Reklama
Zobacz także...
|
Ogólnopolski Młodzieżowy Konkurs Wiedzy o Ergonomii i Bezpieczeństwie ...
Witam Niedawno były eliminacje szkolne. Chwalc... Czytaj dalej...
|
Domownik ubezpieczony w KRUS
Napisany 03 listopad 2009 - 08:15
Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
Napisany 03 listopad 2009 - 09:31
Jesteś bezrobotnym więc Urząd Pracy opłaca za Ciebie składki więc KRUS nie powinien Ciebie ubezpieczyć.
Dopiero jak skończy Ci się kaska z UP to wtedy do KRUSu po ubezpieczenie jako domownik.
Co do prawa do emerytury - niby 60 miesięcy czy 50 wstecz przed emeryturą czy siakoś tak - pół roku temu widziałem co trzeba spełnić aby dostać emeryturę rolniczą bo przeglądałem dokumenty.
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
Sir A C. Clarke
Napisany 03 listopad 2009 - 09:45
Napisany 03 listopad 2009 - 10:32
Sir A C. Clarke
Napisany 03 listopad 2009 - 11:33
Luke16, o 03 listopad 2009 - 10:50, powiedział:
Choć jak znam życie to pewnie niektóre oddziały tak robią.
Ile płacisz tej składki za siebie jako domownika? Mógłbyś sprawdzić? I od czego jesteś ubezpieczony (wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie, emerytalno-rentowe)? To wszystko jest wyszczególnione na tym kwitku co przychodzi do zapłaty.
Sir A C. Clarke
Napisany 03 listopad 2009 - 11:44
Poza tym już kiedyś pisałem że wdałem się w dyskusję z kierowniczką naszego oddziału na jakims publicznym zebraniu i szła w zaparte że studiując/ucząc się KRUS nie może pobierać składek na ubezpieczenie bo ma się ubezpieczenie z uczelni (tylko pół mojego rocznika płaciło i KRUS i ubezpieczenia na uczelni). Podobnie jak ktoś ma 20ha łąk ale pracuje za granicą legalnie (czyli ma tam ubezpieczenie) to nie powinien płacić KRUSu (znajomy był zagranicą i płacił i tam ubezpieczenie i KRUS w PL).
Sir A C. Clarke
Napisany 03 listopad 2009 - 17:15
Napisany 03 listopad 2009 - 17:47
Nikita_Bennet, o 03 listopad 2009 - 11:33, powiedział:
Choć jak znam życie to pewnie niektóre oddziały tak robią.
Ile płacisz tej składki za siebie jako domownika? Mógłbyś sprawdzić? I od czego jesteś ubezpieczony (wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie, emerytalno-rentowe)? To wszystko jest wyszczególnione na tym kwitku co przychodzi do zapłaty.
dostałem kwitek razem z rodzicami i płacę tyle samo jak normalny rolnik czyli 294zł ... Ubezpieczony jestem tak jak każdy rolnik czyli wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie, emerytalno-rentowe... Jak rozmawiałem z panią z KRUSu to powiedziała mi że w przypadku gdy zaczynam pracować normalnie w jakieś firmie tzw. po za rolniczo przychodzę do nich mówię im że chce zawiesić ubezpieczenie i zawieszone mam od tego dnia od którego pracowałem i ta kasa którą im wpłacałem za cały kwartał u nich jest i jak przestaję pracować idę znów do nich i odwieszam ubezpieczenie i nie płacę dalej... przeliczają mnie na dni wówczas
Napisany 04 listopad 2009 - 15:19
Cihu, o 03 listopad 2009 - 11:40, powiedział:
Witam, pewnie że można - oczywiście panie z KRUS twierdzą inaczej
Podanie o ubezpieczenie Ciebie powinien napisać rolnik spokrewniony z Tobą np. ojciec, w formie donosu
Problem pojawia się gdy w tym okresie studiowałeś w trybie dziennym, wtedy najprawdopodobniej będziesz musiał udowodnić, że codziennie dojeżdżałeś na uczelnię.
Napisany 04 listopad 2009 - 16:16
podpieprzyć że pracował w gospodarstwie i chcieć zapłacić
Sir A C. Clarke
Napisany 04 listopad 2009 - 19:10
Nikita_Bennet, o 04 listopad 2009 - 16:16, powiedział:
podpieprzyć że pracował w gospodarstwie i chcieć zapłacić
Może wygląda to trochę dziwnie, ale co zrobić jeżeli pracownicy KRUS-u stoją na stanowisku, że nie ma możliwości ubezpieczenia wstecz ( w ich, co prawda skromnym ale jednak, słowniku nie ma takiego pojęcia jak ubezpieczenie wstecz ), a tak nie mają wyjścia i muszą "ukarać" rolnika za niezgłoszenie domownika do ubezpieczenia.
Dodam jedynie,że nie można ubezpieczyć się wstecz dalej aniżeli 5 lat licząc od momentu złożenia donosu
@majranjd jeżeli dobrze pamiętam to przy wykształceniu nierolniczym (średnim lub wyższym - 3 lata , wykształcenie zawodowe lub podstawowe - 5 lat.
Napisany 19 luty 2011 - 22:15

Zetor 7245...
Ursus C-36...
Lamborghin...
Lely Tigo ...
Lamborghin...