Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ładowanie w Ursusie 914


29 odpowiedzi na ten temat

#21 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3175 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 04 luty 2010 - 21:59

Ładowanie w Ursusie 914 Witam.
Nie będę zakładał nowego tematu. Otóż mam U 904 i w nim alternator A124F 44A, który ma za duże ładowanie, osiąga nawet 16V i grzeje się. Z początku, gdy kupiłem ciągnik miałem poplątaną elektrykę i brak ładowania, ale poczytałem posty na forum i podłączyłem wszystko jak trzeba ale przeładowywał. Z przeczytanych postów wynika, że spaliła się jakaś dioda, ale nigdzie nie mogę ich dostać. Mam w domu jakieś diody ale nie wiem, czy by jakaś była dobra, bo każda ma inny numer.

Postanowiłem, więc że kupię drugi alternator z allegro i tu moje pytanie, który wybrać? Pierwszy droższy już z odpowiednim kołem pasowym, czy drugi tańszy i inny model niż mam, albo trzeci. Kupował ktoś z was od sprzedawcy z pierwszego linku?

Alternator A124F
Alternator A125
Alternator A124F nowy
Czy ten trzeci nowy bez ceny kup teraz sprzedawca sprzedałby mi go za tę cenę?

Te tańsze poniżej raczej odpadają, bo nie mam takiej pewności, czy nie zepsuje mi się tak samo jak obecny
Tani 4
Tani 5
Tani 6

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ładowanie w Ursusie 914 Dzisiaj, 20:57
  •  

#22 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 05 luty 2010 - 07:53

Ładowanie w Ursusie 914 Z opisu wynika iż padł reg napięcia, co do alternatorów, można kupić taniej po regeneracji, odezwij się na gg 1674378

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


#23 Share Thomas2135

Thomas2135

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3175 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warm-maz

Napisany 05 luty 2010 - 10:29

Ładowanie w Ursusie 914 Gdy go kupiłem to nie miał ładowania; poplątana instalacja i miał mechaniczny regulator napięcia i jakiś przekaźnik mechaniczny. Przeczytałem temat założony przez użytkownika Elektrotech i podłączyłem alternator zgodnie ze schematem. Altek jest 6- diodowy. Regulator napięcia mam elektroniczny Jezpol do 9 diodowego ale sprzedawca mówił, że to nie powinno przeszkadzać.
Ten z pierwszego linku jest teoretycznie po regeneracji a z trzeciego nowy. Te 150zł. za alternator to nie dużo, więc mógłbym kupić.

#24 Share kielbasa

kielbasa

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:motoryzacja, mechanika, elektryka, elektronika

Napisany 05 luty 2010 - 19:43

Ładowanie w Ursusie 914 Kup u użytkownika @vcc, dobrą robotę robi. :blink:
"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

#25 Share Filipoo

Filipoo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 838 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wronki
  • Zainteresowania:mechanizacja, rolnictwo, praca w lesie

Napisany 05 luty 2010 - 23:05

Ładowanie w Ursusie 914 Ja mam własnie taki Alternator A124F nowy przy 3011 i mi się zaczał kabel od ładowania palic przy 2 tys obrotach. Zaczeła sie czerwona sróba robić  :blink:jak to podłaczyc czy coś do niego jeszcze jest potrzebne? sa tylko 3 wejscia wydaje mi sie ze miałęm dobrze podłączone ole juz od pół roku kontrolka mi przestała swiecic myślałem ze nie ładuje ale ładował bo ako cały czas trzyma dopóki mrozów nie było to codzienie odpalony był wiec ładował. Co to moze być ze sie robi czerwona ta sróba i cały kabel się praiwe ze topi  :blink:

Dzisiaj przy 385 grzebałem przy alternatorze gby zaczął ładować to kontrolka przygasała ale nadal zazyła się :huh: ładowanie miała przez stacyjake. Dziwne pierwszy raz to spotakłem odkreciłem ten kable i załozyłem prosto pod rozrusznik i teraz kontrolka gasnie a i  teraz ładuje bo musiałem go odpaklac za pomocsa inego aku a gdy opodłaczyłę m kabel pod rozrusznik to teraz na swoim aku pali i to po chwili działania na wolnych obrotach. co lepsze jak go kupiłem to ładował sapliół )?) się regulator napięcia kupiłem noey ładował ale jak swiateł nie właczałem jak właczyłem swoiatsła to juz nie dawałrady na swoim aku odpalać :lol: po przełzeniu kable jest ok.

Chłopie, pisz wolniej i spokojniej, bo nie wiadomo o co Ci chodzi, znaków interpunkcyjnych też mógłbyś używac

Edytowany przez Matey, 06 luty 2010 - 13:30.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ładowanie w Ursusie 914 Dzisiaj, 20:57
  •  

#26 Share Fortis

Fortis

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 14 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warmińsko-mazurskie

Napisany 06 luty 2010 - 14:56

Ładowanie w Ursusie 914 Kolego Filipoo najpierw popraw swój post i napisz dokładnie o co chodzi, dopiero wtedy będziemy mogli ci pomóć!;]

#27 Share Filipoo

Filipoo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 838 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wronki
  • Zainteresowania:mechanizacja, rolnictwo, praca w lesie

Napisany 06 luty 2010 - 19:18

Ładowanie w Ursusie 914 przepraszam za mój poprzedni post, byłem trochę zdenerwowany małe problemy... chodziło mi o to ze mam taki http://www.allegro.p...t_125p_zuk.html  przy zetorku 3011 gdy go zakładałem nie był nowy ale dobry tzn. ładował, jakies pół roku temu przestała mi świecić kontrolka od ładowania oczywiście przy zgaszonym silniku, zarówka dobra, kable podłączone czyli nie miałem masy w tym wejściu od kontrolki, ale ładował. w zeszłym miesiącu jak jezdziłem to gdy miałem obroty tak 2 tyś.to ta śruba (6) ta na 10 kluczyk co się do niej przykręca kabel przez który łąduje aku.to ta śruba zaczeła się robić czerwona a kabel rzecz jasna się topił.Więc co moze być przyczyną tego, że się ta śruba grzała???teraz mam odłaczone wzbudzenie wiec nie ładuje :blink: myśle ze teraz napisałem tak jak powinnienem :huh:

#28 Share Elektrotechnik

Elektrotechnik

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 4473 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Elektronika, specjalizacja: replikatory i teleportery.

Napisany 06 luty 2010 - 21:38

Ładowanie w Ursusie 914 Brak świecenia kontrolki wskazuje na przerwę w obwodzie wzbudzania (regultor-szczotki-wirnik). Co do grzania się przewodu to podejrzewam zwarcie mostka prostowniczego. Wtedy prąd przepływa do masy, co powoduje grzanie się przewodu. A to, stało się to przy tak wysokich obrotach to raczej przypadek. Pozostaje rozebrać alternator, sprawdzić diody oraz połączenia pod kątem ewentualnych zwarć. Sprawdź też wirnik. Powinien mieć rezystancję około 4 ohmy. Regulator napięcia raczej do wymiany. Jeszcze jedno. Do kontrolki nie może być podłączona żadna masa.

#29 Share vcc

vcc

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bartodzieje / Zwoleń
  • Zainteresowania:Grunt to prund, a prund to elektryka......

Napisany 07 luty 2010 - 07:38

Ładowanie w Ursusie 914 Jak wyżej, odłącz wszystkie przewody od alternatora gdyż grozi to spaleniem instalacji a nawet i ciągnika, prawdopodobnie coś dostało się do środka alternatora i zrobiło zwarcie.

P.S. kontrolka może być podłączona do masy tylko w układzie z przekaźnikiem w przypadku alternatora z żuka 6-cio diodowego :unsure:

agrotysk.pl
Ryki - Słowackiego 23

============================

Zwoleń - Krakowska 7


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Ładowanie w Ursusie 914 Dzisiaj, 20:57
  •  

#30 Share Filipoo

Filipoo

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 838 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wronki
  • Zainteresowania:mechanizacja, rolnictwo, praca w lesie

Napisany 07 luty 2010 - 13:24

Ładowanie w Ursusie 914 z tą masą to chodziło mi o to ze pod kontrolke jest podłaczony kabel w którym jest prąd ze stacyjki a ten co jest do alternatora podłączony robi za mase a jak odpali się ciągnik i zacznie ładować to w tym kablu jest prad wiec nie ma masy i kontrolka nie świeciDodany obrazek dzieki będę musiał to rozebrać lub inny załozyćDodany obrazek

Podobne tematy