buraczane, wysłodki, wywar gorzelniany, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki, melasa, odpadki browarniane, śruty zbożowe. Pobranie łatwo fermentujących węglowodanów powoduje wzrost ilości bakterii oraz produkcję dużej ilości lotnych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do obniżenia pH żwacza i zahamowania rozwoju bakterii rozkładających celulozę. Odczyn pH poniżej 5,2 praktycznie usuwa ze żwacza wszystkie bakterie celulolityczne. Poniżej pH 4,7 rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, produkujące coraz większe ilości kwasu mlekowego, którego nadmiar prowadzi do unieruchomienia motoryki żwacza, wyginięcia mikroflory i zaprzestania procesów fermentacyjnych. Efektem produkcyjnym obniżenia pH żwacza jest:
  • spadek produkcji mleka,
  • obniżenie zawartości tłuszczu w mleku,
  • pogorszenie wskaźników rozrodu,
  • pogorszenie zdrowotności racic,
  • podwyższenie zawartości komórek somatycznych w mleku.
Objawia się to m.in.: zmniejszeniem lub utratą apetytu, pogorszeniem kondycji zwierząt, biegunkami, owrzodzeniem kończyn lub ochwatem, a w rzadkich przypadkach upadkami zwierząt.
W przypadku pojawienia się pierwszych objawów kwasicy żwacza należy usunąć z dawki pokarmowej pasze zawierające łatwo fermentujące węglowodany, podając jednocześnie dobrej jakości siano łąkowe. W ostrych przypadkach kwasicy żwacza konieczna jest interwencja lekarza weterynarii. Jednak najważniejsza jest profilaktyka pozwalająca uniknąć zachorowań na kwasicę żwacza. Do najważniejszych działań zabezpieczających przed chorobą należą:
  • unikanie częstych i gwałtownych zmian paszy,
  • stosowanie okresów przejściowych przy zmianie żywienia zimowego na letnie i odwrotnie,
  • w dawce pokarmowej powinna znajdować się odpowiednia ilość węglowodanów strukturalnych tj. włókna surowego (powinno go być nie mniej niż 17% w suchej masie dawki pokarmowej i nie mniej niż 23% w suchej masie skarmianych pasz objętościowych),
  • systematycznie przyzwyczajanie krowy do pobierania pasz treściwych, szczególnie w ostatnim okresie zasuszania i w okresie rozdajania,
  • dzielenie większych dawek pasz treściwych na kilka odpasów (do 2,5 – 3 kg na jeden odpas),
  • unikanie zadawania pasz nadmiernie rozdrobnionych,
  • stosowanie prawidłowej techniki żywienia tj. nie podawanie w porannym odpasie paszy treściwej i młodych zielonek,
  • unikanie skarmiania zbyt dużej ilości pasz kwaśnych (kiszonka z liści buraczanych, wywar gorzelniany) i zawierających łatwo fermentujące cukry (melasa, buraki cukrowe i pastewne),
  • stosowanie substancji buforujących pH płynu żwacza (np. kwaśny węglan sodowy). Źrodło choroby metaboliczne krow :)


#907 Share Kamis2010

Kamis2010

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 353 postów

Napisany 06 luty 2012 - 22:36

Żywienie bydła mlecznego

no zwykła sodka. No jałowki a tym bardziej jeszcze na poczatku laktacji moga miec nizszy tłuszcz.
@marcin2057Kał powinien byc nie za rzadki i nie za gesty
Kwasica żwacza
Jest to proces chorobowym polegającym na znacznym obniżeniu pH żwacza powodującym destabilizację jego pracy. Odczyn pH płynu żwacza jest jednym z podstawowych wskaźników przebiegu procesów fermentacyjnych w żwaczu. Wartości optymalne pH żwacza gwarantujące maksymalną syntezę białka mikrobiologicznego oraz dużą aktywność celulolityczną (rozkład celulozy). Szczególnie niebezpieczne jest zakwaszenie żwacza tj. obniżenie pH poniżej 6,0, gdyż wstrzymana jest wtedy aktywność bakterii celulolitycznych oraz zmniejszona strawność pasz objętościowych.
Podstawowymi składnikami dawki pokarmowej powodującymi zakwaszenie żwacza są młode, intensywnie rosnące zielonki, liście buraczane, wysłodki, wywar gorzelniany, buraki cukrowe i pastewne, ziemniaki, melasa, odpadki browarniane, śruty zbożowe. Pobranie łatwo fermentujących węglowodanów powoduje wzrost ilości bakterii oraz produkcję dużej ilości lotnych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do obniżenia pH żwacza i zahamowania rozwoju bakterii rozkładających celulozę. Odczyn pH poniżej 5,2 praktycznie usuwa ze żwacza wszystkie bakterie celulolityczne. Poniżej pH 4,7 rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, produkujące coraz większe ilości kwasu mlekowego, którego nadmiar prowadzi do unieruchomienia motoryki żwacza, wyginięcia mikroflory i zaprzestania procesów fermentacyjnych. Efektem produkcyjnym obniżenia pH żwacza jest:

  • spadek produkcji mleka,
  • obniżenie zawartości tłuszczu w mleku,
  • pogorszenie wskaźników rozrodu,
  • pogorszenie zdrowotności racic,
  • podwyższenie zawartości komórek somatycznych w mleku.
Objawia się to m.in.: zmniejszeniem lub utratą apetytu, pogorszeniem kondycji zwierząt, biegunkami, owrzodzeniem kończyn lub ochwatem, a w rzadkich przypadkach upadkami zwierząt.
W przypadku pojawienia się pierwszych objawów kwasicy żwacza należy usunąć z dawki pokarmowej pasze zawierające łatwo fermentujące węglowodany, podając jednocześnie dobrej jakości siano łąkowe. W ostrych przypadkach kwasicy żwacza konieczna jest interwencja lekarza weterynarii. Jednak najważniejsza jest profilaktyka pozwalająca uniknąć zachorowań na kwasicę żwacza. Do najważniejszych działań zabezpieczających przed chorobą należą:
  • unikanie częstych i gwałtownych zmian paszy,
  • stosowanie okresów przejściowych przy zmianie żywienia zimowego na letnie i odwrotnie,
  • w dawce pokarmowej powinna znajdować się odpowiednia ilość węglowodanów strukturalnych tj. włókna surowego (powinno go być nie mniej niż 17% w suchej masie dawki pokarmowej i nie mniej niż 23% w suchej masie skarmianych pasz objętościowych),
  • systematycznie przyzwyczajanie krowy do pobierania pasz treściwych, szczególnie w ostatnim okresie zasuszania i w okresie rozdajania,
  • dzielenie większych dawek pasz treściwych na kilka odpasów (do 2,5 – 3 kg na jeden odpas),
  • unikanie zadawania pasz nadmiernie rozdrobnionych,
  • stosowanie prawidłowej techniki żywienia tj. nie podawanie w porannym odpasie paszy treściwej i młodych zielonek,
  • unikanie skarmiania zbyt dużej ilości pasz kwaśnych (kiszonka z liści buraczanych, wywar gorzelniany) i zawierających łatwo fermentujące cukry (melasa, buraki cukrowe i pastewne),
  • stosowanie substancji buforujących pH płynu żwacza (np. kwaśny węglan sodowy). Źrodło choroby metaboliczne krow :)


ile tej sodki dawać ??

#908 Share slaw17

slaw17

    Zaawansowany

  • userphoto
  • Members
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Krajeński
  • Zainteresowania:rolnictwo, prawo, finanse

Napisany 06 luty 2012 - 23:04

Żywienie bydła mlecznego 200g dziennie, najlepiej wymieszanej z paszą treściwą a nie TMR-em.
antyfan AF

#909 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 luty 2012 - 11:24

Żywienie bydła mlecznego no te 200 mozesz dac a jak sytuacja sie unormuje to mozesz zmiejszyc

#910 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 07 luty 2012 - 19:27

Żywienie bydła mlecznego wiec znowy mam dylemat. bo kolega ( nie pamiętam nicku) mowił ze moje krowy nie są zakwaszone a wiele objawów na to wskazuje np niski tłuszcz, biegunki, kondycja tez nie najlepsza, wiec ktos moze mi to wytłumaczyc

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Żywienie bydła mlecznego Dzisiaj, 12:23
  •  

#911 Share juras411

juras411

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 31 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:kuj-pom

Napisany 07 luty 2012 - 20:35

Żywienie bydła mlecznego drodzy hodowcy ziarna jakich zbóż podawać i w jakim stosunku w paszy treściwej??

Edytowany przez juras411, 07 luty 2012 - 20:36.


#912 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 luty 2012 - 20:47

Żywienie bydła mlecznego @juras411 napsz do @Atomika lub @ppp oni robia sami pasze to ci napisza co i jak.
@a8185 mozesz jeszcze raz napisac to wszystko o krowach swoich albo wstaw link gdzie to było bo cos kojarze ale znalez nie moge

#913 Share ppp

ppp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 286 postów

Napisany 07 luty 2012 - 22:33

Żywienie bydła mlecznego

wiec znowy mam dylemat. bo kolega ( nie pamiętam nicku) mowił ze moje krowy nie są zakwaszone a wiele objawów na to wskazuje np niski tłuszcz, biegunki, kondycja tez nie najlepsza, wiec ktos moze mi to wytłumaczyc



Ja Ci napisałem, że to nie kwasica. Skarmiając jak napisałeś 2-4kg paszy treściwej dziennie ciężko o kwasicę...Poza tym napisałeś, że dużo sztuk ma mocznik <150 to dość nisko, na pewno za nisko na kwasicę. Niski tłuszcz może być (zapewne tak jest u Ciebie) spowodowany zbytnim rozdrobnieniem TMR. Niski tłuszcz z reguły występuje u krów karmionych za małą ilością włókna (cząstki równe bądź dłuższe niż 4cm)i tego włókna powinno być od 15-20% w suchej masie dawki, bo krowa to przeżuwacz. Biegunka i niska kondycja mogą być pochodną nadmiernego rozdrobnienia skarmianych pasz.

http://agroproducts....cznika-w-mleku- poczytaj to

Co do zawartości tłuszczu w mleku, to podobnie jak białko jest cechą dziedziczną w dość dużym stopniu, także genetyka ma tu też wiele do rzeczy. Jednak skłaniał bym się do tego abyś zobaczył co tak naprawdę dajesz w swoim tmr- bo podejrzewam, że po prostu za bardzo go rozdrabniasz. Jeśli tak jest możesz dodawać słomę (np 0,5-1kg na sztukę dziennie) bo nawet jeśli skarmiasz dużo sianokiszonki, ale zrobionej z młodej zielonki, to włókna masz za mało, w takich wypadkach słoma jest dobrym rozwiązaniem- lepszym od siana(w kwestii strukturotwórczej)

Osobiście poszukał bym jakiegoś żywieniowca- tylko nie przedstawiciela firmy paszowej, bo on będzie Ci na ten niski tłuszcz proponował jakieś super preparaty- ja sam nie jestem ekspertem, piszę to co dałem radę rozszyfrować z szeroko pojętej literatury i z praktyki u moich rodziców.

Edytowany przez ppp, 07 luty 2012 - 22:46.


#914 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 07 luty 2012 - 22:48

Żywienie bydła mlecznego @komodo tutaj sie zaczyna
http://www.agrofoto....post__p__869821

@ppp rozdrobnione za bardzo nie jest bo nie mam paszowozu. co do biegunki to pasowało by zakwaszenie ale załóżmy ze jest to BVD. i nie wiem czy wspominałęm ale niektóre sztuki sie pienią i automatycznie nie chcą pobierać paszy chociaż daje kwaśny węglan.
a co do żywieniowca to kogo takiego znaleźć? bo u sąsiada było dwóch z federacji to istna lipa. niby są niezależni ale jawnie nakłaniali na konkretne firmy

Edytowany przez a8185, 07 luty 2012 - 22:51.


#915 Share atomik

atomik

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1828 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:łódzkie

Napisany 07 luty 2012 - 22:55

Żywienie bydła mlecznego a z jakiego województwa jesteś ?
wieśniactwo to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania
dopiero kiedy wytniemy ostatnie drzewo zostanie wycięte, ostatnia ryba złowiona, zatruta zostanie ostatnie rzeka, zrozumiemy, że nie da się jeść pieniędzy
jeśli pomogłem kliknij zieloną strzałkę obok postu :)

#916 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 07 luty 2012 - 22:56

Żywienie bydła mlecznego podlaskie

#917 Share ppp

ppp

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 286 postów

Napisany 07 luty 2012 - 23:11

Żywienie bydła mlecznego

@komodo tutaj sie zaczyna
http://www.agrofoto....post__p__869821

@ppp rozdrobnione za bardzo nie jest bo nie mam paszowozu. co do biegunki to pasowało by zakwaszenie ale załóżmy ze jest to BVD. i nie wiem czy wspominałęm ale niektóre sztuki sie pienią i automatycznie nie chcą pobierać paszy chociaż daje kwaśny węglan.
a co do żywieniowca to kogo takiego znaleźć? bo u sąsiada było dwóch z federacji to istna lipa. niby są niezależni ale jawnie nakłaniali na konkretne firmy



Kurdę, pomyliło mi się przez to , że użyłeś określenia grupa laktacyjna :)

Co do ślinienia się- nie chcę straszyć, może to zły trop, ale uparcie będę twierdził, że to nie jest kwasica, która w skrajnych przpadkach powoduje zanik odruchu odłykania paszy (pośrednio przez nadmierne rozdrobnienie) i zanik ślinienia. Krowa ślinić się musi (nawet do 70l na dobę- jak dobrze pamiętam). Nie wiem, czy ten węglan nie przyczynia się do tej sytuacji, bo nie dajesz tyle pasz treściwych, żeby zachodziła kwasica- zmieniasz niepotrzebnie ph żwacza.


Zasadowica żwacza
"Zasadowica żwacza (niestrawność zasadowa) jest to proces chorobowy polegający na zmianie odczynu treści żwacza w kierunku zasadowym wskutek nadmiernej produkcji amoniaku. Do powstania choroby dochodzi głównie wtedy, gdy pasze przeznaczone dla bydła zawierają duże ilości białka (pasze treściwe, młoda trawa, lucerna, koniczyna) przy niedostatecznej ilości włókna strawnego (siano, słoma) i łatwo strawnych węglowowodanów. Nasilenie objawów choroby zależy od ilości amoniaku w treści przedżołądków oraz jego koncentracji we krwi. Początkowo zwierzę traci apetyt, słabnie przeżuwanie oraz słabną ruchy żwacza. Osłabieniu zwierzęcia może towarzyszyć biegunka, spadek mleczności i zawartości tłuszczu w mleku. W przebiegu zasadowicy powstałej na tle zatrucia mocznikiem obserwuje się drżenie mięśni oraz zaburzenia oddychania i krążenia, zwierzęta ślinią się. Zapobieganie zasadowicy żwacza polega głównie na przestrzeganiu prawidłowego żywienia, unikaniu nagłych zmian paszy i zachowaniu właściwych proporcji pomiędzy białkiem a węglowodanami w dawce pokarmowej. Leczenie polega przede wszystkim na zaprzestaniu podawania dotychczasowej paszy. Dobre efekty uzyskuje się po zastosowaniu łatwo strawnej paszy węglowodanowej (melasa, buraki). W ciężkich przypadkach należy skorzystać z pomocy lekarza weterynarii."


, ile dajesz im treściwego i w jaki sposób (kolejność zadawania).


Jak już wspomniałeś, biegunka i spadek kondycji to zapewne BVD.

Edytowany przez ppp, 07 luty 2012 - 23:56.


#918 Share komodo

komodo

    Hala Madrid :-)

  • Members
  • PipPipPip
  • 1264 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 luty 2012 - 16:29

Żywienie bydła mlecznego kurde ja szukałem gdzies dalej a to było na poprzedniej stronie :rolleyes: I zapomniałem ale ty mowiłes o BVD ale zeby za bardzo rozdrobnic pasze niepotrzebny jest paszowoz mozna juz przy jej sporzadzaniu za drobno zrobic .U nie tez jedna sztuka sie pieni ale to nie wpływa na jej apetyt to razczej jest spowodowane wyeksploatowaniem bo kiedys robiła tak tylko w upały a teraz juz na okrągło tylko w mniejszym stopniu niz w upały

#919 Share a8185

a8185

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podlaskie
  • Zainteresowania:Motoryzacja
    Hodowla bydła

Napisany 08 luty 2012 - 17:20

Żywienie bydła mlecznego co do rozdrobnienia pasz to faktycznie kukurydza jest rozdrobniona. Trawa na sianokiszonki jest koszona we wczesnej fazie ale nie jest wogóle rozdrabniania
a co do kolejności zadawania pasz to rano dostają kukurydze z tresciwymi , ok 15 znowu to samo i po dojeniu sianokiszonka

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Żywienie bydła mlecznego Dzisiaj, 12:23
  •  

#920 Share marcin2057

marcin2057

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 893 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 09 luty 2012 - 08:44

Żywienie bydła mlecznego ostatnio dodałem do paszy treściwej 15kg kredy pastewnej na ok 600 kg zboża i krowy niechętnie jedzą śrutę i maja rzadszy kał , może za dużą ilość tej kredy dodałem, średnio dostają po ok 4kg/szt. czy to może są objawy zasadowicy żwacza, wydajność nie spadła

Podobne tematy prosba pomoc ulozeniu dawki zywieniowej zywienie krow

Tylko na agroFakt.pl: Kiedy zabraknie pasz objętościowych, uratują nas wytłoki owocowe! zobacz »