Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozrusznik do 1224


40 odpowiedzi na ten temat

#21 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 23 listopad 2009 - 00:49

Rozrusznik do 1224 Zamów teraz albo w styczniu żeby Ci go ściągnęli do wiosny, bo do wiosny przydałoby się porządek z traktorem zrobić.
U mnie w sklepie w kółku rolniczym też mają dziadostwo same podróby i wogle, szef nie pozwala drogich dobrych części sprowadzać - ale jednocześnie nie zabrania im drogo cenić podróby :D. Dlatego nieraz musimy jechać 30 albo 50 km do innych sklepów ale to rzadkość bo do ursusów już prawie nic nie kupujemy a do nh to tylko w serwisie 4 km dalej. Nie ma gdzieś koło Ciebie sklepów grene? na pewno w promieniu 30-50 km będzie taki sklep, warto zadzwonić najpierw czy mają aby nie jechać nadarmo i kupić porządny naprawdę rozrusznik bo w 6 cyl to ma czym kręcić :). Kupisz badziew i za 2 lata go wyrzucisz i znowu nowy kupić, my już nieraz się przejechaliśmy na tanich częściach, głupie cylinderki hamulcowe do 1212 były 10 zł tańsze ale wywaliło je po 2 dniach i znowu wymieniaj kupuj nowe tym razem już te 10 zł droższe. To tylko jeden z kilku przypadków. Tak samo u nas było z tym rozrusznikiem w widlaku - coś tam elektryk miał naprawić, ale dużo chciał za robotę, i części drogie a u nas nowy rozrusznik zwykly w sklepie, to siedliśmy w auto 30 km po porządny rozrusznik i spokój, a nie potem znowu się wkurzać na to.

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Rozrusznik do 1224 Dzisiaj, 23:17
  •  

#22 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 23 listopad 2009 - 21:17

Rozrusznik do 1224 do sklepu z Grene mam 30 km.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#23 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 27 listopad 2009 - 17:28

Rozrusznik do 1224 No to nie masz zbyt daleko, myślę że można się przejechać 30 km.
Mam takie pytanie. Jakbym przerobił 1212 na 24V całą instalacje. Aku połączę szeregowo, żarówki wymienie, co jeszcze trzeba wymienić? Nie mam koguta, komputerów, żadnych urządzeń dodatkowych. Jak to będzie z oświetleniem na przyczepy? Bo w przyczepach jest 12V. Jak tą kwestie rozwiązać? Czy mając 24 V w ciągniku jak podłączyć przyczepę, co trzeba zmienić, bo ten ciągnik głównie w transporcie lata

#24 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 27 listopad 2009 - 17:44

Rozrusznik do 1224 jak chcesz przerobic na 24V to radze wymienic cala instalacje na nowa no chyba ze masz nowa bo stare kable moga sie "topic", a tak po za tym to oprocz zarowek to jeszcze musisz alternator od Bizona zalozyc 24V a w przyczepach tylko zarowki wymienic i nic wiecej :( ale mysle ze to nie ma sensu, jesli ten przelacznik jeszcze Ci sie nie psuje to nic nie rob. ja mam w garazu na polkach chyba 5 takich przelacznikow spalonych i wecej tego bym nie zalozyl bo to jest "szajs".
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#25 Share Sadek

Sadek

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3928 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pow. Ciechanów

Napisany 27 listopad 2009 - 17:56

Rozrusznik do 1224 Nie wiem jakie macie te wyłączniki 12/24 ale ja mam już 20 lat takowy poza okresową konserwacją (czyszczenie styków + regulacja) nic się nie robi i nie psuje.

"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878


#26 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 27 listopad 2009 - 18:02

Rozrusznik do 1224 a masz tego ursusa od nowosci?? jak nie to skad wiesz czy nie byl juz wymieniany. jak rozmawiam z kazdym uzytkownikiem duzych ursusow to mowia ze ten przelacznik to jakies nieporozumienie, nawet w ursusach powyzej rocznika 95 roku.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#27 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 27 listopad 2009 - 18:55

Rozrusznik do 1224 Ciągnik to 82 rok, mamy go 9-11 lat. Może był wymieniany. Czasem się psuje on ale narazie ciągnikiem nic nie robimy to nie ruszamy tego. Ale miałem z nim problemy, elektryk coś tam porobił, wymienił kabel masowy i coś tam jeszcze i chodzi narazie ale docelowo wolałbym się go pozbyć. Ciągnika w zimie nie używamy bo są inne więc chyba lepsza opcja to szybkoobrotowy rozrusznik 12v.
Nie no wymiana żarówek w przyczepach nie wchodzi w grę bo różne ciągniki z nimi chodzą.

#28 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 27 listopad 2009 - 20:55

Rozrusznik do 1224 to pytenie kierowalem do @Sadek no ale jak mowisz ze u Ciebie sie czasem psuje to lepiej zalozyc szybkoobrotowy rozrusznik 12V i masz spokoj bo z tym przelacznikiem to nie sa zarty, normalnie nam sie zapalil, mowie serio, wiec go wyrzucilismy bo jesli by sie zapalil gdzies w stodole lub w zniwa na polu to mogly by byc klopoty. pomyslicie ze przesadzam ale tak sobie go nie wyrzucilismy.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#29 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 27 listopad 2009 - 22:55

Rozrusznik do 1224 Nie no aż takiego hardkoru nie mieliśmy z naszą 12tką. Tylko problemy z zapłonem. Zobaczymy jak to na wiosnę się będzie sprawowało teraz musimy akumulatory naładować i schować do piwnicy bo szkoda ich, bo nowe są. Ciągnik stoi chyba półtora miesiąca więc się rozładowały. Jak dalej coś będzie z przełącznikiem nie tak to kupimy szybkoobrotowy tak jak ma nasz sąsiad i spokój. Ale w drugiej 12tce tej z turem nie ma żadnych problemów z tym rozrusznikiem. Ale tam silnik już bardziej zużyty i dłużej trzeba kręcić.

#30 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 27 listopad 2009 - 23:03

Rozrusznik do 1224 w moim akumulatory maja juz 8 lat i chyba trzeba by bylo nowym elektrolitem zalac bo czesto klemy robia sie "zielone", juz nawet kupilem klemy te z olowiu bo to podobno lepiej jak klemy sa z tego samego materialu co te "elektrody" czyli z olowiu ale to nic nie dalo.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Rozrusznik do 1224 Dzisiaj, 23:17
  •  

#31 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 27 listopad 2009 - 23:09

Rozrusznik do 1224 8 lat to akumulator raczej do wymiany, nic mu już chyba nie pomoże wymiana elektrolitu, może jeszcze trochę pochodzi ale niedługo.
My te nowe akumulatory pilnujemy, co tydzień sprawdzam wodę i dolewam bo jak nie dopilnujesz to on się przedwcześnie zużywa.

#32 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 27 listopad 2009 - 23:13

Rozrusznik do 1224 jeszcze troche pochodza tym bardziej ze ja w zimie 1224 nie uzywam wiec nie piluje rozrusznika i akumulatory sie nie przesilaja.
"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#33 Share yarecki12

yarecki12

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 974 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dolnośląskie

Napisany 27 listopad 2009 - 23:23

Rozrusznik do 1224 My też nie używamy 1212 w zimie. Ale akumulatory na mrozie tracą swoją pojemność, u mnie prawie wszystkie ciągniki pod chmurką, tylko jeden nh pod dachem , zetor w garazu a pozostałe 5 ciągników na dworze. I dlatego myślę wyjąć aku z tych co nie będziemy używać i dać do ciepłego garażu i podładowywać co jakiś czas. Ale Twój 1224 chyba stoi w jakimś pomieszczeniu?

#34 Share Henius91

Henius91

    Rolnik z pomorza

  • Moderator Galerii
  • PipPipPip
  • 2427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Kościerzyny

Napisany 28 listopad 2009 - 20:11

Rozrusznik do 1224 moje wszystkie 5 ciagnikow w zimie stoi pod dachem :) dzisiaj jednak okazalo ze jeden z akumulatorow stracil "ducha", wypalila sie elektroda "+" i nie moge klemy dobrze zalozyc. myslalem nad nalaniem nowej z olowiu ale czy to ma sens?? narazie mam wlozone nowego z bizona.

no i niestety znowu wypalilo elektrode "+" w nowym akumulatorze od Bizona :( juz sam nie wiem co o tym myslec. planuje zrobic probe, wstawic rozrusznik od 912 i pochodnych (4 cyl.) i sprawdzic czy na takim bedzie palil. juz mam dosc tej instalacji na 24V :( z tych akumulatorow jest taka sila uderzenia ze ta jedna klema lub elektroda sie wypala. a jak nie zapali na jednym to podlacze 2x 12V rownolegle, ale bede musial wstawic jakis przelacznik ktory przelaczy ladowanie na oba akumulatory. tak maja zrobione sieczkarnie JD 6x10 i jest to bardzo dobre.

Edytowany przez Henius91, 10 styczeń 2010 - 19:11.

"Ernte gut, alles gut" ...:::KRONE:::...
Valtra - Individually Yours

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

#35 Share mocher

mocher

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 335 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice zamościa
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, komputery

Napisany 16 luty 2012 - 20:25

Rozrusznik do 1224 to troszkę odgrzeję kotleta żeby nie zakładać drugiego tematu B)
Więc tak zakładam właśnie przełącznik 12/24V bo wcześniej go w ogóle nie miałem i już wiem co i jak tylko mam taki dylemat gdzie podłączyć mase z II akumulatora bo z I podłączyłem do wyłącznika masy i jeśli z II podłącze gdzieś do obudowy silnika to II akumulator chyba (tak myślę) że nie będzie miał odcięcia masy. i Tu moje pytanie czy masę z II aku można podłączyć do tego wyłącznika masy co jest podłączony I aku. chodzi o zacisk 31 na przełączniku

Edytowany przez mocher, 17 luty 2012 - 09:59.

Pomogłem, napisałem coś z sensem? kliknij zielony kwadracik ze strzałką :) To się opłaca xD

#36 Share TomekPL

TomekPL

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 60 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z Nienacka (lubelskie Wronów k . Bełżyc)
  • Zainteresowania:Maszyny i urządzenia rolnicze

Napisany 11 kwiecień 2012 - 17:14

Rozrusznik do 1224 Podpinam się do tematu. Co należy zrobić i kupić aby zrobić zapłon na 12V? Bo już mnie szlak trafia z tym przełącznikiem 12/24V. Proszę o szybką odpowiedz bo muszę palić mojego Ursusa na zaciąg i wcale go nie gasze.
Moje zdjęcia nie są chronione prawem autorskim, więc rozpowszechniać można a nawet jest to wskazane.
Zapraszam wszystkich właścicieli lub fanów Ursusów 1614 do grona moich znajomych
http://www.youtube.c...er/TomekPli1985

#37 Share tomek83

tomek83

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:CTU

Napisany 11 kwiecień 2012 - 20:13

Rozrusznik do 1224 Wstaw zwykły R11 od 912 i jeden akumulator 12V o odpowiedniej pojemności i będzie git. Ja to praktykuje już od jesieni bo mnie też wnerwiał ten przekaźnik.

#38 Share tomek73

tomek73

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 7797 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pod Wałbrzychem Dolnośląskie

Napisany 11 kwiecień 2012 - 20:13

Rozrusznik do 1224 Załóż przełącznik z Fortschrita lub alternator z Jelcza na 24V bez przełącznika.
Na 12 raczej nie zapali.

#39 Share mocher

mocher

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 335 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice zamościa
  • Zainteresowania:rolnictwo, motoryzacja, komputery

Napisany 12 kwiecień 2012 - 20:05

Rozrusznik do 1224 ja u siebie miałem rozruch na 12V ale w zimie nie dawał rady obrócić wałem i założyłem 24 i teraz jest ok. jeśli już tak koniecznie komuś obrzydł ten przekaźnik to lepiej niech zostawi ten rozrusznik R20 tak jak jest na swoim miejscu a wstawi tylko alternator na 24V i instalacje podłączy oddzielnie do jednego i oddzielnie do drugiego akumulatora żeby oba równo się zużywały i wtedy to już będzie majstersztyk :D
Pomogłem, napisałem coś z sensem? kliknij zielony kwadracik ze strzałką :) To się opłaca xD

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Rozrusznik do 1224 Dzisiaj, 23:17
  •  

#40 Share leszekd

leszekd

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 827 postów

Napisany 12 kwiecień 2012 - 21:21

Rozrusznik do 1224 Nie wiem co wam nie pasuje w tym przełączniku. Chodzi to bez awaryjnie już 12 lat traktor palony praktycznie codziennie zima lato nikt go nie oszczędza. Wydaje mi się ze na pewno da się kupić gdzieś oryginalny tak jak stacyjkę robioną w Polsce za kilkadziesiąt zł a nie za kilka i wtedy będzie chodzić.

Podobne tematy