Skocz do zawartości

Zdjęcie

W.O.M w 1614


28 odpowiedzi na ten temat

#1 Share TomekPL

TomekPL

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z Nienacka (lubelskie Wronów k . Bełżyc)
  • Zainteresowania:Maszyny i urządzenia rolnicze

Napisany 25 październik 2009 - 11:50

W.O.M w 1614 Mam problem ,nie działa w 1614 w.o.m. i dokładnie nie wiem o chodzi? Jak sprawdzić co walnęło ?
Moje zdjęcia nie są chronione prawem autorskim, więc rozpowszechniać można a nawet jest to wskazane.
Zapraszam wszystkich właścicieli lub fanów Ursusów 1614 do grona moich znajomych
http://www.youtube.c...er/TomekPli1985

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
W.O.M w 1614 Dzisiaj, 07:37
  •  

#2 Share RolnikSprzedawca

RolnikSprzedawca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 467 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świat

Napisany 25 październik 2009 - 12:22

W.O.M w 1614 Zacznij od odkręcenia przewodów które z boku do niego tam z tyłu wchodzą i sprawdzenia czy dochodzi olej jak dźwignią przy kierownicy załączasz, jeżeli nie to coś z pompką od wałka(z tego co pamiętam jest w koszu między silnikiem a skrzynią). Jeżeli dochodzi to pozostaje rozebrać kosz od tyłu bo pewnie poszły tarczki, można się podratować "na chwilę" dokładając jedną tarczkę więcej ;) sprawdzone autopsyjnie działa... Na dłuższą metę trzeba jednak wymienić to co zużyte lecz jak na już i tanio to tarczka więcej na tydzień pomoże :(
Kiedy pojawiają się dzieci zaczynamy inaczej patrzeć na ten padołek łez...
Eliza, nasze małe płaczące szczęście.

#3 Share TomekPL

TomekPL

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z Nienacka (lubelskie Wronów k . Bełżyc)
  • Zainteresowania:Maszyny i urządzenia rolnicze

Napisany 25 październik 2009 - 12:56

W.O.M w 1614 Dzięki! Sprawdzę
Moje zdjęcia nie są chronione prawem autorskim, więc rozpowszechniać można a nawet jest to wskazane.
Zapraszam wszystkich właścicieli lub fanów Ursusów 1614 do grona moich znajomych
http://www.youtube.c...er/TomekPli1985

#4 Share witekarol

witekarol

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Olsztyna

Napisany 25 październik 2009 - 12:58

W.O.M w 1614 w ogole ci sie wom nie wlacz czy wlacza sie po dluzszej chwili oczekiwania? u nas w 1224 zalaczal sie po pewnym czasie. powodem okazaly sie uszczelki. po ich wymianie walek wlacza sie jak marzenie ;)

#5 Share TomekPL

TomekPL

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z Nienacka (lubelskie Wronów k . Bełżyc)
  • Zainteresowania:Maszyny i urządzenia rolnicze

Napisany 25 październik 2009 - 13:13

W.O.M w 1614 Czytałem już forum żeby był podobny problem z wom- em tyle że wom się zalanczał ale pod obciążeniem stawał dopiero po 30 min było dobrze. U mnie jest tak że nie działa wcale, w gruncie rzeczy nie sprawdzałem po upływie jakiegoś tam czas , sprawdze to .A o które uszczelki Ci chodzi?
Moje zdjęcia nie są chronione prawem autorskim, więc rozpowszechniać można a nawet jest to wskazane.
Zapraszam wszystkich właścicieli lub fanów Ursusów 1614 do grona moich znajomych
http://www.youtube.c...er/TomekPli1985

#6 Share witekarol

witekarol

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Okolice Olsztyna

Napisany 25 październik 2009 - 15:40

W.O.M w 1614 wiesz co, nie powiem ci dokladnie bo akurat przy tej naprawie mnie nie bylo. wiem ze wykrecany byl walek od tylu i tam sa wlasnie te nieszczesne uszczeliki. wiem ze nie bylo z tym duzo roboty. mysle ze jesli rozbieralbys wom to i tak pewnie dlabys juz nowe uszczelki. tyle ze u mnie sie wlaczal wom. w tej sytuacji racje moze miec moj przedmowca. pozdrawiam i zycze szybkiego rozwiazania problemu..

#7 Share krzysiek3120

krzysiek3120

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 123 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie, LBI

Napisany 25 październik 2009 - 16:03

W.O.M w 1614 w sprzegle sa pierscienie zeliwne 2 szt. i sie scieraja w 12-kach pod siedzeniem jest dzwignia i nia mozna tez rozlaczyc nie tylko pod kierownica

#8 Share TomekPL

TomekPL

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z Nienacka (lubelskie Wronów k . Bełżyc)
  • Zainteresowania:Maszyny i urządzenia rolnicze

Napisany 25 październik 2009 - 16:27

W.O.M w 1614 Właśnie sprawdziłem to co napisał kolega krzysiek 3120 i okazało się że to to! Bardzo dziękuje. Masz wielkiego plusa. ;)
Moje zdjęcia nie są chronione prawem autorskim, więc rozpowszechniać można a nawet jest to wskazane.
Zapraszam wszystkich właścicieli lub fanów Ursusów 1614 do grona moich znajomych
http://www.youtube.c...er/TomekPli1985

#9 Share RolnikSprzedawca

RolnikSprzedawca

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 467 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:świat

Napisany 26 październik 2009 - 09:10

W.O.M w 1614 Tylko z tą dźwignia jest taki problem że zgrzyta bo nie ma synchronizatora i jest to główny wyłącznik WOM, używałem przez jakiś czas ale robi się coraz gorzej z czasem(chyba że będziesz do każdego włączenia gasił ciągnik) więc i tak trafi zdjąć kosz z tyłu ale to tylko pół godziny roboty.
Kiedy pojawiają się dzieci zaczynamy inaczej patrzeć na ten padołek łez...
Eliza, nasze małe płaczące szczęście.

#10 Share ggrigor

ggrigor

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 13 postów

Napisany 06 listopad 2009 - 14:06

W.O.M w 1614 Ja rowniez mam problem z wom tyle, że w 1224.
Sytuacja wyglada tak, że w zaleznosci od polozenia dzwigni przy kierownicy welek daje sie kreci ręką ablo staje. Jednak Wom nie dziala niezależnie niezaleznie od polozenia dzwigni pod siedzeniem.

Czy ktos może sprawdzic w jakim polozeniu WOM jest wlaczony tzn. dzwignia pod kierownica do gory, czy na dol?
Sadzac z przebiedu dyskusji musze szukac rozwiazania z tylu ciagnika.

Moze ktos dysponuje opisem badz skanami z instrukcji napraw jak sie do tego zabrac??

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
W.O.M w 1614 Dzisiaj, 07:37
  •  

#11 Share Lukasz1

Lukasz1

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 94 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 06 listopad 2009 - 15:53

W.O.M w 1614 Jeśli wszystko jest sprawne to dźwignia przy kierownicy powinna być skierowana do dołu a dźwignia przy podłodze powinna być skierowana do przodu(dołu). Włączanie wałka przez układ hydrauliczny może potrwać kilka sekund. Włącz tymi 2 dźwigniami i odczekaj trochę. Jeśli dalej się nie włończy , wtedy wiesz że masz coś do naprawy.

PS: z twojego pytania wynika że przy podłodze dźwignia jest w położeniu neutralnym. Przesuń do przodu i poczekaj, jeśli nic się nie będzie działo spróbuj przesunąć do tyłu i też poczekaj. jeśli nie będzie reakcji to tak jak powyżej napisałem:(.

#12 Share krzysiek2013

krzysiek2013

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 sierpień 2013 - 19:43

W.O.M w 1614 witam mam pytanie jak zmienić wałek aby z 540 obrotów miał 1000? wiem że trzeba wymienić wałek tylko nie wiem jak to zrobić, pomoże ktoś?

#13 Share locke

locke

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:rolnictwo,mechanika,elektryka,elektronika

Napisany 24 sierpień 2013 - 20:16

W.O.M w 1614 wyciagasz końcówkę wałka która jest z boku po prawej stronie pod kabiną.Odkręcasz dekielek przykręcony na dwie sruby M8 i podmieniasz go z tym co jest z tyłu ciągnika.
Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

#14 Share krzysiek2013

krzysiek2013

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 sierpień 2013 - 20:24

W.O.M w 1614 dziękuje w poniedziałek to zrobię, sieje siewnikiem accord i broną wirującą i potrzebuje większych obrotów żeby lepiej rozbijało grudy tym bardziej że będę siał na łazie a tam jest okropnie sucho i grudy twarde jak skały

jest możliwe że nie ma tam tego wałka bo mam jeden w garażu dostałem go jak kupiłem traktor, jest taka możliwość żeby go tam nie było?

#15 Share locke

locke

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:rolnictwo,mechanika,elektryka,elektronika

Napisany 24 sierpień 2013 - 20:36

W.O.M w 1614 no jest taka możliwość.Ale to musisz zobaczyć jaki ma frez na wałku.Jak będzie gruby frez to 540 jak drobny i więcej to 1000.
Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

#16 Share Pantera

Pantera

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 sierpień 2013 - 20:40

W.O.M w 1614 locke a nie wystarczy żeby tam z boku wcisnąć tą dzwignie pog kabinom co jest ten dekielek bynajmniej u mnie tak jest , nie trzeba wymieniac żadnej koncówki

#17 Share locke

locke

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 2360 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:rolnictwo,mechanika,elektryka,elektronika

Napisany 24 sierpień 2013 - 20:44

W.O.M w 1614 O jakiej dżwidience mówisz?Jak napisałem tak jak jest napisane w instrukcji obsługi.Ja wiem ze coś tam ludzie robią że przełączają bez zmiany końcówki, ale nie przyglądałem się temu bliżej :)
Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

#18 Share Pantera

Pantera

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 sierpień 2013 - 21:20

W.O.M w 1614 to nie wprowadzaj kolegi w błąd

#19 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7788 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 25 sierpień 2013 - 08:20

W.O.M w 1614 Według instrukcji powinno się z tyłu wyjąć i włożyć go do skrzyni pośredniej, a ze skrzyni pośredniej z drobnym frezem założyć z tyłu. Bo na 1000 obrotów ma być z drobnym frezem.
Można kawałek wałka włożyć w skrzynie pośrednią, wtedy przełączy się tą dźwigienkę i z tyłu nie trza zmieniać wałka i zostaje na gruby frez.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
W.O.M w 1614 Dzisiaj, 07:37
  •  

#20 Share marcine

marcine

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 sierpień 2013 - 09:14

W.O.M w 1614

to nie wprowadzaj kolegi w błąd


Raczej Ty wprowadzasz tutaj w błąd "bo ludzie tak robią".

Ok, robią tak, ale niekoniecznie to rozwiązanie jest w 100% właściwe. Coś mu się z***** i co? Czyja wina? A tak to Kolega podał rozwiązanie z instrukcji obsługi i jest ok ;)
norweskie-lesne.pl

Podobne tematy wałek odbioru mocy