Skocz do zawartości

Produkcja "od pola, po stół"


10 odpowiedzi na ten temat

#1 Share JohnDeere6030 JohnDeere6030

JohnDeere6030
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 26 październik 2009 - 18:22

Produkcja "od pola, po stół" Witam. Od kilku dni myśle o takiej rzeczy, a mianowicie produkcji "od pola po stół". Hmyy ... to ciekawe ale na tym można by było dobrze wyjść. Polega to na tym, po krutce: uprawiamy pole, zbieramy ziarno, hodujemy świnki, karmimy je a potem ubijamy i robimy wyroby ;) Myślę że na początek było by to dobre, ale za jakiś czas jeżeli rolnicy by na to przeszli to na wędlinach się też nie zarobi. Ale wiadomo, że jakiś czas to potrwa. Jednak trzeba się liczyć, z kosztami takimi jak budowa ubojni no i rejestracja firmy, ZUS u takie tam. Dziś produkując zboże to wyrzucenie pieniędzy bo i tak trzeba do tego dołożyć to samo jest z nie stabilnym rynkiem trzody, a natomiast półtusze, ćwiartki itp. są w cenie i to na dobrym poziomie, tak więc z ojcem próbujemy działać coś w tym kierunku i myślimy że to niezły pomysł :) Co wy o tym myślicie ? ? ? Pozdrawiam

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja "od pola, po stół" Dzisiaj, 09:48
  •  

#2 Share ferdek1

ferdek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 650 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Kępno

Napisany 26 październik 2009 - 18:37

Produkcja "od pola, po stół" Mam 2 znajomych co tak właśnie robią (na czarno) nie zakładają żadnych firm i tak zarabiają na życie.Jeden dorabia sporadycznie (produkcja wędlin)a ten drugi to już ze 4 lata tak działa tzn co hoduje to przerobi i niekiedy musi dokupować świntuchy bo tylu ma klientów.
wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

#3 Share qazi

qazi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 26 październik 2009 - 18:45

Produkcja "od pola, po stół" Pomysł fajny tylko ciekawe jak będzie ze spełnieniem szeregu wymogów jakie są stawiane takim ubojniom masarniom czy jak to się zwie, czy nie będzie sanepid za dużo wymagał

Wiadomość z agroFakt.pl agrofakt

  • agroFakt.pl
  • agroFakt.pl
Produkcja "od pola, po stół" Dzisiaj, 09:48
  •  

#4 Share blazek

blazek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 26 październik 2009 - 19:23

Produkcja "od pola, po stół" Ja tez znam gościa który tez zajmował się tym na czarno aż znalazł się ktoś życzliwy i teraz gościu się nie może z tego wygrzebać. A chcąc robić to legalnie to musisz zainwestować gruba kasę w pomieszczenia sprzęt, przeskoczyć sanepid no i najważniejsze znaleźć odbiorców na wyroby.

#5 Share JohnDeere6030 JohnDeere6030

JohnDeere6030
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 26 październik 2009 - 20:27

Produkcja "od pola, po stół" Jeżeli masz dobry wyrób to i klient się znajdzie ;) Jak narazie to ja w tym widzę sens :) nie musisz się martwić o zboże, spieszyć się ze żniwami. Bijesz świnki, robisz kiełbachę, kaszankę czy wędliny i jest spox, sam dyktujesz cenę, na tym to polega. A nie napier***** w polu, starasz się a tu żyto droższe od pszenicy. Gdzie tu logika, gdzie zysk ? ? ? :)

#6 Share blazek

blazek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódzkie

Napisany 26 październik 2009 - 20:40

Produkcja "od pola, po stół" Tak to tylko tak pięknie wygląda teraz ale zacznij drążyć temat dowiedz się jakie wymagania musisz spełnić a zobaczysz ze to nie takie proste. Ale mimo wszystko życzę powodzenia

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja "od pola, po stół" Dzisiaj, 09:48
  •  

#7 Share qazi

qazi

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 4544 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie

Napisany 26 październik 2009 - 20:53

Produkcja "od pola, po stół" Niestety ceny nie dyktujesz sam, robi to rynek w połączeniu z kosztami jakie musisz ponieść i odrobina zysku jaki byś chciał osiągnąć

#8 Share JohnDeere6030 JohnDeere6030

JohnDeere6030
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 26 październik 2009 - 22:41

Produkcja "od pola, po stół" Miejmy nadzieje, że jakoś mi się to uda, chociaż ja wiem że to nie jest takie proste ;)

#9 Share andrzej2110

andrzej2110

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 9407 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Płocka

Napisany 26 październik 2009 - 22:56

Produkcja "od pola, po stół" Masz jakieś doświadczenie/wykształcenie jako rzeźnik??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 


#10 Share ferdek1

ferdek1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 650 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Kępno

Napisany 27 październik 2009 - 12:14

Produkcja "od pola, po stół" O tych znajomych co pisałem to obaj z zawodu są rzeźnikami
wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Produkcja "od pola, po stół" Dzisiaj, 09:48
  •  

#11 Share JohnDeere6030 JohnDeere6030

JohnDeere6030
  • thumbphoto
  • Guests

Napisany 27 październik 2009 - 19:33

Produkcja "od pola, po stół" Ja nie mam wykształcenia jako rzeźnik, tata też nie ma, ale ma spore doświadczenie w tym ;)

Podobne tematy

Tylko na agroFakt.pl: Jak karmić prosięta, gdy stracimy maciorę? zobacz »